Simien NP

'486122' door carolienduistermaat '486122' door carolienduistermaat

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Gelada familie

carolienduistermaat

In het Simien Park liepen we tussen hele groepen van deze prachtige bavianen. Echter om ze van de voorkant op de foto te krijgen viel niet mee. Pas toen we aan het eind van onze wandeling waren ging er een groepje rustig zitten, precies goed vwb zon en achtergrond en kreeg ik de kans om nog een paar mooie foto's te maken met het rode hart. Ik wil zo maar graag geloven dat dit een happy family was.

'491213' door hbplaatjes '491213' door hbplaatjes

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Boven op de apenrots

hbplaatjes

Het Simiengebergte is het hoogste gebergte van Ethiopië met een top boven de 4.500 meter. Het heeft prachtige kliffen en scherpe toppen. Ethiopië heeft ook de mooiste bavianensoort en die komt alleen in dit land voor. Het is de geladabaviaan. Hoewel ze ook op andere hoge plaatsen voorkomen is de beste plaats om deze mooie dieren te zien het Simiengebergte. De gelada's zijn heel rustige dieren zonder agressie naar mensen. Je kunt er gewoon tussen lopen, zitten en fotograferen. Ongeveer 2 meter afstand is als je heel rustig doet geen probleem. Agressie zie je af en toe wel onder elkaar. Een dominante mannetje vormt een familie met enkele vrouwtjes en kleintjes. Al die families vormen weer een grote groep. Aan de rand van die groep leven de vrijgezellen, die loeren op het overnemen van een familie. Meestal volstaat het uiterlijk vertoon om te houden of te krijgen wat je wilt, maar af en toe wordt er gevochten. Dat kan flinke gevolgen hebben, want de hoektanden van de mannetjes zijn enorm. Verder gebruiken ze die niet want de gelada's eten allen (wortels van) gras. Dit dominante mannetje liet even zien hoe groot, sterk en vitaal hij is en dat hem lastigvallen geen verstandige keus is.

'458182' door carolienduistermaat '458182' door carolienduistermaat

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Simien-verkopertje

carolienduistermaat

Ook in het Simien-gebergte ontkom je niet aan de verkopers. In dit geval was dat een hele groep kinderen die allerlei potjes e.d. verkochten. Ze hadden hun koopwaar allemaal uitgestald en zaten een eindje verderop op een kluitje te wachten met wat begeleiders. Ze mochten ons schijnbaar niet lastig vallen. Ik vermoed dat dit jochie ook tot dat clubje behoorde omdat het hoedje (of was het een mandje) dat hij draagt ook tot de koopwaar behoorde.

'547026' door Dianadm '547026' door Dianadm

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Het Dak van Afrika

Dianadm

Het Simien-gebergte in Ethiopië wordt vaak het Dak van Afrika genoemd. Het is een berglandschap met een bijzondere ontstaansgeschiedenis: ooit was dit één van de grootste vulkanen ter wereld. Door de diverse ijstijden is de vulkaan volledig geërodeerd en de eeuwenlange invloed van wind en regen deed de rest. Hierdoor is een ongewoon berglandschap ontstaan met opvallend steile toppen (pinnacles) en extreem diepe dalen. Het is met recht een Hoogland. Het gebied ligt vrijwel in zijn geheel boven de 1500 meter en je vindt hier pieken die ver boven de 4000 meter uitkomen. Simien Mountains is een prachtig wandelgebied, dat relatief makkelijk te voet is te ontdekken, maar het is ook mogelijk om een tour met een 4WD te doen. Dan zie je pas goed hoe enorm uitgestrekt dit gebied is. Tours en trekkings zijn te boeken bij “National Park Headquarters” in Debark.

'459265' door carolienduistermaat '459265' door carolienduistermaat

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Planet of the Apes

carolienduistermaat

De film speelt zich af in een onbekend jaar in de toekomst en gaat over een planeet die bewoond en geregeerd wordt door apen. Het Simien wordt niet geregeerd door de Gelada bavianen, maar er wonen er genoeg.

