Kumasi

'309831' door Willemien '309831' door Willemien

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Stamhoofden

Willemien

Kumasi is de hoofdstad van het Ashanti rijk. Elke 42 dagen wordt het Akwasidae festival gevierd. De stamhoofden betuigen eer aan de koning. Het is een zeer kleurrijke bijeenkomst bij het paleis van de koning. Alle stamhoofden en hun vrouwen in hun traditionele gewaden van kenthe en traditionele gouden sierraden bezoeken de koning. Ze brengen geschenken voor hem mee. Je ziet veel goud en nog eens goud. Ghana heette dus niet voor niets Goudkust.

'326124' door Willemien '326124' door Willemien

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Trommelaar

Willemien

Ghana - Kumasi - Ashanti festival. Een zeer kleurrijk festival waar stamhoofdhoofden en hun gevolg samen komen om de koning te eren. Er wordt veel gedanst en getrommeld. Een bijeenkomst die wij mee mochten maken en om nooit te vergeten. Dit is een van de muzikanten (trommelaar).

'487984' door dorie '487984' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Bananenvrouw

dorie

In Kumasi wilden we graag de Kejetia Market. bezoeken. Deze markt is met haar oppervlakte van zo’n vijftien voetbalvelden, niet alleen de grootste markt van Ghana, maar van heel West-Afrika. Hier zag ik deze dame met bananen op haar hoofd, zwaar, maar wel goede bescherming tegen de zon!

'435046' door Bowral '435046' door Bowral

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Akwasidae festival

Bowral

Elke zondag om de zes weken heeft in Kumasi, in de regio Ashanti, het spectaculaire en kleurrijke Akwasidae festival plaats. Van heinde en verre komen de 'chiefs' met hun prachtig uitgedoste gevolg naar het Manhyia paleis om de Ashanti koning Osei Nana Otumfuo Tutu II te bezoeken. Het festival draait met name om voorouderverering. Er is een bonte parade van trommelaars, hoornblazers, zangers en dansers. Elke chief draagt een kleurrijk gewaad, kenmerkend voor de streek waar hij vandaan komt. Ze zijn letterlijk behangen met gouden sieraden. Op de foto de staf van een van de chiefs die je op de achtergrond ziet. Ben je ooit voornemens naar Ghana te gaan, plan dan dit festival zeker in!

'328323' door Willemien '328323' door Willemien

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Kleurrijk

Willemien

Heel veel vlinders, goot en klein en heel kleurrijk vindt je in het Bobiri Forest Reserve. Een plek die bekend is om zijn vele vlindersoorten maar ook bijzondere bomen, vogels en apen. Op de vochtige open plekken in het bos en langs de paden wordt je begeleid door honderden kleurrijke vlinders.

'322541' door Willemien '322541' door Willemien

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Vlinder

Willemien

Als je van vlinders houdt dan is het erg leuk om een bezoek te brengen aan het Bobiri Forest Reserve. Een plek die bekend is om zijn vele vlindersoorten maar ook bijzondere bomen, vogels en apen. Zie mijn tip. Op de vochtige open plekken in het bos en langs de paden wordt je begeleid door honderden kleurrijke vlinders.

'345391' door Willemien '345391' door Willemien

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Vind jullie eng

Willemien

Wandelend naar het Bobiri Forest Reserve (park die bekend is om zijn vele vlindersoorten maar ook bijzondere bomen en apen) kwamen we deze jongens tegen.Ze zochten toch wel enige bescherming bijelkaar want wat vonden zij het vreemd dat wij probeerden een praatje met hun te maken. Het ene jongentje vond ons maar heel vreemd en kroop elke keer achter zijn vriendje.

'492461' door dorie '492461' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Tandenborstel

dorie

Deze Ghanese dame was druk bezig om met het stokje haar tanden te poetsen, toen ik vroeg of ze op de foto wilde, stak ze het stokje als een sigaret in haar mond. Prachtig de blauwe lijntjes om haar ogen.

'374543' door enroute2 '374543' door enroute2

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Kejetia markt

enroute2

De grootste markt in West Afrika is Kejetia, gelegen in hartje Kumasi, de tweede grootste stad in Ghana. Als je Kumasi bezoekt, moet je zeker deze drukke en levendige markt aandoen, waar vrijwel alles te koop is. Het is zo groot dat je er makkelijk kunt verdwalen. De markt is verdeeld in secties waar de verkopers van dezelfde producten als stoffen, kruiden, toiletartikelen etc. bij elkaar gegroepeerd zijn. Deze foto laat de plek zien waar je moet zijn om yam te kopen, een wortel die in Ghana net zo veel wordt gegeten als de aardappel bij ons. In Nederland zijn ze ook te verkrijgen in de Afrikaanse en soms ook Surinaamse winkels. Je kunt ze koken, bakken of frituren (eerst een tijdje met wat zout in water laten staan) en gaan goed samen met een lekkere ‘stew’. Misschien iets voor de Kerst?

'491297' door dorie '491297' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Duimelotje

dorie

Dit lieve meisje zat heel verlegen naar ons te kijken, toen we langs liepen. Moeder zag dat we foto`s aan het maken waren en de kinderen terug lieten kijken naar het resultaat. Ze wilde heel graag haar dochter ook op de foto, ik had deze gemaakt, maar ze wilde dochterlief zonder duim in de mond op de foto. Duurde even, maar uiteindelijk haar ook zonder duim gefotografeerd.

'323728' door Willemien '323728' door Willemien

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Detail: bottled in...

