Lalibela foto's & tips

'167341' door paulinedekker '167341' door paulinedekker

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Biddende pelgrims

paulinedekker

Overal in Lalibela zaten pelgrims te bidden. Er heerste een vredige sfeer. Zeer aangenaam daar te vertoeven. Bedankt voor alle fijne reacties op De meiden van de peperfabriek....

'454996' door hbplaatjes '454996' door hbplaatjes

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Rotskerk (4)

hbplaatjes

De rotskerken in Lalibela stammen uit de 11e eeuw en worden nog steeds gebruikt. De foto is genomen tijdens een dienst in één van de elf kerken. De kerken worden gebruikt door priesters van het Ethiopisch Orthodoxe geloof dat gebaseerd is op get oude testament. Ethiopië is diverse keren onder de aandacht gebracht in het blad Columbus. Lalibela (samen met Aksum) in het bijzonder in editie 18. Sinds ik op de site zit ( begin 2010) vond ik daar ook prachtige foto's van dit land. Eind 2010/ begin 2011 werd een bezoek aan dit fascinerende land een feit. Een prachtig land, een mooie reis en een geweldige ervaring.

'489721' door afrika '489721' door afrika

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

De rotskerken van...L

afrika

Als 'kerken' vandaag dan toch het thema is, dan nog maar een: In het Noorden van Ethiopie bevindt zich Lalibela, met de beroemde rotskerken. Dit complex van 11 monolithische kerken werd in het begin van de 13e eeuw volledig uit de rotsen gehouwen in opdracht van de toenmalige koning Lalibela, die hiermee een "nieuw Jeruzalem" wilde stichten. De kerken zijn uit vulkanische steen uitgehakt. Allereerst werd de omtrek in de diepte uitgehouwen en vervolgens van buiten uit naar binnen het interieur. De kerken zijn in slechts 25 jaar gebouwd, extreem snel voor die tijd. De mythe gaat dan ook de engelen hebben meegeholpen met de bouw van de kerken. Het is hoe dan ook een onwerkelijke prestatie om in slechts 25 jaar zonder hulp van werktuigen complete kerken uit de rotsen te hakken. Sommige kerken staan volkomen los van de omringende rots en zijn door een diepe geul omringd. Onderaardse gangen verbinden de kerken met elkaar. De twaalf kerken vormen een symbolische voorstelling van het Heilig land. De noordelijke groep kerken staan voor het aardse Jeruzalem en de zuidelijke groep voor de hemel. De Yordanos, die symbool staat voor de Jordaan scheidt de twee gegroepeerde kerken van elkaar. Het complex is een pelgrimsoord en in de spelonken van het rotscomplex kom je dan ook de nodige pelgrims, nonnen en priesters tegen die met een bijbel in de hand hun gebeden prevelen. Terecht wordt deze mystieke plek ook wel het 'achtste wereldwonder' genoemd. (bron; gedeeltelijk internet)

'188816' door Mathilde '188816' door Mathilde

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Koffieceremonie

Mathilde

De koffieceremonie is een belangrijke sociale en culturele traditie in Ethiopië. De Ethiopiërs drukken met de ceremonie vriendschapen respect uit. Het is een traditie die bijna 800 jaar oud is en nog dagelijks wordt uitgevoerd door een groot deel van de bevolking. De ceremonie begint met het neerleggen van vers geplukt geurig gras. Op het gras worden alle benodigdheden zorgvuldig geschikt. Eerst worden groene koffiebonen geroosterd in een platte pan op een houtskoolvuurtje. Als de koffiebonen glanzend en zwart zijn, worden ze fijn gemalen in een vijzel en gekruid met o.a. kruidnagel, kardemon en kaneel. Op het vuur wordt een koffiepot, de jebena, gezet. De vers geroosterde en gemalen koffie wordt vervolgens in de opening van de jebena gebracht. Als de koffie begint te koken worden, in een kleinere pot, brokjes wierook en mirre verbrand op de gloeiende houtskool. Het aroma van de koffie vermengd zich met de geur van wierook en mirre. Volgens de traditie zijn er drie rondes .De koffie wordt door de gastvrouw geschonken in kleine kopjes, de sini’s. De koffie wordt meestal zwart gedronken met veel suiker. Bij de koffie wordt altijd popcorn geserveerd! Een uitnodiging om de koffieceremonie bij te wonen is een teken van vriendschap en respect, en een mooi voorbeeld van de Ethiopische gastvrijheid.

