Luxor

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De tempel van Luxor

Luxor,
Egypte


De Luxortempel is een van de belangrijkste tempels uit het Oude Egypte en staat in Luxor of het vroegere Thebe. De tempel was opgedragen aan de triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe. De tempel is ongeveer 242 meter lang en is daarmee een van de grootste van Egypte.

De Tempel van Luxor deed volgens wetenschappers vooral dienst voor feesten ter ere van hun goden. Amonhotep III regeerde van 1390 – 1350 voor Chr. en begon met de bouw. Later bouwde zijn kleinzoon Toetanchamon een toegangshal met zeven zuilen. Ramses liet bij de ingang twee granieten beelden van zichzelf van 16 m hoog neerzetten.

Het gehele complex ligt in de stad Luxor naast de Nijl. Pas in 1855 werd deze tempel ontdekt en van onder het zand vandaan gehaald! Er waren ondertussen al allemaal gebouwen (huizen en zelfs een moskee) bovenop gebouwd. Dat was dus geen sinecure om die opgravingen te beginnen en te voltooien.

Wij hadden geluk: wij vingen ons bezoek aan vlak voor zonsondergang. Resultaat: het was heerlijk rustig op de drukst bezochte trekpleister van Egypte :-)