Addis Abeba

'459548' door carolienduistermaat '459548' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Happy

carolienduistermaat

Happy (2011) neemt je mee van de moerassen van Louisiana naar de sloppenwijken van Calcutta, op zoek naar wat mensen werkelijk gelukkig maakt. Heb zelf nog nooit van de film gehoord, maar bij elke foto kun je wel een filmtitel vinden. De foto is gemaakt op het Meskesl festival in Addis Abeba en deze priester ziet er echt "happy" uit.

'489379' door carolienduistermaat '489379' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Rotvliegen

carolienduistermaat

We waren in Addis Abeba tijdens het Meskel-festival. Met dit festival wordt het vinden van het ware kruis gevierd, het kruis waaraan Jezus is gestorven. Er zijn veel gelovigen, pelgrims en priesters aanwezig. De priesters dragen grote kruizen van zilver of goud. Aan het eind wordt er een groot vuur aangestoken. Wij konden ons overal vrij bewegen (gratis) en foto's maken, terwijl de locals achter dranghekken stonden. Het regende pijpestelen, maar dat mocht de pret niet drukken, alleen die vliegen.........

'458052' door carolienduistermaat '458052' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Koeienmarkt

carolienduistermaat

Het mooie in Ethiopië is dat je onderweg altijd wel ergens een markt tegenkomt. We waren onderweg van Addis Abeba richting Lake Langano toen we onderweg deze koeienmarkt zagen aan een meer. Een prachtige plek onder de bomen en aan het water. Behalve koeien waren daar ook een aantal vrouwen neergestreken die rode uien aan de man probeerden te brengen.

'213599' door petey '213599' door petey

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Ethiopische bruiloft

petey

Om in het huwelijk te treden in Ethiopie heeft nogal wat voeten in de aarde, aangezien je op aarde bent voor één persoon. Deze persoon word ook nog eens aangewezen door god (oftewel de kerk). Lijkt me bijzonder lastig om dan deze ene persoon te vinden en dat deze ook nog bestemd is voor jou volgens de kerk. Dus ik vond dit stelletje wat hier aan het trouwen is erg knap dat ze elkaar toch hebben weten te vinden en dat ze ook nog een voor elkaar bestemd waren! De mensen om hun zijn vrienden van het paar, zoals je ziet harmonieus aangekleed. Het is erg leuk om dit mee te maken, wij waren toevallig bij een kerk waar dit tafereel zich afspeelde. Ze vonden het zelfs leuk om door 'blanke' mensen op de foto te staan, natuurlijk zijn wij ook bij hun op de foto gegaan. Alleen waren wij met onze tefa's en afritsbroeken toch wat slechter gekleed. Ondanks de slecht gekleede toeristen en het slechte weer (helaas is de foto daarom aan de donkere kant) stonden ze te stralen!

'446496' door biancalos '446496' door biancalos

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Confronterend beeld.

biancalos

Ik loop op een markt in Ethiopië. Opeens kom ik dit jochie tegen. Hij loopt langs me met een schoolboek in zijn handen. Het is 11 uur in de ochtend en het is me niet duidelijk waar hij naartoe gaat. Heeft hij geen school? Is hij soms weggestuurd omdat hij niet de juiste kleren aan heeft? Ieder kind heeft recht op goed onderwijs.

'246687' door herman m '246687' door herman m

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Bril

herman m

Deze priester met zijn opvallend grote bril zat op een steen nabij de Heilige Maagd Maria kerk op de berg Entoto, gelegen ten noorden van Addis Abeba. In deze kerk is keizer Menelik II gekroond. Vanaf de berg Entoto heb je overigens een prachtig uitzicht over Addis Abeba en de omgeving daarvan.

'494902' door andresenmarianne '494902' door andresenmarianne

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Vrouwen als...takkend

andresenmarianne

Buiten de stad Adis Abeba verzamelen deze vrouwen en jonge meisjes de takken Ze maken bossen vanb ruim 50 kilo en dragen deze op hun rug Ze lopen naar de stad 20 kilometer verderop. Takkendragen is illegaal daarom moeten ze regelmatig steekpenningen betalen aan agenten om door te mogen lopen

'197402' door Inorina '197402' door Inorina

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Mannen voor de...St.J

Inorina

Begin 2004 waren we ruim vier weken in Ethiopië. We werkten nog met analoge fotoapparatuur. Canon 50E+div.lenzen. De eerste twee weken stonden in het teken van de typisch koptische cultuur in het noorden van het land. Oud Christelijke feestdagen bij ondergrondse en grotkerken. De laatste twee weken waren we in het zuiden bij de diverse stammen, die net a.h.w. uit de stenen tijd kwamen.

