Oromiya

'269072' door dereizigers '269072' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Stammen in Omo-vallei

dereizigers

De Mursi is veruit de meest bekende stam uit de Omo-vallei. Kenmerkend zijn de lipschotels die de vrouwen dragen. Deze schotels kunnen ook gemakkelijk uit de mond gehaald worden, maar de schoonheid en kracht van dit gebruik gaat dan helemaal verloren.

'128870' door GrietBuis '128870' door GrietBuis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Mursi vrouw en kind.

GrietBuis

Mursi-vrouwen hebben als teken van schoonheid en status grote ronde schotels van klei in hun onderlip. Als een Mursi-meisje de huwbare leeftijd heeft bereikt, krijgt zij een inkeping in haar onderlip die steeds groter gemaakt wordt. Eerst stop men er een houten stokje door en daarna verschillende houten- of kleischijfjes totdat de gewenste opening is verkregen. Hoe groter de schijf, hoe meer de familie van de vrouw kan eisen als bruidsschat.

'202312' door mulderlis '202312' door mulderlis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Eng!

mulderlis

Deze Mursi vrouw heeft wel indruk op mij gemaakt. Ze torende een behoorlijk stuk boven mij uit, kaal hoofd, een enorme lipschotel, bijzondere versieringen, opdringerig en dan vooral die indringende blik...al met al best een beetje eng!

'549378' door Dianadm '549378' door Dianadm

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

De eenzame herder

Dianadm

Op de rand van de Omovallei maken we een stop en zien we de vallei al in de diepte liggen. Aarzelend komt een herdersjongen dichterbij. In alle eenzaamheid hoedt hij zijn vee, een veelvoorkomend beeld in dit gebied, maar hopelijk komt daar snel verandering in. Ethiopië heeft de grootste veestapel van Afrika. Voor traditionele stammen zijn koeien en geiten een bron van welvaart en status. Ze trekken rond met hun vee op zoek naar water en weidegrond, maar dat wordt steeds moeilijker door toenemend watertekort en overbegrazing. De herders moeten daarom steeds verder weg met hun kuddes. Om dit tegen te gaan, zijn er een aantal projecten opgestart. Er zijn waterputten en reservoirs gemaakt en er wordt aan weidegrondherstel gedaan. Door gebieden te omheinen en het water op te slaan kan het gebied zich herstellen. Ook zijn er veel bijenkorven geplaatst (zie boom). Bijen zorgen niet alleen voor extra voedsel in de vorm van honing maar ook voor bestuiving, waardoor er in de toekomst op meer plaatsen gras zal gaan groeien.

'295340' door dereizigers '295340' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Konso vrouw

dereizigers

In de omgeving van Konso ligt de Canyon New York: een prachtig geërodeerd landschap. Bovenaan is een aantal kleine traditionele dorpjes van de gelijknamige Konso stam. Hier kun je gemoedelijk doorheen wandelen; een andere optie is door de canyon zelf te lopen. Deze vrouw draagt een soort pruik ter versiering, eentje die al een hele tijd niet meer gewassen is. Maar wel uitermate passend bij haar doorleefde gezicht.

'151286' door GrietBuis '151286' door GrietBuis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Arbore

GrietBuis

Arbore jongen met een kalebas als hoofddeksel. De Arbore, zowel mannen als vrouwen, dragen kleurrijke kettingen en verwerken daar ook schelpjes in welke worden gevonden aan de oever van de Omo rivier.

'231273' door GrietBuis '231273' door GrietBuis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Dolle pret!

GrietBuis

Op de markt in Dimenek liep dit vrolijk jochie. Hij had enorme pret. Misschien wel om zijn lekkere warme "hoofddeksel" want warm was het zeker, 't zit helemaal aan zijn hoofd vastgeplakt.

'171028' door GrietBuis '171028' door GrietBuis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

De stieren.

