Tigray

'491574' door ERo '491574' door ERo

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

't Ouderlingenhuis

ERo

In een klein dorpje struinde ik wat rond zonder iets bepaald fotografisch interessant te zien. Tot ik bij het ouderlingenhuis kwam. Eigenlijk was het niet meer dan een groter opgezette ruimte met erin piepkleine kamertjes met lemen muren. Alles was wel netjes geschilderd. Sommige oudjes zaten er in 'hun hokje'. De lichtinval viel zo mooi op het enige gemeenschappelijke zitbankje dat ik ...

'486381' door hbplaatjes '486381' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Groen?

hbplaatjes

Deze foto is gemaakt in het gebied tussen Aksum en Lalibela. Dit is ongeveer anderhalve dag rijden en er zijn bijna geen fatsoenlijke overnachtingsplaatsen. Het is een droog gebied waar de Tigray wonen. Ze leven vooral van landbouw op de schrale grond. Het landschap is heuvel-/ bergachtig met her en der prachtige rotspartijen, verborgen kerkjes, baobabs, een enkele rivier, enz. Het is een heel arm gebied, alles gebeurt nog met de hand of met de os en de Tigray wonen in huizen/ hutten in kleine nederzettingen. Er zijn enkele stadjes, maar die stellen eigenlijk niets voor. Je krijgt het gevoel dat je 100 jaar terug in de tijd gaat. De onverharde "rijksweg" is op de foto nog net te zien. We zijn afgeslagen op zoek naar de Abba Yohanni kerk, die 9 kilometer van de weg af licht, en uitgehakt is in een bergwand. Net na de afslag zien we dit meisje. Ze loopt er met haar broer en een paar koeien. Het landschap is droog met wat groen en aan het meisje is (bijna) alles groen.

'293745' door hbplaatjes '293745' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Landschap noord...eth

hbplaatjes

Deze foto is genomen onderweg van Aksum naar Lalibela. Veel reizen slaan Aksum over of als ze Aksum wel in het programma hebben doen ze dit stuk per vliegtuig. Je mist dan wel een prachtig gebied met vele afwisselende (berg)landschappen. Ook zijn er diverse mogelijkheden om bijzondere Ethiopisch orthodoxe kerken te bezoeken. Wij hebben anderhalve dag over dit stuk gedaan, omdat we alleen de Abba Yohanni rotskerk bezocht hebben. We wil zeggen ik, want Marianne mocht er niet in. De plaats van deze foto is een stukje ten noorden van Sekota bij de afslag naar de Abba Yohanni. Zoals overal in Ethiopië komen er gelijk kinderen aanrennen als je ergens stopt. Hier is goed te zien hoe droog het landschap was in december. In het Tigray gebied hebben we heel veel voedselhulpvrachtauto's gezien. Meer dan in andere gebieden, maar misschien komt dat ook wel, omdat de president een Tgray is.

'503974' door hbplaatjes '503974' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Takken eind lopen

hbplaatjes

Deze foto is genomen tussen Aksum en Lalibela in het noorden van Ethiopië. Het is het gebied van de Tigray. De tijd heeft hier stil gestaan. De mensen wonen in kleine boerendorpjes met hutten en leven van de landbouw. Alles gaat met de hand en met de os. Geen machines en gemotoriseerde voertuigen te bekennen. Af en toe zie je een stadje, maar meestal stelt he niet veel voor. Ook de hotels niet helaas. De slechtste overnachting in tijden. Onderweg kwamen we heel veel mensen tegen die op weg waren naar een markt in een stadje. Sommigen moesten heel ver lopen. Naast handel is het vooral een sociale gebeurtenis. Deze al oude vrouw, met flink staar in haar ogen, was ook op weg om haar sprokkelhout te verkopen. Een gigantisch zware last.

'500529' door haroldtravel '500529' door haroldtravel

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Tigray rotskerken:...

haroldtravel

Als je de Tigray Churches hebt bezocht, valt Lalibela flink tegen. De kerken in het Tigraygebied zijn prachtig, heerlijk rustig en naar verhouding spotgoedkoop. Een bezoek aan de Abuna Yemata Guh, ten westen van Hawzen, is een flinke klim, een paar meter zelfs loodrecht omhoog. Boven aangekomen moet je over een smal randje naar de uitgehakte kerk lopen. Als er toeristen omhoog strompelen komt iemand uit het dal om de deur van de kerk open te doen. Hij is altijd wel bereid om even voor de deur van de kerk te poseren.

