Dahab

'364741' door Cobinho '364741' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Kamelenman

Cobinho

De dag erna (zie foto van gisteren) was ik toch nog bezig met `mijn' kamelenman. Over het eerdere camerastandpunt was ik wel te spreken, maar ik mistte de details en de kleurtjes. 's Ochtend had ik hem wederom gemist, maar in de middag - eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat Eefje hem spotte - zag ik hem tijdig. Dit keer had ik meer tijd. Hij leek daarentegen te denken "gisteren heb ik voor je geposeerd" en op het moment van de opname leek hij weg te willen duiken...

'273523' door Maryann '273523' door Maryann

EgypteDahab

EgypteDahab

Portret

Maryann

Bij het kantduiken in Dahab kwamen we deze Lionfish ofwel koraalduivel tegen. Hij vond het geen probleem om even te poseren voor ons in al z'n pracht en praal! Egypte 2007

'281216' door Angelfish '281216' door Angelfish

EgypteDahab

EgypteDahab

Bedouinemeisje kijkt.

Angelfish

Als je een duik wilt maken bij de Blue Hole nabij Dahab, ontkom je er niet aan even een 'praatje' te maken met de vele Bedouine-kinderen, die je graag een armbandje of iets anders verkopen. Sommige mensen vinden hen vervelend, ik vind het juist leuk om een klein praatje met hen te maken over hun dag en wat we allemaal onder water zien - en uiteraard ben ik er gevoelig voor een armbandje te kopen ...

'148575' door rwouters '148575' door rwouters

EgypteDahab

EgypteDahab

In het land van de...

rwouters

oude man klaar voor pearl, schonenberg etc!

'181534' door ejfovermaat '181534' door ejfovermaat

EgypteDahab

EgypteDahab

Bulb tentacle Anemone

ejfovermaat

Deze soort anemone heeft aan de uiteinden bolletjes die soms rood of paars gekleurd zijn. Ze zijn de gastheer van verschillende soorten anemoonvissen.

'487124' door anjavast '487124' door anjavast

EgypteDahab

EgypteDahab

The Blue Hole

anjavast

Van uit Dahab gingen we mee met een snorkelexcursie naar the Blue Hole. Het snorkelen was prachtig maar verder is er weinig te doen daar. Wij liepen een stukje verder en kwamen in een desolaat rotswoestijn landschap. In de kleine poeltjes aan de oever zag je de prachtig kleurrijke vissen zwemmen en toen het later werd was er een mooie zonsondergang. We hebben nog moeten haasten om terug naar de opstapplaats te komen want de jeep stond al te wachten.

'307102' door sidonius '307102' door sidonius

EgypteDahab

EgypteDahab

Egyptische kruiden

sidonius

In het plaatsje Dahab aan de Rode Zee kwamen we langs deze kruidenkraam. Ik kan de verleiding nooit weerstaan om hier een foto van te maken, de geur komt vanzelf weer boven bij de kleuren en het beeld. Bovendien houd ik erg van de Arabische keuken.

'501889' door silly '501889' door silly

EgypteDahab

EgypteDahab

Mozesberg

silly

Zittend op een kameel beklommen wij de mozesberg, het laatste stukje was nog even 30 min te voet over rotsen klauteren met hoge temperaturen.. maar als je eenmaal boven bent heb je een schitterend uitzicht ..hier sprak Mozes tot God , en kwam tot de tien geboden...

'288121' door Angelfish '288121' door Angelfish

EgypteDahab

EgypteDahab

Groots!

Angelfish

Prachtig blijven deze gigantische doopvontschelpen onder water! Grote en kleine maten, allemaal even mooi. Door de flits van de camers komen alle kleuren mooi terug.

