Omovallei

'381437' door angelina '381437' door angelina

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Dassanech meisje

angelina

Dit meisje had een mooi hoofddeksel gemaakt van dierenhuid afgezet met kroonkurken ter versiering. De stam die wij bezochten leeft in hutjes aan de Omo rivier dichtbij de grens van Kenia.

'354735' door Suzanne83 '354735' door Suzanne83

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Mursi mother & child

Suzanne83

Aangezien ik mijn persoonlijke fotografie aan het verhuizen ben naar een nieuwe website ( aanrader: Jux.com om hele mooie websites te maken, incl filmpjes en blogs, ideaal voor reisfotografen! ) was ik weer door mijn Ethiopie foto's aan het spitten en kwam nog een aantal favorieten tegen, die inmiddels in de oude doos waren verdwenen. Dus hierbij nog een exemplaar! Check de reserve lipschotel in haar linkerhand ;-) Different designs he.. voor iedere fotograaf wat wils..

'522636' door DanielNelson '522636' door DanielNelson

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

De Mursi

DanielNelson

De Mursi zijn een uit acht stammen in de Omovallei in Ethiopië. Reizen door deze regio is vergelijkbaar met reizen door de tijd; deze bijzondere vallei heeft al honderden jaren de zelfde tradities en gewoontes. Het is adembenemend om te deze bijzondere mensen te ervaren, en helemaal om ze te mogen fotograferen. Hopelijk vinden jullie deze foto ook even bijzonder.

'459770' door liannedewijs '459770' door liannedewijs

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Karo dame en kind

liannedewijs

Voor diegenen die er geweest zijn een bekende spot om de Karo (of Kara) te fotograferen, bij het dorp Korcho hoog op een zandvlakte, neerkijkend op de vallei en de bocht in de Omo rivier. Behalve dat adembenemende uitzicht waren de mensen ook nog eens allerliefst om te fotograferen. De Karo staan onder meer bekend om hun lichaamsbeschildering, bij de een wat subtieler is dan bij de ander. Ze vormen een kleine stam die met uitsterven wordt bedreigd. Volgens officiële tellingen zijn er niet meer dan 1.500 stamleden.

'441729' door hbplaatjes '441729' door hbplaatjes

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Om bang van te worden

hbplaatjes

Primitiever dan de Mursi stam in het zuidwesten van Ethiopië zal het niet snel worden. We hadden gehoord dat een bezoek aan deze stam verveland kan zijn. Wij waren gelukkig maar met een klein groepje (wij tweeën, 1 Ethiopische gids, 1 speciale Mursi gids en 1 chauffeur) en de bezoeken aan 4 dorpjes verliepen erg rustig. De Mursi zijn beroemd en berucht. Ze staan bekend om hun lipschotels, littekens, kralen, verfpatronen en ijzeren voorwerpen als versiering, maar ook om hun agressie. Gelukkkig hebben wij van dat laatste niets mee gekregen. De dorpjes bestaan uit enkele lage riten hutjes. Bezittingen hebben ze bijna niet en het hele leven draait om koeien en water. Om water (voor de koeien) kunnen ruzies en oorlogen met andere primitieve stammen uitbreken. Bij dergelijke schermutselingen kunnen doden vallen, want de krijgers beschikken over kalashnikovs. De meeste Mursi hebben een wat woeste uitstraling. De vrouw op de foto heeft zich extra mooi gemaakt met lipschotel en allerlei andere versieringen.

'546313' door Dianadm '546313' door Dianadm

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Black Madonna in de..

Dianadm

In de Omovallei leven meer dan 20 stammen op hun eigen traditionele wijze. Elke stam heeft zijn eigen unieke klederdracht, haarstijl, tatouages, sieraden, dans en muziek en sociale structuur. De Arbore-stam leeft in het zuidoosten van de vallei en bestaat uit ongeveer 25.000 mensen. Het is een multiculturele stam, ze zijn door onderlinge huwelijken verbonden met de Konso, Hamar en Tsemai en bemiddelen vaak bij conflicten tussen de stammen. Kenmerkend zijn de rood, geel en blauwe kralenkettingen, die al van jongs af aan worden gedragen. Deze Arbore-vrouw viel me op door haar mooie, serene uitstraling.

