Greater Accra foto's & tips

'457251' door enroute2 '457251' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Kisten met een passie

enroute2

In Teshi hebben houtbewerkers zich bekwaamd in het maken van doodskisten in allerlei vormen, GhanaCoffin is er een van. Je kunt een ontwerp opsturen en je bestelling in eigen land laten bezorgen. Begraven worden in een houten sigaret als je veel rookte of in een kreeft, vis, auto, gitaar of hamer, alles is mogelijk. Wat ooit uitsluitend bedoeld was voor de begrafenissen van de lokale chiefs, is steeds meer uitgegroeid tot een algemeen gebruik. De gekste wensen komen binnen. Zo was daar lang geleden een Ghanees die het zo spijtig vond dat hij nooit had kunnen reizen dat hij zich wilde laten begraven in een kist in de vorm van een opstijgend vliegtuig van Air Canada.

'457330' door enroute2 '457330' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Teshi

enroute2

Om niet gestoord te worden door haar kleine broertjes en zusjes die op de binnenplaats spelen, trekt dit meisje zich terug in de werkplaats van haar vader, waar zij rustig in haar boek kan lezen. Hier worden houten doodskisten op maat gemaakt en op de achtergrond zie je hoe een truck en een bijbel al vorm beginnen te krijgen, wellicht bestemd voor een vrachtwagenchauffeur en een predikant. Het is gebruikelijk voor het Ga-volk uit Teshi om iets karakteristieks uit hun leven in de kist tot uiting te brengen, maar ook westerlingen van overzee bestellen deze kisten. Het is leuk om hier een bezoekje te brengen, kijken en niet kopen is geen enkel probleem.

'427521' door enroute2 '427521' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Shai Hills

enroute2

Meteen bij aankomst in het Shai Hills Resource Reservaat zagen wij een groepje bavianen vlakbij de ingang. Hun verwelkoming deed onze verwachtingen groeien van wat ons nog meer te wachten stond in dit kleine wildpark van 51 km2. Maar bij een aantal antilopes in de verte en een paar mooie vlinders is het tijdens ons bezoek gebleven. Niet verwonderlijk, want we waren er midden op de dag, wanneer de meeste dieren zich verschuilen. Een uitgebreide wildlife serie gaat het hier dus niet worden.

'430061' door enroute2 '430061' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Verstoppertje

enroute2

Deze Agame, een hagedis die je in verscheidene varianten op het Afrikaanse continent aantreft, was vanaf de muur rondom ons huis verstoppertje met mij aan het spelen. Hij had er schijnbaar lol in, want als ik maar even een stap vooruit deed met de camera in de aanslag schoot hij weg om een meter verder weer met zijn mooigekleurde kopje boven de rand te pronken. Maar ik had hem dan toch te pakken en met het wegsnijden van de randjes heb ik de fraaie tekeningen op het diertje beter zichtbaar gemaakt.

'430637' door enroute2 '430637' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Giant snail

enroute2

De agaatslak die in West-Afrika veel voorkomt kan een lengte halen van 20 tot 30 cm en een gewicht van 600 tot 700 gram. Daarom zijn deze giant snails, zoals ze in Ghana worden genoemd, voor veel mensen een belangrijke bron van voedsel en een betaalbare vervanger van vlees.

'443872' door enroute2 '443872' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Vissersboot

enroute2

Bij de dorpen aan de Ghanese kust tref je kleurrijke handgemaakte vissersboten aan in verschillende afmetingen, de locals noemen ze in het engels ‘canoe’. Het vaartuig op deze foto ziet er wel hetzelfde uit als een kano, maar valt gezien de grootte onder de categorie 'boat'. Deze worden onder luid gezang met dikke touwen het strand op getrokken en daar werken alle mannen uit het dorp aan mee, een prachtig schouwspel dat uren duurt.

'428333' door enroute2 '428333' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Even een dutje

enroute2

Lekker relaxed dat je er in sommige landen helemaal niet bij na hoeft te denken of iets wel ‘hoort’. Je hebt slaap, dus je ploft gewoon op een auto neer om een dutje te doen en niemand die daar vreemd van opkijkt. Deze man heeft eerst nog netjes z’n slippers geparkeerd voordat hij zich op de motorkap nestelde. Hij heeft vast een afspraak, maar wel een Afrikaanse en de wachttijden zijn dan soms lang, heel lang.