'284033' door sidonius '284033' door sidonius

EgypteDahab

EgypteDahab

Parfumflesjes

sidonius

Een typisch produkt en een leuk souvenir uit Egypte is het handgemaakte parfumflesje. Prachtig sierlijk van vorm, kunstig beschilderd en allemaal weer anders. Ze worden gemaakt door glasblazers en kunstschilders. Het glas wordt verwarmd tot 1000 graden Celsius tot het bijna vloeibaar is. Vervolgens wordt het in de gewenste vorm geblazen. Een andere kunstenaar brengt dan de decoraties aan op het flinterdunne glas, en weer een andere kleurt het flesje in de gewenste kleur. De flesjes worden tenslotte in een oven op 500 - 650 graden C gedurende een half uur tot enkele uren afgebakken, afhankelijk van de grootte. Ik heb er een paar van gekocht en ze staan zeer decoratief in een klein vitrinekastje.

'384159' door pricklyrose '384159' door pricklyrose

EgypteDahab

EgypteDahab

Arabische meisjes

pricklyrose

Een oorspronkelijk bedouinedorp, Dahab, is nu een toeristische plek voor duikers maar de authenticiteit is wel aanwezig bij het zien van de arabische meisjes. Samen op stap om even te ontsnappen aan de strenge regels waarmee zij moeten leven.

'379147' door Cobinho '379147' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Blokkendoos

Cobinho

De moskee in het oude deel van Dahab (Arabisch voor 'goud', ???) is voor mij een raadsel. Een modern lijkende moskee in het oude deel van het stadje, maar vooral door de bouw,of zou ik moeten zeggen de bouwstenen van de moskee. Ik heb al menig (internet-)poging gedaan om de bouwstijl van de moskou te achterhalen, op verschillende zoekmachines... echter, tot op heden tevergeefs. Wellicht kan één (of meerdere) van mijn mede-reisreporters mij wat meer vertellen? Eefje en ik kiezen Egypte, voor een weekje weg, omdat het zonzeker zou zijn... afgelopen mei bleek een uitzonderling te zijn!

'298905' door sidonius '298905' door sidonius

EgypteDahab

EgypteDahab

Wat wordt mijn...toek

sidonius

Egypte in rustiger tijden.....nog maar enkele maanden geleden.Nu zou de man kunnen denken: wat wordt mijn toekomst? Het zijn spannende tijden voor de Egyptenaren, laten we er het beste van hopen.

'422398' door Cobinho '422398' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Morgen waarschijnlijk

Cobinho

Eefje en ik zijn aan het genieten in een heerlijk Egyptisch zonnetje. Hoor ik Eefje ineens vragen: “Wat zie ik rond de zon?”. In dunne wolkensluiers, waar de zon doorheen schijnt, kan een gekleurde ring rond de zon te zien zijn. De ring ontstaat door breking en weerkaatsing van zonlicht in de ijskristalletjes, waaruit die hoge wolken bestaan. Zo kunnen allerlei ringen, kransen, bogen in verschillende richtingen, lichtzuilen en lichtvlekken aan weerszijden van de zon ontstaan met prachtige kleuren. Deze optische verschijnselen worden halo's genoemd. Zeldzaam zij deze verschijnselen niet: gemiddeld om de twee of drie dagen is ergens in Nederland een halo te zien. Toch zijn er maar weinig mensen die het opvalt omdat we meestal niet in de zon kijken. Het is overigens zeer gevaarlijk om met het blote oog naar de zon te kijken. Om dit soort verschijnselen bij de zon te bekijken is het absoluut noodzakelijk om een donkere zonnebril op te zetten. De sluierwolken, waarin die kringen te zien zijn, zijn vaak de eerste wolkenvormen die een gebied met slecht weer vooruit stuurt. Binnen een dag na het zichtbaar zijn van zo'n kring, volgt er vaak neerslag, maar zeker is dat niet. (bron: KNMI)

'360832' door Cobinho '360832' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Planet of the Apes?

