Aksum foto's & tips

'507431' door travelbag '507431' door travelbag

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Zo is het en niet...a

travelbag

Bij mensen is het moeilijk om een tip mee te geven, alhoewel reizen ook mensen kijken en observeren is. Een tip die je eigenlijk altijd al gebruikt als je op reis bent. Mensen vertellen ons veel, verbaal of non verbaal. Ze blijven fantastisch om te ontmoeten en te bekijken in hun alledaagse doen. Ze lijkt te zeggen: zo is en niet anders.

'492649' door Jelle51 '492649' door Jelle51

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Vogeltje met blozende

Jelle51

Dit vogeltje zie je vaak in volières de naam is blauwfazantje en het is een kleurig vogeltje uit de familie van de prachtvinken. Dit is een mannetje dat kan je zien aan de blozende wangetjes. De vogel komt voor in Afrika en wij zagen er veel in Ethiopië, gelukkig vrij en niet in een volière. Ethiopië is een vogelparadijs en de vogels zijn goed te benaderen.

'416587' door woutercello '416587' door woutercello

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Bedelaars

woutercello

Ik had het snel door het waren bedelaars niet alleen vroegen ze om geld... maar Ethiopiërs zijn trotse mensen... als bedelaar wil je dus niet op foto! Vandaar die paar doeken voor hun gezicht!

'501193' door hestermaasdam '501193' door hestermaasdam

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Koud!!

hestermaasdam

Het is nog redelijk vroeg in de morgen en dan kan het best nog fris zijn. Deze dame had zich goed ingepakt, en was waarschijnlijk onderweg naar de markt.

'504924' door hestermaasdam '504924' door hestermaasdam

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Veehouder

hestermaasdam

Onderweg naar Aksum komen we deze man tegen met een paar koeien, Hij vind het wel leuk om wat andere mensen tegen te komen. We worden nauwkeurig bekeken, Dat geeft ons de gelegenheid om dat ook te doen.

'305733' door hbplaatjes '305733' door hbplaatjes

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Anders!

hbplaatjes

De foto is genoemn in de plaats Aksum in het noorden van Ethiopië op de grens met Eritrea. Rond de 4e eeuw voor christus is er in Aksum een beschaving ontstaan, die vele eeuwen heeft standgehouden. Zichtbaar uit die oude tijd zijn de obelisken in Aksum, maar de meeste overblijfselen zitten onder de grond. Men verwacht dat, met de graven/ grafkelders die inmiddels gevonden zijn, nog maar een fractie boven "water" is gekomen. Uit deze oude beschaving komt ook de Ethiopisch orthodoxe kerk voort. Waarschijnlijk stamt deze al uit de 4e eeuw en is daarmee de oudste christelijke kerk. De bekendste kerken in Aksum zijn die van "St Mary of Zion". Op het buitenterrein van deze kerken werd een kinderdienst gehouden. De jongens zaten gescheiden van de meisjes. Bij de meisjes zat dit meisje vooraan. Ze viel op, omdat ze anders was dan de anderen. Ze was anders gekleed, ze zat in een andere richting, ze zat met haar hoofd omhoog in plaats van gebogen en ze had een andere uitstraling. Ze leek heel ver weg in haar eigen gedachtenwereld. Precies op het moment dat ik af drukte keek ze recht naar me toe, maar volgens mij zonder me te zien.

'336389' door ejfovermaat '336389' door ejfovermaat

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Biertje??

ejfovermaat

Tegenover ons hotel was dit kroegje. De prachtig geel geschilderde muur trok continue mijn aandacht. Ik heb lang zitten wachten totdat er iemant buiten ging zitten omdat ik het plaatje dan completer vond worden. De man in kwestie vond het wel grappig en nadat ik wat foto's had genomen bood hij me een drankje aan, welke ik voorzichtig geweigerd heb omdat ik vond dat ik de man niet op kosten wilde jagen. Heb nog wel een tijdje met hem gesproken, o.a. over het geloof, het leven en het leven in Ethiopie in het bijzonder. Hij was erg nieuwsgierig naar de reden waarom ik naar zijn land was gekomen. Mijn hoofdzakelijke reden was het Timkatfestifal en hij vond het geweldig dat we daar speciaal voor waren gekomen. Prachtig dit soort ontmoetingen.

'488518' door andresenmarianne '488518' door andresenmarianne

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Verkoper

andresenmarianne

Deze man verkoopt zijn waar huis aan huis,Hij kwam op de firts en had deze netjes weg gezet. En ging met zijn kleine handel van deur tot deur,We zaten aan de overkant koffie te drinken en konden deze foto van hem maken

'459314' door Karindewolf '459314' door Karindewolf

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Samen water drinken!