'484900' door andresenmarianne '484900' door andresenmarianne

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Takkendraagsters

andresenmarianne

Net buiten Addis Abeba is een grote berg. We zijn naar boven gereden om van daar uit de stad te bezichtigen.Wat ons verbaasde dat er vrouwen en jonge meisjes met enorme bossen takken liepen te sjouwen helemaal naar beneden. En sommigen net als dit meisje liepen op blote voeten

'489148' door carolienduistermaat '489148' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Schooltje Ethiopië

carolienduistermaat

Ook in Ethiopië hebben we onderweg van Arba Minch naar Addis Abeba een schooltje bezocht. Hier pennen, schriften, potloden, krijt, ballonnen en bellenblaas uitgedeeld. Als je dan die gebouwtjes ziet waar die kinderen les krijgen, realiseer je je weer eens hoe luxe onze scholen zijn uitgerust.

'461504' door carolienduistermaat '461504' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Oneerlijke wedstrijd

carolienduistermaat

Alles klopt voor een eerlijke touwtrekwedstrijd, de scheids in het midden, 4 kinderen rechts en 4 links, alhoewel........de kinderen rechts lijken toch een stukje groter. Waarschijnlijk heeft het 2e jochie links dat ook bedacht en daarom al op voorhand de kant van de tegenpartij gekozen.

'243599' door herman m '243599' door herman m

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Straatvegertje

herman m

Dit jongetje was in eerste instantie netjes de straat aan het vegen met behulp van een zogenaamde heksenbezem. Dit tafereeltje speelde zich af bij de Drieëenheid- ofwel Selassie Kathedraal in de Ethiopische hoofdstad. Op het moment van deze foto heeft hij "zijn werkzaamheden" even neergelegd.

'457725' door carolienduistermaat '457725' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Meskel festival (2)

carolienduistermaat

Ik heb al eerder een foto geplaatst van het Meskel festival (het vinden van het ware kruis) in Ethiopië. Als toerist konden wij ons vrij bewegen tussen alle deelnemende priesters, terwijl de rest van de bevolking achter dranghekken moest blijven. Daarbij vonden de priesters het ook nog eens leuk om te poseren. Deze had met zn paraplu een mooi kadertje gecreeërd.

'458156' door pensionado '458156' door pensionado

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Het bed van de keizer

pensionado

Het voormalige paleis van keizer Haile Selassie in Addis Abeba is nu een etnologisch museum. Maar ik vond vooral een paar paleisvertrekken die in de oude staat zijn gelaten heel interessant. Daar zijn nog de slaapkamer van de keizer en diens badkamer en kleedkamer te zien. Deze vertrekken staan onder toezicht van een strenge bewaker, want het is absoluut verboden daar te fotograferen. Toch is het mij gelukt om van het keizerlijke bed een foto te maken. Rechts is achter een stoel nog een stukje van de toilettafel te zien waarvan een kogelgat in de spiegel aan de staatsgreep van 1960 herinnert. De keizer was toen op staatsbezoek in Brazilië, maar kon na terugkeer zijn macht herstellen. In 1974 zou tijdens de revolutie door de communistisch gezinde Derg pas het definitieve einde van Haile Selassie als heerser volgen. Zijn volledige titel was indrukwekkend: “Zijne Keizerlijke Majesteit, Haile Selassie I, Erfzoon uit het zaad van Salomo(n), de Alles Overwinnende Leeuw van de stam van Jud(e)a, Koning der Koningen, Heer der Heren, Vader der Afrikanen uit het allergeliefde Ethiopië het moederland van de zonen en dochters in diaspora”. Haile Selassie wordt door de Rastafaribeweging gezien als de reïncarnatie van Jezus.

'452174' door carolienduistermaat '452174' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Gelada baviaan

carolienduistermaat

We hadden verwacht tot het Simien gebergte te moeten wachten om de Gelada bavianen te zien, echter op onze 2e of 3e dag kwamen we al een groep tegen. Zo'n 100 km voorbij Addis Abeba in de richting Debre Markos zagen we deze mooie bavianen met hun rode hart al.

