West Gambia

'462125' door Rhodaxx '462125' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

De rokerij

Rhodaxx

Op het strand in Tanji wordt de vis aan wal gebracht om vervolgens schoongemaakt en verder bewerkt te worden. Hier zijn we in een schuur op het strand waar je de visjes in rij en gelid ziet liggen om gerookt te worden. Het is er donker, warm en het ruikt er naar vis en vuur. Gelukkig komt er ook nog een straaltje licht binnen.

'515963' door RoelBeurskens '515963' door RoelBeurskens

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Vis verkoopster

RoelBeurskens

Aan het einde van de dag is het een drukte van jewelste in Tanji. Het is een komen en gaan van bootjes en vishandelaren. Daar tussen loopt de gewone Gambiaan op zoek naar een goede deal voor het avondeten.

'457457' door carolienduistermaat '457457' door carolienduistermaat

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Wachten op de vis

carolienduistermaat

Als je aan de kust van Gambia bent is het leuk om naar een dorpje te rijden en daar te zijn op het moment dat de vissersvloot terugkomt. Het is er een drukte van jewelste (niet op deze foto) van mensen met pannen, emmers en zelfs met kruiwagens die vis komen halen.

'458494' door Fransvdg '458494' door Fransvdg

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Moeder met kind

Fransvdg

Op zoek naar bruikbare oude dia's kwam ik ook deze plaat van een moeder met kind tegen.Ik bezocht Gambia in 2001 en was intussen vergeten dat ik deze foto gemaakt heb. Toch jammer. (En waar in Gambia ik deze foto gemaakt heb weet ik eigenlijk niet meer.)

'457783' door carolienduistermaat '457783' door carolienduistermaat

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Training op het stran

carolienduistermaat

Tegen de tijd dat de zon onderging kwamen er altijd verschillende stoere Gambianen hun trainingsoefeningen afwerken op het strand. Ik was daar de zonsondergang aan het vastleggen en deze jongen zei "tell me what to do". Hij vond het resultaat zelf ook heel leuk en ik heb hem de foto later gemaild.

'459666' door photofreak '459666' door photofreak

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Haar vlechten

photofreak

Elke vrouw in Gambia is 'kapster' want ze doen meestal het haar vlechten of opmaken bij elkaar. Deze kapster is het haar aan het vlechten bij een meisje. Dit vlechten wordt zo strak gedaan dat de hoofdhuid strak getrokken wordt. Als wij dit zouden laten doen hebben we binnen de kortste tijd hoofdpijn. Zij zijn het inmiddels gewend. Deze kapster heeft zelf een mooie pruik op. (graag even openen)

'484399' door Rhodaxx '484399' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Vrouwen en boten op..

Rhodaxx

Als je naar Gambia gaat, momenteel heel goedkoop omdat men wegblijft vanwege ebola dat er overigens niet heerst, vooral ook naar Paradise Beach gaan. Het is een klein strandje met leuke restaurantjes en na een wandeling over het strand kom je terecht in het dorp waar er een levendige vishandel plaatsvindt.

'451527' door Rhodaxx '451527' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Ruilhandel

Rhodaxx

Met deze vriendelijke dame maakte ik een paar keer een praatje bij het ontbijt in het hotel waar ik verbleef en waar zij werkte. Ze vond mijn kleur nagellak mooi en ik vond haar bloesje mooi. Na een dag of drie kwam ze met haar gewassen en opgevouwen bloesje naar me toe en gaf ze me het cadeau. Gelukkig had ik het flesje nagellak voor haar bij me....

'457254' door Rhodaxx '457254' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Straattafereeltje

Rhodaxx

We rijden door Gambia van dorpje naar dorpje en verschillende straattafereeltjes glijden aan ons oog voorbij. Bij dit tafereeltje valt van alles te verzinnen. Wat me steeds opvalt zijn reclametekeningen voor producten op de muren van de winkeltjes.

'458851' door photofreak '458851' door photofreak

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Kapgier

photofreak

We zaten van een heerlijke lunch te genieten toen ik telkens een gier zag landen op het strand, dichtbij. Snel mijn bord leeggegeten en toen gieren gespot en 'geschoten'. (graag even openen)

'457792' door Rhodaxx '457792' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Bananendame

Rhodaxx

Deze vriendelijke dame was er al vroeg bij met haar schaal vol bananen, meloenen en ananassen op het strand in Gambia. Ze had ook een leuke manier om het te verkopen en dat hielp, ze heeft ons een aantal dagen een heerlijke en gezonde lunch bezorgd.

'452396' door CarlavanOoij '452396' door CarlavanOoij

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Rode Franje aap

CarlavanOoij

In Gambia zat een groepje van deze Rode Franje apen een paar dagen rondom het hotel. Het is een rustige apensoort die geen contact met de mens zoekt, maar er ook niet erg bang voor is (tenminste de groep gedroeg zich zo). Daardoor kon ik ze goed gadeslaan. Vrij snel zie je de verschillen tussen de apen. Ze hebben echt een eigen 'gezicht' en gedrag. Dit vond ik een fraai exemplaar met zijn dikke zwarte haardos en grijze stoppeltjes rondom de mond.

