Rode Zee kust

'503459' door hestermaasdam '503459' door hestermaasdam

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Grote bek!

hestermaasdam

Voor de kust bij Marsa Alam hebben we een hotel met een "huisrif" dit betekent dat je zo vanaf het strand of de pier bij een koraalrif kunt gaan snorkelen! Dit zijn Grootbek makrelen die doen hun naam eer aan.

'197024' door Nrique '197024' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Bohar snappers

Nrique

De bohar snapper. Om dicht in de buurt te komen moet je eigenlijk alleen zijn en heeeeeel rustig zwemmen. Ik kreeg het voor elkaar om midden in de school te belanden en aan alle kanten 100den snappers om me heen te hebben zwemmen. Fantastisch gevoel!! Een opvallend kenmerk van deze vissen is dat volwassen exemplaren grote scholen vormen bij het leggen van eieren. Dergelijke groepen kunnen uit vele honderden exemplaren bestaan. Vaak zwemmen daarbij alle vissen in de school in eenzelfde richting. Schoolvorming voor het leggen van eieren is seizoensgebonden, en vormt een vast patroon. Soms vindt het op een nabijgelegen locatie plaats. De vissen verzamelen zich dan aan het eind van de dag dicht bij de wand van een koraalrif. In andere gevallen leggen zij eerst grote afstanden af om de vaste broedplaatsen te bereiken. Door dit voorspelbare gedrag vormen de vissen ook een dankbare prooi voor vissers. In sommige gebieden zoals het onderwaterpark van Ras Mohammed . *bron wikipedia

'164471' door Radje64 '164471' door Radje64

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Secret girl

Radje64

Dit meisje ontmoette ik op het strand. We hadden daar die nacht geslapen en s'morgens komt ze samen met een vriendinnetje de vele armbandjes laten zien die ze graag wilt verkopen. Ze heet Hannah en weet professioneel om te gaan met de camera.

'244579' door rdroog '244579' door rdroog

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Krokodil vis.

rdroog

Deze krokodil vis (crocodile fish) is gelukkig niet zo groot en gevaarlijk als een echte zout water krokodil. Ze liggen vaak onder stukken rots verdekt opgesteld.

'553424' door hestermaasdam '553424' door hestermaasdam

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Op jacht

hestermaasdam

Deze donkervin barracuda cirkelt om een school Hardkopkoornaarvissen. Ik had toevallig deze grote school vissen ondekt en vond ze elke dag op ongeveer dezelfde plek. Op een dag zag ik deze Barracuda jagen; hij cirkelt om de school heen en duikt er dan met open bek dwars door. Ook leuk om er zelf tussendoor te zwemmen, de visjes wijken op precies het juiste moment, je zal er niet één raken.

'219583' door hvanierland '219583' door hvanierland

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Dolfijnen bij sataya.

hvanierland

Deze foto heb ik genomen in november tijdens het snorkelen, tussen twee duiken door op het sataya rif, onderdeel van de furry shoals te marsa alam.

'485788' door RReintjes '485788' door RReintjes

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Onder de acacia

RReintjes

Achter het Bedoeïenen-dorpje lagen meerdere bergen. We beklommen er één om een goed zicht op de zonsondergang te hebben. Vlak voor de zonsondergang zag ik links van mij in de verte deze parkeerplaats van de jeeps, onder een acacia-boom. Deze leuke excursie is vanuit Marsa Alam te boeken.

'358380' door nita92 '358380' door nita92

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Zeepaardje

nita92

Op RR zie ik vaak foto's voorbij komen uit China waar zeepaardjes op te zien zijn opgeprikt op stokjes om te eten, of gedroogd als souvenir. Ik moet jullie zeggen, krijg daar altijd de kriebels van. Zeg nou zelf heerlijk vrij en blij is toch veel mooier. Zeepaardjes kun je vinden in zeegrassen of wieren. Zeegrassen aan de kust verdwijnen snel en daarmee ook de zeepaardjes. Met hun staartjes gekruld om het gras deinen ze een beetje mee in het water. Beide oogjes kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen zodat niet het hele lichaam gedraaid hoeft te worden om iets te volgen. Krijgen ze je in het oog dan zwemmen ze vaak ook snel weg. Ze zijn zo klein en de camouflage is perfect, moeilijk te spotten. We hadden geluk dat deze even los aan het zwemmen was en we hem in het oog kregen.

