Alexandrie foto's & tips

'496147' door RoyanvanVelse '496147' door RoyanvanVelse

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

De zuil van Pompei

RoyanvanVelse

Alexandrië heb ik altijd een betoverende stad gevonden. Alexander de Grote stichtte 300 jaar voor Christus wel 20 steden die zijn naam kregen, waaronder deze in het noorden van Egypte. Deze kreeg veel bekendheid door vergane wereldwonderen als de vuurtoren Pharos en de grote bibliotheek. In de stad staat trots de rode granieten zuil van Pompei. Al zeventien eeuwen houdt hij zich staande in een serapeum, dertig meter hoog en geflankeerd door sfinxen. Het serapeum, een tempel die gewijd is aan de hellenistische god Serapis, is grotendeels verwoest maar je kunt er nog doorheen lopen. Ook onder de grond. De granieten pilaar is puntgaaf en lijkt net als vele andere bouwwerken uit het oude Egypte de eeuwigheid uit te dagen. Daarnaast liggen de leeuwen met mensenhoofden al sinds mensenheugenis op wacht, vriendelijk kijkend en versteend. Het mooie van deze foto is dat je totaal niet ziet hoeveel (minder mooie) gebouwen er om het serapeum heen gebouwd zijn. De pilaar lijkt alleen te staan.

'276863' door Joia '276863' door Joia

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Moskee in het centrum

Joia

Vlakbij de Corniche en bij het centrum van Alexandrië liggen twee prachtige moskeeën! De steen van de moskeeën is erg mooi bewerkt. Ik heb er nog een meer gedetailleerdere foto van die ik ook zal plaatsen.

'500852' door JannavEek '500852' door JannavEek

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Rooftop

JannavEek

(een scan) De Corniche is nog grotendeels in de schaduw, de ochtendzon al over de huizen. Aan het ontbijt in het rooftoprestaurant van ons hotel, kijken we uit over de Middellandse Zee. Van de andere kant van waar we het meestal zien, namelijk de mediterrane Europese landen. De Corniche is de belangrijkste plek in deze tweede stad van Egypte met ruim vier miljoen inwoners. Het is de flaneerboulevard en later op de dag zal het er zeker druk worden.

'512517' door RoyanvanVelse '512517' door RoyanvanVelse

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Pharos

RoyanvanVelse

Niet alles uit het magische Egypte heeft de tijd weten te trotseren. Pharos bijvoorbeeld, de legendarische vuurtoren van Alexandrië was één van de zeven wereldwonderen uit de klassieke oudheid. Honderdendertig meter hoog was deze toren waarvan het licht op meer dan vijftig kilometer afstand kon worden gezien. Ruim anderhalve duizend jaar lang diende hij als gids voor de zeelieden alvorens hij aan het einde van de Middeleeuwen na twee opeenvolgende aardbevingen verging. De restanten zijn grotendeels in zee verdwenen. Honderd jaar later werd op dezelfde plek dit roze fort van Qaitbey gebouwd, voor een deel met behulp van granieten zuilen en grote brokstukken die van Pharos afkomstig waren. Het fort is mooi maar haalt het niet bij de schoonheid die de vuurtoren moet hebben gehad. Nog steeds wordt de vuurtoren in één adem genoemd met de naam van de stad. De eeuwigheid lijkt hij hiermee alsnog te hebben overwonnen.

'392660' door Dimphy '392660' door Dimphy

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Zon opkomst tijdens..

Dimphy

Naar gevoel toch wel lang gewacht voordat de zon op kwam. Maar we verveelde ons niet want aan de andere kant tegenover de zon opkomst hadden een zeer mooi uitzicht over de tempels en de opgravingen. Je kon echt zien dat er op sommige plaatsen nog steeds verder gezocht wordt neer overblijfselen c.q. voorwerpen.

