Cairo

'309040' door AnitaOedit '309040' door AnitaOedit

EgypteCairo

EgypteCairo

Pyramids of Giza

AnitaOedit

Voor deze opname heb ik gebruik gemaakt van een groothoek lens en ook hier heb ik op mijn moment moeten afwachten in de woestijn achtige landschap om geen toeristen bussen op mijn foto te krijgen.

'309349' door AnitaOedit '309349' door AnitaOedit

EgypteCairo

EgypteCairo

Camel ride

AnitaOedit

Terwijk ik in de zand lag om mooie foto's te maken van de Pyramides, lagen deze kamelen achter mij te rusten. Ik hoorde keer op keer hun brullen en ik draaide me om en zei " Okay vooruit jullie horen er ook bij ;) " Daarna ben ik verder gaan lopen om een nieuwe plekje te zoeken. Foto genomen met een groothoek lens vanuit een lage standpunt om de dynamische wolken partij beter in beeld te brengen.

'422657' door corriebalten '422657' door corriebalten

EgypteCairo

EgypteCairo

Goede gave

corriebalten

Een Egyptische vriend vertelde me een prachtig verhaal over waarom de dansende derwisjen met één handpalm naar boven en één handpalm naar beneden gericht dansen. De mystieke dansers uit de soefi-traditie draaien tijdens hun dans langdurig om hun as, en ervaren daarin de mystieke eenwording met het goddelijke. Hun omhoog geheven hand is de ontvangende hand. Daarmee ontvangt de derwisj de gaven van God. De naar beneden gerichte hand is de gevende hand. Daarmee worden de goddelijke gaven weer doorgegeven. Zo ontstaat er een doorgaande stroom van ontvangen en doorgeven. De dansende derwisj is als het ware het kanaal waardoor deze gaven heen kunnen stromen. Datgene wat je ontvangt is niet bedoeld om voor jezelf te houden, het wil de wereld in....mooi he..

'314974' door AnitaOedit '314974' door AnitaOedit

EgypteCairo

EgypteCairo

Camel driver

AnitaOedit

Ik liep langs de afgravingen van de Spinx en van de Pyramides....daar kwam ik veel werkende Egyptenaren tegen met kamelen en ezels. Ik heb deze foto expres met een groothoek lens gemaakt om alles geheel op beeld te krijgen...zoals de passerende kameel achter. Hope you like the style ;)

'484443' door Jenny '484443' door Jenny

EgypteCairo

EgypteCairo

Minbar

Jenny

Een mooie moskee om in Cairo te bezoeken is de moskee van Mohammed Ali, ook wel Alabaster-moskee genoemd. Deze moskee vind je bovenop de citadel en is gebouwd tussen 1830 en 1848 in opdracht van Mohammed Ali Pasha. In de moskee vind je twee minbars, waaronder die op de foto. Een minbar is het spreekgestoelte waar de imam zegeningen en de preek uitspreekt. Schuin achter de minbar ligt de mihrab. Van oudsher werd deze nis gebruikt voor het versterken van het geluid van de imam en het synchroon laten bidden van de gelovigen.

'338630' door AnitaOedit '338630' door AnitaOedit

EgypteCairo

EgypteCairo

Sta ik mooi op :)

AnitaOedit

De piramides van Gizeh en zijn kamelen.....je kan ze niet missen als je in Cairo bent. Deze lag wel heel leuk bij en het leek net hij/zij aan het poseren was :))

'428629' door MiekeDeHaas '428629' door MiekeDeHaas

EgypteCairo

EgypteCairo

Playstation 1

MiekeDeHaas

Dit tafereel kun je zo maar tegen komen in de straten van Caïro. Hij lijkt zijn fiets te hebben geparkeerd en heeft zich vervolgens op de spelcomputer gestort. Nu maar hopen dat het tafeltje waar de TV op staat het houdt.

'433243' door MiekeDeHaas '433243' door MiekeDeHaas

EgypteCairo

EgypteCairo

Goedlachs

MiekeDeHaas

Een wandeling door Cairo levert vaak leuke plaatjes op. Deze man zit heerlijk aan de straatkant, tussen de rommel, met zijn waterpijp. Hij kijkt me stralend aan. Zal vast iets aangenaams in zijn waterpijp hebben gestopt. Het roken met een waterpijp is onderdeel van een lange traditie en nemenh iervoor uitgebreid de tijd. (Gescande negatief)

'413425' door nita92 '413425' door nita92

EgypteCairo

EgypteCairo

Bonte kraai

nita92

In de drukte van Cairo kwam ik deze bonte kraai tegen. Ook in Nederland komen ze soms voor, maar dan om te overwinteren. De aantallen lopen helaas sterk terug, ze zijn nauw verwant aan de zwarte kraaien, maar worden toch als een aparte soort beschouwd. Te herkennen aan het tweekleurige verenkleed. De kop, borst, vleugels en staart zijn zwart, maar de rug en buik zijn grijs tot vuilachtig wit. Het zijn echte alleseters van insecten tot bessen, vissen, eitjes, afval en aas.