Karindewolf

Ik ben niet meer zeker of het Aksum was maar ik vermoed het. We wandelden wat rond en zagen toen een hele groep dames samen zitten en ze dronken water. Her en der liepen ook nog wat kinderen.

'406104' door andresenmarianne '406104' door andresenmarianne

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Koffie ceremonie

andresenmarianne

We waren in het oude gedeelte van Aksum waar de inheemse bevolking naar toe gaat. We wilden geen touristiche toestanden zien maar zo als de mensen van Aksum leven. Er was een muziekant die op een soort gitaar krar genaamd speelde en een paar dansers en deze dame maakte de koffie. Een hele ceremonie was leuk om mee te maken

'504249' door hestermaasdam '504249' door hestermaasdam

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Dit is mijn stoepje!

hestermaasdam

Terwijl wij even op een stoepje gaan zitten om alles eens rustig in ons op te nemen komt dit meisje naar buiten. (We zaten op haar stoepje) Ze vindt ons reuze interessant en vind het helemaal geen probleem om op de foto te gaan.

'128243' door GrietBuis '128243' door GrietBuis

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Kleurrijk.

GrietBuis

In de tuin van het Archeologisch museum in Aksum deze kleurrijke wand met manden. Pas toen we dichterbij kwamen zagen we dat er ook nog iemand zat...... Het museum viel erg tegen omdat het nagenoeg leeg was. De dag voordat wij aankwamen was net feestelijk de terugkeer van de stéle (obelisk) gevierd in het museum.

'499653' door hestermaasdam '499653' door hestermaasdam

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Oude dame

hestermaasdam

Deze dame zat op een rots samen met een andere vrouw. Wij wachten tot we de kerk in kunnen en hun waarschijnlijk ook. Hier in Aksum bevindt zich de originele Ark des verbonds, wordt dag en nacht bewaakt door een priester en er mag verder niemand bij. Dus of het wekelijk zo is zullen we nooit weten.

'307669' door pensionado '307669' door pensionado

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Ingekeerde blik

pensionado

Deze jongen kwamen wij tegen tijdens onze schitterende wandeling van Axum naar het Pantaleon klooster dat in een prachtig landschap op een hoge rotstop ligt (zie mijn tip). Toen ik een tweede foto van hem wilde nemen, snelde zijn zusje toe om zijn gescheurde bloesje over zijn schouder te trekken. Opvallend is zijn ingekeerde, heel ernstige blik zoals de personen in de foto’s van Rineke Dijkstra (al wil ik me daar absoluut niet mee vergelijken!).

'501164' door hestermaasdam '501164' door hestermaasdam

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Aan de wandel

hestermaasdam

Onderweg naar Aksum , we waren een stuk aan het wandelen, kwamen we deze vriendelijke boer tegen die ook aan de wandel was met zijn koe.

'413456' door pensionado '413456' door pensionado

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

In de oude wijk

pensionado

In het uiterste noorden van Ethiopië, dichtbij de grens met Eritrea, ligt de interessante stad Aksum. Hier zijn meerdere historische bezienswaardigheden te bewonderen. Zo zou zelfs de bijbelse Ark des Verbonds in een van de kerken bewaard worden. Door gebrek aan geld ligt het merendeel van de antieke bouwwerken uit een voorbije beschaving nog onder de grond verborgen. In de ongeplaveide straatjes van de oude stad spelen kinderen en is het een komen en gaan van mensen. Hier heerst een middeleeuwse sfeer waar ik geen genoeg van kreeg.

'293216' door hbplaatjes '293216' door hbplaatjes

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Bedelaarster

hbplaatjes

In Aksum staat de "Church of St. Mary". Deze Mariakerk is een heel belangrijke pelgrimsplaats voor de Ethiopisch orthodoxe kerk. Zoals bijna bij alle kerken zwerven er bedelaars rond de kerk. Sociale voorzieningen zijn er helemaal niet in dit land, maar bedelaars krijgen regelmatig iets toegestopt. Men denkt hiermee een beter plaatsje te krijgen in een volgend leven. Ook deze oude, slechtziende vrouw was aan het bedelen. Ze had niet helemaal door wat die toerist wilde, maar zij een paar birr en ik deze foto.

'298568' door pensionado '298568' door pensionado

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Priester van het...Pa

pensionado

Deze priester van het spectaculair gelegen klooster Abba Pantaleon in Axum toont twee van de kerkschatten. De kruizen zijn eeuwenoud en sommige van de voorwerpen zouden nog door Pantaleon zelf zijn gebruikt. Hij is een van de Negen Heiligen die door de Ethiopisch orthodoxe kerk vereerd worden. Pantaleon zou 45 jaar lang voortdurend staand gebeden hebben. Het klooster behoort tot de oudste van Ethiopië. Zie voor meer informatie mijn wandeltip!

