Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelada baviaan - onderdanig mannetje

Amhara,
Ethiopië


Deze foto is genomen in de Simien Mountains. In deze bergen komt de gelada baviaan voor. Deze endemische soort leeft op hoogte en eet alleen gras. 's Nachts zoeken ze bescherming tegen de stijle berghelling tegen bijvoorbeeld luipaarden. Overdag vormen ze grote groepen die gaan grazen. Een volwassen mannetje heeft ongeveer 10 vrouwtjes en jongen om zich heen. Diverse van deze families trekken samen op tijdens het grazen. Onder het grazen "keuvelen"ze constant met elkaar. Aan de rand van de door meerdere families gevormde groep leven de vrijgezellen.
Wij hebben uren tussen de bavianen gelopen. Je kunt ze tot op ongeveer 1 meter benaderen en dan nemen ze meer afstand zonder ook maar enige vorm van agressie te tonen. Onderling is dat anders. Af en toe ontstaat er tumult tussen mannetjes. Meestal zijn de vrijgezellen daar bij betrokken.
Op deze foto zie je een oud mannetje (zijn gebit is niet helemaal in orde meer) dat zijn lip optrekt naar een mannetje dat boven hem zit. In dit geval was dat een teken van onderdanigheid. We hebben ook gevallen gezien waarbij het optrekken van de lip meer op uiterlijkvertoon of op agressie duidde.