'363269' door marjolijn '363269' door marjolijn

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Haven Alexandrië

marjolijn

Alexandrie is de een na grootste stad van Egypte, en strekt zich 20 km langs de Middellandse Zeekust uit. In de (Oostelijke) haven stond vroeger een van de zeven wereldwonderen van de oudheid, de Pharos, een 150 m hoge vuurtoren. Door aardbevingen bleef niets over van dit wereldwonder. Nu zijn in de haven kleurige vissersboten te zien, sommige ook al verval. In de visrestaurants kun je heerlijke verse vis eten. Rond de Oostelijke haven concentreren zich enkele bezienswaardigheden, zoals Fort Qaitbey (waar ik eerder al eens een foto van plaatste), een romeins theater, en de bibliotheek.

'308902' door willemein '308902' door willemein

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Dames op straat

willemein

In Egypte leven mensen veel meer op straat, zo ook deze dames die aan het eind van de middag gezellig met elkaar zaten te kletsen. Ook ik had een leuke talk met ze al was dat met handen en voeten. En een foto maken was prima.

'232402' door marjolijn '232402' door marjolijn

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Fort Qaitbey

marjolijn

Niet iedereen zal bij deze foto aan Egypte denken. Dit is fort Qaitbey in Alexandrië, aan de Oostelijke haven. Het werd rond 1500 gebouwd op de plek waar vroeger de vuurtoren stond, de Pharos, een van de zeven wereldwonderen uit de Oudheid. De vuurtoren stortte in door verval en aardbevingen. Bij de bouw van het fort is materiaal van de vuurtoren gebruikt.

'126542' door carootje '126542' door carootje

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Gemak dient de mens!

carootje

Waarschijnlijk was deze vrouw of te lui of hulpbehoevend om elke keer naar beneden te gaan. We zaten tegenover haar op een bankje aan de kade en eerst was de bakker aan de beurt die wat in het mandje stopte en daarna kwam ook nog de groentenman. Echt heel grappig gezicht en best ook handig verzonnen.

'294734' door renie '294734' door renie

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Openbaar vervoer in..

renie

Ondanks dat het materieel misschien aan vervanging toe is werkt het nog perfekt! Het piept, kraakt en is vreselijk stoffig maar rijdt wel op tijd!!! Je gaat gewoon ergens langs de tramrails staan en de tram stopt. Voor omgerekend 4 eurocent wordt je door heel Alexandrie gereden. Waar vind je nog zo'n toeristisch uitje voor die prijs?

'276868' door Joia '276868' door Joia

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Meisjes bij de zee

Joia

Deze meisjes zaten ergens bij de Corniche samen te kletsen en te genieten van de rust bij de zee. Een stadsbeeld wat je vaak zult zien als je in Alexandrië bent.

'127791' door carootje '127791' door carootje

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Vrolijke visser

carootje

Deze oude visser stond heerlijk te zingen toen hij bezig was met de vis uit zijn boot te halen. Klonk echt niet slecht, maar een "popstar" zou hij toch niet geworden zijn, denk ik!!!! Hij vroeg of ik een verzoeknummer wilde horen van hem!!! Gauw gezegd dat ik weer verder moest!!!

'507718' door RoyanvanVelse '507718' door RoyanvanVelse

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

250e foto: voor...Ale

RoyanvanVelse

Mijn 250e foto is voor Alexandros, de bijnaam van Alexander de Grote. Dat is één van de helden die ik bewonder. De Macedoniër was één van de machtigste koningen aller tijden en veroverde ruim driehonderd jaar voor Christus op jonge leeftijd een groot deel van de bekende wereld. Hij stichtte bijna twintig steden die de naam Alexandrië kregen Eén daarvan ligt in het noorden van Egypte, aan de Middellandse Zee. De huidige miljoenenstad was één van de belangrijkste steden in het Romeinse Rijk, vormde eeuwenlang het wereldcentrum voor kennis en cultuur en was een millennium lang de hoofdstad van Egypte. Alexandrië stond voor prestige. In de stad staat trots de rode granieten zuil van Pompei. Al zeventien eeuwen houdt hij zich staande in een serapeum, dertig meter hoog en geflankeerd door sfinxen. Het serapeum, een tempel die gewijd is aan de hellenistische god Serapis, is grotendeels verwoest maar je kunt er nog doorheen lopen. Ook onder de grond. De granieten pilaar is puntgaaf en lijkt net als vele andere bouwwerken uit het oude Egypte de eeuwigheid uit te dagen. Daarnaast liggen de leeuwen met mensenhoofden al sinds mensenheugenis op wacht, vriendelijk kijkend en versteend. Meestal worden de foto's vanuit een andere hoek genomen, waardoor je enkel de zuil en de leeuwen ziet, met de lucht als achtergrond. Ik vond het mooi om te laten zien hoe de zuil er écht bij staat: omgeven door gebouwen. Het is een ander en minder fotogeniek standpunt maar het is wel zoals het nu is.

