Abuko natuurreservaat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een prachtig beest

Abuko natuurreservaat,
Gambia


Had nog nooit een hyena in het echt gezien maar in het Abuko nature reserve zaten er een aantal. Prachtige beesten om te zien. Het lijken net grote honden. In 1916 werd voor het eerst een zekere mate van bescherming toegekend aan het Abuko natuurreservaat toen de Lamin Stream, die door het reservaat stroomt, werd omheind om een water verzamelpunt te vormen. Hierdoor zag men een toename van de flora en fauna in het bos.
In 1967 bezochten Eddie Brewer en zijn dochter Stella Marsden het gebied en realiseerde het belang van het behoud van het bos en de dieren in het wild. Brewer deed een verzoek aan de overheid om het gebied te beschermen. In 1968 werd het ministerie van Wildlife, nu de Gambia ministerie van Parks and Wildlife Management opgericht in het reservaat.
Qua fauna zijn er drie soorten apen: vervet apen , rode colobus apen en patas apen . Andere zoogdieren die er te vinden zijn zijn antilopen, eekhoorn, stekelvarken, Afrikaanse palm civetkatten, mangoesten, galagos, en verschillende soorten knaagdieren, zoals rietratten.
De reptielen op het park zijn varaan, Nijlkrokodil dwerg krokodil, spugen cobra, zwarte cobra, python, pofadder en groene mamba. Meer dan 270 vogelsoorten komen voor in het bos. Er zijn ook tal van vlinders en motten.

Aan een uiteinde van het park zijn verscheidene omheinde terreinen die dienen als een tehuis voor behoeftige dieren, met ook een omheind terrein waarin een aantal hyenas worden gehouden.

Het reservaat besloeg oorspronkelijk een gebied van circa 73 hectare, maar na de uitbreiding in 1978 is het gebied nu circa 102 hectare groot.