Bahir Dar

'304194' door hbplaatjes '304194' door hbplaatjes

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Blauwe Nijl...Waterva

hbplaatjes

De watervallen van de Blauwe Nijl liggen ongeveer 30 kilometer buiten Bahir Dar bij het kleine plaatsje Tis Abai. Het is leuk om aan het begin van het dorp uit te stappen en het dorp door te lopen. Aan het eind van het dorp kan je kaartjes kopen en krijg je een plaatselijke gids mee. De wandeling naar de watervallen is prachtig. Eerst ga je over een zeer oude stenen brug om vervolgens een stuk om hoog te klimmen. Je komt dan een stuk boven de watervallen uit en hebt een prachtig uitzicht. Deze foto is daar genomen. De vegetatie is uitbundig en tropisch door de nevel die omhoog komt van de watervallen. Als je een wat langere wandeling maakt kan je ook beneden bij de watervallen komen. We moesten daarvoor wel een stroompje oversteken. Gelukkig kon geregeld worden dat een paar locals ons naar de andere kant droegen. Een stuk verder konden we Blauwe Nijl zelf oversteken met een soort pontje en werden we opgepikt door de chauffeur. Een hele mooie wandeling.

'375698' door andresenmarianne '375698' door andresenmarianne

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Waterval van de Blauw

andresenmarianne

De lokale bevolking noemt de waterval de Tisoha, de Britse ontdekkingsreiziger noemde de waterval, bij zijn ontdekking in 1770, Tis Isat, oftewel “Smoking water”. De waterval is ongeveer 400 meter breed en valt ongeveer 50 meter naar beneden. In het gebied van de waterval leven Gelada apen In de nabije omgeving ligt de Blue Nile Gorge, een kloof die vergelijkbaar is met de Grand Canyon.

'552334' door Dianadm '552334' door Dianadm

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

De Blue Nile Gorge

Dianadm

De Blauwe Nijl ontspringt in het Tanameer in de hooglanden van Ethiopië. Niet ver van het meer vind je de Blauwe Nijl-watervallen en daarvandaan slingert de rivier door een diepe kloof richting Soedan. De kloof is bekend onder de naam Blue Nile Gorge en is in de loop van de eeuwen uitgesleten. Met een lengte van ruim 400 km is het één van de grootste canyons ter wereld. De weg van/naar Bahir Dar gaat voor een deel door de kloof. Het is een prachtige rit, waarbij je tijdens de afdaling zicht hebt op de kloof, de rivier en diverse kleine watervallen. Onderweg maken we een aantal stops en dat is meteen een mooie gelegenheid om wat foto's van het landschap te maken.

'402191' door Fransvdg '402191' door Fransvdg

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Armoede

Fransvdg

Debark, aan de rand van de Simien Mountains, was voor mij een van de armste plekken die ik in Noord-Ethiopië gezien heb. Maar misschien kwam dat ook wel omdat we er nauwelijks zon hebben gehad. In de bagger wordt armoede natuurlijk schrijnender.

'458083' door Fransvdg '458083' door Fransvdg

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Lef

Fransvdg

Op het grote meer bij Bahir Dar heb ik meerdere papyrusboten zien varen. Dan moet je toch wel lef hebben en een heel goed evenwichtsgevoel.

'483866' door andresenmarianne '483866' door andresenmarianne

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Moeder met kind

andresenmarianne

Wij de waterval in de Blauwe Nijl zatt deze moeder met haar kind. Ze zat naast de koffie verkoper maar ze hoorde er niet bij. Ze zat te bedelen.We hebben veschillende fotos van haar gemaakt we hebben haar wat gegeven maar geen geld, we gaven haar wat te eten en een fles water

'227542' door Nancy Carels '227542' door Nancy Carels

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

De Hoofdwas

Nancy Carels

Dit meiske op een eilandje bij Lake Tana had de grootste pret met haar shampoo. En dat dan ook nog eens iemand een foto van je wil maken, dat is toch helemaal mooi !

'487360' door carolienduistermaat '487360' door carolienduistermaat

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Amhara-vrouwen

carolienduistermaat

Onderweg naar Bahir Dar kwamen we door het gebied van de hoofdzakelijk christelijke Amhara. Ethiopië kent een andere jaartelling dan de onze. Wij waren daar in september en rond 10 september begon het nieuwe jaar. De eerste zondag in dat nieuwe jaar is een grote feestdag. De vrouwen dragen witte gewaden met hier en daar wat kleur (dit in tegenstelling tot begrafenis-kleding), de mannen zijn mooi uitgedost en rijden op prachtig versierde paarden. Deze dames stonden aan de andere kant van de weg en ik kreeg echt het idee dat ze niet vaak toeristen waren tegengekomen. Toen ik naar ze toeliep en op mijn scherm de foto liet zien vonden ze dit zo geweldig, dat de rechtse dame mijn hele camera mee wilde nemen om de foto aan andere mensen te laten zien.