'338624' door nita92 '338624' door nita92

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

I believe

nita92

Zeeschildpadden zijn één van de oudst levende bewoners op aarde. Het rugschild van de zeeschildpad is gestroomlijnd voor het zwemmen in het water, waardoor ze wel door het water lijken te zweven. Zweven door het water, vliegen door de lucht, dat moet bijna wel hetzelfde gevoel zijn, althans voor deze zeeschilpad. I believe I can fly I believe I can touch the sky I think about it every night and day Spread my wings and fly away I believe I can soar I see me running through that open door I believe I can fly I believe I can fly (Oh) I believe I can fly R. Kelly

'178496' door yuri '178496' door yuri

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Dolfijnen spiegeling

yuri

Tijdens het duiken hadden we tevergeefs gezocht naar dolfijnen bij het 'dolphin reef' bij Marsa Alam. Echter toen we net het water uitkwamen lieten ze zich zien (en hoe!); dus meteen terug het water in om mijn gaafste snorkelervaring ooit mee te maken. ze bleven maar om ons heen zwemmen en eentje (de meest rechtse) was erg geintersseerd in mij.

'358793' door Rsteeghs '358793' door Rsteeghs

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Bedoeienenmeisje

Rsteeghs

Net terug van een heerlijke week Egypte, Dahab. Een gezellige kustplaats ten oosten van de Sinaï. R. en ik verbleven in een heel fijn kleinschalig hotel, Daniela Village, 4 km ten noorden van Dahab. Tijdens een duiktrip van R. bij de Canyon, waarbij ik op de kant bleef en in een bedoeïenentent een kopje koffie dronk, kwamen er verschillende lieve meisjes naar me toe. Ze wilden armbandjes verkopen, maar ik heb niks gekocht want ik vind dat je dit niet moet aanmoedigen (hoe moeilijk ik het ook vond want de meisjes keken me zo lief en smekend aan...). Een kind hoort te kunnen spelen. Geklukkig zat er een Nederlands stel achter mij met kleine kinderen die een heleboel kleurpotloden en kleurplaten bij zich hadden waar de meisjes zich vol blijdschap bij aansloten. Heel leuk om te zien! De volgende keer zorg ik dat ik ook zoiets meeneem, dan kan ik in plaats van iets bij kinderen te kopen ze iets anders geven waar ze blij van worden. Toen de meisjes afgeleid waren door het kleuren kon ik een paar foto's van ze nemen. Zoals deze van een wat ouder meisje dat een tikje verscholen zat achter een pilaar.

'485992' door Mary54 '485992' door Mary54

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Kleine man, grote...s

Mary54

Al rondstruinend door het Bedoeïenendorpje, kom ik van alles tegen, zo ook dit kleine manneke dat toch een beetje verschrikt omkijkt wie er allemaal aankomt, hij stond er wel erg leuk bij de grote stoel.

'486691' door Mary54 '486691' door Mary54

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

In gedachten

Mary54

Diep in gedachten stond dit meisje te kijken naar haar oma en moeder die op bakplaten een soort brood aan het bakken waren.Het late zonnetje zorgde voor een mooie lichtval op haar lieve gezichtje.

'492500' door Mary54 '492500' door Mary54

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Kleurrijk koraal

Mary54

Het was een warme dag en er stond bijna geen wind dus een wandeling over de pier gaf wat verkoeling en het water was zowat rimpelloos zo kon je mooi het kleurrijke koraal goed zien.

'325775' door Rsteeghs '325775' door Rsteeghs

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Mystieke sfeer

Rsteeghs

Tijdens onze laatste vakantie naar Egypte verbleven we in Marsa Alam aan de Rode Zee. Marsa Alam ligt vrij zuidelijk en is nog niet zo erg toeristisch als bijvoorbeeld Sharm el Sheik of Hurghada waardoor het duiken nog ongerepter is. R. heeft dat dan ook veelvuldig gedaan, ik heb de tijd gebruikt om even lekker met een stapel boeken bij te komen van een drukke periode en van de zon te genieten. Veel foto's boven water maak je op zo'n vakantie niet (ik niet tenminste, ik ben niet zo van de "vakantiekiekjes") maar toch heb ik er een paar gemaakt, o.a. van een fakirshow en een aantal van dit soort beelden. Het is een detail van de muur in onze hotelkamer. De prachtige lamp was een bedlampje dat de muur ernaast heel erg mooi bescheen. Samen met het decoratieve ronde raampje (een doorkijkje naar de badkamer, ja het was een zeer mooie en luxe kamer ;-) vond ik het een mooi geheel en misschien iets om een keer groot af te laten drukken om thuis aan de muur te hangen, om zo de mystieke sfeer van het Oosten een beetje in onze huiskamer te brengen.

