Arba Minch

'458130' door carolienduistermaat '458130' door carolienduistermaat

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Hippo's in Chamomeer

carolienduistermaat

Met een redelijk klein bootje zijn we het Chamomeer opgeweest. Het leefgebied van heel veel vogels, pelikanen, reigers, mariboes, maar ook van krokodillen en hippo's. Als je dan een poosje blijft liggen bij zo'n groep hippo's denk je af en toe wel,"hmm eigenlijk wel een heel klein bootje". Om vervolgens te wachten tot er enige beweging ontstaat in die grote kolossen.

'508307' door hestermaasdam '508307' door hestermaasdam

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Koffie ceremonie.

hestermaasdam

Koffie ceremonie. Gezamenlijk drinken de gasten niet één kopje koffie maar drie. Het eerste kopje koffie (awol) is super sterk, het tweede kopje (tona) is heerlijk en het derde kopje koffie (baraka) is een slap aftreksel en niet te drinken. Waar in Nederland koffie vaak gecombineerd wordt met lekkere koekjes of chocolade krijgen de gasten in Ethiopië popcorn en gekruid brood. De ambachtelijke koffieceremonie kan in totaal wel twee uren duren. Het vroegtijdig verlaten van de koffieceremonie is er niet bij en wordt als een belediging ervaren. De mooi gevormde koffiepot heet ; Jebena.

'488990' door Jelle51 '488990' door Jelle51

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Zwarte Joop in...geda

Jelle51

Zwarte Joop moet wel even heel diep nadenken of hij zijn incognito wel vrij geeft. Ik zag hem in Ethiopie! Hij was wel bereid om op de foto te gaan.

'501339' door hestermaasdam '501339' door hestermaasdam

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Crocodile market

hestermaasdam

Crocodil market bij Chamo lake. Dit is geen markt maar er is zo'n grote hoeveelheid krokodillen dat je wel van een markt kunt spreken Hier bevinden zich de grootste krokodillen van Afrika.. Er zijn ook nijlpaarden, pelikanen en veel andere vogels.Een boottocht op dit meer is een echte aanrader.

'461216' door CBurgstad '461216' door CBurgstad

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Zonnestraaltje

CBurgstad

Na een schitterende reis van 5 weken door Ethiopië rijden we de laatste dag vanuit Arba Minch naar de Dorzee. Hier zetten we onze tenten op in de tuin bij het politiebureau. De Dorzee staan bekend om de grote, hoge hutten en de weefkunst. Hier kwamen we dit spontane en vrolijke meisje tegen........

'461403' door CBurgstad '461403' door CBurgstad

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Wat is dat nou???

CBurgstad

Vanuit Konso vetrekken we richting Jinka en stoppen in het kleine plaatsje Boga waar we een uurtje rond kunnen wandelen. De bewoners van het dorp zijn verbaasd over ons bezoek en zijn (nog) niet gewend aan toeristen. Dit kindje staat dan ook met een uitdrukking op haar gezichtje van: wat is dat nou?"

'502308' door hestermaasdam '502308' door hestermaasdam

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Sjouwen

hestermaasdam

Hoe jong je ook bent, iedereen moet zijn steentje bijdragen in het huishouden. Hout sprokkelen is nog een intensieve bezigheid omdat al het hout in de woonomgeving al weg is moeten ze steeds verder van huis om sprokkelhout te vinden.

'422320' door pensionado '422320' door pensionado

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Huizen van de Dorze

pensionado

In de bergen ten noordwesten van Arba Minch in het zuiden van Ethiopië woont het Dorze volk dat een geheel eigen cultuur heeft. Zij zijn in heel Ethiopië bekend om hun weefkunst die door de mannen wordt beoefend. Maar ook de bouwstijl van hun huizen is bijzonder. Het lijken grote bijenkorven die helemaal van organische materialen zijn opgetrokken. De overkapping is zo sterk dat hij opgetild kan worden en door een volgende generatie op een andere plek weer kan worden opgebouwd. Sommige van die huizen waren dan ook heel oud.

'490089' door afrika '490089' door afrika

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Plezier!

afrika

Nu een vrolijke foto van deze twee Dorze-meisjes in Chencha. Op 37km en ten noordwesten van Arba Minch ligt dit dorpje. Het is op 2900 meter koud, maar de grond is heel geschikt voor landbouw waarvoor in het verleden indrukwekkende terrassen zijn aangelegd. Hun traditionele woningen zijn uniek, ruimer en veel hoger dan de hutten van andere stammen. Ze lijken op een reusachtige, van bamboe gevlochten, bijenkorf. De Dorze zijn bovendien uitstekende wevers; hun fijngeweven omslagdoeken zijn in heel Ethiopië beroemd.

