Cape Coast

'274805' door wisseschout '274805' door wisseschout

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Water halen

wisseschout

Deze jongen kwamen we op een brug tegen toen hij samen met vele andere kinderen water aan het halen was. Het is erg zwaar, maar hij wou wel graag op de foto.

'539242' door ejbaaijens '539242' door ejbaaijens

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Coast Cape Coast

ejbaaijens

(graag even vergroten) Vanaf het slavenfort heb je een prachtig uitzicht op de kust van Cape Coast. Er is zoveel te zien dat je er lang kan blijven staan. Best een contrast dat een plek met zo'n akelige historie in zo'n bruisende omgeving ligt. Het fort was oorspronkelijk gebouwd voor de hout en goud handel. Het fort is gebruikt door verschillende landen, waaronder Nederland. Op het fort werden slaven maanden vastgehouden in erbarmelijke omstandigheden, voordat ze werden verscheept naar het Caribisch gebied, Noord en Zuid Amerika. Nu kun je het fort bezoeken en krijgt je een indrukwekkende rondleiding. Op 10 kilometer afstand ligt het slavenfort van Elmina. Daar was het rustiger en kregen we een uitgebreidere rondleiding dan in Cape Coast.

'274814' door wisseschout '274814' door wisseschout

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Water halen deel 2

wisseschout

Dit is één van de andere jongetjes op de brug die water aan het halen was. In een emmer. Ook hij wilde graag op de foto. Een grote druppel loopt over zijn gezicht.

'459119' door wisseschout '459119' door wisseschout

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Amistad

wisseschout

De film Amistad verteld het waargebeurde verhaal over slaven die het schip de Amistad overnemen en denken naar Afrika te varen. Ze komen door verraad in Amerika aan en worden opgesloten. Een rechtszaak volgt en uiteindelijk worden ze vrijgelaten en teruggebracht naar Afrika. De foto is genomen vanuit een Slavenford en kijkt uit op een ander fort waar de menuutje werd bewaard. Dit was één van de laatste dingen die de slaven zagen voordat ze aan boord gingen van een slavenschip met vreselijke gevolgen. De rondleiding door het slavenford was heftig en ik moest daar aan deze film denken. Die had n.l ook veel indruk op mij gemaakt

'527968' door Fransvdg '527968' door Fransvdg

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Poedelen op straat

Fransvdg

In Elmina zag ik deze jongen die zich op straat bij een kraan stond in te zepen. Dat vind ik het leuke van midden Afrika. Er is veel minder gêne als het over openbaar bloot gaat. In Ethiopië heb ik zelfs een volwassen man spiernaakt zijn fiets zien schoonmaken aan de rand van een rivier. Alsof er niets aan de hand was........daarom heb ik daar toen ook maar geen foto van gemaakt. Dan zou ik voor hem bepalen dat het gek is.......(Bij deze jongen stond ik ook verder weg dan dat het nu lijkt op de foto.)

'351973' door wisseschout '351973' door wisseschout

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

SPRINKHAAN

wisseschout

Sprinkhanen kunnen de mooiste kleuren hebben, maar vaak niet gemakkelijk te fotograferen. Na een poosje erom heen gedraaid te hebben op mijn buik is het toch gelukt onder belangstelling van wat Ghanezen die het maar vreemd vonden

'400189' door wisseschout '400189' door wisseschout

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Sprinkhaan

wisseschout

Deze viel wel op. Liggend op mijn buik op een stoffig weggetje maakte ik de foto. Een paar vrouwen die voorbij kwamen op weg naar hun huisje met wat vracht op hun hoofd, keken het hoofdschuddend aan. Die is gek dachten ze !!!!

'544933' door Fransvdg '544933' door Fransvdg

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Netjes aan de netten.

Fransvdg

Op een strand in Elmina waren deze vissers netjes met hun netten bezig. Onderhoud is heel belangrijk. Zulke netten zijn voor deze vissers financieel een echte investering. En de boel moet niet in de knoop raken. Je kunt goed zien dat dit behoorlijk zwaar werk is. (Als je de foto uitvergroot kun je dat nog beter zien.)

'486029' door ciske '486029' door ciske

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Hang jongeren.

ciske

Als we het ford in Cape Coast bezocht hebben lopen we nog wat rond en aan de haven hangen deze kinderen iets of wat verveeld rond.

'199943' door Fransvdg '199943' door Fransvdg

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

GOEDKOOP SPEELGOED

Fransvdg

Dit jongetje heeft veel plezier met een oude autoband. Speelgoed mag hier in Afrika niets kosten, dat maakt kinderen dus ook inventief. Zijn gratis autoband is voor zijn motoriek trouwens veel beter dan al die dure computerspelletjes bij ons in Nederland. Deze foto heb ik gemaakt bij een zoutpannencomplex, iets buiten Elmina - ten westen van Cape Coast. Toeristen komen hier bijna nooit.