'308611' door willemein '308611' door willemein

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Coptisch klosster

willemein

Op weg naar naar Alexandrië zijn we gestopt bij Wadi al Natrun vroeger stonden hiet wel vijftig Koptische kloosters er resteren er nog vier drie uit de vierde en één uit de achtste eeuw. Afgelopen week had ik de Priesters al op de site gezet.

'392364' door Dimphy '392364' door Dimphy

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Ballon vaart boven ou

Dimphy

Je moet wel heel erg vroeg je bed uit, maar het is zeker aan te raden als je de kans aangeboden krijgt om een ballonvaart boven het oude Egypte te maken in combinatie met het op zien komen van de zon. Ik heb even getwijfld of ik het wel zou doen, maar ben zo blij dat ik het wel gedaan heb want je hebt zo'n mooi uitzicht en je ziet stukken waar je als toerist misschien niet naar toe gaat. Ik ga hier zeker nog een keer naar terug om ook de minder bekende gedeeltes te gaan bezoeken.

'504252' door RoyanvanVelse '504252' door RoyanvanVelse

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

De beroemdste...bibli

RoyanvanVelse

Een van de machtigste koningen aller tijden, de jonge Macedoniër Alexander de Grote, veroverde ruim driehonderd jaar voor Christus een groot deel van de bekende wereld. In de nieuwe gebieden stichtte hij bijna twintig steden die de naam Alexandrië kregen. Een daarvan ligt in het noorden van Egypte, aan de Middellandse Zee. De huidige miljoenenstad was een van de belangrijkste steden in het Romeinse Rijk, vormde eeuwenlang het wereldcentrum voor kennis en cultuur en was een millennium lang de hoofdstad van Egypte. Alexandrië stond voor prestige. Tegenwoordig is het vooral een grote stad met een groots verleden. De stad is er een van verdwenen legendes. Alexander de Grote zou hier mogelijk begraven liggen maar niemand heeft zijn graf nog kunnen ontdekken. Ook stond in deze stad ooit de grootste bibliotheek ter wereld. Dit kenniscentrum herbergde niet minder dan een half miljoen boekrollen. Ergens in de eerste vijf eeuwen van onze jaartelling brandde het gebouw helemaal af. Slechts weinig stukken uit de collectie konden worden gered. Sinds 2003 staat er een nieuwe, moderne en indrukwekkende bibliotheek in Alexandrië. De architectuur is verbluffend en de vergane glorie wordt hiermee ietwat in ere hersteld. In de bibliotheek is een permanente expositie te bezichtigen over Anwar el-Sadat, de Egyptische president die in 1981 bruut werd vermoord. Foto’s en persoonlijke bezittingen worden er tentoongesteld en zelfs het blauwe uniform dat hij droeg op de dag van de aanslag ligt in een vitrine. De kogelgaten en de bloedvlekken zitten er nog in en herinneren aan het niet altijd vreedzame verleden van het land der farao’s.

'392368' door Dimphy '392368' door Dimphy

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Het oude Egypte vanui

Dimphy

Deir El-Bahari,de arabische naam voor: het noorelijke klooster. In dit heilige dal van godin Hathor liet farao Nebhepetre Mentoehotep 11e dynastie zijn dodentempel bouwen, de enige dodentempel op de wesroever van Thebe, Voor het eerst werd er op verschillende niveaus gebouwd, waardoor er terrassen ontstonden Er is niet veel meer van de tempel overgebleven Daarnaast vind je de tempel van Koningin Hatsjepsoet . Zeer zeker de moeite waard om deze te bezoeken. Ik ben hier voor de 2e keer geweest en nu tegenwoordig lopen er egyptenaren rond die voor een klein bedrag je van alles weten te vertellen m.b.t. de tekeningen die je op de muren ziet. Het levens verhaal van de koningin en haar gezin.

