Maun

'507444' door vulture1960 '507444' door vulture1960

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Zonsondergang in een.

vulture1960

2 heerlijke dagen doorgebracht in dit erg mooie gebied , veel vogels, maar ook ander wild. Met de kano (mokoro) tot op 20 meter gevaren van een hippo. een erg speciale ervaring echt genieten. Daarna nog meer genieten tijden de terugtocht tijdens de zonsondergang. Perfect Africa moment. De Okavangorivier, die zijn oorsprong vindt in de hooglanden van Angola, verzandt hier in de Kalahariwoestijn. Een fijnvertakt labyrint van riviertjes, stroompjes en eilanden vormt het leefgebied van nijlpaarden, olifanten, verschillende antilopen en honderden vogelsoorten. De Okavango is een waar vogelparadijs en je hoort zeker de indringende roep van de vele visarenden.

'231327' door Marjan '231327' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Fietsenrek

Marjan

Ach je kent het wel. Je komt een vogeltje tegen en je stopt en hupsakee opeens staan ze bij je auto. Waar ze altijd toch opeens vandaan komen weet ik niet, maar ze zijn er altijd direct. Zo ook dit amnneke die inmiddels de melktanden aan het ruilen is voor een volwassen gebit. Deze foto maakte ik in het uiterste noorden van Botswana langs de Chobe-rivier.

'250995' door Marjan '250995' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Bruine Slangenarend

Marjan

Langs de weg van Maun richting Moremi NP kwamen we opeens deze Bruine Slangenarend tegen. Deze arend is een soort uit de familie van de Accipridae. Deze Slangenarend komt in vrijwel elk afrikaans land ten zuiden van de sahara voor. Hij leeft vooral op de savannes en vermijdt opengrasland en bos. Onder andere door de onbevederde lichtgrijze poten is hij te herkennen. De arend op deze foto is volop in de rui, te zien aan de gaten in zijn vleugels. Deze veren zijn uitgevallen en worden stuk voor stuk vervangen door nieuwe armpennen. Zou een roofvogel vrijwel in één keer ruien dan kan hij niet meer vliegen en dus ook geen prooien meer kunnen vangen. Slechts één keer waargenomen tijdens onze reis.

'413984' door PleunGroeneveld '413984' door PleunGroeneveld

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Golden-Breasted...Bun

PleunGroeneveld

Bij de acacia-gors zijn bijna geen verschillen tussen de geslachten ze zijn zeer vergelijkbaar maar vrouwen hebben bruinere hoofd strepen, en de achterkant kunnen donkere strepen hebben. Jonge vogels zijn doffer en bleker dan de vrouwtjes. de afmeting is vergelijkbaar met een mus.

'201505' door Marjan '201505' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Nog bedroefder?

Marjan

Ook dit kleine meisje had net zo'n bedroefde blik als haar zus (?) die ik al eens eerder plaatste. Armoede is denk ik troef bij deze familie. Gelukkig konden we ze een beetje laten lachen toen we ze wat speelgoed gaven. Toen we weer weg reden zagen we voorzichtige glimlachjes om hun gezichtjes en zwaaiden ze naar ons....

'219304' door ingrover '219304' door ingrover

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Eekhoorn met noot

ingrover

Bij onze lodge in Maun zaten veel dieren waaronder eekhoorntjes!Deze zat er zo mooi voor met een noot tussen zijn pootjes geklemd lekker te smullen!

'284366' door konne000 '284366' door konne000

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Prachtige kleding

konne000

Hier een Hererovrouw met kind, die niet in Namibië woont, waar het grootste aantal Herero's voorkomt, maar in Botswana, een 100 km. westelijk van Maun. Ook hier bevindt zich een grote enclave van deze prachtig geklede mensen. Vaak zie je dat hoed en kleding van dezelfde stof zijn gemaakt, zoals ook bij deze jonge vrouw!!

