Accra

'494551' door ciske '494551' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Zicht op Jamestown

ciske

Vanaf de vuurtoren in Accra heb je een prachtig uitzicht . Ook op Jamestown een visserswijkje aan de voet van de toren waar de mensen in plankenhouten en golfplaten huisjes wonen en leven van de visvangst . Hier zie je het pleintje waar iedereen omheen woont en waar de visjes liggen te drogen. Het is de moeite waard om dit gedeelte van Accra een bezoek te brengen.

'489917' door afrika '489917' door afrika

GhanaAccra

GhanaAccra

Even poedelen

afrika

In Accra, de hoofdstad van Ghana kun je uren door allerlei wijkjes of over grote markten slenteren. Hoe vaak je dit in welk land dan ook doet, het blijft fascinerend. In een van de straatjes zagen we dit tweetal helemaal opgaan in hun wasbeurt.

'283836' door EllenvanderMark '283836' door EllenvanderMark

GhanaAccra

GhanaAccra

Tienermoeders.

EllenvanderMark

Heel bijzonder was dat wij een opvanghuis voor tienermoeders bezochten in Accra. De meisjes worden goed opgevangen. Overdag wordt voor hun baby's gezorgd, terwijl de jonge moeders een opleiding volgen. Ze deden een opleiding tot kapster of in de textiel; het maken van kleding. De meisjes mogen al tijdens hun zwangerschap in het opvanghuis komen en blijven tot hun opleiding klaar is.

'458735' door dorie '458735' door dorie

GhanaAccra

GhanaAccra

Kiekeboe

dorie

We logeerden in het dorp Biakpa , tijdens onze wandeling door het dorp kwamen we veel kinderen tegen, die met een autoband aan het spelen waren, zo zagen we ook deze komiek, die kiekeboe speelde met een doek.

'496174' door ciske '496174' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Rouwstoet.

ciske

Als we boven op de vuurtoren in Accra staan horen we opeens een kabaal op straat . Onder ons trekt al zingend en dansend een rouwstoet voorbij op weg naar de begrafenis.

'488006' door ciske '488006' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Doodskisten .

ciske

Als je in Ghana komt is het zeker de moeite waar om een bezoek aan een doodskistenmaker te brengen. Je kunt er zo naar binnen lopen en rond kijken. Ze maken de kisten in opdracht naar aanleiding van het beroep dat de overledene heeft uitgeoefend. Deze kist is b.v. voor een priester de kist ernaast voor een schrijver en er stond een kloek [kip] voor een vrouw die veel kinderen had gebaard.

'484978' door ciske '484978' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

In de haven van...Jam

ciske

Als je in Accra bent is een bezoek aan James town [sloppenwijk] zeker de moeite waard .James town ligt aan de voet van de vuurtoren en voor een kleine bijdrage wordt je er rondgeleid. De bevolking leeft van de visserij en op het strand is het een drukte van belang en deze vissers zitten rustig hun netten te repareren.

'509676' door hbplaatjes '509676' door hbplaatjes

GhanaAccra

GhanaAccra

Zonsondergang aan de.

hbplaatjes

Accra ligt aan de kust. We hadden een hotel aan het strand. Op het strand was vooral de plaatselijke bevolking te zien. Vooral het binnenhalen van de vis zorgde voor activiteit. Er was verder geen toerist te bekennen. Tegen de avond werd het rustig en vertrok iedereen.

'497032' door ciske '497032' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Art market.

ciske

In Accra heb je de art market , leuk om te bezoeken maar hoop maar dat er meer toeristen zijn als toen wij er waren want wij waren bijna de enige en werden bestormd door de kunstenaars die vanalles en nog wat wilden verkopen .

'485558' door ciske '485558' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Handel op het strand.

ciske

Op het strand van James town [ een wijkje in Accra ] wordt er vanalles verhandeld en het is er een drukte van belang . Van vis tot fruit tot toilet artikelen , je kunt het er allemaal kopen.

'499139' door ciske '499139' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Jamestown vanaf hoogt

ciske

Niet vanaf een dak maar vanaf de trappen die leiden naar Jamestown. Hier zie je het haventje van het kleine krottenwijkje , overal heerst bedrijvigheid vooral op het strand waar de vis verhandeld wordt. Rechts zie je op de pier de netten klaarliggen voor de uitvarende boten.

'131860' door ChrisD '131860' door ChrisD

GhanaAccra

GhanaAccra

Serious Smiling

ChrisD

Tijdens het suikerfeest in Medina-Accra, we waren uitgenodigd om hier te fotograferen bij de moskee. De mensen zijn op hun best gekleed tijdens dit feest.

'444730' door enroute2 '444730' door enroute2

GhanaAccra

GhanaAccra

Obruni!

enroute2

Ongemerkt een straattafereeltje fotograferen zat er dit keer niet in. Met een luidkeels ‘Obruni’, wat blanke betekent, werd ik betrapt door dit lachende tweetal dat met hun kleine karretje de kost verdient door allerlei vrachtjes te vervoeren, in dit geval een kruiwagen. De kar moet in de ogen van deze jongens wel een bolide zijn, want hij zorgt voor een regelmatig en onontbeerlijk inkomen. Met een vrolijk ‘Obibini’, dat is zwarte, heb ik ze teruggegroet en zijn we ieder weer ons weegs gegaan. (Noot: deze benamingen zijn in Ghana doorgaans vriendelijk bedoeld en omdat de meeste mensen geen antwoord verwachten, zorgt dat voor de nodige hilariteit.)

