North Bank

'323761' door abytravel '323761' door abytravel

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Slaveneiland

abytravel

Middenin de Gambia River op ca 30 km van de uitmonding in de oceaan ligt St James eiland, sinds dit jaar hernoemd in Kunta Kinteh eiland, naar de in het nabijgelegen dorp Juffurè geboren hoofdpersoon uit Alex Haileys roman Roots. Op dit eiland werden de slaven door de Britten verzameld voor ze naar Amerika werden verscheept. Ontsnappen was niet mogelijk, als de slaven al konden zwemmen, dan waren de 3km naar het vaste land onoverbrugbaar door de sterke stroming en de aanwezigheid van krokodillen. Door erosie tgv de beukende golven is er nu nog maar 1/6 over van het oorspronkelijke eiland, de overgebleven ruïnes ven het voormalige Britse fort worden nu tegen verder afbrokkelen beschermd.

'185040' door liesenden '185040' door liesenden

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Carwash

liesenden

na een prachtige jeepsafari in Senegal moest de jeep even goed schoongemaakt worden!

'417461' door PleunGroeneveld '417461' door PleunGroeneveld

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Marktkooplui

PleunGroeneveld

Met deze foto ben ik even aan het spelen geweest om te kijken of ik meer uit de foto kon halen, Op de foto twee marktkooplieden uit Farafenni een van de belangrijkste plaatsen voor de handel tussen Gambia en Senegal.

'261030' door gjmderkx '261030' door gjmderkx

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Kind met lollie

gjmderkx

Kinderen zijn dol op zoetigheid. Vooral in Gambia. Met een paar snoepjes of een lollie tover je zo lachende gezichten. Zo ook bij dit jongetje in Wassu.

'515496' door TicoTica '515496' door TicoTica

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Wiel web spin

TicoTica

Dit is volgens mij een wielweb spin (ik weet het niet zeker, dus als het niet zo is hoor ik het graag) Hij is ongeveer zo groot als een hand en het kleine spinnetje erachter schijnt het mannetje te zijn, welke het vrouwtje na het paren opeet.

'426711' door Leeu '426711' door Leeu

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Adembenemend!

Leeu

Een boottocht door de mangroven is adembenemend mooi. De stilte, de rust en de natuur is prachtig om te zien. (zie ook mijn tip: mangroven tocht met Afrikaans verblijf)

'296560' door EllenvanderMark '296560' door EllenvanderMark

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Pont-beambte.

EllenvanderMark

Tijdens onze rondreis door Gambia moesten wij regelmatig per pont de Gambia-rivier over. Het wachten op deze pont was al de moeite waard. De weg liep eigenlijk gewoon over in het water. Aan de waterkant gebeurde ook van alles: kinderen speelden, kleine bootjes legden aan en vrouwen deden er de was. Geen straf om daar even te moeten wachten dus. De meeste ponten hadden een "pont-bediende" die keek of alle auto's goed stonden en de kust veilig was voor vertrek. Dit was een zeer aardige meneer, die tijdens de overtocht wel even bij ons busje wilde poseren.

'185330' door liesenden '185330' door liesenden

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Car wash deel 2

liesenden

en ze hebben er ook veel plezier in...

'498527' door afpmvannunen '498527' door afpmvannunen

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Eindeloos

afpmvannunen

Er zijn in de afgelopen jaren al vele geasfalteerde wegen aangelegd in Gambia maar de rode eindeloze zandwegen blijven voor mij toch het allermooiste. Deze vind je dan gelukkig ook nog met name in het binnenland.

'513378' door Fransvdg '513378' door Fransvdg

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Een zware last

Fransvdg

Deze foto maakte ik vanaf de veerpont over de Gambia rivier, tussen Banjul en Barra. Het verbaasde me hoe deze man zoveel kratten tegelijk op zijn hoofd kon dragen. (Dit is een gescande dia.)

'307001' door abytravel '307001' door abytravel

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Plaatsgenoot.

abytravel

De veerboot naar Barra zat afgeladen vol. Ik had nog net een zitplaatsje op een paar balen meel weten te bemachtigen. Die plek deelde ik met deze man, die hier omkijkt om te kijken of alles goed gaat.

'344995' door Obiwan '344995' door Obiwan

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Bintah

Obiwan

Juffureh, een plaats aan de noordzijde in de Gambia rivier, is de geboorteplaats van Kunta Kinteh. In dit dorp wonen nog steeds de nakomelingen van deze beroemde slaaf, waaronder Bintah Kinteh. Alex Haley, een van de Amerikaanse nakomelingen van Kunta Kinteh schreef het indrukwekkende boek Roots waarin de gruwelijkheden worden verteld die Kunta Kinteh en de andere slaven moesten ondergaan, zowel de barre overtocht van Afrika naar Amerika als tijdens hun slavernij zelf.

'322794' door abytravel '322794' door abytravel

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

De vissers varen uit.

abytravel

's Morgens in alle vroegte, aan de noordoever van de Gambia River nabij het dorpje Albadarr, de vissers maken hun bootjes klaar om uit te varen. Sommigen gaan in deze kleine wankele piroques zelfs de zee op en varen dan soms helemaal tot aan Guinee of nog verder op zoek naar een goede vangst. Anderen blijven dichter bij huis en vissen de rivier zelf af.