'500991' door ciske '500991' door ciske

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Noeste arbeid.

ciske

Achter het fort in Cape Coast zitten de vissers de netten in orde te maken om 's avonds weer de zee op te gaan, altijd weer mooi om te zien.

'490164' door ciske '490164' door ciske

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

De vissers van Cape..

ciske

Het slavenfort van Cape Coast is zeer zeker een bezoek waard , maar het terrasje tegenover het fort ook . Vanaf het terras kun je de vissers gade slaan die voor het fort hun dagelijkse bezigheden hebben voordat ze weer de zee opgaan.

'503363' door wisseschout '503363' door wisseschout

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Vriendelijke mensen i

wisseschout

Wandelend door een klein vissersdorpje was het totaal geen punt om foto's te maken [ eerst vragen natuurlijk ] van deze vriendelijke mensen. Met plezier poseerde ze voor mijn lens

'373934' door enroute2 '373934' door enroute2

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Droomstrand

enroute2

Wie tijd wil doorbrengen op de mooiste stranden in Ghana, kan het beste de kustgebieden ten westen van Accra aandoen. Op deze foto zie je Brenu beach bij Akyimin, Cape Coast, een droomstrand waar je heerlijk kunt vertoeven in de schaduw van de ruisende palmbomen, genietend van een vers kokosnootsapje.

'241057' door Dolf '241057' door Dolf

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Jongetjes aan het...s

Dolf

Twee jongens aan het strand van Anomabu, tussen Accra en Takoradi. Anomabu beach resort is een prachtige plek met mooi strand. Druk bevolkt met kinderen uit de buurt. Deze jongens zoeken langs het strand kokosnoten.

'554128' door dorie '554128' door dorie

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Visvrouwen

dorie

Door de boten, worden naast vele bakken kleine visjes, grote vissen aangevoerd. De vissen worden door de vrouwen gefileerd en schoongemaakt. Een boeiend tafereel hoe al deze dames dicht bij elkaar zittend , pratend en soms zingend bezig waren met de vissen.

'487243' door ciske '487243' door ciske

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Klaar voor vertrek.

ciske

Als je in Cape Coast bent moet je zeker een bezoek brengen aan het voormalig slavenfort . Je krijgt een rondleiding waarvan ik zeer onder de indruk was en na de rondleiding kun je zelf overal rondlopen. Net buiten het fort hebben de vissers de boten klaar liggen om weer de zee op te gaan.

'163809' door juma74 '163809' door juma74

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Ghana boy

juma74

deze boy wilde heel graag op de foto, en dit is het resultaat

'311108' door Willemien '311108' door Willemien

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Visser

Willemien

Vlakbij Cape Coast verbleven we de laatste dagen in het plaatje Anomabu in een leuke bungalow aan het strand. Aan het strand liggen was geen doen, je verbrandt levend. Wij hebben heerlijk langs het strand gewandeld en veel gezien, goudzoekers (foto plaats ik nog) vogels en veel vissers met hun boten. Deze visser probeerde een visje te vangen door op het goede moment een net in zee te gooien en weer op te halen. Leuk is ook zijn muts, gemaakt van een rijstzak van Uncle Sam, made in Thailand. En dat in Ghana!

'326261' door Willemien '326261' door Willemien

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Moeder en dochter

Willemien

Zij zit langs de weg en verkoopt tomaatjes. Over haar haren draagt ze plastic! Zij kijkt triest op de foto. Haar dochter is wat vrolijker.

'376094' door enroute2 '376094' door enroute2

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Fancy Dress

enroute2

Nieuwjaarsdag wordt in Ghana uitbundig gevierd. Grote kans dat je een optocht ziet van een van de ‘Fancy Dress’ groepen die dansend door de straten gaan, begeleid door brass bands en met veel mensen in hun kielzog. Dit is een typisch locaal gebruik op 1 januari en vindt zijn origine in het Europese gemaskerde bal. Er zijn ook kinderen die rondgaan in hun kleurrijke outfit om een centje of iets lekkers op te halen. Deze jongens hebben hun maskers van papier-mâché zelf gemaakt. Afehyiapa! ofwel Gelukkig Nieuwjaar!

'428625' door jeannette '428625' door jeannette

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Help me erin

jeannette

Samen op een bootje een feestje vieren van de plaatselijke club. Lekker dollen met elkaar en even een duik in de zee. Dit doen de jongemannen in hun vrije tijd in Elmina.

'485269' door ciske '485269' door ciske

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Het repareren van de.

ciske

We zitten op een terrasje tegenover het slavenfort en bekijken de mannen die hun netten repareren voordat ze weer de zee opgaan. Ze weten niet dat ze met hun groene netten zo mooi afsteken tegen die witte muren van het fort.

'164018' door juma74 '164018' door juma74

GhanaCape Coast

GhanaCape Coast

Two boys

juma74

deze twee jongens hadden lol en plezier met elkaar, ze waren even aan het rusten voor dat ze weer verder gingen met cocosnoten plukken.