'499952' door Rhodaxx '499952' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Vis op het droge

Rhodaxx

Van alle plaatsen die ik in Gambia bezocht heb vond ik Tanji het meest indrukwekkend. Je kunt het beste aan het eind van de middag gaan, elke taxichauffeur rijdt je er naartoe. Rond 16.00 uur is het er enorm druk door de vissersboten die binnenvaren. De mannen lopen van de boot door het water naar het strand om de verse vis over te dragen aan de vrouwen om schoongemaakt, gerookt of gezouten te worden. Op het strand hebben de mensen van riet gevlochten hutjes gemaakt waar de vis op ligt te drogen zoals je hier ziet. Deze vrouwen lopen langs de hutjes om te controleren of het allemaal goed gaat en om de vis in te pakken als het proces klaar is. Misschien de foto even openen voor een beter zicht op het werk van de vrouwen.

'433898' door Rhodaxx '433898' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Wat eten wij vanavond

Rhodaxx

Wat eten wij vanavond? Juist ja. Een beetje maf was ze wel deze dame bij haar fruitkraampje op het strand in Gambia. Na de ananassen verschenen de meloenen, de mango's en ga zo maar door. Ik heb ook nog een spelletje rummicub met haar gespeeld en daar was ze donders goed in!

'459133' door photofreak '459133' door photofreak

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Golden orb spider?

photofreak

Dichtbij een markt stond een grote boom en die zat vol met dit soort spinnen. Volgens mij is het de golden orb spider. Het vrouwtje (lichaam) kan tot 4cm groot worden en een mannetje maar 6mm. Op de foto zie je ook het mannetje boven het vrouwtje zitten. Het mannetje blijft meestal dicht bij het vrouwtje en zodra de kans zich voordoet gaat hij met haar paren. (graag even openen)

'459967' door photofreak '459967' door photofreak

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Pelikaan

photofreak

Je ziet in Gambia behoorlijk veel pelikanen. Soms hele groepen maar af en toe ook een eenling, zoals deze. Ik zag 'm aan komen vliegen en heb 'm een tijdje gevolgd. Zodoende kon ik deze foto maken toen hij ging landen in de boom. (graag even openen)

'460051' door Rhodaxx '460051' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Message in a bottle

Rhodaxx

Message in a Bottle is een film uit 1999, geregisseerd door Luis Mandoki. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek rond het thema flessenpost. Dit meisje op het strand in Gambia laat haar ogen aandachtig over het briefje gaan.

'488985' door Rhodaxx '488985' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Levensloop

Rhodaxx

Hij had een vader die nogal zoop Ondanks zijn moeders hoop Had hij een matig studieverloop Het werd een vreemde levensloop Van fietsverkoop tot vuilnishoop Werd hij uiteindelijk visser deze ... zwarte Joop

'459027' door photofreak '459027' door photofreak

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Landingsgestel kapgie

photofreak

Wat heb ik toen genoten op het strand toen die gieren één voor één gingen landen op het strand. Op deze foto is goed te zien hoe ze dan hun poten naar beneden doen voor de landing. Deed me echt denken aan een vliegtuig met z'n landingsgestel. (graag even openen)

'456948' door ellez '456948' door ellez

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Arabische les

ellez

We zijn in de buurt van Sanjang in een klein Gambiaans dorpje. Mijn vriendin, de vrouw van Dokter en afkomstig uit Zuid-Soedan, geeft hier iedere zondagmiddag in een klaslokaaltje van de plaatselijke lagere school Arabische les aan meisjes en vrouwen. Vandaag is de opkomst maar klein.In het dorp wordt feest gevierd voor 4 vrouwen, die net teruggekeerd zijn van de Hadj naar Mekka...

'462598' door Rhodaxx '462598' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Jongen onder palmboom

Rhodaxx

Hij zit op het strand in de schaduw van een palmboom uit te rusten na een spelletje voetbal. Het zonlicht valt tussen de bladeren door op z’n gezicht.

'459851' door photofreak '459851' door photofreak

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Springen

photofreak

Na een tijdje kwamen deze kinderen wel los, nadat ze aan ons gewend waren. Hier gingen ze met z'n allen springen, kijken wie het hoogst kon. Het grootste 'kind' (met oranje shirt) is onze reisleider. Ik heb ze daarna allemaal (behalve de reisleider) een speelgoed autootje gegeven. (graag even openen)

'432840' door Rhodaxx '432840' door Rhodaxx

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Fruit uit Gambia

Rhodaxx

Als de zon schijnt en het warm is dan vind ik fruit het lekkerst. En als het dan ook nog eens op het strand gereserveerd wordt door vrolijke mensen dan is het helemaal geweldig. Deze dame had er veel plezier in om ons elke dag van een heerlijke fruitsalade te voorzien.

'459621' door photofreak '459621' door photofreak

GambiaWest Gambia

GambiaWest Gambia

Verlegen meisje

photofreak

Dit meisje zat heerlijk voor zich uit te dromen maar toen ik de foto wou maken keek ze net mijn kant op. Ze werd er een beetje verlegen van. Grappig om te zien dat ze haar trui om haar hoofd had gewikkeld, wel handig als het kouder wordt. (graag even openen)