Cobinho

Op weg naar de eerste van drie duik/snorkelplaatsen, door de Golf van Aqaba, geniet ik van het landschap. De erosie heeft duidelijk het landschap gevormd. Er knaagt iets in mijn achterhoofd, want ik heb het idee dat ik dit eerder heb gezien. Ik moet heel diep graven en dan weet ik. Het lijkt op het landschap uit de originele `Planet of the Apes (1968)' - wellicht een opmaat voor het volgende maandthema `Filmtitels'? Het landschap uit het begin van de film, nadat de astronauten zijn gecrasht. Het is begrijpelijk dat niet een ieder deze film heeft gezien, maar het slot is toch een klassieker en zal bij de meesten wel bekend zijn door de verbijstering van Charlton Heston: http://www.youtube.com/watch?v=muEnLlycOn4.

'358614' door rolfbaas '358614' door rolfbaas

EgypteDahab

EgypteDahab

Meisje uit Bedoeinen.

rolfbaas

Tijdens een Jeep safari vanuit Sharm el Sheikh gingen we op de thee bij een bedoeinen stam in de buurt van Dahab. De thee was oké, maar ik ging toch vooral voor het maken van wat portretten.

'364670' door Cobinho '364670' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Dag in, dag uit

Cobinho

Elke dag kwam hij met z'n kudde kamelen langs, maar nooit op hetzelfde tijdstip. Soms lag ik nog niet aan het strand en de volgende keer was ik veel te druk met snorkelen, of bezig m'n gedachten te ordenen. ;-) Wat hij elke dag ging doen en waar hij heen ging is me een raadsel gebleven... iets voor de toeristen misschien of toch iets meer praktisch? Misschien dat RR RR (Rieneke) het weet, want zij zat toevallig in dezelfde periode in hetzelfde hotelletje. Bijna op de laatste dag zag ik hem in de verte aankomen. Snel in actie. Digitaal cameraatje uit de tas, nog sneller positie kiezen en klik... hebbes. Wat ik niet door had, was dat hij in een split second zijn kudde stopte en poseerde. Terwijl ik checkte of de opname was gelukt, vervolgde hij z'n (strand-)weg.

'345429' door Angelfish '345429' door Angelfish

EgypteDahab

EgypteDahab

Kleurrijke touwtjes

Angelfish

Overal in en rondom Dahab komen kleine meisjes hun zelfgemaakte armbandjes aanbieden om op deze manier een klein beetje geld te kunnen verdienen. Op den duur heb je zoveel touwtjes, dat je er een tapijtje van kan maken; feit blijft dat deze meisjes vrolijk gezelschap blijven!

'359388' door Cobinho '359388' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Heerlijk, helder... R

Cobinho

Ik snorkel rustig... genietend van het onderwater leven. Ik ben de enige snorkelaar, wat een geluk! Prachtige fauna en dan al die kleuren. Ik zie een koraalduivel, dus toch even opletten. Mijn aandacht is op de bodem en op de koraalduivel. Plots merk ik allemaal kwallen om me heen. Lichte paniek, want de steek van bepaalde kwallen is geen pretje. Ik manoeuvreer tussen de kwallen door. Terug in het hotel ga ga ik toch even het één en ander navragen, maar het blijkt dat ik van deze soort (Moon Jelly Fish - Oorkwal (ik hoop dat ik het goed heb)) niets te duchten heb. Het is zelfs zo dat de lokale jeugd deze kwallen gebruiken als een soort van bal, om over te gooien. Tja, je kunt ook overdrijven! De opname is gemaakt vanaf een boot. Het water was zo helder, zodat het bijna lijkt alsof de foto is gemaakt onder water... bijna dus!!!

