Bahar Dar

'165551' door paulinedekker '165551' door paulinedekker

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

De meiden van de...pe

paulinedekker

In deze kleine fabriek wordt scherp geurende peper in zakken gedaan om ze vervolgens naar de lokale markt te brengen. Deze markten zijn een lust voor het oog. Er wordt van alles verhandeld. Meestal loopt er wel een jongen of meisje rond die een rondleiding aanbiedt. Zeker een aanrader, want dan kom je op plekken waar je anders nooit zal komen.

'198686' door Mathilde '198686' door Mathilde

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Priester met heilig..

Mathilde

Bahar Dar ligt aan het immense Tana Meer. In het meer liggen een aantal eilanden waarop zich fraaie kloosters met bijzondere muurschilderingen bevinden. Bij een van de kloosters nam de priester ons mee naar een huisje achter op het terrein, opende het raam en liet ons toen met trots een van de mooi geillistreerde oude en heilige boeken zien.

'551287' door Dianadm '551287' door Dianadm

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Rokende waterval

Dianadm

Niet ver van het Tanameer beleeft de Blauwe Nijl zijn absolute hoogtepunt bij de Blauwe Nijl-waterval. De waterval werd ontdekt door de Schot James Bruce, die er de naam ‘Tis Issat’ (smoking water) aan gaf, maar de waterval is bij de plaatselijke bevolking vooral bekend onder de naam Tisoha. De Blauwe Nijl-waterval bestaat uit 4 stromen van 37 tot 45 meter hoog, die met oorverdovend geraas naar beneden storten. Ook de omgeving is spectaculair, de vegetatie is uitbundig en tropisch. Door de waterdamp is hier een klein regenwoud ontstaan. Na de Victoriawatervallen is deze waterval de meest indrukwekkende van Afrika. Ondanks dat zijn er hier een stuk minder toeristen te vinden.

'117723' door janlodewijks '117723' door janlodewijks

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Koptisch kruis

janlodewijks

Een priester op een eilandje in het Tanameer, bij Bahar Dar, heeft een koptisch kruis in zijn hand. Het Koptische kruis wordt gebruikt door Ethiopische Christenen als een symbool voor hun geloof. In Ethiopie is ongeveer de helft christen en de andere helft moslim!

'173917' door paulinedekker '173917' door paulinedekker

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Wachten....

paulinedekker

In de vroege ochtend stond deze man op de nog lege markt te wachten op ......??? iemand die zijn vracht naar de markt kon brengen. De lege flessen waren nog niet opgehaald. Het is een genot om zo vroeg daar te lopen en de marktkooplui langzaam maar zeker aan te zien komen met hun verkoopwaar.

'459305' door Kaatje64 '459305' door Kaatje64

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Schaterlach

Kaatje64

Kinderen kunnen zó onbevangen zijn, het is super om te zien hoe nieuwsgierig en open ze je soms benaderen. Dit kleine meisje vond het geweldig om contact met ons te maken en schaterde het uit.

'456280' door biancalos '456280' door biancalos

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Een mooie man.

biancalos

Familie van hem sjokt met het vee meters voor deze man. Door mij haalt hij deze achterstand niet in als ik wenk of ik een foto van hem mag maken. Dit vindt hij oké. Drie keer maak ik de foto over, omdat hij steeds zijn ogen dicht heeft. Ik baal, maar vind het prima geweest, bedank hem en groet hem gedag. Later die avond wordt het mij duidelijk als ik mij laat vertellen dat er volkeren zijn die door godsdienstige redenen nooit hun ogen open hebben wanneer er een foto gemaakt wordt.

'189321' door GrietBuis '189321' door GrietBuis

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Vrolijke passant.

GrietBuis

Vrolijke passant in een twanka, volgeladen met hout, op het Tana meer. De twanka, is een primitief bootje, gemaakt van papyrus.

'563202' door Dianadm '563202' door Dianadm

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Klimkoeien

Dianadm

Deze koeien kwamen bij de Blauwe Nijl-waterval zo mijn beeld binnenwandelen. In dit bergachtige gebied moeten zij (net als wij) af en toe een klimmetje maken. Het gebied rond de waterval is vruchtbaar en door de continue waterdamp is de vegetatie hier uitbundig. Voedsel genoeg voor deze koeien, maar omdat het gras altijd groener is aan de overkant, blijft de kudde constant in beweging.

'271126' door ejfovermaat '271126' door ejfovermaat

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Uit de hoogte

ejfovermaat

Mooi beschilderd met kalk stond hij op zijn stelten langs de weg samen met wat vriendjes. Natuurlijk stopten we, wat ook hun bedoeling was. Voor 1 Birr mochten we een foto maken. zo verdienen ze er wat bij. Hij stond nog op zijn stelten vanuit de hoogte op me neer te kijken, letterlijk en figuurlijk?

