Botswana foto's & tips

'510355' door deerik '510355' door deerik

BotswanaSavuti

BotswanaSavuti

The Lion King

deerik

Over een week zit ik weer in het zo door mij geliefde Afrika. Ik hoop dan weer op een paar momenten waarop alles perfect samen valt, zoals op het moment van deze foto. Terwijl de meeste leeuwen liggen te relaxen besluit de koning (in wording?), vanaf het hoogste punt even hun territorium te overzien. Een tafereel uit het boekje, waar ik heel erg mee in mijn nopjes was.

'185835' door deerik '185835' door deerik

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Magisch 2

deerik

Bij een van mijn eerdere posts had ik het over magische momenten tijdens een reis. Dit was er voor mij ook een, omdat ik al jaren een drinkend luipaard wilde fotograferen. Dit exemplaar volgden we al bijna een uur, terwijl zij het aan de stok had met een hyena en toch echt wel de achterste helft van een impala terug wilde hebben. Bij een waterpoel midden in het bos, besloot ze even wat te drinken. Gelukkig gunde ze mij deze blik ;-) Het gevecht tussen luipaard en hyena is er overigens niet meer van gekomen (helaas ;-)).

'456875' door Roelvandersman '456875' door Roelvandersman

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

The hunter

Roelvandersman

in het droge gebied van de kalahari hebben de San of ook wel the bushmen genoemd allerlei innovatieve dingen bedacht, om in deze bizarre omstandigheden te kunnen overleven. Met hun rare klakgeluidjes erg leuk en mooi om te zien.

'143618' door Jelle51 '143618' door Jelle51

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Tot volgend jaar

Jelle51

Mijn laatste foto van 2008 is deze foto van een onvergetelijk mooie zonsondergang op het water van de Okavangodelta. Iedereen een fijne jaarwissseling..

'155632' door Jelle51 '155632' door Jelle51

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Onvergetelijk

Jelle51

Waren de zonsondegangen tijdens ons verblijf in de Okavango Delta. Wij denken er vaak met weemoed aan. Ik raad iedereen aan die naar Namibie gaat om ook de Okavango Delta in Botswana te bezoeken.

'189484' door deerik '189484' door deerik

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

WATERbok

deerik

In de Okavangodelta kom je deze Litschi-waterbokken nog regelmatig tegen. Hun voedsel bestaat uit grassoorten die in het water groeien. Je vind ze vrijwel atijd in de buurt van water. Litschi-waterbokken leven in kuddes tot 30 dieren die bestaan uit een mannetje, verschillende vrouwtjes en de jongen. Mannetjes die geen vrouwtjes om zich kunnen verzamelen, vormen een vrijgezellenkudde. Ze staan op het menu van alle grote jagers. Bij het minste of geringste onraad rennen ze het water in, relatief veilig, want de grote katten zijn er niet dol op. Als het water inrennen ziet dit er bijzonder spectaculair uit (Zie foto ;-)) Door exact met de snelheid van de impala mee te bewegen, komt hij mooi scherp op de foto en lekker los van de achtergrond. Het opspattende water geeft nog wat extra dynamiek en een nog sterker gevoel van snelheid.

'323036' door pensionado '323036' door pensionado

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Eerste kill

pensionado

In Chobe NP zag ik voor de allereerste maal hoe een leeuwin zich plotseling met volle kracht op een volwassen wrattenzwijn stortte en het dier zijn keel dicht beet. De bedoeling is dat de prooi stikt. Ik heb altijd gedacht dat de dood heel snel zou volgen, maar het was echt pijnlijk om te zien hoe het dier pas na 7 minuten niet meer met de achterpoten spartelde. Zie ook mijn tip van vandaag voor een betaalbare excursie naar het prachtige Chobe NP vanuit Livingstone.

'433406' door Jan10e '433406' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Gouden leeuwenuur

Jan10e

Op nog geen 2m afstand.... En niet dat wij nou zo close up gingen... Nee, de leeuwenfamilie zocht ons op. Nadat we een half uurtje hadden gestaan, raakten ze blijkbaar gewend aan de auto en kwamen vanachter de diverse bomen een kijkje nemen... De zon is inmiddels op en scheen prachtig door wat bladeren op dit exemplaar. Zo mooi en goed heb ik leeuwen nog niet eerder kunnen observeren. Meestal liggen ze wat voor pampus al of niet op de weg of zijn in het hoge gras aan het paren... Maar deze meeting met de leeuwenfamilie in Deception Valley Lodge zal ik me nog lang heugen. En ik zal jullie er nog een paar keer meer mee tracteren ben ik bang...