'559544' door Dianadm '559544' door Dianadm

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Geiten hoeden op grot

Dianadm

We maken een trekking door het Simien Mountain NP en komen in de buurt van het Gich Camp, op zo’n 3600 meter hoogte, deze herderin tegen . Ze is één van de vele jonge geitenhoeders die we zien rondtrekken met hun kuddes. Hoewel Simien een beschermd natuurgebied is, zijn er hier ook dorpjes en worden de lagere hellingen gebruikt als landbouwgrond. Vaak is het land al generaties lang in de familie en de boeren zien niet in waarom zij moeten wijken voor de natuur. In het verleden leidde dit nog wel eens tot conflicten. Gelada’s werden hardhandig van de landbouwgronden verjaagd en wolven gedood, maar door de boeren meer te betrekken bij de natuurbescherming is de situatie enorm verbeterd. De boeren worden steeds vaker ingezet als ranger of gids, wat niet alleen extra geld oplevert, maar hen ook meer inzicht geeft in het belang van de natuur. Toch is moeilijk om oude gewoonten te veranderen en wordt er nog steeds vee gehoed in de hogere gebieden, het leefgebied van veel bedreigde diersoorten. Ook door de jongere generaties.

'489794' door carolienduistermaat '489794' door carolienduistermaat

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Simien gebergte

carolienduistermaat

's Morgens om 07.00 uur vertrokken uit Debark naar het Simien gebergte, waar we om 08.00 uur begonnen aan een wandeling. Als je naar het Simien gaat hoop je natuurlijk de Gelada-bavianen te zien, maar het park zelf is ook zeker een bezoek waard. Het is een prachtig gebied op een hoogte van zo'n 3000 m. waar je mooie wandelingen kunt maken en op veel plekken kunt genieten van geweldige uitzichten.

'460199' door carolienduistermaat '460199' door carolienduistermaat

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Gids Simien

carolienduistermaat

Vanuit Debark zijn we met een busje naar het Simien-gebergte gereden. Voordat we vertrokken echter eerst ergens een gids opgepikt. We keken wel even vreemd op toen deze gewapend met een geweer bij ons in de bus stapte en vroegen ons af wat voor wild daar allemaal rondliep. Hij heeft zn geweer niet nodig gehad, maar ik betwijfel of hij potten had kunnen breken met die oldtimer.

'500967' door carolienduistermaat '500967' door carolienduistermaat

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Uitzicht Simien

carolienduistermaat

Nationaal park Simien, in het noorden van Ethiopië, heeft een spectaculair landschap. Miljoenen jaren lange erosie op het plateau van de Simien bergen creëerde gekartelde bergtoppen, diepe valleien en scherpe afgronden van ongeveer 1.500 meter diep. Het park is de thuisbasis van enkele uiterst zeldzame bedreigde diersoorten, zoals de Gelada baviaan, de Simien vos en de Walia steenbok (een wilde berggeit die nergens anders ter wereld voorkomt) en de Ethiopische wolf. Het park is voor 80% door mensen in gebruik. Menselijke nederzettingen vormen dan ook een bedreiging voor het gebied, net als teelt, bodemerosie en frequente branden in het bos met boomheide. Nationaal park Simien is als één van de eerste locaties in de wereld aangewezen als werelderfgoed, namelijk in 1978. In 1996 is het toegevoegd aan de lijst met bedreigde werelderfgoederen.

'458710' door Karindewolf '458710' door Karindewolf

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Dame

Karindewolf

Wat me in Ethiopie trof was dat men ofwel supervriendelijk was wanneer je iemand ontmoette of wel vroeg men geld wanneer men een foto wou nemen. Waar ik telkens weer bij stilstond was dat de toeristen dit hadden gecreeerd, dit is toch zo jammer . Wanneer je iets wil geven doe het dan collectief , bijvoorbeeld aan de school , os aan de dorpsverantwoordelijke. Geef je iets in kleine gemeenschappen , geef het dan aan de vrouwen, dan wordt het goed besteed , de heren drinken het geld op. Raad van inboorlingen! Op aanraden heb ik dit ook even als tip gezet!