'492465' door Mary54 '492465' door Mary54

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Alles in de gaten

Mary54

Deze oude en wijze dame van in de 90 jaar (zoals ze ons vertelden) hield alles nog goed in de gaten wat er gebeurde om haar heen en vond de aandacht die ze kreeg best leuk.(geopend op zijn mooist)

'501648' door TicoTica '501648' door TicoTica

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Puntige snavel

TicoTica

Deze bee eater zag ik onderweg naar het strand. Ze hebben een puntig snaveltje waar ze al vliegend de insecten mee uit de lucht plukken en zeer snel mee opeten.

'488139' door RReintjes '488139' door RReintjes

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Eenzame acacia's

RReintjes

We moesten er een stuk voor klimmen, maar het uitzicht was adembenemend. Vlak voor zonsondergang werden we geconfronteerd met dit soort beelden. Frappant dat die acacia's daar kunnen groeien.

'205950' door Nrique '205950' door Nrique

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Old and wise

Nrique

Zeeschildpadden hebben altijd iets rustigs en een soort van eeuwen oude wijsheid over zich heen. Zodra duikers deze reptielen zien zwemmen ze er meestal als een stel idioten naar toe. Mijn tactiek is om zo ver mogelijk van de groep weg te blijven en mezelf in het pad te positioneren waarvan ik denk dat het bees (of een andere vis) gaat zwemmen/vluchten. Gelukkig is een schildpad sneller dan de gemiddelde duiker en geven mijn buddies snel op. De schildpad voelt zich door mij niet aangevallen en komt uit nieuwsgierigheid vaak een kijkje nemen bij dat rare wezen dat zijn territorium is binnengedrongen. En zo ook bij deze oude karetschildpad.

'503304' door TicoTica '503304' door TicoTica

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Dancing derwish

TicoTica

Onze dag in de woestijn werd afgesloten met een Egyptische derwish dans. Deze man draaide als een dolle rond en zijn rok was bezaaid met lampjes wat een grappig effect gaf in het donker.

'485257' door RReintjes '485257' door RReintjes

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Bedoeïenen-excursie

RReintjes

Top-excursie: Dit mannetje was net 1.60 meter lang en had een wat mij betreft zeer indrukwekkend, doorleefd gezicht. Gewillig ging hij voor mij poseren, maar wilde wel het resultaat zien. Dit Bedoeïenen gebeuren is te bezoeken met een excursie vanuit de badplaats Marsa Alam. Een absolute topper, eerst met een jeep de woestijn in, daar nog een rit met een quad door de woestijn, gevolgd door een ritje op een dromedaris. De gewoonten en gebruiken van de Bedoeïenen aanschouwen, lekker eten en daarna een show met dans en muziek, waarna in het donker terug gereden wordt onder een zee van sterren.

'485543' door RReintjes '485543' door RReintjes

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Fotogeniek meisje

RReintjes

Er liepen niet zo veel kinderen rond in het Bedoeïenenkamp, maar degene die er liepen vonden het alles behalve vervelend, als ze op de gevoelige plaat vastgelegd werden. Dit meisje vond het heel leuk en was absoluut fotogeniek.

'351204' door ISchuurman '351204' door ISchuurman

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Zeer Grote Kwal

ISchuurman

Tijdens een duik tussen de Sinai woestijn en Saudi Arabie, in een nationaal park, lieten wij ons met de stroming meenemen. Prachtig hoe het water je in een stroomversnelling vooruit schuift. Vissen zwemmen om je heen, koraal komt onder je door, dan ineens het diepe en dan doemt er een kwal op. Wat een joekel he?! Ik heb geen idee wat voor kwal het is, net zoals degene die ik geplaatst heb in Spanje. Maar prachtig zijn ze

'380649' door MaJaTa '380649' door MaJaTa

EgypteRode Zee kust

EgypteRode Zee kust

Een puffervis.

MaJaTa

De puffervis of ook wel ballonvis genoemd, ze zwemmen heel langzaam en zijn daarmee een makkelijke prooi voor andere dieren in de zee. Om te voorkomen dat ze als lekker hapje dienen voor grotere vissen beschikken kogelvissen over een bijzonder wapen, als ze zich bedreigd voelen kunnen kogelvissen zich ‘opblazen. Door hun maag met water te vullen, worden de vissen zo rond en groot als een voetbal, bovendien zijn het ook nog erg giftige vissen dus afstand houden.