GrietBuis

Een van de belangrijkste gewoontes bij de Hamar is de Bull Jump. Hierbij moet een jongere 4 keer heen en weer over de ruggen van een aantal stieren op een rij rennen, om zijn volwassenheid en moed te bewijzen. Uit de kudde worden de wildste stieren verzameld, deze worden door de vrouwen nog even opgejut door veel lawaai met toetertjes, gezang en beweging .

'244775' door dereizigers '244775' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Kakkerlakken

dereizigers

Deze Karo vrouw heeft naast het kenmerkende voorwerp door de kin een voor ons ongebruikelijke hoofdtooi. Deze ketting is namelijk gemaakt van de vleugels van kakkerlakken. Moderne kunst, misschien ook iets voor in Nederland?

'147380' door GrietBuis '147380' door GrietBuis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Trots!

GrietBuis

In het Ari dorpje dat we bezochten kwam dit jongetje trots met zijn kleine broertje aanlopen. De kleine schrok wel even van die witte koppen. Na de 1e schrik kwam hij bij en bleek het een erg goedlachs jochie.

'379731' door hbplaatjes '379731' door hbplaatjes

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Bijeneter - blauwbors

hbplaatjes

Bijenetersdag vandaag volgens mij, dus kan ik het niet laten er ook ëén of eigenlijk twee te plaatsen. Dezefoto is genomen op nieuwjaarsdag 2011 aan het Langanomeer een paar uurtjes rijden ten zuidoosten van Addis Abeba. We hadden overnacht in de Wenneylodge. Geen activiteit en zeker geen vuurwerk te bekennen van oud op nieuw. Voordeel daarvan was dat ik de volgende ochtend redelijk op tijd op was en nog tijd had om op het terrein van de lodge rond te lopen. Alles werd in één keer goedgemaakt bij het zien van deze kleurrijke soort bijeneter. Het is de Ethiopische ondersoort van de blauwborst bijeneter, want die heeft ook een blauw voorhoofd, waardoor hij kleurrijker is dan de gewone blauwborstbijeneter. Ze worden 17 tot 19 centimeter en komen voor in struik-/ bosachtig gebied dat wat op hoogte ligt (tot 3 km).

'234576' door dereizigers '234576' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Erbore

dereizigers

De nomadische Erbore zijn herkenbaar aan de vele kleurrijke kralen halskettingen. Meisjes worden kaalgeschoren en mogen hun haar pas weer laten groeien als ze getrouwd zijn. Donkere doeken beschermen hun dan ook tegen de zon. Dit was de eerste stam die wij bezochten en misschien daarom ook het meest overweldigend. De meesten blijven je achtervolgen en om foto’s vragen. Voor ons de reden om juist die mensen te bewonderen en te fotograferen die zich niet aan ons opdringen.

'302593' door hbplaatjes '302593' door hbplaatjes

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Ijsvogel

hbplaatjes

Ethiopië is een geweldig land om te bezoeken in verband met de eigenheid van het land en vanwege de diversiteit. Eigenheid, omdat Ethiopië nooit een kolonie is geweest van een ander land en heeft daardoor zijn eigen ontwikkeling heeft gehad. Diversiteit, omdat er veel afwisseling is in de verschillende hoogtepunten. Ethiopië heeft bijvoorbeeeld: heel veel grote meren, gebergten, vele andere prachtige landschappen, veel kerken, veel verschillende volken, primitieve stammen, verschillende godsdiensten, een aantal grote rivieren, enkele bijzondere (endemische) diersoorten, enz. Daarnaast is Ethiopië een walhalla voor (wij zijn overigens geen echte) vogelaars. Er zijn meer dan 800 soorten geregistreerd, waarvan een behoorlijk aantal alleen in Ethiopië voorkomt of anderszins zeldzaam is. Deze (malechiet?) ijsvogel is niet typisch voor Ethiopië en lijkt erg sterk op "onze"ijsvogel. We hebben overigens wel 5 verschillende soorten ijsvogels gezien tijdens onze vakantie. De foto is gemaakt in de plaats Awassa bij de vishaven aan het Awassa meer. Als je in de buurt bent zeker even een uurtje aangaan. Prachtig om te zien hoe het daar toe gaat en het barst er van de vogels, zowel in aantal als in soort.