'426724' door Leeu '426724' door Leeu

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Oude bekende!

Leeu

De Grey Heron (Blauwe Reiger) is 100 cm groot en is voornamelijk blauwgrijs gekleurd met wat zwart en wit. Boven het oog zit een grote zwarte streep. Het gezicht en de hals is wit met zwarte streepjes.

'418656' door Leeu '418656' door Leeu

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Markt!

Leeu

Het is altijd geweldig om een markt te bezoeken en al helemaal als je ongestoord kunt rondkijken en je ogen uit kunt kijken wat er allemaal te koop is en wat er allemaal gebeurd. De markt in Farafenni is zo'n markt (zie ook mijn tip: de leukste markt).

'40962' door Bowral '40962' door Bowral

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Markt

Bowral

Vrouw op de markt

'410729' door henksalomons '410729' door henksalomons

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Portret dorpshoofd

henksalomons

Excursie naar de binnenlanden van Gambia. In het dorpje waar Kunta Kinte geboren zou zijn, (Roots) is deze oude vrouw nu het dorpshoofd. Zij beslist in conflicten en heeft meer invloed op haar omgeving dan de politie.

'345668' door Obiwan '345668' door Obiwan

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Niumi

Obiwan

Onderweg met de Ferry van Banjul naar Barra (Niumi bij de Mandinka sprekende Afrikanen) is deze visser bezig zijn boot gereed te maken voor de volgende vangst. Alhoewel het lijkt dat de mogelijkheden voor visvangst ideaal zijn, gezien de samenkomst van zee en rivier is slechts minder dan 2% van de werkende bevolking bezig met visserij tegen 70% landbouw. Grootste struikelblok is het ontbreken van goed materieel (schepen, motoren, netten, etc). Dan is de brandstofprijs ook nog eens relatief heel hoog en niet te vergeten de overbevissing voor de kust van de enorme Europese schepen.

'321132' door moerman '321132' door moerman

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Gambiaans knulletje..

moerman

Na een autorit van Antwerpen naar Banjul (Antwerpen banjul Challenge) hebben we diverse projecten bezocht. Deze foto is gemaakt tijdens de schenking van een auto aan de werknemers van een plaatselijk ziekenhuis.

'345480' door Obiwan '345480' door Obiwan

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Juffureh

Obiwan

Juffureh ligt zo'n 30 kilometer landinwaarts op de noordoever van de Gambia rivier gelegen in de buurt van James Island. Het is een typisch Mandingo dorp en bestaat uit traditionele gebouwen (family compounds) omringd door geweven hekken en met kleine openbare open ruimtes. De plaats is een Unesco werelderfgoedlocatie en met name belangrijk vanwege haar getuigenis van de slavernij. Er is ook een museum waar dit te bezichtigen is. Deze kinderen vinden het allemaal wel gebakken en dansen en trommelen er vrolijk op los. Gelukkig zijn zij in een andere tijd geboren

'355288' door ellez '355288' door ellez

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

En profile

ellez

Kuntaur, op the North Bank van Gambia. De lodge, waar ik verblijf, ligt aan de rivier. Zodra ik buiten de poort stap, zie ik deze 3 kindjes aan de waterkant zitten. 3 snuitjes op een rij, dat moet ik vastleggen! Dat is gelukkig geen bezwaar en levert altijd een hoop pret op, alsze zichzelf daarna terugzien!

'350539' door KHeijlaerts '350539' door KHeijlaerts

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Mooie krulletjes

KHeijlaerts

Tijdens onze tweedaagse boottocht over de Gambiarivier hebben we een tussenstop gemaakt bij Wassu. Hier hebben we steencirkels bekeken. (waar ik ook een foto van zal plaatsen) Op de kade stond dit meisje, ze is het enige meisje wat ik heb gezien met zulke krullen. Ik vond het heel mooi hoe haar haar zat en wilde haar graag op de foto. Ze vond ons gezelschap een beetje eng denk ik. Ze kwam niet heel erg dichtbij en bekeek van een afstandje even hoe gek wit al die mensen zijn die daar zomaar met een boot aankomen, en een uur later alweer gaan.

'455569' door carolienduistermaat '455569' door carolienduistermaat

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Wassu steencirkels

carolienduistermaat

In Gambia en Senegal zijn een groot aantal steencirkels. In Wassu zijn verschillende steencirkels naast elkaar gevonden. In 2000 is er een museum geopend dat zich bezichhoudt met de ontrafeling van de betekenis van deze cirkels. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de stenen rond het graf van een chef of koning werden geplaatst. De steencirkels van Wassu staan op de werelderfgoedlijst van Unesco en ..... op het 50 birr biljet. Het mooist daar vond ik echter dit mannetje dat daar rondliep. Ik geloof niet dat hij echt een gids was, maar hij vond het duidelijk leuk om met ons mee te lopen.

'347323' door ellez '347323' door ellez

GambiaNorth Bank

GambiaNorth Bank

Jongen met casave

ellez

Tijdens mijn verblijf in Gambia bezocht ik een tuinenproject op thhe Northbank bij Bakalar. Deze jongen was samen met zijn broers aan het werk in de tuin met het uitsteken van de casave.