Tanameer

'529102' door CBurgstad '529102' door CBurgstad

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Ontwaken

CBurgstad

Na een lange dag reizen komen we eindelijk, laat in de avond, aan op de camping van Bahir Dar, gelegen aan het beroemde Tanameer. Na een snelle maaltijd kruipen we snel in onze slaapzak. Maar de volgende morgen zijn we al vroeg wakker en alle moeheid is verdwenen als we de prachtige plek zien waar we met onze tent staan: op een paar meter van het Tana meer, omringd door bloeiende struiken, de bomen vol met zingende en kwetterende vogels en een stralend blauwe lucht. Er hangt nog een lichte nevel over het meer. Op een krukje voor de tent zitten we samen stil te genieten van dit prachtig stukje natuur..............

'545846' door Dianadm '545846' door Dianadm

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

De ezel en het...bran

Dianadm

Hout is de voornaamste bron van brandstof in Ethiopië. Het hout komt van eucalyptusbomen, een snel groeiende boom die zo'n honderd jaar geleden geïntroduceerd werd om een eind te maken aan het groeiend houttekort. Pas toen het grootste deel van Ethiopië ermee was bebost, bleek dat de boom heel veel water verbruikte, de grond verarmde en erosie was het gevolg. Toch werd besloten de eucalyptusbomen te houden, de voordelen waren groter dan de nadelen, wel ging men op zoek naar alternatieve brandstoffen. Tegenwoordig wordt er op kleine schaal biogas gewonnen (uit koeienmest), dit is echter voor veel mensen te duur want niet iedereen heeft genoeg geld om koeien te houden. Ondanks dat houtkap ontmoedigt wordt, wordt er in hele hele land nog volop gekapt. Ook hier op het eiland Zege in het Tanameer liggen enorme bergen hout klaar om vervoerd te worden. Een zware klus voor de houthakker, maar ik heb eigenlijk meer medelijden met het ezeltje die dit allemaal moet gaan dragen.

'489935' door Jelle51 '489935' door Jelle51

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Kloosters in het...Ta

Jelle51

Als je aan het prachtige Tanameer verblijft is het een absolute aanrader om een boottocht te maken naar eeuwenoude kloosters op de (schier-)eilandjes van het Tana meer. Op deze eilandjes zijn in de 16e en 17e eeuw prachtige kerken en kloosters gesticht vaak gedecoreerd met prachtige schilderingen. Sommige van deze oude kloosters bevatten nog originele kerkelijke attributen zoals rijkelijke geïllustreerde manuscripten, kruizen, kronen en door de keizers geschonken mantels. Bij een van de kloosters zat deze priester te lezen.

'459154' door andresenmarianne '459154' door andresenmarianne

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Visser

andresenmarianne

Op het Tana meer waren verschillende mannen aan het vissen zo als ook deze,Ze hebben erg primitieve bootjes die ze zelf maken en ze vissen tussen de krokodillen

'532361' door hbplaatjes '532361' door hbplaatjes

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Roodborst

hbplaatjes

We waren in de loop van de middag aangekomen in Bahir Dar aan het Tanameer. Aan het eind van de middag maakten we een wandeling langs het meer. We zagen ontzettend veel vogels en wat apen. De opvallendste vogel was dit mannetje van de roodborsthoningzuiger. Ze worden maximaal 15 cm en hun lange gebogen snavel en lange tong zijn ideaal om honing op te zuigen. Zelf vind ik de rode bloemen waarop hij zat een leuke extra.

'491671' door Jelle51 '491671' door Jelle51

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Ethiopië vlinderland

Jelle51

Ethiopie is naast een rijk vogelleven ook een land waar je veel vlinders kan spotten, Vooral rondom het Tana meer. zoals deze mooie vlinder die een bloem had uitgezocht die bij hem paste.

'559726' door Dianadm '559726' door Dianadm

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Dakbedekking

Dianadm

Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en telt 37 (schier)eilanden. Deze worden al 500 jaar bewoond door nonnen en priesters van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk, die in hun kerken schatten bewaren van vroegere Ethiopische keizers. De kerken zijn vaak prachtig gedecoreerd met schilderingen die al eeuwen oud zijn. De nonnen en priesters houden zich naast hun geestelijke taken ook bezig met aardse zaken zoals het onderhoud van de gebouwen. Op het schiereiland Zege zien we een non riet snijden, een veelgebruikte dakbedekking bij kerken in Ethiopië. Een rieten dak ziet er mooi uit, maar heeft ook nadelen. Het droge riet zuigt zich vol (regen)water en eenmaal verzadigd, gaat het dak lekken en kunnen de heiligdommen beschadigd raken. Het riet moet dus regelmatig worden vervangen, een tijdrovende en steeds terugkerende klus. Hier op Zege worden de rieten daken nog in ere gehouden, maar op andere plaatsen wordt steeds vaker gekozen voor golfplaten.