'508332' door travelbag '508332' door travelbag

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Vol geladen

travelbag

In Ethiopië wordt er veel gebruik gemaakt van de ezel. Men rijdt er op en gebruikt hem voor het vervoeren van vracht. Om de ezel in het straatbeeld te zien is vaak een mooi gezicht ze vervoeren van alles mee.

'296733' door GrietBuis '296733' door GrietBuis

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

(On)verwachte...ontmo

GrietBuis

Op weg naar Arba Minch stoppen we weer voor een picknick. Ook hier staan er ineens kinderen om ons heen en kijken wat we aan het doen zijn. Zoals altijd blijven er ook nu weer broodjes over (speciaal voor dit soort ontmoetingen extra ingekocht) en deze worden na onze picknick onder de kinderen verdeeld.

'489048' door carolienduistermaat '489048' door carolienduistermaat

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Chamomeer

carolienduistermaat

Met een klein bootje zijn we het Chamomeer opgeweest. Het leefgebied van heel veel vogels, pelikanen, reigers, mariboes, maar ook van krokodillen en hippo's. Hier kwam een mooi rijtje pelikanen langs dobberen en gelijktijdig (op de voorgrond) een krokodil.

'497523' door travelbag '497523' door travelbag

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Op de weg

travelbag

Vooral in het zuiden van het land kun je maar beter niet te veel met je voet op het gaspedaal drukken. Het is er zo druk met kuddes vee op de weg dat je daar goed rekening mee moet houden. Het vergt af en toe wat oponthoud, maar het is wel een mooi gezicht. Hier waren we op weg naar Arba Minch.

'316746' door hbplaatjes '316746' door hbplaatjes

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Rasta man

hbplaatjes

De Rastafari hebben een bijzondere band met Ethiopië. Sterker nog de naam Rastafari ontlenen ze aan de Ethiopische Keizer Haile Selassie I., wiens echte naam Ras Tafari Makonnen was. De oorsprong van de rastabeweging ligt in Jamaica en kwam op in de jaren 30 van de vorige eeuw. Vooral door de reggaemuziek (bijv. van Bob Marley) heeft de beweging nu over de hele wereld aanhangers. De rastafari geloven dat er een koning in Afrika zou opstaan die alle zwarte mensen terug zal leiden naar het moederland, Ethiopië. Ze zagen in Haile Selassie deze koning en vele rastafari zijn dan ook naar Ethiopië gegaan. Het is echter geen groot succes geworden in Ethiopië, want HAile bleek toch niet de verlosser. Rasta is nu ook meer een levenswijze dan een geloof, met veel respect voor de natuur. Er wordt veel gediscusieerd en gemediteerd. en hier wordt vaak marihuana bij gebruikt. Op verschillende plaatsen in Ethiopië komje nog rastafari tegen. Deze zagen we onderweg van Arba Minch naar het uiterste zuiden en hij was zeer vrolijk en vond het leuk om op de foto te gaan.

'491596' door travelbag '491596' door travelbag

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Hier ben ik

travelbag

Onderweg naar Arba Minch kwamen we onderweg af en toe apen tegen. Even gestopt om deze mooie exemplaren vast te leggen. Vooral de mannetjes zijn zien er erg mooi uit.

'565634' door Dianadm '565634' door Dianadm

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Gouden randje

Dianadm

De stad Arba Minch ligt aan twee meren, het Abayo- en Chamo-meer, die van elkaar gescheiden worden door 'Gods Bridge', een heuvel die de natuurlijke scheiding vormt. Wij logeren recht tegenover de heuvel en het uitzicht van ons terras op de twee meren is werkelijk prachtig, zeker bij zonsopgang. Het wordt nog mooier als er plots een groep bavianen langs komt wandelen en twee ervan voor onze bungalow een stop maken voor een 'fotoshoot'. De eerste zonnestralen zetten de apen in een warme gloed. Een dag met een gouden randje...

'461112' door carolienduistermaat '461112' door carolienduistermaat

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Ethiopisch dorpje

carolienduistermaat

Ik heb het hier denk ik al wel vaker geschreven, maar ik heb me in Ethiopië konstant verwonderd over het landschap waar we doorheen reden. Zo ook op de route tussen Arba Minch en Turmi, waar we behalve een prachtig groen heuvelachtig landschap ook regelmatig dit soort typische dorpjes met die rieten daken zagen liggen.