'173039' door paulinedekker '173039' door paulinedekker

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Wachtende pelgrims...

paulinedekker

Deze pelgrims zitten dagen rond de rotskerken in Lalibela te wachten op de Kerstviering (die in Ethiopië een week later wordt gevierd dan in de westerse landen) Het is een prachtige verzameling mensen, bijbelse taferelen.

'455078' door hbplaatjes '455078' door hbplaatjes

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Rotskerk (5)

hbplaatjes

Deze foto is genomen in één van de elf rotskerkne van Lalibela. Deze kerken stammen uit de 11e eeuw en zijn nog steeds in gebruik. De Ethiopisch orthodoxe kerk is gebaseerd op het oude testament en heeft zich los van alle andere godsdienstige (christelijke) stromingen ontwikkeld. Elke kerk heeft een vaste priester, die er dagelijk is en die regelmatig een dienst leidt. De kerken zijn naar beneden toe uit de rotsen gehakt en daarna uitgehold. In deze massieve kerken ligt overal dik (niet goed passend) rood tapijt. In de kerken is het vrij donker en lastig te fotograferen. Het weinige licht valt binnen door de deur en door enkele kleine raampjes/ spleten. Ethiopië is diverse keren onder de aandacht gebracht in het blad Columbus. Lalibela (samen met Aksum) in het bijzonder in editie 18. Sinds ik op de site zit ( begin 2010) vond ik daar ook prachtige foto's van dit land. Eind 2010/ begin 2011 werd een bezoek aan dit fascinerende land een feit. Een prachtig land, een mooie reis en een geweldige ervaring.

'553247' door Dianadm '553247' door Dianadm

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Prevelen bij Bet Abba

Dianadm

Bet Abba Libanos is één van de 11 monolithische kerken van Lalibela. De rotskerken zijn gebouwd in opdracht van koning Lalibela (1189-1229), die een ‘nieuw Jeruzalem’ wilde stichten, toen het Heilige Land door islamitische veroveringen niet langer bereikbaar was voor Ethiopische gelovigen. De kerken, die uit vulkanisch gesteente zijn gehakt, zijn in slechts 25 jaar tijd gebouwd en zijn allemaal verschillend van vorm. Ze zijn onderling verbonden door ondergrondse gangenstelsels. Tot op de dag van vandaag is het complex een pelgrimsoord voor gelovigen. In de smalle gangetjes rond de kerk zie je overal nonnen, priesters en pelgrims, die met een bijbel in de hand, hun gebeden opzeggen. Het zonlicht, dat maar enkele delen van de nauwe gangen belicht, zorgt hier voor een heel bijzonder effect.

'483418' door pensionado '483418' door pensionado

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Pelgrims voor de...ro

pensionado

Toen wij in Lalibela waren, werd daar het Mariafeest gevierd. Maria is in de Ethiopisch orthodoxe kerk buitengewoon belangrijk. Een apocrief boek over het leven van Maria maakt onderdeel uit van hun bijbel. Deze pelgrims zijn naar de rotskerk Genata Maryam in de bergen buiten Lalibela gelopen om daar de eredienst bij te wonen die de hele dag duurt. Wij maakten er ruim een uur van mee dat ik ook op video mocht vastleggen. Buiten hoorden we al het geluid van zware trommelslagen begeleid door sistrum en zang van de voorgangers.

'171435' door paulinedekker '171435' door paulinedekker

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Priester met kwast

paulinedekker

Deze priester heeft een kwast in zijn hand, die dient om vliegen te verjagen. De kwast is gemaakt van paardenhaar. Ik ontmoette de man in Lalibela, een bijbels oord. In het groot komen de foto's beter tot zijn recht.

'240323' door dereizigers '240323' door dereizigers

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Ochtendmis(t)

dereizigers

In de vroege ochtend zijn veel gelovigen voor de ochtendmis naar de Bait Myriam kerk in Lalibela gekomen. Aangezien er luidsprekers hangen, kan ook buiten iedereen de dienst volgen. Ieder doet dit op zijn of haar eigen manier, erg mooi om te zien.

'500014' door hestermaasdam '500014' door hestermaasdam

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Priester in Lalibela

hestermaasdam

Er zijn 12 rots kerken ,de twaalf kerken vormen een symbolische voorstelling van het Heilig land. De noordelijke groep kerken staan voor het aardse Jeruzalem en de zuidelijke groep voor de hemel. De Yordanos, die symbool staat voor de Jordaan scheidt de twee gegroepeerde kerken van elkaar. Bij elke kerk is wel een priester die graag mét kruis op de foto wil.