'260496' door Marjan '260496' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Houtverkopertje

Marjan

Houtverkopertje langs de weg.... Toen wij richting Chobe en Moremi reden, hebben we bij dit meisje even een voorraadje hout ingeslagen. In plaats van je houtvoorraad op de camping te kopen, deden wij dit vaak bij de plaatselijke bevolking langs de weg. Wel even uitkloppen in verband met schorpioentjes;-))

'544439' door marcvankessel '544439' door marcvankessel

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Hartverzakking

marcvankessel

Een hele bijzondere manier om van dichtbij olifanten te spotten is door middel van een boottocht door de Okavango delta. Het levert ook wel eens een hartverzakking op. Bijvoorbeeld toen deze olifant, luid klapperend met zijn oren, het kleine bootje op enkele meters was genaderd. Ik schrok me wezenloos, maar de poler vertrok geen spier. Het schijnt zo te zijn dat olifanten als ze in het water staan wel vaak schijnaanvallen uitvoeren, maar nooit echt tot aktie over gaan. Dit vanwege het feit dat hun bewegingsvrijheid (door de aanzuigende kracht van de drassige ondergrond) beperkt is en daarom in geval van gevaar moeilijker kan vluchten. Gelukkig maar, want ik zat inmiddels ook met een drassige ondergrond. Ps. De orginele foto was (helaas) heel slecht van kwaliteit, dus heb ik er met een na-bewerking nog iets van proberen te maken.

'222538' door ingrover '222538' door ingrover

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Vogeltje in nestje

ingrover

Bij onze lodge in Maun staan we op vervoer te wachten die ons naar Moremi game reserve gaat brengen voor een mokoro trip en een overnachting in de bush in een tewntje!opeensw zien we dit mooie vogeltje uit zijn/haar nestje komen,mooi foto moment natuurlijk als zijn/haar koppie eruit steekt om weg te vliegen!

'339130' door PaulHoo '339130' door PaulHoo

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Bird in Paradise...(S

PaulHoo

Een van de mooiere vogelsoorten vind ik ijsvogels. Tijdens onze excursie op de delta zag ik de kleine kleurrijke versies vliegen maar gunden me helaas niet de mogelijkheid ze goed to fotograferen, hetgeen wel lukte bij deze Pied Kingfisher. Helaas dus niet de turquoise vogel uit het onderstaande nummer, maar was er toch blij mee. http://www.youtube.com/watch?v=RBXTNAdvGKI&feature=player_embedded Saw you flying by Flash of Turquoise Blue I just had to try To keep your life in view My bird of paradise Sweet bird of paradise Wish that I could fly I'd be beside you now But I can only sigh And watch you circle round My bird of paradise Sweet bird of paradise My bird of paradise Sweet bird of paradise My bird of paradise So you fly away When will you come again So I can watch you play In the pouring rain My bird of paradise Sweet bird of paradise My bird of paradise Sweet bird of paradise My bird of paradise

'281542' door konne000 '281542' door konne000

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Stokbrood hoedje

konne000

Denkende dat de Herero bevolking alleen in Hereroland in Namibië voorkwam, had ik me daar toch lelijk in vergist. Ook in de buurt van Maun (Botswana) treffen we een clan van deze bevolkingsgroep aan, waarvan ik deze prachtig geklede jongedame daar trof!!

'254262' door Marjan '254262' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Bang

Marjan

Dit kleine meisje werd door haar zus meegenomen richting onze auto toen wij voor hout stopten. Maar aankomend bij de auto was de angst van haar gezichtje af te lezen. Ze dook op de arm van haar zus in elkaar en durfde ons niet aan te kijken.

'279375' door konne000 '279375' door konne000

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Lachende Hererovrouw

konne000

Ondanks het feit dat je denkt de Herero's enkel tegen te komen in Hereroland in Namibië, troffen we ook een hele enclave aan in de buurt van Maun. Verrassenderwijs wilde deze vrolijk lachende jonge vrouw wel op de foto, dus doen!!

'431094' door Jan10e '431094' door Jan10e

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Avondrood

Jan10e

We logeerden in Discovery Bed & Breakfast en kregen volop tips om ergens te lunchen of te dineren. Hier hebben we een heel genoeglijke avond met avondrood op het terras van Thamalakane river lodge. Behalve het uitzicht is ook het eten hier niet verkeerd. De rivier is de Thmalakene rivier zo'n 19 km ten noorden van Maun.