'172463' door GrietBuis '172463' door GrietBuis

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Statieportret!

GrietBuis

Eén van de vele priesters bij een kerk op een eiland in het Tana meer. Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en het is de bron van de Blauwe Nijl. Het meer ligt op een hoogte van 1800 m. De eilanden in het meer worden al zeker 500 jaar bewoond door priesters van de Ethiopische Orthodoxe Kerk die de schatten van de vroegere Ethiopische keizers en kerkschatten in afgelegen kloosters bewaren.

'134397' door GrietBuis '134397' door GrietBuis

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Schalkse lach.......

GrietBuis

Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië en het is de bron van de Blauwe Nijl. Het meer ligt op een hoogte van 1800 m. De eilanden in het meer worden al zeker 500 jaar bewoond door priesters van de Ethiopische Orthodoxe Kerk die de schatten van de vroegere Ethiopische keizers en kerkschatten in afgelegen kloosters bewaren. Deze priester tracht een glimlach te onderdrukken. 't Is ook wat al die vrouwelijke aandacht ;-)

'170816' door paulinedekker '170816' door paulinedekker

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Koeiendrijver

paulinedekker

Ruim tachtig procent van de Ethiopiërs is werkzaam in de landbouw en veeteelt. De sector is goed voor de helft van de binnenlandse productie en 85 procent van de export. Deze man zat met zijn koeien langs de rivier.

'242559' door MvanderLit '242559' door MvanderLit

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Teff verkoopster...

MvanderLit

Op de centrale markt van Bahir Dar kan je van alles kopen. Voor de granen is nogal een grote sectie 'ingericht'. Deze verkoopster verhandelt teff, het oergraan waarvan injera (lichtzure pannekoek) wordt gemaakt die de basis van de Ethiopische maaltijd vormt.

'281549' door yvon '281549' door yvon

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Portrait man

yvon

Onderweg tijdens de koffiestop in een heel klein tentje stond deze man naar ons te kijken. Even een praatje maken en daarna....... een foto nemen. Wat en vriendelijkheid

'151774' door GrietBuis '151774' door GrietBuis

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Veerboot..........

GrietBuis

PANORAMA. De twanka, is een primitief bootje, gemaakt van papyrus. Het bestaat uit een samengebonden bundel papyrusriet van een paar meter lang en een halve meter breed. De bouw van een twanka kost twee mensen één dag werken. De boten kunnen maar twee weken gebruikt worden, bij regen of slecht weer zelfs nog korter. Het riet zuigt zich vol met water en als het zich heeft verzadigd, zinkt de boot. De eilandbewoners van het Tanameer gebruiken de boten om hun producten zoals tef en koffie naar de markt in Bahir Dar te brengen. Zo te zien is deze twanka bijna aan het einde van zijn korte leven.

'296752' door hbplaatjes '296752' door hbplaatjes

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Dwerg bijeneter

hbplaatjes

Bahir Dar ligt ligt in het noord-oosten van Ethiopië aan het Tana Meer. Het Tana Meer is vooral bekend vanwege de vele kerken die op eilandjes in het meer voorkomen. Na een boottocht met kerkbezoek liepen we tegen de avond langs het meer. Langs het pad waren heel veel vogels te zien. Deze dwerg bijeneter zat langs het pad. Ik kon gelukkig heel dichtbij komen. De dwerg bijeneter komt in grote delen van Afrika beneden de Sahara voor. Er moet dan wel ergens water in de buurt zijn. Inclusief staart worden ze maar 16 cm. Je ziet ze vaak in paartjes (deze was alleen), terwijl ze op zoek zijn naar insecten.

'495234' door andresenmarianne '495234' door andresenmarianne

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Tana meer

andresenmarianne

Deze foto is gemaakt van af onze boot onder weg naar het Monasterie eiland,Dit eiland is zeer aan te raden omdat het door de jaren heen is beschermd en niets is beschadigd. Sommige eilanden zijn vsrdwenwb door dat het water steeds hoger kwam.Een eiland is aleen voor mannen toegangkelijk vrouwen mogen er niet komen

'154378' door janlodewijks '154378' door janlodewijks

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Fluitje van een cent.

janlodewijks

(Klik open svp). Op weg naar de Tis Issat waterval (='water dat rookt') van de Blauwe Nijl, probeert dit jongetje aandacht te trekken door fluit te spelen en daarna deze te verkopen. Een leuke manier om wat bij te verdienen.

