Ras Mohammed NP

'531617' door marjolijn '531617' door marjolijn

EgypteRas Mohammed NP

EgypteRas Mohammed NP

Ras Mohammed NP

marjolijn

We zijn in de zuidelijkste punt van de Sinaï-woestijn. Dit kust- en zeegebied werd in 1989 tot nationaal park (Ras Mohammed NP) uitgeroepen. Het zeegebied schijnt één van de beste duik- en snorkelplekken ter wereld te zijn, met uitgestrekte koraalriffen en ruim 1000 vissoorten. Zelf ben ik geen duiker/snorkelaar, dus ik vermeld dit op gezag van de reisgidsen. Wel heb ik er iets van gezien via een tripje met een boot met glazen bodem vanuit Sharm el-Sheik. Op het land vind je een mangrovenbos, dit vormt een belangrijke broedplaats voor vogels. Hier sta ik met mijn rug naar het mangrovenbos, en kijk naar een geul in de woestijn waar nog net wat badgasten aan de waterkant te zien zijn.

'508910' door MaJaTa '508910' door MaJaTa

EgypteRas Mohammed NP

EgypteRas Mohammed NP

Koraalrif bij Ras...M

MaJaTa

We zitten in het vliegtuig en maken ons klaar voor de landing op Sharm El Sjeikh. Spannend want onder me zie ik een van de vele en mooie koraalriffen die de Rode Zee rijk is en waar we deze week met een boot naar toe gaan. Jammer dar het in het gebied vaak zo onrustig is want het is een facinerend land zowel onder als bovenwater. Gelukkig was het in de tijd dat we er heen gingen erg rustig en hebben we genoten van de mooie onderwaterwereld.

'545161' door MaJaTa '545161' door MaJaTa

EgypteRas Mohammed NP

EgypteRas Mohammed NP

Een blue parrot fish

MaJaTa

Bij Ras Mohammed in Egypte zagen we deze mooi gekleurde papegaaivis in het water. Papegaaivissen zijn vrij grote (tot 100 cm.) opvallend gekleurde vissen met een sterke, op een snavel gelijkende bek. Deze bek is zelfs uitgerust met een extra scharnierend bot om een hefboomwerking te verkrijgen en daarmee kan hij zoveel kracht zetten zodat hij in staat is om zelfs grote stukken uit het levende koraal te bijten. Het overblijvende onverteerbare koraal dwarrelt als wit koraalzand naar de bodem en dank zij deze mooie vis "die een van de belangrijkste producenten is" van de bij vakantiegangers zo geliefde tropische witte zandstranden. s' Nachts heeft de papegaaivis een bijzondere manier gevonden om zich te beschermen tegen ontdekking door roofvissen. Als hij op de zandbodem of tussen koraaltakken een schuilplaats heeft gevonden scheidt hij door een speciale klier een soort slijm af, waarmee hij om zijn lichaam heen een doorzichtige cocon vormt, die als functie heeft dat hij door jagers niet kan worden opgemerkt door hun reukorganen. Dit zie je vaak alleen bij de jongere dieren.

'568073' door MaJaTa '568073' door MaJaTa

EgypteRas Mohammed NP

EgypteRas Mohammed NP

Verschillende soorten

MaJaTa

Wat is de onderwaterwereld toch mooi hier bij Ras Mohammed. De verschillende prachtige koralen zijn geweldig om te zien. Uren kan ik hier onderwater zijn in die geweldige stilte, maar ja dan begint mijn huid op te spelen, hij wordt dan wel erg wit en rimpelig dus toch maar uit het water;)

'558778' door MaJaTa '558778' door MaJaTa

EgypteRas Mohammed NP

EgypteRas Mohammed NP

Kleurrijk onderwater.

MaJaTa

Hier zijn we aan het snorkelen bij Ras Mohammed in Egypte. Bij ons hotel werden we opgehaald en toen per boot naar de mooie riffen van Ras Mohammed. Het National park van Ras Mohammed heeft een prachtige onderwaterwereld met wel 150 verschillende koralen en duizenden verschillende soorten vissen.