Danakil

'500524' door haroldtravel '500524' door haroldtravel

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Een showtje van moede

haroldtravel

De Danakil Depressie is een bezoek zeker waard, maar een beklimming van de Erte Ale Vulkaan in het bijzonder! Je vertrekt aan het eind van de middag van het basiskampje naar de kraterrand, waar je overnacht. Een deel van de beklimming doe je in het donker, een goede zaklamp is noodzakelijk. Na aankomst is het genieten aan de kraterrand, na het eten en slapen in de buitenlucht kun je 's ochtends nog een keer bij ochtendschemer het spektakel aanschouwen. Let op: voor het Danakilgebied geldt een negatief reisadvies, omdat de grens met Eritrea slechts een paar kilometer verderop is en er in het verleden (2012) overvallen en ontvoeringen zijn geweest. Toch gaan er dagelijks groepen naar het gebied, je krijgt wel bewaking mee en het leger is aanwezig.

'542498' door hestermaasdam '542498' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zout karavanen

hestermaasdam

Na een dag van hard werken in de verzengende hitte van de Danakil, komen de karavanen door het zoutwerkers dorpje Hamet Ela. Deze karavaan bestaat uit ezels en muildieren maar de meeste bestaan uit dromedarissen. Op de achtergrond zie je de armoedige hutjes waar de mensen slapen, ook zijn er vrouwen en kinderen aanwezig. Omdat er geen toeristenvoorzieningen zijn, slapen wij ook in dit dorpje.

'322180' door msaba '322180' door msaba

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Scherpe blik

msaba

In de Danakil, in de omgeving van Dodom, liet een mooi en verlegen Afar meisje ons vol trots haar huis zien. Het huis (de typisch ovaalvormige hut) zie je in haar oog weerkaatst. De hutten zien er van binnen qua indeling ongeveer hetzelfde uit. Als je door de lage ingang naar binnen bent gekropen, ligt er links voor je een mat op de grond (de 'woonkamer'), waarop je mag gaan zitten en koffie krijgt aangeboden. Recht tegenover de ingang staat een bed en rechts is de 'keuken'.

'552995' door hestermaasdam '552995' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zoutwinning

hestermaasdam

Deze ezels vormen een rustpuntje in de hectiek van mensen en kamelen. Ze staan rustig te wachten in de bloedhitte hier op het Asale meer. Later op de dag worden de zoutplakken op hun rug gebonden en gaan dan in een karavaan naar Mekele, zo'n 140 km.verder. Dat is 6 dagen lopen.

'557886' door hestermaasdam '557886' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zoutwinning

hestermaasdam

Er komt weer een karavaan dromedarissen aan op het Asale meer. Later op de dag worden de zoutplakken op hun rug gebonden en gaan dan in een karavaan naar Mekele, zo'n 140 km.verder. Dat is 6 dagen lopen.

'549057' door hestermaasdam '549057' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zoutwinning

hestermaasdam

De belangrijkste industrie is de zoutwinning, dat gebeurt nog steeds met de hand. Al eeuwen wordt er zout gewonnen in de Danakil woestijn in de Hoorn van Afrika. Danakil of Afar driehoek. Bijna 1200 km² van de Afar driehoek wordt bedekt door zout. De zoutmijnindustrie is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Ze hakken zoutblokken uit van zo'n 6 kg per stuk, een kameel kan 30 blokken dragen. Hier midden op het Asale meer is het druk met dromedarissen ,ezels en de zoutwerkers.

'528467' door hestermaasdam '528467' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zwavelmeer

hestermaasdam

De Danakildepressie of Afar-driehoek is een gebied in de Hoorn van Afrika, waar drie tektonische platen samenkomen. Bij de driehoek bewegen deze platen zich langzaam uit elkaar, wat met grote regelmaat aardbevingen veroorzaakt. In de Afar driehoek liggen drie bijzondere gebieden: de Danakil woestijn, het Assalmeer en Dallol. Het Assalmeer omvat het laagste punt van Afrika, op 155 meter onder de zeespiegel. Dit gebied, met vele vulkanische activiteiten en zoutformaties, is een van de indrukwekkendste plekken in Ethiopië. Het gesteente van de Danakildepressie bestaat vooral uit basalt. Dallol is een van de warmste plekken ter wereld. Doordat het grondwater en magma hier samenkomen veranderen zwavel, ijzeroxyde, zout en andere mineralen in de kleuren groen en neon geel.