'539354' door sidonius '539354' door sidonius

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Pannenkoek van valse.

sidonius

We zijn op bezoek bij de Dorze, een stam in het Gugegebergte in de buurt van Arba Minch. We rijden steeds hoger, het wordt kouder en mistiger. We bereiken het dorpje, waar de Dorzes wonen in bijenkorfachtige hutten. Rondom de woning staan hoge bananenbomen, die na uitleg ´valse´ bananen blijken te zijn. Het blad lijkt op bananenblad maar is net iets anders. De bladeren worden afgeschraapt, en dat levert een hoeveelheid pulp op. Deze pulp wordt gefermenteerd in de grond, tot deeg gekneed en vervolgens platgemaakt en op een vuurtje gebakken tot een pannenkoek. Dat is wat je op de foto ziet. Het deeg ligt tussen twee bladeren, die zo dienen als pan met deksel. De pannenkoek smaakt lekker, een beetje zurig en fris, vanwege het fermenteren.

'353843' door hbplaatjes '353843' door hbplaatjes

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Ethiopische wolf

hbplaatjes

Ethiopië is een fascinerend land. Dit komt vooral door de cultuur in het noorden (Tanameer, Gondar, Aksem en Lalibela) en door de stammen in het zuiden (Mursi, Konso, Hamer, enz.). Dat is echter niet het enige dat het land te biden heeft. Qua landschappen is Ethiopië ook prachtig. Je hebt er een aantal gebergten (Semien en Bale), maar ook de riftvallei met zijn meren loopt dwars door het land. Het meest bijzondere landschp vind je in het uiterste noordoosten, namelijk de Danakil. Wij zijn hier niet geweest, maar de vulkanische surrealistische landschapppen op foto's zijn prachtig. Op het gebied van wildlife heeft Ethiopië ook het nodige te bieden. Voor een safari met leeuwen, luipaarden, cheetah's, olifanten en neushoorns moet je hier niet zijn. Wel heeft het land heel veel (>800 soorten) mooie vogels en een aantal bijzondere diersoorten. Endemisch zijn bijvoorbeeld de bergnyala, de geladabaviaan en de ethiopische wolf. De beste kans om de Ethiopische wolf te zien heb je op het Sanetti plateau in d Bale Mountains. Hij eet vooral woelratten en hazen en is totaal ongevaarlijk voor de mens. Door zijn specialisatie in het vangen van woelratten heeft hij een erg lange neus gekregen. Dit is een mannetje.

'270815' door dereizigers '270815' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Stammen in Omo-vallei

dereizigers

De Erbore zijn prachtige mensen; de vrouwen hebben mooie kettingen die over de ontblote borsten vallen, enkelbanden en prachtige gekleurde kralen hoofdbanden. De meisjes worden kaal geschoren en pas als ze getrouwd zijn, mogen ze het haar weer laten groeien. Ter bescherming tegen de zon dragen ze daarom mooie grote donkere doeken.

'239711' door GrietBuis '239711' door GrietBuis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Jong & klein .

GrietBuis

Je ziet het vaak, jonge kinderen die met hun nog keleinere broetje of zusje rondlopen. Vader en moeder zijn aan het werk, vaak op het land. Kinderen voeden elkaar op. Zo ook in het Konso dorp Kabole. Het jochie op de achtergrond heeft zijn spelletje met de hoelahoep even onderbroken om ons te bekijken.

'234269' door dereizigers '234269' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Karo

dereizigers

De Karo stam leeft op de oostelijke kant van de Omo rivier; ze zijn de enige landbouwers in dit gebied. Zowel de mannen als vrouwen beschilderen hun hele lichaam. Als versiering plaatsen Karo vrouwen vaak een scherp metalen voorwerp door de kin. Ook maken zij littekens op hun lichaam om zichzelf mooi te maken; de littekens op het mannelijke lichaam staan voor het aantal vijanden of dieren die hij heeft doodgemaakt.