'490281' door andresenmarianne '490281' door andresenmarianne

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

De Merkato

andresenmarianne

De Merkato van Addis Abeba is echt bijzonder. Het is een geweldige plek om de Ethiopische manier van leven te ervaren Als u met een lokale gaan wordt het eenvoudiger de weg te vinden Ik was voor de zakkenrollers gewaarschuwd maar geen slechte ervaring

'512447' door dorie '512447' door dorie

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Takkenvrouwen

dorie

In de sloppenwijk van Addis Abeba werken veel vrouwen als takkenvrouwen. Zij verzamelen brandhout, waarna ze de takken, in bossen van dertig tot vijftig kilo op hun rug tillen. Ze lopen zo'n 16 kilometer de berg op en af om in de stad het hout te verkopen.

'517886' door andresenmarianne '517886' door andresenmarianne

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

De Takkendraagsters

andresenmarianne

In Ethiopië, rond de hoofdstad Addis Abeba is een grote berg werken vrouwen kinderen en oudere vrouwen als takkendraagsters Deze zware werk leidt tot ernstige en niet te herstellen lichamelijke klachten. Ondanks de pijn gaat het sjouwen gewoon door. Stoppen met deze werken betekent: geen inkomsten en dus geen geld om eten te kopen

'552167' door Dianadm '552167' door Dianadm

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

De bewaker van Entoto

Dianadm

Addis Abeba ligt aan de voet van de 3200 meter hoge Entoto berg. Op de berg was tot 1886 de hoofdstad van Ethiopië gevestigd en je kunt hier nog steeds de paleizen van keizer Manelik II bezoeken. Hoewel deze tegenwoordig leeg staan, krijg je wel een goed beeld hoe men hier vroeger leefde. Het is hier rustig en de bewaker van het complex is blij met een beetje afleiding. Hij spreekt geen Engels, maar al snel is het duidelijk dat hij het prachtig vindt om gefotografeerd te worden. En wie ben ik dan om daar nee tegen te zeggen.

'491819' door afrika '491819' door afrika

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Inwonertje Addis

afrika

Hert is al weer een aantal jaar geleden dat ik door Ethiopie reisde. We begonnen onze reis in Addis Abeba, maar die stad moet je eigenlijk vrij snel weer verlaten voor de mooiere gebieden. Dit jongetje met zijn mooie en indringende blik kwamen we de eerste dag tegen.

'503301' door hestermaasdam '503301' door hestermaasdam

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Timkat

hestermaasdam

Tijdens het Timkat festival in Addis Abeba komen van alle kerken mensen in processie naar het Janmeda plein. Een kopie van de Ark des verbonds wordt meegedragen en iedere kerk heeft zijn eigen kleur kleding. Er wordt gezongen en gedanst en muziek gemaakt.

'493365' door andresenmarianne '493365' door andresenmarianne

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Op de markt

andresenmarianne

Dit is de grootste markt van Africa zo zegd men. Deze was ook ontzettend groot. Je kon er werkelijk van alles kopen. Tot spullen die eigenlijk verboden zijn. Kortom van alles. Deze vrouwtjes verkochten de groenten zie ze zelf hadden aangebouwd

'511936' door carolienduistermaat '511936' door carolienduistermaat

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Meskel-festival Addis

carolienduistermaat

We waren in Addis Abeba tijdens het Meskel-festival. Met dit festival wordt het vinden van het ware kruis gevierd, het kruis waaraan Jezus is gestorven. Er zijn veel gelovigen, pelgrims en priesters aanwezig. Alle mensen zijn bijna gekleed in typisch witte doeken. De priesters dragen grote kruizen van zilver of goud. Aan het eind wordt er een groot vuur aangestoken. Toen wij er waren regende het pijpestelen, maar dat mocht de pret niet drukken, ook niet bij deze twee die zich prima vermaakten.

'162332' door art-p '162332' door art-p

EthiopiëAddis Abeba

EthiopiëAddis Abeba

Grote bruine ogen

art-p

Dit was bij een voedingshuis, arme mensen konden hier elke dag een maaltijd eten als je een bonnetje inleverde. Deze bonnetjes kregen ze tijdens het bedelen in plaats van geld zodat ze er sowieso van konden eten.