'354620' door Angeleye '354620' door Angeleye

EgypteCairo

EgypteCairo

Old en Wise

Angeleye

Deze oude man straalde levensgeluk en wijsheid uit: hij had alle tijd om zijn tandeloze lach te lachen, zijn kameel te laten zien (niet op de foto, maar lag voor hem). We troffen hem, toen we liepen door de grote bazar. Hij zat op een oude bank gelukkig te wezen...maar voor ons stond hij, stram en wel, met stok, op om zijn geliefde bezit, zijn kameel, te tonen.

'414597' door corriebalten '414597' door corriebalten

EgypteCairo

EgypteCairo

Woestijnwind

corriebalten

De Khamsin, de verzengende woestijnwind die uit het oosten komt aanwaaien. Khamsin betekent vijftig in het Arabisch en duidt op de mogelijke periode dat de wind kan voorkomen. Cairo heeft het dan zwaar

'456993' door Zandkorrel '456993' door Zandkorrel

EgypteCairo

EgypteCairo

Rustig poseren

Zandkorrel

Mensen fotograferen in Egypte is niet makkelijk - op zijn minst kost het je geld, maar het kan ook een scheldpartij opleveren. Maar op de een of andere manier waren deze mannen heel relaxed. Ze zaten in de moskee en wilden graag even poseren, zonder tegenprestatie.

'300327' door EllenvanderMark '300327' door EllenvanderMark

EgypteCairo

EgypteCairo

Egypte blij!!

EllenvanderMark

Nou, ik plaats hem toch maar, want ik moet steeds aan Egypte denken!! Wat een blije uitzinnige mensen! Ik heb respect voor hoe rustig ze hebben afgewacht na de boodschap van gisteren!

'298126' door hansdewildt '298126' door hansdewildt

EgypteCairo

EgypteCairo

Storm...

hansdewildt

De piramiden van Gizeh zonder toeristen en zonder hinderlijke egyptische verkopers ? Er was gedurende de gehele dag een enorme zandstorm en niemand was zo gek om de piramiden te bezoeken......tenminste bijna niemand, want ik was dan die ene gek die het toch nodig vond om er foto's van te maken. Een verrekijker was hier wel zo handig geweest !! Nu maar hopen dat die andere storm in Egypte snel gaat liggen en dat de rust er weer terug keert !!

'310103' door hansdewildt '310103' door hansdewildt

EgypteCairo

EgypteCairo

Rookverbod ?

hansdewildt

Rookverbod in Cairo in Egypte...? Nooit van gehoord !! Waar je ook komt, overal wordt er gewoon gerookt en natuurlijk niet alleen de waterpijp. Overigens het rookverbod hier in Nederland heeft ook zijn langste tijd gehad zo lijkt het...tenminste in de cafe's !!

'485109' door Jenny '485109' door Jenny

EgypteCairo

EgypteCairo

Egyptisch Museum

Jenny

Aan het beroemde/beruchte Tahrirplein in Caïro ligt het indrukwekkende Egyptisch Museum. We hebben dit museum twee keer bezocht, in 1989 mocht er binnen nog worden gefotografeerd, weliswaar zonder te flitsen, maar tegenwoordig (de tweede keer waren we er in 2012) mogen er alleen in de tuin rondom het museum foto's worden gemaakt. Op de voorgrond een van de prachtige beelden in de tuin, op de achtergrond een gebouw met aanzienlijke (brand-)schade aangericht tijdens de rellen (Arabische Lente) van januari 2011. Duizenden burgers bezetten het Tahrirplein als protest tegen het regime van president Hosni Moebarak, waarna hij ca. 2 weken later aftrad. Tijdens onze vakantie begonnen de rellen opnieuw, ditmaal gericht tegen de nieuwe president Morsi vanwege uitbreiding van zijn bevoegdheden. Het Egyptisch Museum kwam in 2011 ook niet ongeschonden uit de strijd. Het werd geplunderd en enkele tweeduizend jaar oude mummies werden beschadigd.

'307539' door Cobinho '307539' door Cobinho

EgypteCairo

EgypteCairo

Niet de sfinx of de..