'528509' door RoyanvanVelse '528509' door RoyanvanVelse

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Het antieke...Alexand

RoyanvanVelse

Vanaf het moment dat de Franse zanger Claude François zijn enorme hit "Alexandrie Alexandra" uitbracht, raakte ik gefascineerd door deze Egyptische stad. Ook al is de vuurtoren verzonken in de Middellandse Zee en ook al is de antieke bibliotheek al eeuwen terug afgebrand, het blijft een prachtig stukje Egypte. Het was ooit zelfs de hoofdstad en het werd gesticht door niemand minder dan Alexander de Grote. In de stad staat trots de rode granieten zuil van Pompei. Al zeventien eeuwen houdt hij zich staande in een serapeum, dertig meter hoog en geflankeerd door sfinxen. Het serapeum, een tempel die gewijd is aan de hellenistische god Serapis, is grotendeels verwoest maar je kunt er nog doorheen lopen. Ook onder de grond. De granieten pilaar is puntgaaf en lijkt net als vele andere bouwwerken uit het oude Egypte de eeuwigheid uit te dagen. Daarnaast liggen de leeuwen met mensenhoofden al sinds mensenheugenis op wacht, vriendelijk kijkend en versteend.

'411347' door Joia '411347' door Joia

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Doorkijkje in Fort...

Joia

Fort Qaitbey is gelegen op een klein schiereiland bij Alexandrië. Het domineert de oostelijke haven van Alexandrië. Fort Qaitbey is gebouwd op de resten van Pharos, ook wel bekend als de vuurtoren van Alexandrië. Die werd beschouwd als een van de zeven wereldwonderen van de oude wereld en was 17 eeuwen in gebruik voordat een aardbeving de vuurtoren in de 14e eeuw definitief vernietigde. In de 15e eeuw besloot de Mameluk Sultan Al-Ashraf Qaitbey hier een fort te bouwen in het kader van een kustverdedigingssysteem tegen de Turken, die in die tijd Egypte bedreigden. Tot 1882 heeft dit gebouw als fort dienst gedaan. Tegenwoordig is het een maritiem museum.

'293502' door renie '293502' door renie

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Op weg naar de...Reis

renie

Of ze het op tijd halen weet ik niet, maar ze doen hun best. Wie weet zitten er lekkere hapjes in hun tassen, want we verwachten vanmiddag natuurlijk wel het een en ander! Ik verheug me er in ieder geval op!

'224447' door marjolijn '224447' door marjolijn

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Verweerde vissersbote

marjolijn

Misschien niet direct het eerste beeld waar je bij Egypte aan denkt, maar Alexandrië is zeker de moeite waard. De stad strekt zich uit langs de Middellandse Zeekust. Bij de haven zijn restaurantjes waar de verse vis die je aanwijst voor je klaar gemaakt wordt. De kleurige vissersbootjes liggen op het strand.

'301391' door vivelafem '301391' door vivelafem

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Lekker laten liggen..

vivelafem

Varend kwam ik Alexandrië binnen, een grote haven voor me met veel schepen die aanmeerden om hun vracht te laden en te lossen. Maar toen viel mijn ook op iets een stukje verderop; deze oude wrakken. In veel landen worden oude schepen verwijderd maar hier in Alexandrië hadden ze besloten ze lekker te laten liggen. En ik moet zeggen, ik vond het prachtig om te zien, deze vergane glorie!

'67941' door JannavEek '67941' door JannavEek

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Kameleon

JannavEek

En voor dat je het weet ben je van de weg afgedwaald om een kameleon te achtervolgen voor een portretje! Dit is ergens in het deltagebied, op weg naar Alexandrië.

'34152' door JannavEek '34152' door JannavEek

EgypteAlexandrie

EgypteAlexandrie

Met de tijd mee

JannavEek

Bibliotheca Alexandria is waar in het verre verleden de eerste kennis in manuscripten werd bewaard. En de traditie bleef bestaan: heden is het de meest uitgebreide digitale verzameling van geschreven informatie in het Midden Oosten. Het gebouw is modern en van een prachtige architectuur. Egypte gaat met de tijd mee.