'504345' door andresenmarianne '504345' door andresenmarianne

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Simien gebergte

andresenmarianne

het is de moeite waard als iemand naar Ethiopie gaat om een bezoek te brengen aan de Simien gebergte,Er is van alles te zien maar het landschap is schitterend.Prachtig om er wandelingen te maken. We hebben het ook gedaan met een bewaker want er kan van alles gebeuren

'488350' door hbplaatjes '488350' door hbplaatjes

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Mooiste baviaan

hbplaatjes

Eerlijk gezegd heb ik het niet op bavianen. Ze hebben ons al een paar keer lastig gevallen en je moet er niet aan denken dat je vakantie voorbij is door een beet van een aap. De gelada baviaan is echter een uitzondering. Deze soort met zijn lange manen en rode borst is verreweg de mooiste baviaan (vind ik), maar het is ook een totaal niet agressieve soort. We hebben uren met een groep van enkele honderden bavianen doorgebracht. We zaten en liepen er tussen en kwamen soms tot op één meter van de apen. Opvallend was dat ze constant met elkaar keuvelen, terwijl ze op hun achterste (wortels van) gras zitten te eten. De enige agressiviteit die soms voorkomt is die tussen mannetjes. Een dominant mannetje heeft een paar vrouwtjes en jongen. Vrijgezellen proberen het dominante mannetje te verjagen. Dit gaat meestal met veel uiterlijk vertoon en leidt zelden tot echte gevechten.

'491383' door carolienduistermaat '491383' door carolienduistermaat

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Trotse Gelada

carolienduistermaat

In het Simien gebergte wandelden we tussen hele groepen Gelada bavianen. Hun hoofdvoedsel is gras; hiermee zijn ze de enige primatensoort die graast. Gelada's leven in groepen met aan het hoofd een dominant mannetje dat waakt over zijn harem en nageslacht. De volwassen mannetjes kunnen er wel een beetje woest uitzien, maar ik heb me geen moment onveilig gevoeld toen ik daar liep. De jonge mannetjes hebben onderling af en toe wel de nodige vechtpartijtjes, dat gepaard gaat met een heleboel lawaai, maar dat is meer macho-gedrag.

'494494' door hbplaatjes '494494' door hbplaatjes

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Laten verwennen-...ge

hbplaatjes

Deze dominante mannetjes gelada baviaan laat zich verwennen door één van zijn vrouwtjes. Hij heeft meerdere vrouwtjes en jongen die hij tot zijn familiegroep rekent. Samen met andere families vormden ze een grote groep van twee- a driehonderd dieren. Tussen die dieren konden we enkele uren doorbrengen. Op zich zijn de gelada's erg rustig. ze eten de wortels van gras en schuiven druk babbelend op hun achterste van worteltje naar worteltje. Af en toe ontstaat er onrust als de vrijgezellen een dominant mannetje lastig vallen. Vaak wordt een dominant mannetje geholpen bij zo'n aanval door zijn vrouwtjes. Een goede onderlinge verstandhouding is dan ook belangrijk. Een manier om dat te doen is vlooien.

'510650' door Jelle51 '510650' door Jelle51

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Galada Baviaan

Jelle51

Een van hoogtepunten voor mij was een bezoek aan het Siemien gebergte in Ethiopië. En het is echt heel gaaf dat je tussen deze prachtige grazers kan zitten.

'552041' door Jelle51 '552041' door Jelle51

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Ma Galada vlooit pa

Jelle51

Een van hoogtepunten voor mij tijdens onze reis door Ethiopie was een bezoek aan het Siemien gebergte in Ethiopië. En het is echt heel gaaf dat je tussen deze prachtige grazers kan zitten. Ze voeden zich voornamelijk met gras dat ze, zittend voortschuivend, met hun handen plukken. Het is de enige apensoort dat graast. We waren in de ochtend bij een grote groep tijdens het grazen. Op het eind van de dag waren ze voor ze naar de rotsen gingen om te slapen, ontspannen elkaar aan het vlooien.