'210285' door Marjan '210285' door Marjan

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Samen eten

Marjan

Duizenden vogels, tientallen olifanten, honderden nijlpaarden, tientallen krokodillen, honderden buffels, honderden lechwes etcetera vind je langs de oevers van de Chobe-rivier. Ik heb bijna nog nooit zo'n gave wildlife-moment gekend als toen we hier in een bootje dobberden! Aan jullie de eer om de vogels op naam te brengen. Jullie hebben nu zoveel les gehad;-)))

'199541' door sidonius '199541' door sidonius

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Poler at sunset

sidonius

Een poler in de Okavangodelta bij zonsondergang, met een mooie weerspiegeling in het donkere water.. Polers zijn mannen die met een stok een bootje voortduwen door het moerasgebied van de Okavangorivier. De delta is een prachtig gebied met veel soorten prachtige vogels, maar ook wild: olifanten, leeuwen, luipaarden kun je er tegenkomen maar ook nijlpaarden en krokodillen. De landdieren verplaatsen zich van eiland naar eiland in deze delta. Kamperen in een bushcamp is een ervaring, waarbij je ook de gelegenheid hebt om de prachtige Afrikaanse zonsondergang te ondergaan.

'229662' door albertensandra '229662' door albertensandra

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Maffe giraffe

albertensandra

Locatie; Chobe NP, Botswana. Ja, het is dezelfde giraffe als mijn kerstkaart maar nu met een nog maffere pose. Gelukkig waren de jonge griraffes niet schuw en goed benaderbaar voor een paar mooie close-ups.

'197898' door Marjan '197898' door Marjan

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Zo lief!!

Marjan

Zoooo lief!! Dat was de reactie van een spaans jongetje op de camping toen we hem deze foto lieten zien. Helaas had hij nog geen leeuwen gezien en was hij jaloers op ons dat wij die dag ervoor maar liefst 9 leeuwen in Chobe hadden gezien. Plotseling zagen we ze liggen langs de kant van de weg. Heel even lagen ze mooi in het zonnetje, helaas verdwenen ze daarna in de struiken.. Maar het was een gaaf moment!

'186969' door deerik '186969' door deerik

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Hemels

deerik

Voor het weekend, een van mijn favoriete foto's. Een groepje antilopen (zeldzame Litschi-waterbokken) in de Okavangodelta. Door het felle opgloeiende gras, lijkt het net alsof ze als engelen uit het licht komen. De focus ligt op die ene die recht in de camera kijkt. Ben erg nieuwsgierig naar jullie mening. Het is eens wat anders dan de leeuwen en luipaarden ;-)

'243246' door Annemieke50 '243246' door Annemieke50

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Honger!!

Annemieke50

Deze kleine schreeuwende vogel is een Lilac Breasted Roller. In het Nederlands is het de Vorkstaartscharrelaar of Afrikaanse scharrelaar. Ze leven hoofdzakelijk alleen of als koppeltje boven in een boom, zodat ze goed de insecten en ander eten kunnen spotten. Ze maken hun nest vaak in een al bestaand gat in een boom, leggen 2-4 eieren en beschermen samen het nest, waar ze vaak heel agressief door worden naar andere vogels toe. Mannetje en vrouwtje hebben allebei de schitterende kleuren, er is dus geen verschil! Zo hoort het ook, vaak is het mannetje mooier dan het vrouwtje, maar bij dit vogeltje dus niet!!

'499253' door deerik '499253' door deerik

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Watertrappelen

deerik

De leeuwen bij Duba Plains hebben geen keuze, ze moeten bijna dagelijks door water heen in hun zoektocht naar eten; buffels. Ook de koning zelf moet hier doorheen. Hij kijkt er niet echt gelukkig bij....

'456794' door WKerkhof '456794' door WKerkhof

BotswanaMoremi

BotswanaMoremi

Lilac breasted roller

WKerkhof

Dit prachtige vogeltje is altijd weer een feest om te spotten. Hoe vaak je hem ook ziet, het blijft een schitterende verschijning. Het is de Lilac breasted roller of in het Nederlands vorkstaart scharrelaar

'457180' door polderboy '457180' door polderboy

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Een pooler op zijn...

polderboy

In beeld een pooler op zijn mokoro die door de papyrus velden vaart. Het is genieten in dit gebied, met zijn vele kreken en plassen. Overal kom je wild tegen. Van libellen tot olifanten en nijlpaarden. Ter verduidelijking. een poolder is de man met de stok die de boot vaart. Een mokoro, is een uitgehakte houten boomstam kano.

