Haaienaanvallen teisteren Egypte image
Wilfried

Haaienaanvallen teisteren Egypte

Sharm El Sheikh: de ideale badplaats in Egypte om te zwemmen, snorkelen en duiken. Althans, tot vorige week, want je kunt er nu beter geen teen meer in de zee steken. De wateren worden namelijk geteisterd door haaien.

Dat de Rode Zee het leefgebied is van verschillende soorten haaien, mag geen nieuws heten. Juist om die reden en vanwege het mooie koraal en heldere water is het voor veel onderwaterliefhebbers een geliefde duikbestemming. Helaas heeft dat in de afgelopen week tot meerdere ongevallen geleid, waarbij één met dodelijke afloop.

Watersportverbod

Nadat vorige week verschillende badgasten waren aangevallen door een oceanische witpunthaai, besloot Sharm El Sheikh een watersportverbod in te lassen. De witpunthaai geldt samen met de witte haai, de tijgerhaai en de stierhaai als een van de gevaarlijkste haaiensoorten voor de mens, hoewel er nog maar één persoon eerder doodgebeten is.
Vorige week echter werden in minder dan 24 uur vier duikers aangevallen; in een enkel geval slechts enkele meters van de kust af. Nadat een Russische vrouw de hand werd afgebeten, besloten autoriteiten, zij het enigszins afkerig, het water tot verboden terrein te maken.

Klopjacht

Vermoed werd dat het ging om één enkele haai. Nadat er vrijdag twee haaien waren gevangen, besloten de autoriteiten dat de kust weer veilig was, ondanks de waarschuwing van een particuliere organisatie die stelde dat zeker één van de haaien die de duikers had aangevallen, nog voor de kust rondzwom.

Dodelijke aanval

Nog geen dag nadat de zee weer was opengesteld, werd een 70-jarige Duitse vrouw zaterdag aangevallen, terwijl ze aan het snorkelen was. Haar rechterarm en rechterbeen werden afgebeten en ze overleed nog voordat het ziekenhuis was bereikt. De wateren zijn nu weer verboden terrein om te zwemmen, snorkelen en duiken. Iinternationale experts worden ingevlogen om de situatie te onderzoeken.

Experts niet verrast

Hoewel de Egyptische autoriteiten zich verrast gedragen en stellen dat ze geen idee hebben waarom de haaien zich opeens zo agressief gedragen, blijkt dat marinebiologen en ervaren duikers al jarenlang waarschuwen dat er een moment zou komen dat het mis moest gaan. Door de grote drommen toeristen ontstaan steeds gevaarlijker situaties, niet alleen door vervuiling - afval, dat haaien naar de kust lokt - en het onverantwoord omgaan met de koraalriffen, maar ook door stommiteiten. Door de moordende concurrentie tussen duikcentra, worden er steeds meer risico's genomen: zo gooien sommige organisaties steeds meer voedsel overboord om exotische vissen te trekken voor de klanten. Veel voedsel = veel haaien bij veel mensen. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om hier het gevaar van in te zien.

Vooral zwemmers en snorkelaars in gevaar

Volgens Marcus Mauer, manager van het Extra Dive Centre in Sharm-el-Sheikh, lopen duikers minder gevaar dan zwemmers en snorkelaars om aangevallen te worden. Duikers bewegen namelijk relatief rustig in het water, terwijl snorkelaars en zwemmers meer spartelen en ook sneller in paniek raken. Opspattend water en plotselinge bewegingen triggeren juist het jachtinstinct van de haai.

Haai weer de dupe

Tot wanneer het water van Sharm El Sheikh gesloten blijft, is niet bekend. De autoriteiten maken zich ongetwijfeld zorgen over de financiele schade die het duikparadijs lijdt onder deze slechte publiciteit. Maar het is maar de vraag of het de badplaats is die aan het kortste eind trekt: uit het verleden is gebleken dat met name de haai zelf het meeste lijdt onder slechte pr: jaarlijks worden maar liefst honderdmiljoen haaien afgeslacht voor haaievinnensoep. De populatie bedraagt nog maar 10 - 30% van de aantallen dertig jaar geleden. De angst voor haaien speelt een grote rol in de negatieve publiciteit, maar jaarlijks worden niet meer dan vijftig mensen aangevallen door haaien en de meeste aanvallen kennen geen fatale afloop. Van de meer dan 360 haaiensoorten zijn er overigens maar vier ook echt gevaarlijk: de grote witte haai, de tijgerhaai, de stierhaai en dewitpunthaai.

Foto door: Idmi.reisreporter.nl


Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.