'503177' door hbplaatjes '503177' door hbplaatjes

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Peinzende blik

hbplaatjes

Deze galada baviaan zagen we in het Simiengebergte in het noordwesten van Ethiopië. Dit gebergte heeft een top boven de 4.500 meter en is prachtig. De kliffen zijn de slaapplaats voor deze bavianensoort. Daar zijn ze 's nacht veilig voor met name luipaarden. Overdag eten ze gras in grote groepen, die bestaan uit verschillende "families". Een dominant mannetje heeft meerdere vrouwtjes en samen met de jongen bestaat zo'n familie uit ongeveer 10 dieren. Deze dominante man had zo'n familie en liet iedereen weten dat hij met rust gelaten wilde worden. Overigens zijn deze dieren, op het mannengedoe na, heel rustig. We hebben er uren tussen gezeten en gelopen. Meestal zijn ze druk aan het "babbelen", terwijl ze op de bips voort schuiven om gras en graswortels te eten.

'490386' door Jelle51 '490386' door Jelle51

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Speelkwartier

Jelle51

Op de borst hebben deze apen een lichtroze onbehaarde plek in de vorm van een hart. Daarom noemen de Ethiopiers de soort ch’elada , dit betekent, ‘bloedend hart’ . In opgewonden toestand kan deze felrood worden. De gelada’s komen alleen voor in Ethiopië. Ze voeden zich voornamelijk met gras dat ze, zittend vooruitschuivend, met hun handen plukken. Het is de enige apensoort dat graast. Aan het eind van de dag krijgen de jonkies gelegenheid om met elkaar te ravotten, erg komisch om te zien. ‘s Nachts gaan ze naar beneden en verblijven, dicht tegen elkaar aan, in de holen van het gebergte. In het Simiengebergte kun je deze bijzondere apensoort bewonderen, als je op de grond gaat zitten grazen ze om je heen, ze trekken zich niets van je aan. Geweldig om mee te maken.

'483759' door andresenmarianne '483759' door andresenmarianne

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Erg koud

andresenmarianne

Bij het begin van de Simien mountains zagen we dit hutje deze mensen zaten buiten , We vermoeden dat ze geen last van de kou hadden maar wij wel.We waren vol gepakt de verwarming van de auto werte niet kortom het was geen prettige rit. maar de omgeving was wel prachtig

'453425' door hbplaatjes '453425' door hbplaatjes

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Harig type

hbplaatjes

Ethiopië is een fascinerend land. Landschappelijk is het prachtig en afwisselend. Voor vogelaars is het een paradijs. In het zuiden heb je prachtige primitieve stammen. Je hebt cultuur in Axum, bij de rotskerken van Lalibela en op vele andere plaatsen en je hebt er bijzondere (endemische) dieren. Eén van de diersoorten die alleen in Ethiopië voor komt is de geladabaviaan. Deze soort wordt ook wel de rodehartbaviaan genoemd. Vooral de mannetjes vallen op door hun prachtige manen. Hier zijn die goed te zien.

'497260' door Jelle51 '497260' door Jelle51

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Galada Baviaan

Jelle51

De bloedend hart Baviaan zoals de Ethiopiërs hem noemen is een bijzonder mooie apensoort.Het was genieten om er tussen te mogen zitten en de groep al grazend aan je voorbij te zien trekken.

'498566' door andresenmarianne '498566' door andresenmarianne

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

In de Siemien...mount

andresenmarianne

Hier in de mountains eten deze apen uitsluitend gras. Ze eten de hele dag door. Ook spelen en vlooien zoeken in de vacht van elkaar is aan de orde van de dag. Ze zijn heel tam je kan gewoon tussen hen lopen en fotos maken.

'492464' door andresenmarianne '492464' door andresenmarianne

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

School bezoek

andresenmarianne

Toen we in Ethiopie waren , hebben we verschillende scholen bezocht. Dat doen we altijd. en laten altijd wat achter. Deze school is bij de Semien . En voor dat we weg gingen hebben de kinderen voor ons gezongen.Ondanks er gebrek is aan veel dingen zijn de kinderen toch vrolijk (Die stipjes is de zon)

'504435' door hestermaasdam '504435' door hestermaasdam

EthiopiëSimien NP

EthiopiëSimien NP

Wandelen

hestermaasdam

Nationaal park Simien is als één van de eerste locaties in de wereld aangewezen als werelderfgoed, namelijk in 1978. In 1996 is het toegevoegd aan de lijst met bedreigde werelderfgoederen. Het is een prachtig wandelgebied, het ene uitzicht is nog mooier dan het andere.