'349789' door hbplaatjes '349789' door hbplaatjes

GhanaAccra

GhanaAccra

Zwaar hoofd

hbplaatjes

De eerste plaats die we bezochten in Ghana was Accra. Accra is de hoofdstad van Ghana, maar helaas niet een erg mooie of leuke stad. Het is wel een grote stad met 2 miljoen inwoners. Wellicht is de openingszin bij Accra in de Lonely Planet wel alles zeggend, namelijk: "Nobody loves Accra". Deze foto is genomen op Makola Market. Een gigantische dagelijkse markt waar je bijna niet normaal kan lopen. Het is lopen en duwen tussen de kramen door. Op de markt is van alles te koop. Je kan het zo gek niet verzinnen of het is er. Het voedselgedeelte van de markt is erg groot en het is altijd een mooi gezicht zoals de etenswaar is uitgestald en opgestapeld. Veel inwoners halen hier dan ook hun dagelijkse boodschappen. We zijn een tijdje aan de rand van de markt gaan staan om wat foto's te maken. Op de markt zelf lukte dat eigenlijk niet. Deze jongeman viel op door de wankele stapel boekjes en tijdschriften op zijn hoofd. Hij trok er zelf ook een erg bedenkelijk gezicht bij. De witte achtergrond gaf het geheel een apart effect. Het is overigens een witte bestelwagen.

'485705' door ciske '485705' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Mooi uitzicht.

ciske

Als je in Accra bent is een bezoekje aan de vuurtoren heel leuk om te doen . Er loopt altijd wel iemand bij de toren die je een rondleiding geeft eerst door James-town een vissers nederzetting aan de voet van de toren en dan kun je tegen een kleine betaling boven op de toren. Vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

'350280' door hbplaatjes '350280' door hbplaatjes

GhanaAccra

GhanaAccra

Vissen in Accra

hbplaatjes

Heel veel net, heel veel mensen, heel veel werk, heel veel rotzooi en weinig vis. Dat is kort opgesomd wat we zagen toen we vanuit ons hotel in Accra een klein stukje over het strand gingen lopen. Het was nog vroeg in de morgen en de vissersboot lag op het strand. Het net was nog gedeeltelijk in het water. Ongeveer 25 mannen, vrouwen en kinderen waren hard aan het visnet aan het trekken om het het strand op te krijgen. Een aantal mannen stond daarbij tot over hun middel in het water. Toen het net eenmaal op het droge was bleek er veel troep in te zitten en was de hoeveelheid vis niet geweldig in onze ogen. De vrouwen pakten teilen en begonnen de vis(jes) daarin te doen. Geen idee hoe zo'n verdeling tot stand komt. We konden het ook niet vragen, want niemand sprak Engels of niemand had zin om tegen ons te praten. Wat wel duidelijk werd is dat er veel samenwerking nodig was voor een karig bestaan.

'484827' door ciske '484827' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Eigen kippen.

ciske

In het krottenwijkje Jamestown in Accra hebben ze wel een erg bijzondere manier bedacht om je eigen kippen te herkennen, ze geven ze gewoon een kleurtje.

'505238' door ciske '505238' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Bloeiende strandhande

ciske

In Jamestown [ een vissersplaatsje binnen Accra] vindt je een bloeiende vishandel op het strand . Iedereen wil natuurlijk de beste vis en het is dan ook dringen geblazen , vanaf een afstandje was het leuk om te zien.

'485191' door ciske '485191' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Straatbeeld Accra .

ciske

Het straatbeeld van Accra is variërend , van heel druk naar gemoedelijk zoals op deze foto . De meeste [ver]koopwaar wordt op het hoofd gedragen , de was wordt op straat gedaan en 'n paar dames verkopen flessen brandstof .

'485091' door ciske '485091' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Ik hou je in de gaten

ciske

In tegenstelling tot de oudere willen de kinderen in Ghana wel graag op de foto , dat is na al die Azië reizen wel even wennen maar te begrijpen. Maar ook deze kinderen lijken te zeggen "ik hou je in de gaten " !

'489535' door ciske '489535' door ciske

GhanaAccra

GhanaAccra

Ghanees scootmobiel .

ciske

Daar zit hij rustig op de kade van James town [een buitenwijk van Accra] in zijn "scootmobiel " te genieten van wat er zich op het strand afspeelt . Het is een vernuftig karretje waar hij zich bijna overal mee kan verplaatsen.

'339345' door EllenvanderMark '339345' door EllenvanderMark

GhanaAccra

GhanaAccra

Compound.

EllenvanderMark

In Accra bezochten wij een compound waar mijn vriendin, die in Accra woonde, iemand kende. De kinderen kwamen meteen naar buiten rennen, maar werden door hun moeders even hard weer naar binnen getrokken om omgekleed te worden. Men had mijn fototoestel gezien en iedereen wilde graag (op z'n mooist) op de foto. Later heeft mijn vriendin de mensen en kinderen allemaal hun foto gegeven. (scan)

'291605' door EllenvanderMark '291605' door EllenvanderMark

GhanaAccra

GhanaAccra

Lekker eten.

EllenvanderMark

Deze (ingescande) foto is gemaakt in een compound in Accra die we bezochten. Het kindje op de voorgrond had zelf een gebloemd bakje eten, maar had dit razendsnel op. De mensen wonen hier met een aantal gezinnen bij elkaar en delen een waterput. Ze koken met elkaar, doen samen de was en passen op elkaars kinderen.

'377690' door jeannette '377690' door jeannette

GhanaAccra

GhanaAccra

Kracht

jeannette

Dit tengere meisje trof ik onze eerste ochtend in Accra op de binnenplaats van het hotel. Ze was met flinke kracht palmolie noten aan het plat slaan om olie voor het bereiden van de maaltijd te maken.