'246903' door imaginature '246903' door imaginature

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Gelada

imaginature

Hoog in de bergen van Simien leven de Gelada bavianen in enorme groepen van soms wel 500. Van een afstandje lijken de volwassen mannetjes met hun manen wel op leeuwen. Als je vooruit loopt en dan stil gaat zitten loopt de hele groep langs je heen tot op een paar meter afstand.

'492018' door ERo '492018' door ERo

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

't Ouderlingenhuis-2

ERo

In het ouderlingenhuis vond ik het door de kleine hokjes als slaapruimte allesbehalve gezellig. Maar ja, wie ben ik als verwende Belg om me daar op mijn plek te voelen ? Deze twee Ethiopische oudjes vonden het enige bankje er best gezellig, had ik de indruk.

'299397' door hbplaatjes '299397' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Koeienjongen

hbplaatjes

In Noord Ethiopië hebben we gereden van Aksum naar Lalibela. We deden er ongeveer anderhalve dag over en hebben in Sekota overnacht. Veel reizigers doen dit stuk per vliegtuig, maar missen dan wel een prachtig bergachtig landschap. De dag van ons vertrek uit Sekota was een marktdag. Meestal begint een markt pas laat, omdat de mensen lopend van heinde en verre komen. We zijn redelijk op tijd vertrokken uit Sekota in de hoop veel marktgangers tegen te komen. Je moet daarbij een beetje geluk hebben, omdat de mensen niet altijd de asfaltweg nemen. Ze nemen vaak een "short cut" via onverharde paden. Wij hadden echter geluk dat een paar kilometer buiten Sekota de mensen van zo'n pad de weg op kwamen. Bijkomend geluk was dat de meesten het prachtig vonden om op de foto te gaan. Een markt in Ethiopië is vooral een sociaal gebeuren. De meeste mensen hadden dan ook niets bij zich, terwijl anderen met kippen, geiten, koeien, takkenbossen, zakken met graan, enz. liepen. Dit jongetje liep met twee koeien, die gewoon los liepen.

'271502' door ejfovermaat '271502' door ejfovermaat

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Pelgrimgangers

ejfovermaat

Deze pelgrimgangster trof ik bij de Debre Berhan Selassie kerk, net buiten Gonder. Op de achtergrond zie je nog wat vager een priester. De gelovigen gaan tijdens het Timkat-festival allen gekleed in het wit. Vaak dragen zij daar een mooie gekleurde gel sjaal bij. Deze kerk is voornamelijk bekend om het prachtige oude beschilderde plafond, voorzien van allemaal gezichtjes met ogen die allerlei kanten op kijken. Een echte aanrader om te bezoeken.

'302416' door hbplaatjes '302416' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Vlieg in je oog

hbplaatjes

Deze foto is genomen op de route van Aksum naar Lalibela in het noorden van Ethiopië. Aksum ligt helemaal in het noorden op de grens met Eritrea. Lalibela ligt een stuk zuidelijker. Veel reizigers slaan Aksum over en van degenen die deze stad wel aandoen vliegen de meesten naar Lalibela. Wij hebben dit stuk echter met de auto gedaan. Je doet daar minimaal anderhalve dag over. Een overnachting onderweg is dus noodzakelijk. Waar je dan overnacht is een beetje afhankelijk van de route en hoeveel kerken je onderweg bezoekt. Wij hebben in Sekota overnacht. Het hotel was erg slecht, maar voor € 7,- per kamer kan je niet echt wonderen verwachten. De route was prachtig. Je rijdt daar eigenlijk van het ene dal naar het andere over verschillende bergruggen. Tussen Sekota en Lalibela zijn we gestopt in een klein dorpje. De mensen hier (Tigray) waren heel erg vriendelijk en vaak een beetje verlegen. De vrouw op de foto staat in de deuropening van haar kleine huisje om te kijken wat er buiten gebeurde. Op het moment dat ik haar fotografeerde keek ze de andere richting op naar onze gids en zat er net een vlieg in haar ooghoek.