Willemien

Ghana: Kumasi is de hoofdstad van het Ashanti rijk. Elke 42 dagen wordt het Akwasidae festival gevierd. De stamhoofden betuigen eer aan de koning. Het is een zeer kleurrijke bijeenkomst bij het paleis van de koning. Alle stamhoofden en hun vrouwen in hun traditionele gewaden van kenthe en traditionele gouden sierraden bezoeken de koning. Ze brengen geschenken voor hem mee. De geschenken zijn heel divers; geiten, bouwstenen, kruiden, stoffen etc. Detail: deze dames hadden een Hollands cadeau bij zich. Zo te zien houdt de koning wel van een borrel.

'458420' door dorie '458420' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Stoere boys

dorie

Deze jonge heren kwamen met zijn allen op mij af, toen ze zagen dat ik een meisje haar foto liet terugkijken op het toestel, ze wilden ook graag op de foto, dat ging soepel, alleen het terugkijken duurde wat langer. Ze waren slap van het lachen en wilden om de beurt kijken en nogmaals op de foto.

'498914' door afrika '498914' door afrika

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Markt van Kumasi

afrika

De markt van Kumasi is de grootste van Ghana. Heerlijk om daar uren rond te dwalen, er valt zo veel te zien. Deze dame verkocht groenten en toen ik vroeg of ik haar mocht fotograferen ging ze er extra recht voor zitten.

'356866' door enroute2 '356866' door enroute2

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Reclamebord

enroute2

Bij het maken van deze opname van een enorm groot reclamebord in de buurt van Kumasi heb ik flink ingezoomd op één oog om zichtbaar te maken wat er in de glinstering zat, want van een afstand zie je dat bijna niet. Guinness is naast Star Beer een enorm populair biermerk in Ghana. Sommige mensen zijn verbaasd om te horen dat het uit Ierland komt. Het is relatief duur in aanschaf, en de meesten kunnen zich dit dan ook niet veroorloven. Het veel goedkopere zelfgebrouwen bier wordt ‘pito’ genoemd en wordt traditioneel gedronken uit een kalebas.

'491061' door dorie '491061' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Ingetogen

dorie

Kumasi is een vrij moderne stad. Toch zie je ook overal het traditionele Afrika terug. Misschien nog wel het meest op de Kejetia markt, de grootste markt van West-Afrika. Duizenden handelaren verkopen hier zij aan zij hun producten. Geen houtsnijwerkjes voor toeristen, maar ijzer, plastic, eten en alle andere dagelijkse benodigdheden voor gewone Ghanezen. Deze Ghanese deed haar inkopen op de markt.

'206709' door DavidKlinkhamer '206709' door DavidKlinkhamer

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Lucie BW

DavidKlinkhamer

Lucy my little sister of my ghanian family is very curious and photogenic and looks directly in my lens which leads to a fantastic picture which doesn't need a description I think...

'499350' door dorie '499350' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Beetje eng

dorie

Een groepje van 10 kinderen waren met elkaar te spelen met een bal, dit kleine meisje liep er al huppelend tussen, ze was nog te klein om de bal goed te vangen. Als groep heb ik ze op de foto gezet, maar zij vond op de foto gaan eng, maar dat is te begrijpen. Ze ontdooide wel, toen ze zichzelf terug zag.

'493021' door dorie '493021' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Mooi hoofddeksel

dorie

Komisch hoe deze Ghanees met een zwaar stuk hout over de weg liep, hij bleef er vrolijk onder en maakte nog even tijd voor een foto

'492065' door dorie '492065' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

In gedachten

dorie

In gedachten zat deze Ghanese bij haar groentekraam samen met haar dochtertje op de Kejetia Market in Kumasi. Deze markt is met haar oppervlakte van zo’n vijftien voetbalvelden, niet alleen de grootste markt van Ghana, maar van heel West-Afrika.

'206727' door DavidKlinkhamer '206727' door DavidKlinkhamer

GhanaKumasi

GhanaKumasi

At the childcare

DavidKlinkhamer

A small girl is playing at the childcare at the orphanage house in Kokobeng. Kokobeng is a small town in the vicinity of kumasi.

'380375' door jeannette '380375' door jeannette

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Lekker bij mama

jeannette

Op het Ashanti festival zag ik dit mooie kindje dat lekker tegen moeders rug aan kroop. Tussen al die drukte is dat een veilig en vertrouwd plekje.

'224800' door wuppie51 '224800' door wuppie51

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Vrolijk meisje

wuppie51

Het is niet makkelijk om mensen spontaan op de foto te krijgen, meestal verstarren ze op het moment dat je een foto wilt maken.Op een kleine lokale markt in Kumasi keek dit meisje vrolijk om de hoek in de hoop dat ik van haar een foto zou maken. Gelukkig had ik mijn toestel al in de aanslag zodat ik haar spontane blik direct kon vangen.

'427502' door sjoerdhobelman '427502' door sjoerdhobelman

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Meisje in Ghana

sjoerdhobelman

We hebben een school gebouwd in Ghana en trokken in de middag met de kinderen op. Dit meisje kwam aangelopen met haar stok en poseerde mooi voor de camera.

'498584' door dorie '498584' door dorie

GhanaKumasi

GhanaKumasi

Jong geleerd

dorie

In een Ghanees dorpje zagen we kinderen die net als moeders met een schaal met fruit en groentes op hun hoofd liepen. Voor de foto hield ze haar schaal toch even vast.