'493001' door Jelle51 '493001' door Jelle51

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Meisje in het wit

Jelle51

Ook dit meisje vermaakte zich opperbest tijdens het Timkat festival. Het grootste gedeelte van de bevolking is in het wit gekleed. Zij is op weg naar het doopfeest.

'490393' door ERo '490393' door ERo

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Ethiopië-1

ERo

Het bijbels tafereel leende zich tot het nemen van deze foto. Meer woorden zijn hier niet aan toe te voegen, het beeld spreekt voor zich...

'463070' door andresenmarianne '463070' door andresenmarianne

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

De Saint Georst Rots

andresenmarianne

De stad Lalibela is gebouwd rond de 12de eeuw Lalibela is een heilige stad Het was ooit de plaats waar een nieuw Jeruzalem zou herrijzen, na de verovering van het oude Jeruzalem door de moslims in de 12de eeuw. .De kerken zijn uit massieve rotsen gehouwen. Allereerst werd de omtrek in de diepte uitgehouwen en vervolgens van buitenuit naar binnen het interieu

'489891' door carolienduistermaat '489891' door carolienduistermaat

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Blik omhoog bij...Lal

carolienduistermaat

De rotskerken van Lalibela zijn een complex van 11 monolithische kerken in het noorden van Ethiopië. Het werd begin 13e eeuw volledig uit de rotsen gehouwen in opdracht van de toenmalige koning Lalibela. Het wordt soms ook wel het achtste wereldwonder genoemd.De kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Toen ik daar rondliep en een blik omhoog wierp zag ik deze man op het randje staan.

'458336' door Fransvdg '458336' door Fransvdg

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Onze collega

Fransvdg

Beste Reisreporters, Via deze foto wil ik jullie allemaal graag een heel goed, gezond en fotogeniek 2015 toe wensen! Ik hoop dat we ook dit jaar weer heel vaak mogen genieten van onze fijne hobby. Op deze foto zien jullie een collega-Reisreporter uit Ethiopië. Ik verwacht niet dat hij foto's maakt om aan een wedstrijd mee te doen. Maar net als wij, is hij hier op zoek naar een mooie herinnering. Veel succes allemaal!

'489901' door Jelle51 '489901' door Jelle51

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Timkat festival

Jelle51

Tijdens het festival wordt de doop van Jezus Christus door Johannes de Doper herdacht en gevierd. Op de eerste dag van het festival wordt de Ark des verbonds, met daarin de tien geboden, uit de kerk meegedragen door een aantal priesters in een grote processie. De Ark is verhuld in doeken, zodat ongelovigen het heilige symbool niet kunnen aanschouwen. In de stoet worden er traditionele dansen opgevoerd. De tweede dag woonden we een mis bij in alle vroegte, daarna werden alle bezoekers gezegend door de priesters. Dit gebeurt door het wassen met heilig water. Deze ceremonie refereert aan de doop van Jezus Christus. Een belevenis om mee te maken. Naar schatting 43,5 procent van de 90 miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw .

'495629' door hbplaatjes '495629' door hbplaatjes

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Lalibela - de St....J

hbplaatjes

Lalibela is beroemd om zijn oude rotskerken. Het stadje ligt ten noordoosten van Addis Abeba. Het is een korte vlucht per vliegtuig of een lange inspannende autotocht van de hoofdstad verwijderd. Er zij nog 11 kerken, die uitgehakt zijn naar beneden in de rotsen en daarna zijn uitgehold. Ze zijn nog in gebruik bij de Ethiopisch orthodoxe kerk en dagelijks te bezoeken. De rotskerken (11e eeuw) zelf zijn prachtig om te zien. Daarnaast lopen er priesters, pelgrims, nonnen en allerlei andere kleurrijke bezoekers rond. De beroemdste kerk is de St Joris kruiskerk. De kerk is in kruisvorm uitgehakt en dat is vooral van bovenaf goed te zien. Deze foto is juist genomen vanaf de bodem op het moment dat de priester de kerk tegen de avond aan het afsluiten is. De zon schijnt nog volop op het bovenste deel van de kerk dat geel is van de mossen en de schimmels. De rest van de kerk ligt in de schaduw van de rots waar hij uitgehakt is.