'269804' door ejfovermaat '269804' door ejfovermaat

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Security or...protect

ejfovermaat

Deze man met zijn geweer zat buiten in de buurt van een van de kloosters bij het Tana meer. Op zijn gemakje zat hij in de schaduw alles te bekijken wat we daar aan het doen waren.Zeer relaxed hield hij zijn geweer vast. Security or protection, geen idee. Vraag me af of hij zou schieten als er wat aan de hand mocht zijn.

'497150' door Jelle51 '497150' door Jelle51

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Kardinaalspecht

Jelle51

Terwijl de spechten in Nederland vaak ver bij de mensen vandaan blijven, was deze mannetje Kardinaalspecht van dichtbij te benaderen. echt kicken om deze mooie soort te spotten.

'451028' door Jokevandenhouten '451028' door Jokevandenhouten

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Meisje in een dorpje.

Jokevandenhouten

Dit meisje stond met andere kinderen uit haar dorp verbaasd te kijken hoe wij als toerist foto's maakten van haar en andere kinderen, die met z'n allen de koeien in de gaten hielden.

'259556' door ejfovermaat '259556' door ejfovermaat

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Jung girl

ejfovermaat

Bij een van de kloosters aan het Tana meer troffen wij enkele meisjes aan die in de schaduw van een boom zaten. Ze hadden de traditionele drum bij zich aan waren wat aan het kletsen. Bij dit meisje viel het licht mooi op haar gezicht

'239657' door herman m '239657' door herman m

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Tankwa

herman m

(svp groot openen) Op een aantal plekken langs de oevers van het Tanameer groeit de papyrusplant, waarvan de stengels ondermeer worden gebruikt voor het maken van bootjes, zogenaamde tankwa’s. Zoals op de foto is te zien worden tankwa’s aangewend voor zowel het transport van mensen als van vracht. Zelfs vee wordt er mee vervoerd. Onvoorstelbaar, dat zoiets simpels zo’n drijvend vermogen heeft.

'532378' door sidonius '532378' door sidonius

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Priester in...concent

sidonius

Terwijl wij de Azewa Mariam kloosterkerk van binnen bekijken en alle fraaie schilderingen in ons opnemen, zitten deze priester en enkele gelovigen onverstoorbaar in hun gebedsboek te lezen of te bidden. Een priester of monnik is te herkennen aan de gele omslagdoek en het hoofddeksel.

'462952' door andresenmarianne '462952' door andresenmarianne

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Monnik

andresenmarianne

Het Tana meer is prachtig maar de eilanden in het meer worden al zeker 500 jaar bewoond door monniken van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk die de schatten van de vroegere Ethiopische keizers en kerkschatten in afgelegen kloosters bewaren

'531046' door sidonius '531046' door sidonius

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Vlooien is een secuur

sidonius

Als je vlooit, doe je het goed moet deze Gelada baviaan gedacht hebben. Alle plekjes, ook de meest intieme, krijgen een beurt. Het jong oefent alvast op de voeten. Sommige gelada's hebben minder geluk: zij moeten zichzelf zien te redden.... Gelada's zijn bijzondere bavianen die grasetend zijn, en alleen voorkomen in het Simien gebergte in Noord Ethiopië. (Bij de regio staat per abuis Tanameer, dat moet dus het Simien NP zijn).

'440991' door marcelkuijper '440991' door marcelkuijper

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Ijsvogeltje

marcelkuijper

In Afrika vind je vele soorten ijsvogels en ik vind ze vaak lastig te fotograferen daar ze erg snel zijn en vaak niet even lekker rustig blijven zitten zodat je ze op de kiek kan zetten. Zo nu en dan lukt het toch....

'514579' door Jelle51 '514579' door Jelle51

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Visser op het Tana...