'443707' door enroute2 '443707' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Wonderlijk

enroute2

Deze kleine wonderlijke vlinder zagen we op een hek bij de ingang van de Shai Hills, een natuurpark ongeveer een uur rijden ten noord oosten van Accra. Ik vond het lastig om hem te fotograferen omdat hij vrij laag in een nogal donker hoekje zat en omdat hij elk moment weg kon vliegen neem je ook niet genoeg tijd om je camera optimaal in te stellen, hoewel ik me afvraag of ik eigenlijk wel weet wat hier de juiste instelling is om hem er mooi scherp op te krijgen, dus tips zijn welkom (ik gebruik geen statief). De soort moet ik jullie ook schuldig blijven, ik heb hem nog niet gevonden.

'428431' door enroute2 '428431' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

De laatste...boodscha

enroute2

Net naar de markt geweest en de uien vergeten! Geen nood, in Ghana kun je onderweg naar huis nog allerlei boodschappen doen. Vanuit je luie stoel zie je het aanbod vanzelf op je afkomen en kies je wat je hebben wilt. Deze opvallende man met z’n sierlijke hoofdtooi konden we natuurlijk niet omheen en hij niet om de foto. Iedereen blij!

'427622' door enroute2 '427622' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Vissersnetten

enroute2

Als een stroom van blauw water liggen de geleegde netten van de vissers op het strand van Pram Pram. Ze worden weldra gerepareerd en opgerold zodat ze klaar zijn voor de volgende tocht naar zee en die laat niet lang op zich wachten.

'428239' door enroute2 '428239' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Privé zwembad

enroute2

Deze leuke jongen lacht ons toe vanuit zijn privé zwembad aan de oostkust van warm Ghana, waar hij dagelijks met zijn vriendjes te vinden is. Hij is niet bang voor de golven en zwemt als de beste, een echte waterrat. Heerlijk als je zo vrij kunt zijn.

'548043' door enroute2 '548043' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Fantasiedoodskisten i

enroute2

In Teshi, aan de noord-oostelijke rand van Accra, zijn diverse grafkistenwerkplaatsen te vinden die zeker een bezoekje waard zijn. Je hoeft niet ver te zoeken, want deze bedrijfjes hebben hun fantasiedoodskisten zichtbaar langs de weg uitgestald. Je kunt hier een kist naar elke wens laten vervaardigen. Had je altijd al een BMW willen hebben terwijl je daar nooit geld voor had, dan kun je je in zo’n mooie bolide van deze kunstenaars laten begraven. Toevallig liet ik me tijdens de rondleiding ontvallen dat ik bang ben voor spinnen en ... hupsakee, we werden door deze vrolijke salesman direct doorgedirigeerd naar een voor mij potentiële kist, zo uit voorraad leverbaar!

'385100' door enroute2 '385100' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Botanische tuinen van

enroute2

Deze sierlijke palmbomen staan in de Aburi Botanic Garden, een fascinerende en serene plek vlakbij het stadje Aburi, ongeveer een uur rijden vanaf Accra. De botanische tuinen van Aburi zijn in 1890 door de Britten aangelegd als sanatorium voor hooggeplaatste lieden en liggen op een hoogte van 450 meter boven de zeespiegel, waardoor er een aangenaam klimaat heerst. De ingang van het park wordt gevormd door een 274 meter lange dubbele rij van koningspalmen die je naar binnen trekken. Verder is er een bloeiende mix van een groot aantal inheemse en exotische bomen en planten te zien, veelal met geneeskrachtige eigenschappen. Naast deze tuinen is het ook leuk om het nabijgelegen dorp zelf even te bezoeken, het is een gezellige en levendige plaats. En wie weet kom je Rita Marley tegen, want zij woont in Aburi.

'429450' door enroute2 '429450' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Onderhandelen

enroute2

Deze vrouwen in de vissersplaats Pram Pram aan de oostkust van Ghana zijn druk aan het onderhandelen over de prijs van de vissen, en die is afhankelijk van de versheid, het gewicht, wat de concurrentie nog in de aanbieding heeft en of je ze ter plekke schoongemaakt wilt hebben. En ook de soort speelt een rol, want soms zijn er schaarse exemplaren in de aanbieding die niet elke dag in de netten worden aangetroffen. Zo zag ik een paar jaar geleden drie dolfijnen op het strand liggen met een massa mensen eromheen, fotograferen verboden!