'330745' door Kaatje64 '330745' door Kaatje64

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Karo-stam

Kaatje64

Ik kreeg de tip van verschillende mensen om niet teveel foto's in één keer op deze site te zetten. Dank daarvoor en vandaar vandaag maar 1 foto. Deze prachtig versierde Karo mevrouw leefde in een dorpje aan de Omo rivier. Het leven van deze mensen wordt o.a. door de loop van die rivier bepaald. De Ethiopische regering is een eind verderop een gigantische krachtcentrale/dam aan het bouwen, waardoor het leven van honderden dorpjes zal gaan veranderen. Het trieste is dat de mensen daar niets van weten en dus geen idee hebben wat er boven hun hoofd hangt...

'489826' door Jelle51 '489826' door Jelle51

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Wachten op wat komen.

Jelle51

Buiten de groep van Hamar zit deze dame in gedachten voor zich uit te staren. Voordat de bull-jump wordt uitgevoerd bieden de vrouwen zich aan om zich met een zwiepende tak te laten slaan. Zij heeft littekens op haar bovenarm van een vorige jump>

'458610' door Karindewolf '458610' door Karindewolf

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Dassanech

Karindewolf

De Dassanech ; ik vond dit zowat het ergste wat ik zag in Ethiopie. Deze mensen hadden echt niks! Het was zo schrijnend om te zien. Deze meisjes waren nog piepjong en je ziet , er straalt niet veel van af! Het linkse meisje lijkt me zelfs zwanger!

'513982' door hestermaasdam '513982' door hestermaasdam

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Kratermeer El Sod

hestermaasdam

We zijn bij het kratermeer El Sod dit is gevuld met zout water, de Borana halen de zoute modder uit het water om zo zout te winnen. Wij beginnen aan de afdaling in alle vroegte want het wordt bloedheet hier.

'523725' door DanielNelson '523725' door DanielNelson

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Ethiopische Schoonhei

DanielNelson

Er bestaat een stam op de wereld waar mensen naalden door hun huid prikken om mooi te zijn. Ze vergiftige hunzelf elke avond omdat ze dat leuk vinden. Ze spuiten inkt in hun lichaam omdat dat gaaf is. Ze stoppen siliconen objecten in hun lijf omdat dat als sexy gezien word. En in sommige gevallen verhongeren mensen hunzelf omdat de druk zo groot is om slank te zijn. Deze stam is de westerse wereld... hoe zijn deze mensen anders? Volg me alsjeblieft op mijn instagram: @danielnelsonphotography

'340041' door pensionado '340041' door pensionado

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Jonge vrouwen van de.

pensionado

Deze jonge Dassanech vrouwen zijn uitbundig met kralenkettingen en haarbanden versierd. Twee van hen dragen een horlogebandje over het voorhoofd en eentje heeft een veer door haar kin. Zie ook mijn blog over ons avontuurlijke bezoek aan deze stam in het verre zuidwesten van Ethiopië dichtbij de grens met Kenia.

'488710' door carolienduistermaat '488710' door carolienduistermaat

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Karo-dame

carolienduistermaat

Onderweg van Turmi naar de Omo-vallei zagen we een groepje Karo. De Karo zijn cultureel verwant aan de Hamar. Ze beschilderen hun lichaam met natuurprodukten en modelleren hun haar kunstzinnig.