'342888' door ejfovermaat '342888' door ejfovermaat

EgypteDahab

EgypteDahab

Anemones

ejfovermaat

Maar weer eens tijd om een onderwaterfoto te plaatsen. De anemoonvis , of zoals velen hem kennen Nemo, blijft toch wel mijn favoriet, helemaal zoals in deze rode bellenanemoon. Schichtig en fel verdedigd hij zijn stekkie. De anemoon is namelijk zijn thuis. De anemoon is giftig .Hij kan hier prima wonen en heeft zodoende geen last van andere vissoorten. Zijn kroost groeit op tussen de tentakels van de anemoon en vind zo goede bescherming. De Anemoon is voor de mens ook giftig. Niet dodelijk, maar je kunt er wel flinke pijn van krijgen als je hem aanraakt. Niet doen dus, alleen maar kijken als mijn vriendje Nemo het toelaat en niet dapper tegen je duikbril tikt om je weg te jagen :-}

'430007' door Cobinho '430007' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Klein gecamoufleerd

Cobinho

Mijn Eefje wil elk jaar aan het begin van de lente naar de zon… met een kleurtje alvast de Nederlands lente in. Meestal gaat ze met Nancy (vriendin van RR’er PaulHoo) maar soms met deze RR’er. In 2012 was het weer mijn beurt om mee te gaan. Na een paar dagen aan het strand te hebben geluierd, begon het toch wel te kriebelen. Het hotelletje was schattig maar er was absoluut niets te doen/beleven. Het dagelijkse snorkel-uitje bleek op gegeven moment ook niet meer voldoende te zijn. Ofwel, ik met mijn compact camera op pad om de omgeving – we zaten aantal kilometer buiten Dahab – te gaan verkennen. Waar ik al bang voor was, ook hier was niet veel te zien, weinig verscheidenheid in het landschap. Plotseling in een ooghoek zag ik een kleine beweging. Ik moest flink zoeken… was het mijn verbeelding, want ik kon niets vinden. Ineens… ja gespot. Ik knipperde met mijn ogen en was ‘em weer kwijt. Dus weer opnieuw goed zoeken… ja toch weer gespot! Ik heb gegoogled maar tot op heden heb ik niet kunnen achterhalen wat mijn kleine, gecamoufleerde is… heeft iemand een idee wat het is, want ik ben eigenlijk wel benieuwd!

'253808' door silly '253808' door silly

EgypteDahab

EgypteDahab

Sinai gebergte

silly

Dit uitzicht zagen we na een klim van 2200 m naar boven op de top van Mozesmountain een zware klim, en moest vaak even stoppen, maar des te meer tyd om even van het prachtige uitzicht te genieten

'424847' door Cobinho '424847' door Cobinho

EgypteDahab

EgypteDahab

Verlaten...achtergela

Cobinho

Op 18 december 2010 startte een golf van revoluties, opstanden en protesten in de Arabische wereld, de Arabische Lente. In Egypte, Tunesië en Libië hadden de opstanden succes en verdwenen de leiders/dictators van het toneel, maar het is in sommige landen nog steeds onrustig. Helaas gaat in Syrië de volksopstand nog steeds door en lijkt een oplossing ver weg. De gevolgen zijn ingrijpend geweest. De Egyptische toeristenindustrie heeft flink te lijden gehad. Leegstaande en niet afgebouwde hotelcomplexen in een woestijnlandschap is niet ongebruikelijk! Een paar jaar geleden waren Eefje en ik in Dahab voor een zonvakantie. Het hotelcomplex naast ons complex was nog niet afgerond. Op het strand vlak voor het onafgebouwde complex bevond zich het volgende bouwwerkje. Vanaf het eerste moment begon mijn hoofd te buzzen... was het iets opgezet door de werklui, om er te kunnen pauzeren. Of was het een rustplaats van een kamelendrijver of van de nomadische bedoeïenen… Zou het überhaupt nog gebruikt worden, zo te zien niet, maar ik heb geen idee! Wellicht kan iemand me het vertellen?

'91660' door danielle1974 '91660' door danielle1974

EgypteDahab

EgypteDahab

Snorkelen

danielle1974

even afkoeling zoeken onderwater is geen straf!