'451043' door enroute2 '451043' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Jonge bavianen in het

enroute2

Terwijl pa en ma de boodschappen doen, dat wil zeggen bananen en ander fruit proberen te jatten bij de kraampjes langs de weg in de buurt van de hoofdingang van het Shai Hills reservaat, wachten de kinderen veilig in het bos. Ze lijken gemaand te zijn zoet te spelen en geen kattekwaad uit te halen en vooral niet weg te rennen als er een westerse vrouw met camera in de buurt komt en zo te zien hebben ze goed geluisterd. (Het is altijd weer wat met die tekst he?)

'405236' door enroute2 '405236' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Kokrobite

enroute2

Kokrobite is een klein vissersdorp, ongeveer 30 km ten westen van Accra. Je vindt er prachtige stranden en ondanks de toename van het toerisme, heeft het zijn authentieke cultuur nog niet verloren. Dagelijks rukken de fraai beschilderde vissersboten uit naar volle zee en worden de netten vanaf het strand binnengehaald, een mooi schouwspel om te zien. (scan)

'427727' door enroute2 '427727' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Babbelboot

enroute2

Bij een vissersdorp aan de kust van Ghana is altijd wat te beleven. Het merendeel van de inwoners brengt dagelijks veel tijd door op het strand, waar de vangst binnenkomt en veel werkzaamheden worden verricht. Maar het is ook een levendige ontmoetingsplaats waar je altijd bekenden vindt om mee te babbelen en de laatste nieuwtjes uit te wisselen. Dit groepje heeft daar een gezellig plekje voor gevonden.

'427918' door enroute2 '427918' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Catch!

enroute2

Een van de vissers van deze boot springt plotseling in het water en krijgt een touw toegeworpen. Behendig zwemt hij ermee naar de waterkant om het aan een rots vast te binden, waarmee het vaartuig vast komt te liggen. Zijn kornuiten kijken bewonderend toe, ik denk dat niet iedereen van hen kan zwemmen.

'548168' door enroute2 '548168' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Een camera als laatst

enroute2

Nog even in vervolg op mijn foto van gisteren ... Ja, ook aan de fotografen en toeristen onder ons is gedacht. Je kunt je geen waardiger laatste rustplaats bedenken dan in het interieur van deze heuse camera. Aan mij viel hij helaas niet te slijten, aangezien ik in het bezit ben van een Nikon. Nu ben ik er nog meer van overtuigd dat degenen die van plan zijn om eens naar Ghana te gaan, de moeite nemen om zo’n interessante grafkistenwerkplaats gaan bezoeken in Teshi town, even ten noord-oosten van de hoofdstad Accra.

'434357' door enroute2 '434357' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Haantjesgedrag

enroute2

Dat vind ik zo'n leuk straatbeeld in veel landen dat je de dieren gewoon tussen de mensen ziet leven. Niet alleen in dorpen op het platteland, maar ook in de grote stad zie je ze soms gezellig rondscharrelen, van kippen tot geiten, schapen en koeien. Dit haantje is niet bang, hij rent tussen de auto's door naar de overkant van de weg, het is zijn dagelijkse routine en zo blijven de kippetjes ook onder de indruk.

'429622' door enroute2 '429622' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Glibberen

enroute2

Een regenbui komt in Ghana meestal met bakken uit de hemel, het brengt even verkoeling en dat is heerlijk. Maar als je de deur uit moet is het lachen je snel vergaan, het is glibberen en glijden als je al niet vast komt te zitten in de modder. Niet voor niets dat de mensen verlangen naar verharde wegen die zelfs in moderne woonwijken vaak ontbreken, maar wie zal dat betalen ...?

'389863' door enroute2 '389863' door enroute2

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Broertje

enroute2

Het zijn in Ghana niet alleen maar meisjes die van kindsafaan flink moeten meehelpen in de huishouding en op het land. Ook de jongens krijgen (buiten school om) taken toebedeeld als het erf aanvegen, vaat wassen en soms op de kleintjes passen. Deze jongen is zo dol op zijn broertje, dat hij er graag mee rond liep te sjouwen. Trots gaat hij met hem op de foto. (scan)

'254370' door Joanna '254370' door Joanna

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Gek doen

Joanna

Kinderen en een buitenlander met fototoestel: dat staat garant voor gekdoenerij! Na ons ritje op de fiets moesten we wachten totdat we werden opgehaald. We bleven niet onopgemerkt, de kids ook niet en we maakten dankbaar van de wachttijd.

'168596' door Joanna '168596' door Joanna

GhanaGreater Accra

GhanaGreater Accra

Small kid

Joanna

Dit kleine mensje stond er mooi bij tijdens onze fietstocht.