'489494' door Jelle51 '489494' door Jelle51

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Oogcontact

Jelle51

Neem als je naar Ethiopie gaat ruim de tijd, zo kom je best in contact met de bevolking. In januari is het oogsttijd en zijn de mensen druk bezig om te oogsten. Het hooi en stro wordt in grote balen van het land gehaald.Deze jongen en zijn maat die voor hem loopt vonden het een peulenschil

'488523' door Jelle51 '488523' door Jelle51

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Onderweg

Jelle51

Stap eens wat vaker uit je vervoermiddel, je ziet dan veel mensen die onderweg zijn, vaak naar een markt of een drinkplaats voor het vee. Soms waan je jezelf in het stenen tijdperk. Zoals deze mensen erbij lopen, met hun ezels om de producten te vervoeren.

'483883' door andresenmarianne '483883' door andresenmarianne

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Waterval van de Blauw

andresenmarianne

De blauwe Nijl is is niet blauw maar bruin. Dat komt door de aarde, die het regenwater naar de bedding is gesleurd. Deze rivier heeft zijn oorsprong in Ethiopië rond het Tanameer dat in het Ethiopisch hoogland ligt.

'457324' door carolienduistermaat '457324' door carolienduistermaat

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Ethiopische jongen

carolienduistermaat

Onderweg naar Bahir Dar bleek het die dag de eerste zondag na oud en nieuw te zijn (Ethiopië kent een andere kalender) en een feestdag. Normaal zagen we onderweg al heel veel mensen, maar die dag waren dat er om die reden nog veel meer. De mensen in Ethiopië (muv de stammen) zijn makkelijk te benaderen en vinden het vaak leuk om te poseren en hun foto terug te zien, zo ook dit jochie.

'293240' door herman m '293240' door herman m

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Tanameer

herman m

Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en het hoogstgelegen meer van Afrika. Het meer is de bron van de Blauwe Nijl, ligt op een hoogte van 1800 m en heeft een oppervlakte van 3000 km². De maximale diepte is 15 m. De eilanden in het meer worden al zeker 500 jaar bewoond door monniken van de Ethiopisch-orthodoxe Kerk die schatten van de vroegere Ethiopische keizers en kerkschatten in afgelegen kloosters bewaren. Aan de zuidoever ligt de stad Bahir Dar, van waaruit interessante boottochten over het meer naar verschillende afgelegen eilandjes met hun kloosters kunnen worden gemaakt.

'309111' door hbplaatjes '309111' door hbplaatjes

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Bijeneter

hbplaatjes

Bahir Dar ligt aan het Tana meer. Deze stad is vooral bekend vanwege de vele kerken op de eilanden in dit grote meer. Daarnaast liggen de watervallen van de Blauwe Nijl op zo'n 30 kilometer van deze stad. Verder hebben we ontzettend veel soorten vogels gezien in deze streek, terwijl we er maar anderhalve dag zijn geweest. De dwergbijeneter komt in bijna heel Afrika ten zuiden van de Sahara voor. Het is een kleine soort en ze worden maar 16 cm. Je ziet ze vaak bij graslanden waar ook water in de buurt is. Ze zijn vaak samen, maar wij zagen er in dit geval slecht één. Ze zitten meestal niet al te hoog op een tak van een boom of struik.

'484250' door andresenmarianne '484250' door andresenmarianne

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Wasdag

andresenmarianne

Deze visser kwam terugvan de visvangst en ging zijn petje wassen.Alle mensen die in de buurt van het Tanameer waren en gevist hadden maakten de vissen schoon aan de rand van het Tanameer.Tevens wasten ze hun kleding dus dat ging in een moeite door

'293395' door hbplaatjes '293395' door hbplaatjes

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Honingzuiger

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Bahir Dar. Bahir Dar ligt in het noordwesten van Ethiopië op een uurtje vliegen van Addis Abeba aan het Tanameer. In het Tanameer liggen veel eilandjes met oude (orthodoxe) kerken. Een andere bekende bezienswaardigheid bij Bahir Dar zijn de watervallen van de Blauwe Nijl. Opvallend was ook het grote aantal vogels. De honinzuiger op de foto hebben we gezien tijdens een wandeling langs het Tanameer. Wereldwijd zijn er ongeveer 120 soorten honingzuigers, waarvan er meer dan 80 in Afrika voorkomen. Over het algemeen zijn de mannetjes zeer kleurrijk. De vrouwtjes zien er echter vaak wat saai (bruinig) uit. Geen idee welke soort dit is.