'338764' door hbplaatjes '338764' door hbplaatjes

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Hamer meisje

hbplaatjes

Deze foto is genomen in het zuiden van Ethiopië in de Omovallei. Op de foto staat een meisje van de Hamer stam. De Hamerstam is nog primitief en telt ongeveer 60.000 leden. Daarmee is het een grote stam met veel invloed in de regio. De vroewen hebben soms gewoon zwart haar, maar vaak ook is het haar ingesmeerd met oker en modder. Daarnaast versieren ze zich met opvallend veel gekleurde kraaltjes en met schelpjes. Dit vind je terug in de sieraden, maar ook ter versiering van hun kleding. Kleding moet hier gelezen worden als dierenhuiden, meestal van geiten. De foto is genomen tijdens een "bull jumping ceremonie". Tijdens deze ceremonie laten de vrouwen zich geselen. Ik heb al eerder over deze gruwelijke, maar tegelijkertijd facinerende ceremonie geschreven in een tip en blog.

'361676' door Mathilde '361676' door Mathilde

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Hamar

Mathilde

In het zuidwesten van Ethiopie in de omgeving van het dorpje Turmi woont de Hamar bevolkingsgroep. De vrouwen gaan gekleed in twee geitenvellen. Dde ene dragen ze om hun heupen en de ander wordt vaak met een band van schelpjes ( die ze vinden aan de oevers van de rivier) om de hals aan de voorkant van het lichaam gedragen.

'457423' door wisseschout '457423' door wisseschout

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Sociale...ontmoetings

wisseschout

In het dorpje Turmi ontmoeten de Hamar elkaar om inkopen op de markt te doen, maar ook om bij te kletsen en naar elkaar te kijken. Mannen die beschikbaar als huwelijks kandidaat zijn hebben een klein houten fallusje tussen hun broekband gestoken. Het is maar dat je het weet.

'441056' door hbplaatjes '441056' door hbplaatjes

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Bloom

hbplaatjes

De grootste cultuurshock is voor mij nog steeds ons bezoek aan de Omovallei in het zuidwesten van Ethiopië. In dit gebied dat grenst aan Kenia wonen nog 13 primitieve stammen. En primitief is hier nog echt primitief. De bekendste en beruchtste stam is de Mursi stam. De vrouwen vallen met name op door hun grote lipschotels. De mannen staan bekend als zeer agressief. We hebben verschillende Musi dorpen bezocht. Dorp is in dit verband een betrekkelijk begrip, omdat er alleen een paar lage hutjes van stro staan. Ik heb deze foto "Bloom" genoemd, omdat ik bij die bezoeken sterk aan Steve Bloom moest denken en aan zijn fotoboek "Afrika". In dit boek staan ook fantastische foto's van primitieve stammen. De uitsnede is van een jong Mursi meisje. Ze had nog geen lipschotel, maar de foto lat goed zien dat de vrouwen ook gek zijn op sieraden en op patronen gevormd door kleine littekens. Deze littekens maken ze door sneetjes te maken met scheermesjes en die in te smeren met as. Je moet het maar mooi vinden, maar fascinerend is het wel.

'485141' door CBurgstad '485141' door CBurgstad

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Krullebol

CBurgstad

We zijn op bezoek bij de Mursi. Zij staan natuurlijk bekend om de lipschotels, maar zij kunnen eveneens bekend staan om hun speciale versieringen. Dit meisje spande wel de kroon met haar zeer speciale "versiering" op haar hoofd.

'489039' door CBurgstad '489039' door CBurgstad

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Kleikoppie

CBurgstad

Vanuit Turmi bezoeken we 's ochtends vroeg een klein Hamar-dorpje. Het is de eerste keer dat de bewoners van het dorp niet massaal uitlopen maar gewoon doorgaan met de dagelijkse bezigheden. De één is bezig om de hut te verstevigen en een ander is het graan aan het sorteren. We kunnen rustig en ontspannen rondlopen en alles bekijken. Opvallend was wel dat ze graag scheermesjes wilden hebben. Die gebruiken ze om het kapsel te ordenen maar vooral ook om tatoeages aan te brengen bij de jonge meisjes. Dit jonge meisje met haar vers ingesmeerde kapsel en huid, stond rustig bij een hutje te kijken. Het lijkt net of een paar traantjes een helder spoor hebben nagelaten op haar wang......