'522044' door CBurgstad '522044' door CBurgstad

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Herdersjongen

CBurgstad

Na ruim 2 weken door het noorden van Ethiopië te zijn getrokken, is het tijd geworden voor het zuidelijk gedeelte van het land. Dit wordt een kennismaking met een totaal ander beeld van het land. Hier leven de verschillende stammen en vind je geen kerken en kloosters meer. We beginnen de reis naar het zuiden in Arba Minch, waar we een bezoek brengen aan het Nechisar National Park, waarna het verder gaat naar Konso. Onderweg stoppen we bij een klein dorpje van eenvoudige hutjes en zien hoe de meisjes, met grote gele jerrycans op de rug, water gaan halen, hoe mannen bossen samengebonden graan op de rug vervoeren, soms gevolgd door een zoontje wat al een wat kleinere bos op de rug draagt. Andere kinderen lopen met een stok in de hand rond en proberen wat dieren bij elkaar te houden en te hoeden. Helaas is er geen school voor deze kinderen en zal hun toekomst waarschijnlijk ook bestaan uit hard werken. Speelgoed kennen ze niet. Deze jongen viel ons op door zijn rustige, maar sterke uitstraling. Hoewel zijn kleren bijna van ellende uit elkaar vallen en alleen met een paar grove steken bij elkaar worden gehouden, staat hij er als een volwassen man!!!

'458700' door Fransvdg '458700' door Fransvdg

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Black coffee

Fransvdg

Black Coffee kwam ik als filmtitel twee keer tegen via Google. Het is een Amerikaanse comedy uit 2014 en ook een Duitse verfilming van een toneelstuk van Agatha Cristie (met Hercule Poirot in de hoofdrol.) Deze foto heb ik gemaakt in een Dorze dorpje in de buurt van Lake Chamo en Arba Minch. Koffie zetten is in Ethiopië echt een ritueel. Het dorpje lag wat hoger in de bergen en het was er koud, dus de koffiedamp is goed te zien.

'483802' door wisseschout '483802' door wisseschout

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Vanuit het hotel...ui

wisseschout

Vanaf het hotel hebben we een fantastisch uitzicht op de ondergaande zon op de meren bij Arba Minch. Het lake Chamo en Abaya. Het is heel leuk om een trip op het Chamo meer te doen vanwege de vele vogels en de krokodillen.

'484229' door carolienduistermaat '484229' door carolienduistermaat

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Hippo's in het...Cham

carolienduistermaat

Met een redelijk klein bootje zijn we het Chamomeer opgeweest. Het leefgebied van heel veel vogels, pelikanen, reigers, mariboes, maar ook van krokodillen en hippo's. Als je dan een poosje blijft liggen bij zo'n groep hippo's denk je af en toe wel,"hmm eigenlijk wel een heel klein bootje". Om vervolgens te wachten tot er enige beweging ontstaat in die grote kolossen.

'458732' door Fransvdg '458732' door Fransvdg

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Crocodile Dundee

Fransvdg

Als je grote zoetwaterkrokodillen in het wild wilt zien, dan raad ik je aan om naar het Chamo-meer bij Arba Minch te gaan. Deze "reus" kwamen we tegen in een van de kreken daar. Ik vond het wel een wat benauwende ervaring dat we hier in kleine bootjes langs gingen. Je merkt het, ik ben zelf geen Crocodile Dundee-type. Crocodile Dundee is een Australische komische film uit 1986 die internationaal heel veel succes had. De hoofdrol werd vertolkt door Paul Hogan. Er zijn zelfs twee vervolgfilms op gemaakt. Jullie kunnen dus ook nog andere krokodillen plaatsen…..

'523011' door Jelle51 '523011' door Jelle51

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Bana dame

Jelle51

Nabij Arba Minch is een grote markt. Je kan er rustig rondlopen en genieten van de fraai uitgedoste mensen van de Bana-stam. De dames willen soms wel even poseren voor een foto. De mannen is een andere zaak.

'454196' door CBurgstad '454196' door CBurgstad

EthiopiëArba Minch

EthiopiëArba Minch

Konso meisje

CBurgstad

Wie vanuit Addis Abeba naar de stammen in de Omovallei reist, komt als eerste bij de Konso. De stam is enigszins afwijkend van de andere stammen in Zuid Ethiopie. De Konso bedrijven terrasbouw. Daarnaast zijn ze bekend om de voorouderbeelden die zij maken en die vaak in groepen voor de toegang tot het dorp zijn opgesteld. Dit meisje raakte me door haar rustige en volwassen uitstraling.