'303313' door msaba '303313' door msaba

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Lavastroom

msaba

Op de rand van de krater van Erta Ale in de Danakil, onvergetelijk. Zo’n 50 meter onder je zie je de lava stromen. Om de paar minuten plopten er lavabellen omhoog, geweldig om te zien en te horen (ruiken was iets minder).

'507805' door Jelle51 '507805' door Jelle51

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Afar meisje

Jelle51

Dit Afar meisje woont in de Danakil woestijn dit is een zeer bijzonder vulkanisch gebied in het noordoosten van Ethiopië, dat zich verder uitstrekt tot over de grenzen van Eritrea en Djibouti. Het klimaat is er extreem heet en onaangenaam, waardoor reizen afgeraden wordt. Toch is het mogelijk het gebied te bezoeken. Het diepste punt van de woestijn bevindt zich op 100 meter onder zeeniveau. Toch weten de Afar een nomadisch volk in deze barre omstandigheden al eeuwen te overleven, ze leven vooral van handmatige zoutwinning en kamelenhandel.

'305078' door msaba '305078' door msaba

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Egyptische gier

msaba

In de Danakil, onderweg van Logia naar Afrera, zagen we deze Egyptische gier achter een lokaal restaurantje zitten. Misschien kwam hij voor de restjes? Het schijnt dat deze gieren ook graag struisvogeleieren lusten; ze kunnen ze eten door er stenen op te laten vallen.

'535519' door hestermaasdam '535519' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zoutwinning.

hestermaasdam

De belangrijkste industrie is de zoutwinning, dat gebeurt nog steeds met de hand. Al eeuwen wordt er zout gewonnen in de Danakil woestijn in de Hoorn van Afrika. Danakil of Afar driehoek Bijna 1200 km² van de Afar driehoek wordt bedekt door zout. De zoutmijnindustrie is een belangrijke bron van inkomsten voor de lokale bevolking. Ze hakken zoutblokken uit van zo'n 6 kg per stuk, een kameel kan 30 blokken dragen. De zoutkaravanen vertrekken naar Mekele; zo'n 140 km. in 6 dagen lopen van laag naar hoogland. In Mekele wordt al het zout uit de Danakil verhandelt op de zoutmarkt.

'318570' door msaba '318570' door msaba

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Dalol

msaba

Een overweldigend mooi stukje natuur: Dalol in de Danakil. Het geel/groene water borrelt, dampt en verplaatst zich steeds, wat de aparte vormen oplevert. Wat een contrast was dit met de kale zoutvlakte waar we eerst over moesten rijden om hier te komen.

'500538' door haroldtravel '500538' door haroldtravel

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Romantiek op z'n...Da

haroldtravel

Zonsondergang bij Lake Assal in de Danakil Depressie. Terwijl de toeristen pootje baden in het zoute water, zorgen militairen met hun kalashnikovs voor wat extra romantiek. ;-)

'514315' door haroldtravel '514315' door haroldtravel

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zwaar transport...Dan

haroldtravel

Dagelijks trekken vele zoutkaravanen, bestaande uit zwaar beladen kamelen en ezels, van Danakil naar de bewoonde wereld, meest Mekele. De dieren zijn een week onderweg onder pittige omstandigheden. Er wordt gebouwd aan een keurige weg die de karavanen overbodig moet gaan maken, erg lang duurt dit verschijnsel vermoedelijk niet meer. Voor de lokale bevolking is het een klap, want die verdienen er een goede boterham aan.

'537102' door hestermaasdam '537102' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zout karavaan

hestermaasdam

De zoutkaravanen trekken door het gehucht Hamet Ela , op de achtergrond zie je de schamele hutten van de mensen die in de zoutwinning werken. Ook wij brachten hier de nacht door in een soort schuurtje op een touw bed.

'510935' door haroldtravel '510935' door haroldtravel

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Kleurrijk Danakil

haroldtravel

De Danakil Depressie is één van de highlights van het mooie Ethiopië. In Dalol loop je op een flinterdunne aardkorst, onder je voeten hoor je water koken en overal zijn potjes die een pruttelend geluid maken. Het opborrelende water neemt zwavel, mineralen en zout mee. Dit geeft de prachtige variatie aan kleuren. Voor zover ik weet is dit kleurrijke gebiedje maar heel klein, ik heb maar een half voetbalveld gezien. Je bent hier enkele kilometers van de grens met Eritrea. Ethiopië en Eritrea zijn geen vriendjes, dus geldt er een negatief reisadvies.