'503554' door hestermaasdam '503554' door hestermaasdam

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Priester

hestermaasdam

Op het schiereiland in het Tanameer staan veel kleine kloosters de meeste zijn van de laat 16de tot vroeg 17de eeuw. Ook hier heeft ieder klooster een priester die verantwoordelijk is voor het gebouw. Er zijn hier prachtige iconen te zien, soms complete bijbelse verhalen in afbeeldingen.

'412284' door andresenmarianne '412284' door andresenmarianne

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Abesinian ground...ho

andresenmarianne

Onder weg naar de watervallen staken we met een klein bootje een smalle rivier over. En tot onze grote verbazing zagen we deze abesinian ground hoornbill.We maakten een paar fotos zonder in de camara te kijken en dit is er een van.

'245679' door GrietBuis '245679' door GrietBuis

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Schamel onderkomen.

GrietBuis

Tussen Bahir Dar en Gondar even tijd om de benen te strekken en een stukje voor het busje uit te lopen. Langs de kant van de weg zaten deze 2 dames voor hun schamele onderkomen. Omdat het een regenachtige dag was hadden ze de paraplu uit voorzorg maar meegenomen.

'509206' door andresenmarianne '509206' door andresenmarianne

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Watervallen van de...

andresenmarianne

De Blauwe Nijl is een rivier die ontspringt uit het Tanameer deze watervallen bestaan uit 4 stromen van 37 tot 45 meter hoog. De breedte van de watervallen is sterk afhankelijk van het seizoen. In het regenseizoen konden ze wel 400 meter breed worden

'295337' door GrietBuis '295337' door GrietBuis

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Concentratie.

GrietBuis

Met een bootje varen we over het Tana meer naar de Azwas Mariam kerk, gelegen op het schiereiland Zeghie Peninsula. Bij aankomst staan kinderen ons op te wachten. Ze lopen mee naar de kerk. Het is een mooie ronde kerk met prachtige muurschilderingen. Geconcentreerd zit één van de vele priesters, in de kerk, in zijn bijbel te lezen. Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en het is de bron van de Blauwe Nijl. Het meer ligt op een hoogte van 1800 m. De eilanden in het meer worden al zeker 500 jaar bewoond door priesters van de Ethiopische Orthodoxe Kerk die de schatten van de vroegere Ethiopische keizers en kerkschatten in afgelegen kloosters bewaren. De priesters zijn allen in het wit of zacht-geel gekleed.

'238814' door herman m '238814' door herman m

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Tis Isat

herman m

'Tis Isat', letterlijk vertaald als water dat rookt, is de naam van de waterval in de Blauwe Nijl, een kilometer of 30 verwijderd van het Tanameer, de oorsprong van deze rivier. De waterval ligt vlakbij het dorpje Tis Abai. Het water dendert van een hoogte van 37 meter naar beneden over een breedte van ongeveer 400 meter. Vanaf een uitzichtspunt vlakbij de waterval voel je de dampen van dit natuurgeweld. Op de foto heb ik bewust enkele bezoekers in beeld gebracht om de kolossaliteit van de waterval te benadrukken. We hadden geluk om de waterval in volle glorie te aanschouwen. Vóór de waterval is een waterkrachtcentrale gebouwd, die het water reguleert. In het droge seizoen tussen oktober en mei is meestal sprake van enkele relatief kleine waterstralen, maar door een storing in de waterkrachtcentrale op het moment van ons bezoek stonden de kleppen die het water moeten tegenhouden volledig open met als resultaat het beeld zoals op de foto is te zien.

'551315' door sidonius '551315' door sidonius

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Mooie man met...hoofd

sidonius

Onderweg in een dorp loop ik deze jonge man tegen het lijf. Ik vind zijn gezicht, omlijst door die hoofddoek, erg mooi en vraag of ik een foto mag maken. Dat mag. Mij treft iets in zijn blik, iets zachts, verbaasd en ook wel wat verlegen.

'567462' door Dianadm '567462' door Dianadm

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

Vee in de stad

Dianadm

Ethiopië heeft de grootste veestapel van Afrika. De dieren zijn een bron van welvaart en de grootte van de kudde zorgt voor aanzien van de eigenaar. Het hoeden van het kleinvee wordt vaak overgelaten aan de jeugd en werkelijk overal in het land kom je jongeren tegen met hun kuddes. Zelfs in een stad als Bahir Dar zijn de vele geiten en schapen bepalend voor het straatbeeld. Tijdens een wandeling door de stad worden we ingehaald door een jonge hoeder en zijn kudde schapen. Hij heeft er flink de pas in en we kunnen nog net op tijd aan de kant springen om niet onder de hoef te worden gelopen.