'309489' door hbplaatjes '309489' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Tigray jongedame

hbplaatjes

De Tigray provincie ligt in het noorden van Ethiopië. We reden van Aksum naar Lalibela dwars door het Tigray gebied. Het is een afwisselend landschap met veel bergen en het is constant stijgen en dalen. De Tigray zijn over het algemeen arm, maar het is wel een trots volk. Velen voorzien in hun dagelijks bestaan door landbouw en hebben wat vee. Het volk staat bekend door hun harde werken en harde bestaan. In het noorden van de Tigray regio zijn we ook enkele voedseltransporten tegengekomen om het karige bestaan aan te vullen. Misschien helpt het de Tigray dat de president ook een Tigray is al lijkt hij op dit moment behoorlijk onder vuur te liggen. Tigray vrouwen vallen op door hun bijzondere haardracht en vaak hebben ze een tatoeage van een kruis op hun voorhoofd. Bij de jongedame op de foto zijn beide goed te zien. Ze zag er wat welvarender uit dan de meeste andere Tigray vrouwen en had zich waarschijnlijk extra mooi gemaakt, omdat ze onderweg was naar de markt in Sekota.

'503942' door travelbag '503942' door travelbag

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

De priester

travelbag

Op verzoek van Pkoelewijn hierbij een portret van de priester van mijn vorige foto. Hij vertelde ons dat hij 80jaar is en zijn hele leven aan de kerk heeft gewijd. Ook was zijn wens nog steeds aanwezig om bisschop te worden, hij zou hiervoor nog aan de studie zijn. We geloven het maar.

'311014' door hbplaatjes '311014' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Vrolijke tigray

hbplaatjes

De Tigray regio ligt in het uiterste noorden van Ethiopië. Het is een prachtig gebied met veel verschillende landschappen. Door het gebied lopen verschillende rivieren en er zijn veel bergen. De Tigray zijn trotse mensen, die vooral leven van de landbouw. De landbouw is in deze streek voornamelijk nog handwerk. Daarnaast worden veelal nog dieren ingezet om het zware werk te doen, zoals ploegen en dorsen. Machines en trekkers zie je eigenlijk niet. Ethiopië heeft ongeveer 85 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 10 miljoen behoren tot de Tigray. Ze staan bekend als harde werkers. Het gebied waarin ze wonen wordt vaak overgeslagen door toeristen, terwijl vooral voor cultuurliefhebbers hier veel te zien is. Denk hierbij aan de oude beschaving van Aksum, maar ook aan de vele afgelegen kerken. De mensen in het gebied waren niet erg aan toeristen gewend en erg terughoudend. Aan de andere kant waren ze ook wel nieuwsgierig. Fotograferen was na een aanvankelijke aarzeling geen probleem en er werd niet om geld gevraagd. Deze man was een beetje een uitzondering en had direct een hele vrolijke uitstraling. Hij vond het prachtig zoals hij op de foto stond.

'97341' door petey '97341' door petey

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Tigray mannetje

petey

Vol verbazing staat dit Tigray jongentje te kijken naar een bus van blanke mensen die stopt voor een 'mooi' uitzicht. Het uitzicht vond ik niet echt heel interessant het zou heel mooi moeten zijn maar het was erg mistig. Dit mannetje daar in tegen vond ik wel de moeite waard.

'457641' door liannedewijs '457641' door liannedewijs

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Ethiopian smile

liannedewijs

Op de foto een vader en zijn zoon in Adigrat, een stadje op doorreis naar Lalibela, waar ik toch ook weer onverwacht een geweldige middag en avond beleefde. Dat kwam met name door al die vrolijke Ethiopiërs. Graag wil ik bij deze dan ook alle reizigers bedanken voor hun enthousiasmerende verhalen over en foto's van Ethiopië. Iedereen fijne feestdagen gewenst en een gezond en gelukkig/reislustig 2015!

'311400' door hbplaatjes '311400' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Aparte muts - tigray.

hbplaatjes

Deze foto is genomen in een dorpje tussen de plaatsten Sekota en Lalibela in het noorden van Ethiopië. We zijn aan het begin van het dorpje uitgestapt en zijn met de camera's door het dorpje gelopen. De chauffeur pikte ons aan het eind van het dorp weer op. Dit was een hele leuke manier om wat in contact te komen met deze mensen. Contact ging met handen en voeten, want niemand sprak er Engels. De bewoners van het dorp behoren tot de Tigray en waren heel erg vriendelijk en bescheiden. Hoewel ze wat terughoudend deden wilde eigenlijk iedereen wel op de foto en zichzelf terugzien op het scherm. Kortom: als je in dit gebied bent is het een aanrader om door een dorp te lopen. De vrouw op de foto was graan aan het uitzoeken op en kleed dat op de grond lag. Ze zat op haar hurken en haalde met haar handen het vuil tussen het graan uit. Hoewel ze niet op keek was ze zich wel bewust dat er een foto werd genomen. Op haar voorhoofd en kin zijn heel vaag de typische tigray tatoeages te zien. Haar typerende tigray kapsel wordt bedekt met een aparte geknoopte muts.