'512879' door hestermaasdam '512879' door hestermaasdam

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Theekransje

hestermaasdam

In Aksum bij de St. Mary of Zion churches, de belangrijkste plek voor christelijke Ethiopiërs hangen altijd wel wat mensen rond. Een praatje maken met die of gene. Deze dames hebben hier uren gezeten.

'484228' door pensionado '484228' door pensionado

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Charmant

pensionado

Het is fascinerend om in Ethiopië zoveel verschillende culturen te ontdekken. Het noorden en zuiden zijn totaal verschillend. Maar ook op dezelfde plek zie je grote contrasten. Deze charmante jongedames kwam ik op de pelgrimsmarkt ter gelegenheid van het Mariafeest in Aksum tegen. Zij gaan modern gekleed en hebben modieuze kapsels, terwijl veel pelgrims de traditionele witte omslagdoek dragen die bij kerkbezoek gebruikt wordt. Het late avondlicht is schitterend.

'407066' door hbplaatjes '407066' door hbplaatjes

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Spannend

hbplaatjes

Deze foto is genomen in Aksum. De plaats Aksum ligt in het noorden van Ethiopië niet ver van de grens met Eritrea. Aksum was in de oudheid een koninkrijk. Dit koninkrijk ontstond al voor onze jaartelling en heeft tot ongeveer de 9e eeuw stand gehouden. Van het koninkrijk is nu niet heel veel meer te zien. Boven de grond staan obelisken, maar vooral onder de grond zijn veel ontdekkingen gedaan. De verwachting is dat er nog heel veel meer onder de grond zit. Alleen kost het tijd en vooral geld om dat te ontdekken. Aksum trekt ook veel pelgroms, omdat in de kerk de Ark des Verbonds opgeborgen zou zijn. Op het terrein van de kerk werd een openluchtdienst voor kinderen gehouden. Hoewel we het niet konden verstaan moet het verhaal dat verteld werd spannend geweest zijn aan dit meisje te zien.

'245910' door ejfovermaat '245910' door ejfovermaat

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Non in Aksum

ejfovermaat

Deze non troffen we aan in de nieuwe kerk St Mary of Zion. Er zijn op het ommuurde terrein drie bezienswaardigheden. Een klein museum, de nieuwe kerk uit 1960 en een kapel. Deze kapel is voor pelgrims de belangrijkste reden om naar Aksum te komen. Deze kapel herbergt de Ark of the Covenant.Niemant krijgt deze te zien, behalve een speciale bewaker van deze kapel.

'243070' door MvanderLit '243070' door MvanderLit

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Tigray vrouw

MvanderLit

Op weg naar Aksum stoppen we bij een herdenkingsdienst voor 4 overleden mensen. Het blijken voornamelijk leden van de Tigray stam te zijn. Tigray zijn herkenbaar aan hun haardracht (zoals meerdere Ethiopische stammen) en de sieraden. Vooral het bandje om het hoofd is een symbool.

'302466' door pensionado '302466' door pensionado

EthiopiëAksum

EthiopiëAksum

Ark des Verbonds

pensionado

Ogenschijnlijk is dit een opname van een met vlaggen versierd gebouwtje, maar dit is de meest heilige plek van Ethiopië. Op deze plek in Aksum wordt volgens de overleveringen namelijk de Ark des Verbonds bewaard. Dit voorwerp bevat de door God op de berg Sinai aan Mozes gegeven stenen tafels met de Tien Geboden. In de bijbel staat dat de koningin van Sheba over de rijkdom en wijsheid van koning Salomon gehoord had en hem daarom ging opzoeken in Jeruzalem. De Ethiopiërs beweren dat zij uit hun land afkomstig was en dat Salomon haar met een list verleid heeft. Uit deze verbintenis werd een zoon geboren, Menelik I, de 1e keizer van de Salomonische dynastie die eindigde met de 237e keizer: Haile Selassie. Toen Menelik I 22 jaar was, zocht hij zijn vader in Jeruzalem op en kreeg van hem de Ark des Verbonds. Dit uiterst belangrijke religieuze voorwerp mag door niemand gezien worden met uitzondering van de Bewaker van de Ark die zijn hele leven in dit gebouw moet doorbrengen. Deze bewaker kwam juist even naar buiten en staat links op deze foto! Zijn verzorger is rechts in het geel gekleed te zien.