Oost Burkina Faso

Bani is een dorp in het noordoosten van Oost Burkina Faso. Het staat bekend om zijn zeven lemen moskeeën. In het zuidoosten van het land liggen de bekendere natuurparken, waaronder het Parc National d'Arli, het Parc Regional du W, Réserve du Singou en Réserve de Pama.

Informatie over Oost Burkina Faso

Beste foto's & tips van Oost Burkina Faso

'488478' door Bowral '488478' door Bowral

Burkina FasoOost Burkina Faso

Burkina FasoOost Burkina Faso

Goudzoekers

Bowral

Vroeg in de morgen gaan de vrouwen en kinderen (en een geit!) van een naamloze nederzetting, zo'n 25 kilometer ten noorden van het stadje Kaya, op pad om goud te zoeken. Zij wonen en werken er onder bijzonder harde omstandigheden. De zon brandt de hele dag onbarmhartig. Er is in het geheel geen infrastructuur, laat staan dat er nutsvoorzieningen zijn. Ze leiden een nomadisch leven. Het is goud, en daarmee de kans op een beter leven, dat hen lokt naar deze onherbergzame plek. Met wat primitieve instrumenten en met blote handen ploegen ze de aarde om. Er kunnen weken voorbij gaan zonder dat ze ook maar een milligram goud vinden. Als het echt tegenzit, trekken ze weer verder in de hoop ergens anders meer 'geluk' te vinden

'422421' door Bowral '422421' door Bowral

Burkina FasoOost Burkina Faso

Burkina FasoOost Burkina Faso

De moskee

Bowral

Bani is een dorp in het noordoosten van Burkina Faso. Het staat bekend om zijn zeven lemen moskeeën. Het verhaal achter deze bijzondere bouwwerken is minstens zo interessant. In 1979 hoorde imam El Hadj Mohammed in een droom de stem van Allah. Allah vroeg hem een moskee te bouwen. Zonder enige architectonische of bouwkundige kennis ging El Hadj met hulp van alle dorpsbewoners aan de slag. Nadat deze centrale moskee klaar was, bouwde hij nog zes andere moskeeën op de omringende heuvels. De zes, kleinere moskeeën op de heuvels zijn alle gericht op de centrale moskee in het dorp. Iets wat tegen alle islamitische bouwregels ingaat: de moskeeën zijn niet gericht op Mekka. Dat heeft El Hadj destijds in grote problemen gebracht. Hoewel de moskeeën dus nog geen veertig jaar oud zijn, verkeren ze in een slechte staat van onderhoud. Toch stellen de dorpsbewoners alles in het werk de moskeeën te behouden. Met wat donaties van incidenteel passerende toeristen hopen ze hun 'culturele erfgoed' in stand te houden. Er worden geen diensten meer gehouden in de moskeeën. De zoon van El Hadj is nu de imam. Hij leidt je graag persoonlijk rond door het levenswerk van zijn vader.

'509936' door trudyvermeij '509936' door trudyvermeij

Burkina FasoOost Burkina Faso

Burkina FasoOost Burkina Faso

Het dorp Bani

trudyvermeij

Het sprookjesachtige Bani, het dorp dat gebouwd is van hout, water en zand, waarbij het water en zand gebruikt wordt om stenen te maken; het hout dus voor de pilaren of balken en de stenen voor de rest van het bouwwerk. Zo hebben tienduizenden vrijwilligers de centrale moskee en 7 omliggende moskeeën gebouwd, waar Bani zo bekend om is! Er schijnt een 'profeet' te zijn (zo gaat het verhaal) die in Bani woont en in 1979 opdracht gegeven heeft om de centrale moskee te bouwen, die zoals het hoort naar Mekka gericht staat. Op de berg erachter liggen echter 7 kleinere moskeeën (voor elke dag 1) met ingang naar de centrale moskee. Juist daar ligt de wrijving met de 'opperimam' in Mekka, want de profeet heeft nooit op school gezeten en al zijn kennis opgedaan door door het land te reizen. Een heel verhaal dus, maar het is geweldig om te zien, een echte West-Afrikaanse sfeer, bouwwerken en plaatjes! Bani ligt op de weg van Ouagadougou naar Gorom-Gorom!

Laat kaart zien