'301480' door hbplaatjes '301480' door hbplaatjes

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Honingzuiger (2)

hbplaatjes

De plaats Bahir Dar ligt in het noorden van Ethiopië aan het Tanameer. In dit grote meer liggen vele eilandjes met (oude) kerken van de Ethiopisch orthodoxe kerk. Een andere bezienswaardigheid in de buurt van Bahir Dar zijn de Watervallen van de Blauwe Nijl. Daarnaast kom je overal en veel vogels tegen. Veel in de vorm van grote aantallen, maar ook de diversiteit is enorm. Deze roodborsthoningzuiger zagen we tijdens een wandelingetje langs het Tanameer. Het is een mannetje. Hij is veel mooier gekleurd dan het bruinkleurige vrouwtje (geplaatst 07-01-2011). Dit vogeltje is ongeveer 15 cm en weegt maar goed 10 gram. Ze eten voornamelijk nectar, maar eten soms ook insecten. Ze komen voor ten zuiden van de Sahara en zijn tot op enkele meters te benaderen. Om nectar uit bloemen te kunnen halen hebben ze een lange tong. Op de foto is te zien dat zijn tong nog net uit zijn snavel steekt nadat hij nectar uit de rode bloem voor hem heeft gehaald.

'303562' door herman m '303562' door herman m

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Agrariër

herman m

Deze Ethiopische agrariër heb ik geportretteerd nabij Bahir Dar. Landbouw is de belangrijkste pijler van de Ethiopische economie. Meer dan 70% van de bevolking vindt haar bestaan in deze sector. De landbouw is hoofdzakelijk gericht op de productie van voedingsmiddelen voor eigen gebruik. Kleine overschotten worden verhandeld. Ethiopië kan nauwelijks in de eigen voedselbehoeften voorzien. De landbouwmethoden en technieken zijn weinig ontwikkeld en transport en opslag zijn moeilijk en inefficiënt. Slechts een zesde van het potentiële landbouwareaal wordt benut. De meest verbouwde producten zijn tef, maïs, gerst, sorghum, tarwe en millet. Tef wordt gebruikt voor het bakken van enjera, platte zure broden. Er wordt ook thee verbouwd. Het belangrijkste exportproduct is koffie. Ca. 90% van de koffie groeit wild op het westelijke en centrale plateau en wordt met de hand geplukt.

'266946' door GrietBuis '266946' door GrietBuis

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Oude priester.

GrietBuis

Met een bootje varen we over het Tana meer naar de Azwas Mariam kerk, gelegen op het schiereiland Zeghie Peninsula. Bij aankomst staan kinderen ons op te wachten. Ze lopen mee naar de kerk. Het is een mooie ronde kerk met prachtige muurschilderingen. In een hoekje zat deze blinde priester op stapeltje bamboetakken. Zijn linker oogkas is leeg en zijn rechter oog heeft hij constant dicht. De kinderen vertellen met handen en voeten dat deze oude priester blind is.

'148212' door GrietBuis '148212' door GrietBuis

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Kogel?

GrietBuis

Geitenhoeder tussen Bahir Dar en Gondar. Veel kinderen in Ethiopië dragen als ketting een touwtje om de hals met daaraan een gekleurde kraal en een sleuteltje. Dit stoere jochie had zijn ketting een beetje opgeleukt met een .......... kogelhuls.

'302277' door hbplaatjes '302277' door hbplaatjes

EthiopiëBahar Dar

EthiopiëBahar Dar

Priester - zegenen

hbplaatjes

Bahir Dar is een mooie stad in het noorden van Ethiopië. Het ligt op een kleine 600 kilometer rijden van Addis Abeba, maar veel toeristen nemen de binnenlandse vlucht van ruim een uur om er te komen. De stad ligt aan het mooie Tana meer. In dit gogantische meer liggen veel eilandjes met kerken en kloosters van de Ethiopisch orthodoxe kerk. Je kan een leuke boottocht op het meer maken en dan een aantal eilandjes bezoeken. De meeste kerken en kloosters zijn te bezoeken. Let op sommige zijn alleen toegankelijk voor mannen of vrouwen. Een andere bezienswaardigheid in de buurt van Bahir Dar zijn de Blauwe Nijl watervallen. Deze liggen ongeveer 30 kilometer buiten de stad. Naast de kerken op de eilandjes in het meer staat in de stad zelf ook een grote Ethiopisch orthodoxe kerk. Toen wij er waren was het een drukte van belang bij de kerk. Deze priester liep buiten rond en zegende verschillende mensen. Ook waren er veel gelovigen die het kruis dat hij bij zich had kusten. Op de foto steekt hij het kruis uit om gekust te worden door een gelovige.