'353538' door hbplaatjes '353538' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Tigray duo

hbplaatjes

Deze foto is gemaakt aan de voet van de Abba Yohanni kerk die uitgehouwen is in de rotswand. Deze kerk ligt op een uur of 4 rijden van Aksem in het Tigray gebied. Ik heb eerder al een foto van de kerk en een tip over de kerk geplaatst. In deze streek zijn meer aparte kerken. Sommige zijn gemakkelijk te bezoeken, maar voor sommige moet je een behoorlijke inspanning leveren. Informeer dan ook goed. Ook mogen vrouwen sommige kerken niet in. Dit is ook het geval bij de Abba Yohanni. De weg van Aksem naar Lalibela wordt niet door heel veel toeristen gereden. De meeste toeristen vliegen naar Lalibela en een groot aantal slaat Aksem zelfs over. Het gebied dat bewoond wordt door de Tigray is schitterend. De toeristische voorzieningen (lees hotels) zijn echter beperkt in aantl en eigenlijk allemaal niet best. Van de weinige toeristen die de route per auto afleggen zijn er maar een paar die de afslag naar de Abba Yohanni nemen. De mensen waren dan ook niet gewend aan toeristen. Ze dromden om ons heen en wilden allemaal op de foto. Dit tweetal kon ik gelukkig redelijk isoleren van de rest.

'300319' door pensionado '300319' door pensionado

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Danke schön

pensionado

Bij de interessante 2.800 jaar oude tempel van Yeha (50 km ten noordoosten van Axum) die nog uit de Sabaeïsche tijd van vóór het Axumitische rijk dateert, staat een van origine oud klooster. Dit klooster bezit een van de opmerkelijkste collectie schatten van Ethiopië. Behalve de gebruikelijke kronen, kruizen en oude boeken zijn er namelijk ook stenen met inscripties in het Sabaeïsche schrift te bewonderen en in die tijd aan de tempel geschonken offergaven. Een paar van deze voorwerpen zijn op de foto links en in de vitrine zichtbaar. De meest kostbare boeken worden hier wèl achter glas bewaard. De bewaker is een bijzonder aardige man die in heel veel talen “Thank you” kan zeggen. Al moet ik eraan toevoegen dat wij hem deze woorden in het Nederlands geleerd hebben, want hij dacht dat we in Holland “Danke schön” zeiden.

'327414' door hbplaatjes '327414' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Naar de markt - tigra

hbplaatjes

Deze man was onderweg vanuit zijn dorp naar de markt van Sekota. Sekota is een plaats ten noorden van Lalibela in het Tigray gebied. In dit deel van Ethiopië is het leven hard. De mensen moeten hard werken voor een karig bestaan. Vooral de tigray vrouwen staan bekend als harde werkers. Als je door dit gebied reist valt op dat het een landbouwgebied is en dat je helemaal geen industrie ziet. Bijna alles gebeurt nog handmatig of met behulp van dieren. Voor je gevoel ga je tientallen jaren terug in de tijd of misschien zelfs nog wel verder terug. De markt in Sekota hebben we niet bezocht, maar dit is echt een verzetje voor iedereen in de omgeving. Wellicht was dat de reden van de glimlach op zijn gezicht. Fotograferen in deze regio is echt leuk. De mensen zijn terughoudend, maar nieuwsgierig en vinden het heel leuk om zichzelf terug te zien op je toestel. Er heeft niemand om geld gevraagd voor een foto of anderszins.

'496889' door ERo '496889' door ERo

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Zomaar ergens onderwe

ERo

Je komt ze overal en in alle leeftijden tegen, de gelovigen. 'k Weet nu niet direct of het voor mij 'gewoon' zou zijn te soezen met vliegen op m'n mond...