Jelle51

Bij de stad Bahir Dar in Noord West Ethiopië ligt het Tanameer. Het is een heerlijke plek om te relaxen, genietend van de natuur. Wij hebben er mooie wandelingen gemaakt aan de oevers van het meer en vroeg in de ochtend kun je er veel vogels spotten. Ook een boottocht is een manier om van dit mooie meer te genieten. Vissers in hun kleine bootjes van bladeren en schors varen voorbij op zoek naar vis, welke moeten delen met een kolonie pelikanen die er rond zwemt.

'521512' door Jelle51 '521512' door Jelle51

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Visser op het Tana...

Jelle51

Vanuit het hotel aan het Tana meer vertrokken e met een boot naar de eilandjes die in het meer liggen. Op deze eilandjes staan unieke oude kloosters die zeker de moeite van het bezichtigen waard zijn. Maar ook het bootreisje ernaar toe is ontspannend en je geniet er van de vele pelikanen die samen met de vissers de vis delen.

'305222' door herman m '305222' door herman m

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Trachoom?

herman m

Deze monnik troffen we aan in het Entos Eyesu klooster, gelegen op een eilandje in het Tanameer in de omgeving van de stad Bahir Dar. Het lijkt alsof de monnik een oogaandoening heeft. Ik vermoed trachoom. Deze ziekte komt veelvuldig voor in arme delen van de wereld en hangt samen met een gebrekkige hygiëne als gebrek aan schoon water en zeep. Het kleine klooster, waar deze monnik zich ophoudt, is omgeven door veel groen (o.a. bananen-, papaya-, en koffiebomen) en er zijn prachtige vogeltjes. In het klooster wordt een aantal oude schatten bewaard. Geschriften uit de 14e eeuw die bij ons achter glas zouden liggen of met zijden handschoenen zouden worden vastgepakt, worden hier zo uit een kastje geplukt, doorgebladerd en aan ons getoond. Bijzonder om te zien.

'497173' door Jelle51 '497173' door Jelle51

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

In gebed

Jelle51

Rondom het Tana meer vind je verschillende zeer oude kerken.Met prachtige oude schilderingen. We hebben er met een bootje rondgevaren en verschillende locaties bezocht. Buiten zat deze opvallend geklede priester in gebed.

'305540' door herman m '305540' door herman m

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Spetters

herman m

De spetters vliegen eraf, zo fanatiek was deze jongen aan het roeien met zijn tanqwa op het Tanameer. Je kunt daar heel aangenaam varen vanwege de dichte kragen papyrusriet langs de oevers en de grote verscheidenheid aan watervogels. De tanqwa is een primitief bootje dat gemaakt is van papyrus en hoofdzakelijk wordt gebruikt door het Woita-volk. Het bootje bestaat uit een samengebonden bundel papyrusriet van een paar meter lang en een halve meter breed. De bouw van zo’n bootje kost twee mensen één dag werken. De boten kunnen maar twee weken gebruikt worden, bij regen of slecht weer zelfs nog korter. Het riet zuigt zich vol met water en als het zich heeft verzadigd, zinkt de boot. De eilandbewoners gebruiken de boten om hun producten zoals teff en koffie naar de markt in Bahir Dar te brengen. De Woita leven afgezonderd en zeer primitief. Ze eten ondermeer rauw nijlpaardenvlees. Deze gewoonte heeft er voor gezorgd dat ze door andere Ethiopiërs met argwaan worden bekeken. Ze worden ook wel 'zigeuners' van het Tanameer genoemd.

'395035' door andresenmarianne '395035' door andresenmarianne

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Romantiek aan het Tan

andresenmarianne

Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en het hoogstgelegen meer van Afrika. Je ziet er veel vogels en er schijnt heel veel vis te zijn. Deze twee hamerkoppen waren in een romantiesche stemming en een derde heeft alles gezien

'495825' door Jelle51 '495825' door Jelle51

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Het vrouwtje van het.

Jelle51

Ethiopië is een geweldig land voor vogelaars,vooral bij het Tana meer was het een feest om te fotograferen. Ook soorten die in Europa moeilijk zijn te fotograferen zijn daar goed te spotten.

'483592' door andresenmarianne '483592' door andresenmarianne

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

Klein meisje

andresenmarianne

We hebben een klein eilandje bezocht in het Tana meer waar we de monasteries hebben bezocht,Dit meisje hoorde bij een klein soeveniers winkeltje en verkocht souvenirs,We vonden het leuk om een foto van haar te maken