Bahir Dar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De oranje Blauwe Nijl

Bahir Dar,
Ethiopië


De Blauwe Nijl ontspringt in het Tanameer in de hooglanden van Ethiopië. Niet ver van het meer vind je de Blauwe Nijl-watervallen en daarvandaan slingert de rivier door een diepe kloof richting Soedan. De kloof is bekend onder de naam Blue Nile Gorge en is in de loop van de eeuwen uitgesleten. Met een lengte van ruim 400 km is het één van de grootste canyons ter wereld.

Als je over de weg van/naar Bahir Dar reist, kruis je de rivier bij de Hedase brug. Deze brug is in 2008 gebouwd om de doorgaande route te verbeteren. De oude brug ligt er ook nog steeds, maar mag tegenwoordig alleen nog maar door voetgangers worden gebruikt.

Al ver voor de brug daalt de weg en heb je een prachtig uitzicht op de kloof. Onderweg maken we een aantal stops en dat is meteen een mooie gelegenheid om wat foto's van het landschap te maken. Deze foto is genomen bij de oude brug. Het water van de Nijl is niet blauw maar bruin, dit komt door het zand en de aarde die door de rivier wordt meegenomen. Door het felle zonlicht lijkt het bruine water zelfs oranje van kleur.