'498436' door travelbag '498436' door travelbag

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Meskal stapel

travelbag

Voor het Meskalfeest, een religieusfeest in september/oktober, wordt een dag lang sprokkelhout/gras verzameld. Vele mensen brengen takkenbosjes en alles wordt tot een grote brandstapel opgebouwd op het centrale plein. De volgende dag loopt het hele dorp uit. Mensen gaan veelal gekleed in witte doeken en de priesters lopen in hun mooie gewaden en met kruis naar de plek. De betekenis van het feest: op zoek naar het echte kruis. Op een gegeven moment wordt dan de stapel van hout aangestoken. Het hoogtepunt voor de bevolking.

'207268' door Mathilde '207268' door Mathilde

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Priester Lalibela

Mathilde

Lalibela is een stad in het noorden van Ethiopië, in de regio Amhara. In de 13e eeuw was het de hoofdstad van het Ethiopische rijk en na Aksum is het tot op de dag van vandaag de belangrijkste heilige plaats in het land. Koning Lalibela van Ethiopië werd er in de tweede helft van de 12e eeuw geboren. Het was toen nog een dorp, Roha geheten, niet ver gelegen van de hoofdstad Adefa. Na een bezoek aan Jeruzalem liet hij er de rotskerken van Lalibela bouwen. Het zijn hele bijzondere kerken die onder de grond in de rotsen uitgehouwen zijn. Er zijn elf kerken en iedere kerk heeft zijn eigen priester. De priesters laten graag het kruis van zijn kerk zien en gaat daarmee dan recht tegenover de bezoekers staan. Er mag niet geflitst worden. Door even in een nis te gaan staan, kon ik dit keer de priester van opzij op de foto zetten. Uit de hand met ISO 1600, bel. 1/30, f/4.0 .

'508258' door hestermaasdam '508258' door hestermaasdam

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Boodschappen gedaan.

hestermaasdam

Wij hebben een wandeling gemaakt in de omgeving van Lalibela, toen we terug liepen kwamen we deze mannen tegen. De ezeltjes afgeladen met inkopen van de markt.

'452703' door hbplaatjes '452703' door hbplaatjes

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Rotskerk

hbplaatjes

Lalibela is voor Ethiopië wat Petra is voor Jordanië. In Lalibela is nog een 11-tal rotskerken te bezoeken, die naar beneden toe uit de rotsen gehakt zijn en daarna zijn uitgehold. Deze massieve stenen kerken worden nog steeds gebruikt door de Ethiopisch orthodoxe kerk, die gebasserd is op het oude testament. Ook als er geen dienst is is er altijd een priester aanwezig in de kerk. Daarnaast zijn er nog veel pelgrims, monniken en nonnen te bewonderen. Het is een prachtige plaats om te bezoeken. Buiten is er veel te fotograferen. Binnen ook, maar vanwege het gebrek aan licht is dat lastig. Flitsen mag wel, maar dan zetten de priesters een zonnebril op. De niet afgewerkte rode vloerbedekking kom je in alle kerken tegen. Op deze foto zit de priester te lezen in zijn bijbel en komt het licht van rechts door de openstaande deur van de kerk. Daarnaast zijn er alleen hele kleine raampjes.

'499650' door travelbag '499650' door travelbag

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Dag van het gouden...

travelbag

In de rots hoofdkerk van Lalibela werd deze dag het gouden kruis getoond. Het kruis geneest en bevrijdt en wordt in exorcist-achtige sessies gebruikt. Veel vrouwen stonden te wachten op een behandeling. Aan de andere kant van de kerk had zich een hele groep priesters verzameld die met zang en muziek door de kerk achter een ander kruis aan liepen. Zo in die kerk, donker en nevelig door de wierook, een bijzondere gebeurtenis om mee te maken.

'553924' door Dianadm '553924' door Dianadm

EthiopiëLalibela

EthiopiëLalibela

Het kaf van de teff..

Dianadm

Bij de beroemde St.George-kerk in Lalibela is het een komen en gaan van gelovigen die uit heel Ethiopië hiernaartoe komen. Overal zie je pelgrims, monniken en nonnen, die in en rond de kerk hun gebeden opzeggen. Maar het 'aardse' leven gaat hier ook gewoon door. In een hoek van de buitenmuur heeft een non een rustig plekje gevonden om het kaf van de teff te scheiden.