'509626' door hestermaasdam '509626' door hestermaasdam

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Littekens als...versi

hestermaasdam

 Littekens als versiering ;met scheermesjes worden kleine sneetjes gemaakt. De wonden worden ingesmeerd met as zodat ze gaan ontsteken., het eindresultaat is kleine bultjes op de huid in mooie vormen. Vandaag heeft deze Mursi vrouw geen lipschotel in maar in haar oren zit iets wat daar ook wel in de buurt komt.

'486559' door carolienduistermaat '486559' door carolienduistermaat

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Mooi uitgedoste Mursi

carolienduistermaat

De Mursi is ook voor de Omovallei-begrippen een primitieve stam, omdat ze in hun gedrag nogal afwijken. Voorheen kenden de Mursi geen geldeconomie, bezit werd gedeeld en verder was er ruilhandel. Met de komst van de toeristen die wilden betalen voor het maken van foto's veranderde dit. Het gevolg is dat het geld door de mannen voornamelijk wordt gebruikt om drank te kopen en dat de toeristen behoorlijk agressief benaderd worden. De lipschotel dient om zich te onderscheiden van andere stammen en de mannen schijnen het mooi te vinden. Je bezoekt de Mursi natuurlijk vanwege de bekende schotellippen, maar daarnaast dossen ze zich ook nog mooi uit met allerlei soorten hoofdbedekking.

'492815' door hbplaatjes '492815' door hbplaatjes

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Spijker in je kop

hbplaatjes

Deze foto is genomen tijdens een bezoek aan de Dassanech stam. Ze wonen helemaal in het zuidwesten van Ethiopië op d egrens met Kenia. De stam woont in een zeer droog gebied en is erg arm. Het "dorpje" bestond uit hutjes van riet en golfplaat. Het interieur bestond uit wat dekens/ vellen en potten en pannen. Deze oude man vile op door zijn ingevallen getekende gezicht, zijn vele oorbellen, maar toch ook door de spijker in zijn kin.

'459951' door CBurgstad '459951' door CBurgstad

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Bewapend

CBurgstad

Rond het middaguur bezoeken we een Karo-dorpje. Het hele dorp is uitgelopen om ons te begroeten. Veel van de mensen hebben zich beschilderd met witte klei. Niet erg kunstzinnig, maar vaak gewoon een handafdruk of wat rechte lijnen. De verschillende stammen in het zuiden van Ethiopië vermengen zich langzaamaan en nemen hierbij ook elkaars gebruiken over. Zo zien we een enkel Hamarkapsel of een kleikapsel van de Banna nu bij de Karo. Deze man komt net uit het veld met zijn geweer op zijn schouder met hieraan bevestigd een mes en zijn hoofdsteun.

'496227' door carolienduistermaat '496227' door carolienduistermaat

EthiopiëOmovallei

EthiopiëOmovallei

Mursi met schotellip

carolienduistermaat

De Mursi is ook voor de Omovallei-begrippen een primitieve stam, omdat ze in hun gedrag nogal afwijken. Voorheen kenden de Mursi geen geldeconomie, bezit werd gedeeld en verder was er ruilhandel. Met de komst van de toeristen die wilden betalen voor het maken van foto's veranderde dit. Ik zag onlangs een onderschrift bij een foto van iemand die daar rustig rond had kunnen lopen en foto's maken. Dat was bij ons absoluut niet het geval. Ik kan het die mensen niet kwalijk nemen, als poseren voor een foto meer oplevert dan je normale dagelijkse bezigheden, lijkt me de keuze niet zo moeilijk. Voor ons toeristen wordt het er niet leuker op; wij willen die stammen zien in hun dagelijkse bezigheden.