'303891' door pensionado '303891' door pensionado

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Oprechte glimlach

pensionado

Ze heeft een lief gezichtje met stralende ogen. Ze heeft het al lang geleden opgegeven om de vliegen te verjagen die voortdurend op haar ogen of rond haar mond neerstrijken. Haar kleren zijn gescheurd, maar ze glimlacht naar me met een grote oprechtheid.

'311716' door hbplaatjes '311716' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Kat uit de boom kijke

hbplaatjes

We zijn met de auto door het noorden van Ethiopië gereden. Op het stuk van Aksum naar Lalibela zijn we vaak gestopt. Het landschap was prachtig, maar ook bij dorpjes zijn we steeds uitgestapt. In deze streek wonen de Tigray. Ze zien hier niet veel toeristen, omdat die Aksum overslaan. Deze toeristen vliegen dan van Gondar naar Lalibela. Toeristen die Aksum wel bezoeken rijden dit stuk ook niet, omdat ze van Aksum naar Lalibela vliegen. Je mist dan wel een prachtig gebied. De overnachting in Sekota was echter wel behelpen. Er zijn daar geen goede hotels. De mensen waren steeds heel vriendelijk, maar wel wat terughoudend. Deze foto is genomen in een dorpje in de buurt van Sekota. Ook de kinderen waren vrij rustig en keken een beetje de kat uit de boom. Dit kereltje zat met zijn prachtige muts heel rustig rond te kijken op de stoep van een huisje/ hutje.

'532434' door hbplaatjes '532434' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

De tand des tijds

hbplaatjes

Nadat we kennis gemaakt hadden met de oudheid van Aksum was onze volgende reisdoel de rotskerken van Lalibela. We deden dit stuk met de auto. Een niet zo veel bezocht Tigray gebied. De landschappen in dit gebied zijn prachtig en het is een reis terug in de tijd. Hier zie je zelfs nog geen mechanisatie. Alles gaat nog met de hand, met de os en met de ezel. Het is ook een arm gebied. Dit betekende ook dat ons hotel in Sekota niet al te best was. Wat wel steeds heel leuk was was de vriendelijkheid en het enthousiasme van de bewoners. Toen we de volgende dag verder gingen kwamen we veel mensen uit d bergen tegen die nar de markt van Sekota gingen. Overal stapten ze vanuit kleine padjes de weg op. Het was een en al vrolijkheid. Deze oude baas liep er ook tussen in de typische houding van daar. Stok in de nek en gaan. Hoewel hij zo te zien een zwaar leven achter de rug heeft had hij er flink de pas in. Aardig om te vermelden is dat niemand om geld vroeg en iedereen op de foto wilde. Volgens de gids hadden sommigen nog nooit een fototoestel gezien. Uiteraard was het kijken op het schermpje weer heel leuk. De oude baas van de foto hoefde dat niet na een vriendelijke knik vervolgde hij zijn weg.

'305081' door hbplaatjes '305081' door hbplaatjes

EthiopiëTigray

EthiopiëTigray

Verdrietig

hbplaatjes

Deze igray jjongedame kwamen we tegen tussen Aksem en Lalibela bij het plaatsje Sekota. De Tigray vormen 13% van de bevolking en wonen in het noorden van Ethiopië. Dit is een zeer arm landbouwgebied en we hebben hier veel voedselhulpauto's gezien. De Tigray zijn een trots volk. Vooral de vrouwen stralen dat uit. De Tigray vrouwen werken erg hard, zowel thuis als elders. Vooral de haardracht van de vrouwen is zeer opvallend. Deze stijl wordt "shoruba"genoemd en is een kunstzinnig geheel van vlechtjes en opgekapt haar. Veel vrouwen en ook wel enkele mannen hebben ook tatoeages. Vooral de tatoeage in de vorm van een kruis op het voorhoofd komt vaak voor. De Tigray vrouwen waren erg weifelachtig als ik vroeg of ik ze mocht fotograferen. Uiteindelijk bleven ze toch wel staan en vroegen niet om geld. Dit jonge meisje kwam tegen een helling oplopen naar de weg met haar zware takkenbos op haar rug gebonden. De touwen drukten diep in haar vel. Ze keek heel verdrietig toen ze er aan kwam, misschien van de pijn, maar er kwam toch een flauw glimlachje op haar gezicht toen ze op de foto ging en een brede lach toen ze het resultaat zag.