Serrekunda

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Local Surahata Jammeh laat ons The Smiling Coast of Africa zien.

Serrekunda,
Gambia


Via een Nederlandse toerist die al jaren in Gambia komt, boeken wij een dagtrip met iemand van de lokale bevolking. De Nederlandse toerist met wie wij aan de praat raken, vertelt dat hij zelf al jaren oude jeeps met vrienden naar Gambia rijdt. De jeeps kunnen ze hier dan ombouwen en gebruiken voor het toerisme. De inkomsten vanuit de uitjes die je via je hotel/resort boekt, komt grotendeels bij de touroperators terecht en ziet de lokale bevolking zelf niets van terug. We hebben een persoonlijke chauffeur en hebben -in overleg- onze eigen tour samengesteld. Onze tourguide Surahata Jammeh is een vriendelijke, goed -maar soms wat snel- Engels sprekende Gambiaan.

We stoppen op zes plekken:

1. We starten op Serrekunda Market, het is een chaotisch, indrukwekkende en de grootste markt waar je echt alles kunt kopen. Als toerist is het niet handig om de markt zonder gids te bezoeken omdat je gemakkelijk de weg kunt kwijtraken en door de drukte de kans bestaat op zakkenrollerij. Soms moet je door hele smalle straatjes en lijkt het er net een doolhof. We bezoeken ook nog een slachthuis waar je gewoon naar binnen kunt lopen en de mensen te werk zien gaan. Niet een geheel fijn aanzicht kan ik je vertellen. Omdat er op de Serrekunda Market van alles wordt verhandeld, komen we bijvoorbeeld ook Nederlandse eieren tegen.

2. Vervolgens gaan we langs een veehouderij met geiten, schapen, koeien en kippen. Hier kun je vee kopen voor alle Gambiaanse feesten en partijen. Je kunt de dieren daar laten slachten of meenemen en dit zelf doen. Ik merk dat dit niet zo mijn ding is, dus na een klein rondje gaan we weer verder.

3. We zetten de tour voort naar de zogeheten ‘Crafts market’. Dit is één van de meest toeristische bezienswaardigheden in Gambia, welke in meerdere getale te vinden zijn. Je kunt hier voornamelijk houtsnijwerken kopen, die je kunt afdingen. Ook hier een tip: probeer minstens de helft af te dingen.

4. We rijden verder naar Lamin Lodge waar we gaan varen door de mangroven. We varen met drie man sterk -al peddelend- door de mangroven en zien verschillende vogels en krijgen te horen dat hier oesters worden gevangen. Alles wordt hergebruikt: de schaal wordt verbrand en gebruikt voor verf, cement en kippenvoer.

5. Onze één na laatste stop is bij het bounty strand Paradise Beach, omringd door palmbomen waar je heerlijk kunt relaxen en eten.

6. We eindigen onze tour bij de Tanji Fish Market, de haven waar alle visvangst binnen komt. Dit hele proces is nog erg primitief: de mannen gaan met zelfgebouwde, houten boten de zee op om vis te vangen en de vrouwen wachten de boten op met kruiwagens om de visvangst aan land te brengen. De vis wordt vervolgens daar schoongemaakt, gerookt en zonodig ingevroren in tweedehandse vrieskisten. Wij hadden als Nederlanders deze vrieskisten al tien keer naar de schroothoop gebracht. Ondanks dat de visgeur erg heftig is, is het een bijzondere ervaring om dit proces te zien.