'201796' door fabrice '201796' door fabrice

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Borana meisjes met...

fabrice

Deze 3 meisjes zijn van de Borana stam. De borana stam lijken een beetje op Somali's hebben een langer gezicht. Het zijn ook nomaden die met hun kudden kamelen op zoek gaan naar eten.

'309694' door hbplaatjes '309694' door hbplaatjes

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Pronken of drogen

hbplaatjes

Awassa ligt ongeveer 225 kilometer ten zuiden van Addis Abeba. De vismarkt van Awassa aan het Awassa meer is een goede plek om watervogels te zien. Ook is het leuk om de plaatselijke vissers en verkopers bezig te zien met de vis die 's morgens binnen is gebracht. Ter plaatse wordt veel van de vis schoongemaakt. Dit levert leuke beelden op van stelende meeuwen, pelikanen en maraboes. Pelikanen komen veel voor in de vele meren in de Rift Vallei. De witte pelikaan is erg groot en heeft een spanwijdte van 3,5 meter. Een volwassen vogel kan wel 15 kilo wegen. Deze pelikaan hield zich wat afzijdig. Hij lag lekker in het water te dobberen met zijn vleugels wat "opgetrokken". Geen idee of ze dat doen om groter te lijken, te pronken of gewoon om ze te laten drogen.

'201407' door GrietBuis '201407' door GrietBuis

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Dassanech hoofddeksel

GrietBuis

In het dorpje van de Dassanech zat dit kindje bij moeder op de arm. Hij had wel een heel bijzonder hoofddeksel, gemaakt van een dierenhuid en kroonkurken, op.

'301942' door hbplaatjes '301942' door hbplaatjes

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Duo Bijeneter

hbplaatjes

Terug van de Bale Mountains zijn we neergestreken bij de Wenney Lodge aan het meer van Langano. Deze lodge ligt een stukje van de doorgaande weg van Addis Abeba naar Kenia. Vanaf Addis Abeba zal het ongeveer 4 a 5 uur rijden zijn. Op het terrein van de Wenney lodge komen heel veel vogels voor. Deze bijeneters worden blauwborstbijeneters genoemd. Ik had er nog nooit van gehoorden, niet gevonden in de vogelgids en heb ze buiten Ethiopië ook nog nooit gezien. Op birdpix kwam ik ze tegen bij Ethiopië met de naam blauwborstbijeneter. De naam lijkt wat overdreven, omdat maar een heel klein stukje van de borst blauw is en het merendeel geel. Hoe de naam ook precies is het is een prachtige soort bijeneter en twee zo dicht bij elkaar van redelijk dichtbij fotograferen was echt mazzel.

'271014' door dereizigers '271014' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Stammen in Omo-vallei

dereizigers

Het kenmerk van een volwassen Mursi vrouw is de typische lipschotel. Voor toekomstige generaties is dit echter niet meer zo vanzelfsprekend, omdat het verzet tegen dit gebruik door jongere vrouwen toeneemt. Om zo’n schotel te kunnen dragen, moeten namelijk enkele tanden verwijderd worden. De reden voor het gebruik van de lipschotel is niet helemaal duidelijk. Een theorie is dat de grootte van de schijf de prijs van de bruidsschat bepaald. Een andere zou zijn dat de verminking de vrouwen minder aantrekkelijk voor slavenhandelaren maakt. Het is echter een vreemde gewaarwording om het dragen hiervan te zien.

'260330' door dereizigers '260330' door dereizigers

EthiopiëOromiya

EthiopiëOromiya

Konso vrouw

dereizigers

De Konso leven in ommuurde dorpen waarbinnen het een wirwar van paden en hutten met kleine familie-erfjes is. Verdwalen zul je er echter niet zo snel, er zijn genoeg kinderen (en ouderen) de je wel weer de juiste kant opsturen.