'532065' door msaba '532065' door msaba

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Afar vrouw

msaba

De avond ervoor pas laat in de omgeving van Dodom in de Danakil aangekomen en ons tentje opgezet. 's Ochtends bleken we vlakbij het huisje (ovaalvormige hut) van deze vriendelijke dame en haar gezin te staan. Haar gezicht met de decoratieve Afar littekens. We werden uitgenodigd, kropen door de lage ingang naar binnen en kregen koffie aangeboden (er was maar één kopje, dus iedereen om de beurt). Bijzonder te zien hoe deze mensen leven onder zulke zware omstandigheden.

'536075' door hestermaasdam '536075' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zout paddenstoelen

hestermaasdam

De Danakildepressie of Afar-driehoek is een gebied in de Hoorn van Afrika, waar drie tektonische platen samenkomen. Bij de driehoek bewegen deze platen zich langzaam uit elkaar, wat met grote regelmaat aardbevingen veroorzaakt. In de Afar driehoek liggen drie bijzondere gebieden: de Danakil woestijn, het Assalmeer en Dallol. Het Assalmeer omvat het laagste punt van Afrika, op 155 meter onder de zeespiegel. Dit gebied, met vele vulkanische activiteiten en zoutformaties, is een van de indrukwekkendste plekken in Ethiopië. Het gesteente van de Danakildepressie bestaat vooral uit basalt. Dallol is een van de warmste plekken ter wereld.

'302859' door msaba '302859' door msaba

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zoutwerkers

msaba

Rondom het zoutmeer Lake Afrera in de Danakil wordt volop zout gewonnen. Tegen het vallen van de avond liepen deze Afar jongens tussen de bergen zout terug naar het dorpje. Hun zware werk zat er op.

'325741' door msaba '325741' door msaba

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Droogte

msaba

Droogte en hongersnood teisteren de hoorn van Afrika. Afschuwelijke beelden komen voorbij. Ik vond deze foto erg typerend en actueel. We reden hier dwars door het woongebied van de Afar, naar de Erta Ale vulkaan. Je ziet af en toe een hutje met daarom heen vee, waar de mensen volledig van afhankelijk zijn. Deze foto is gemaakt in januari 2011, het "koele" seizoen. Op de voorgrond zie je toch nog enig groen (op de achtergrond lava). Vanaf maart schijnen de temperaturen hier ruim boven de 40 graden uit te stijgen. Ongelooflijk dat ze onder deze zware omstandigheden kunnen leven. Ik hoop dat het goed met ze gaat...

'537070' door hestermaasdam '537070' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Danakil depressie

hestermaasdam

Bij Dallol vind je zwavelmeren in de meest fantastische kleuren en vlakbij zijn deze rotsformaties. Variatie genoeg in deze woestenij. De gemiddelde temperatuur in de Danakildepressie bedraagt bijna 34° C en kan in de zomer oplopen tot 55° C. De beste tijd om de woestijn te bezoeken is van eind december tot begin februari.

'534824' door hestermaasdam '534824' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Hamet Ela

hestermaasdam

Na een onrustige nacht op een touwbed in de nederzetting Hamet Ela besluit ik om maar eens een rondje te wandelen. De zon is net op en het is nog erg rustig in het dorp. Aan de overkant van een droog staand riviertje zie ik deze vrouw op pad gaan met haar geiten.

'544583' door hestermaasdam '544583' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Waarheen?

hestermaasdam

We zitten in Hamet Ela in de schaduw van ons schuurtje ( waar we slapen) en observeren het dorpsleven. Deze man met ezel komt in snelle pas voorbij. Waarheen? misschien moest er iets vervoerd worden en dan is een ezel best handig. Op de achtergrond zie je de uitgestrektheid van de woestijn.

'537954' door hestermaasdam '537954' door hestermaasdam

EthiopiëDanakil

EthiopiëDanakil

Zwavelmeer

hestermaasdam

De Danakildepressie of Afar-driehoek is een gebied in de Hoorn van Afrika, waar drie tektonische platen samenkomen. Bij de driehoek bewegen deze platen zich langzaam uit elkaar, wat met grote regelmaat aardbevingen veroorzaakt. In de Afar driehoek liggen drie bijzondere gebieden: de Danakil woestijn, het Assalmeer en Dallol. Het Assalmeer omvat het laagste punt van Afrika, op 155 meter onder de zeespiegel. Er zijn vele vulkanische activiteiten en zoutformaties. Doordat het grondwater en magma hier samenkomen veranderen zwavel, ijzeroxyde, zout en andere mineralen in de kleuren groen en neon geel.