Cobinho

... de Citadel (van Saladin). Het gebouwencomplex dateert uit de 12de eeuw en is gebouwd in opdracht van Saladin (sultan van Egypte) waar de bevolking van Caïro hun toevlucht konden zoeken. Opmerkelijk is dat voor de bouw van de Citadel stenen van de piramides van Gizeh gebruikt zijn. Het gebouwencomplex omvat o.a. de Mohammed Ali Moskee, het Politie Museum, het Militair Museum en het Archeologisch Museum. Tot slot biedt de citadel indrukwekkende panorama’s op Caïro.

'390158' door nita92 '390158' door nita92

EgypteCairo

EgypteCairo

Binnenplaats moskee

nita92

Op de foto de met alabaster bedekte centrale binnenplaats van De Mohammed Ali Moskee in Cairo. De moskee wordt ook wel de Alabaster moskee genoemd, omdat zij voor een groot gedeelte met dit materiaal bedekt is. Op de binnenplaats als blikvanger een erg fraaie fontein waar gelovigen zich wassen en reinigen. Rechts een sierlijke klokkentoren (in de steigers), een geschenk van Koning Louis-Philippe van Frankrijk als dank voor de Obelisk uit Luxor die nu pronkt op de Place de la Concorde in Parijs. De klok werd al tijdens het transport naar Egypte beschadigd en is nooit gerepareerd. De Mohammed Ali-moskee ligt bovenop de Citadel, een must see als je toch in Cairo bent.

'273720' door hansdewildt '273720' door hansdewildt

EgypteCairo

EgypteCairo

Mannenwerk !

hansdewildt

Net buiten Cairo zag ik dit lijnenspel van buizen. Deze stijger werd gebouwd voor de aanleg van een nieuw viaduct. Tussen al die buizen waren mannen aan het werk. Het zag er niet erg stabiel uit...

'441369' door FKlaver '441369' door FKlaver

EgypteCairo

EgypteCairo

Hoogstandje

FKlaver

De piramiden hebben de tand des tijds doorstaan. De makers ervan hebben prestaties geleverd die we ons nu niet eens kunnen voorstellen. De bouw van een Egyptische piramide was bovendien ontzettend veel werk en met duizenden arbeiders duurde het wel 30 jaar om een piramide te bouwen. Dat dwingt respect af.

'317490' door PaulHoo '317490' door PaulHoo

EgypteCairo

EgypteCairo

Smog panorama

PaulHoo

In het kader van het energiethema een inzending voor de schaduwkant van energiegebruik: SMOG. Deze foto is gemaakt vanaf de piramides bij helder weer 's ochtends vroeg. Later op de dag is het zicht nog minder en 's avonds zie je de geel/bruine dampen onder de lantaarnpalen hangen. Een fantastische stad om te bezoeken maar dit is wel een minpuntje. Het zal nog wel even duren voordat deze situatie verandert. Onze 'taxi' was een supervervuilende 35 jaar oude Peugeot en dat was bepaald geen uitzondering.

'158128' door Splint '158128' door Splint

EgypteCairo

EgypteCairo

Kleurrijk stel

Splint

Op Koranles luistert dit mooie groepje scholieren naar de lessen van hun leraar om daarna de moskee te bezoeken. Wat me opviel was de rijkheid aan kleuren en de openheid en vrolijkheid van deze jonge vrouwen.

'294694' door EllenvanderMark '294694' door EllenvanderMark

EgypteCairo

EgypteCairo

Belastingvrij.

EllenvanderMark

Onze gids nam ons op de laatste dag in Caïro mee naar een oude stadswijk, omdat we nog een paar uur over hadden. Op een gegeven moment wees hij naar een deur en zei: "Ga maar naar binnen!" Wij gingen een minaret "beklimmen". Na heel wat treden en buiten adem van de inspanning en hitte kwamen we boven. Daar hadden wij natuurlijk een prachtig uitzicht op de wijk. Opvallend was de toestand van de daken. Onze gids vertelde toen, dat je in Egypte geen belasting hoeft te betalen als je huis nog niet af is. Tja, waarom zou je er dan een goed dak op zetten?!

'281865' door Angeleye '281865' door Angeleye

EgypteCairo

EgypteCairo

Oud en gelukkig

Angeleye

Wandelend in de volkswijk achter de bekende bazar Khan El-Khalili trof ik deze oude man en zijn kameel (niet op de foto..). De wijk straalde armoe en viezigheid uit maar deze man zat daar op een gammele sofa midden in de troep met zijn kameel en probeerde zelfs moeizaam te gaan staan met zijn oude versleten lichaam en dito stok en een tandeloze grijs van oor tot oor. De levenslust spatte van deze krasse oude en minstens 80-jarige baas af!