'194156' door deerik '194156' door deerik

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Geen vrienden!

deerik

Deze heer wilde absoluut geen vrienden worden met een paar hyenas die onder zijn boom rondhingen..... Zelf vind ik vooral die enorme snorharen erg indrukwekkend.

'456985' door neretslok '456985' door neretslok

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Drinken

neretslok

Het allerlekkerste voor de olifant is toch wel de drinkplaats, vermoed ik. Deze kolos deed zich er dan ook te goed. Deze olifant heeft een wondje of plekje aan het linker achterbeen, opvallend.... In 2010 hebben wij een rondreis door vier landen in Zuidelijk-Afrika gemaakt. Wij hebben deze reis geboekt in Kaapstad. De route die wij hebben gevolgd bevat, behalve enkele culturele en landschappelijke hoogtepunten (Himba’s, Sossusvlie, Victoria Falls), vooral veel wildparken. In ruim 3 weken hebben wij 7000 km afgelegd, wat veel lijkt, maar toch meevalt. Wij hebben niet het idee dat we niet overal lang genoeg konden blijven. Integendeel., we hebben veel wild gezien en dit uitgebreid kunnen bekijken. De reis werd gemaakt met een internationale groep in een omgebouwde safaritruck, van waaruit we uitstekend zicht hadden. Uiteraard werden in de wildparken jeeps gebruikt. De route deed o.a. de wildparken Kgalagadi Transfrontier Park (Noordelijke Kaapprovincie, Botswana), Etosha (Namibie), Caprivistrook (Namibie), Mosi Oa Tunya NP (Zambia), Chobe en Makgadikgadi Pans (Botswana) en een privé park in Limpopo aan. Genoeg wildlife gezien! De accomodaties waren bijna zonder uitzondering uitstekend.

'457823' door CBurgstad '457823' door CBurgstad

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Nijlvaraan

CBurgstad

Tijdens een verblijf in Chobe National Park maken we een boottocht over de Choberivier. Gedurende drie uur varen we langzaam van oever naar oever en je raakt niet uitgekeken: olifanten die de rivier oversteken, tientallen nijlpaarden die liggen te brullen in het water, krokodillen die van de oever snel het water in schieten enz. enz. Deze Nijlvaraan had zich wat verdekt opgesteld achter een graspol, maar was gelukkig nog net zichtbaar.

'507444' door vulture1960 '507444' door vulture1960

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Zonsondergang in een.

vulture1960

2 heerlijke dagen doorgebracht in dit erg mooie gebied , veel vogels, maar ook ander wild. Met de kano (mokoro) tot op 20 meter gevaren van een hippo. een erg speciale ervaring echt genieten. Daarna nog meer genieten tijden de terugtocht tijdens de zonsondergang. Perfect Africa moment. De Okavangorivier, die zijn oorsprong vindt in de hooglanden van Angola, verzandt hier in de Kalahariwoestijn. Een fijnvertakt labyrint van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van nijlpaarden, olifanten, verschillende antilopen en honderden vogelsoorten. De Okavango is een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden.

'223224' door albertensandra '223224' door albertensandra

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Sannies sunset

albertensandra

Lokatie, Chobe NP, Botswana. Op de terugreis van een geweldige boottochtje in het Chobe NP hadden we als afsluiter nog een mooie sunset die dankbaar door Sandra werd vereeuwigd.

'457179' door Graaf '457179' door Graaf

BotswanaOkavango Delta

BotswanaOkavango Delta

Pepere eiland

Graaf

We zaten 2 nachten op Pepere Island, in de Okavanga Delta, zo'n 3 uur varen vanaf Swamp Stop. De hele delta staat vol met prachtig, enorm groot papyrus-riet, heel mooi om te zien. Er zitten ontzettend veel vogels, en ook nijlpaarden, krokodillen etc. 's Avonds is het genieten van de ondergaande zon over het water. Ofschoon de Okavango Delta natuurlijk een van de meest toeristische plekken van Botswana is, er zijn hier zoveel kleine eilanden dat je je nog helemaal alleen op een safari waant.

'268226' door Marjan '268226' door Marjan

BotswanaChobe NP

BotswanaChobe NP

Hi!

Marjan

Helemaal in het noorden van Botswana kwamen de kids weer vanuit het niets als je met de auto ergens stopte! Elke keer verbaas ik me daar weer over. Je ziet ze niet, maar toch staan ze binnen een minuut bij je auto. Na een ballon gingen ze er weer vandoor, maar deze knaap, die ik al eerder plaatste, zwaaide nog even naar ons. Eens een bewerking geprobeerd;-))