'200864' door Marjan '200864' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Angst

Marjan

Dit kleine meisje werd door haar zus meegenomen richting onze auto, maar aankomend bij de auto (de auto is overigens ook te zien op deze foto;-)) was de angst van haar gezichtje af te lezen. Ook deze foto maakten we tijdens ons verplichtte ritje terug naar Maun (zie tip Nationale Parken - toegangsbewijzen)

'199460' door Marjan '199460' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Broertje van bedroefd

Marjan

Dit was het broertje van het meisje op onze vorige upload. Hier kijkt hij naar Marjan die net zijn zus een speelgoedje gaf. Het smoezelige gezicht door het zand en de vlieg die nog even komt eten bij zijn lip zagen we veel bij de kinderen in Botswana.

'224093' door Marjan '224093' door Marjan

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Leegte?

Marjan

Toen wij weer 100 kilometer terug moesten rijden naar Maun, omdat we geen permit voor Moremi hadden kwamen wij dit meisje tegen. Marjan had allemaal kleine speelgoeddingetjes meegenomen en was ze op dit moment aan het uitdelen. De 'leegte' die ze in haar ogen heeft, deed mij veel op het moment toen ik haar vastlegde. Een beetje bedroefd lijkt het wel.

'440014' door Jan10e '440014' door Jan10e

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Pontje?

Jan10e

Vanuit Discovery B&B (een echte aanrader als je in Maun onderdak zoekt) is het 5 min. lopen naar de oever van de rivier. Hier staat een dikke boom aan de waterkant met een paar Mokoro's eronder. We zijn hier voor de zonsondergang. De kleur in het landschap krijgt al de mooie gloed. Daar komt een bootje aan... mooi hoe het meneertje in evenwicht blijft met zijn lange stok. Nee, hij dient niet als pontje met zijn bootje... er stonden wat fuiken wel in het water, maar die heeft ie niet gecontroleerd. Hoe dreef op zijn gemak aan ons voorbij.

'299297' door LWesterik '299297' door LWesterik

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Muziek maken bij oma.

LWesterik

In Maun zijn we naar een traditional village geweest waar we uitleg kregen over de leefwijze van de mensen in de omgeving van Maun en de rest van Botswana. Er werd niet alleen veel verteld, maar er werd ook muziek gemaakt. Zo ook op dit houten plankje waar eerst inkervingen in gemaakt waren en waar daarna met metaal de 'snaren' gemaakt werden. Het klonk als een soort getokkel in verschillende toonhoogtes. Muziek wordt hier (zo werd ons verteld) voornamelijk door mannen gemaakt. De man die dit instrument bespeelde gaf het, na zijn optreden, aan dit kleine jongetje die bij zijn oma op schoot zat. Terwijl ik deze foto maakte werd er al weer een ander instrument bespeeld en daar was dit kleine mannetje nogal van onder de indruk. Hij begon wild met het instrument mee te zwaaien en dat terwijl het nog best een zwaar ding was voor zo'n klein ventje. De naam van het dorp ben ik vergeten, maar het was ook te zien in de aflevering Waar is de Mol? met Lieke van Lexmond.

'277758' door konne000 '277758' door konne000

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Mooie muts

konne000

Deze bebaarde man hebben we met zijn familie in z'n kraal opgezocht, omdat we nog wat kleding bij ons hadden die we graag wilden slijten!! Hartelijk welkom natuurlijk. Dit aparte hoofddeksel hebben we gelijk vervangen door een echte Hollandse pet en twee dagen later zag ik hem er nog mee lopen! Leuk, man!!

'280738' door konne000 '280738' door konne000

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Bellenblaas

konne000

Bellenblaas en ballonnen zijn de twee dingen die we altijd meenemen op vakantie en zeker naar Afrika!! Dit meisje troffen we bij de Okavango Delta in de buurt van Maun en al kun je het niet van haar gezichtje aflezen, ze was er ontzettend blij mee!!

'292282' door konne000 '292282' door konne000

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Herero-vrouw

konne000

De meeste Herero-mensen wonen in Namibië. Toch kwam ik vlakbij Maun een hele enclave Herero's tegen, waaronder deze prachtig geklede vrouw, die de hoed van dezelfde stof heeft als haar jurk. Het kindje bungelt er met een snotneus wat achterop!!

'431677' door Jan10e '431677' door Jan10e

BotswanaMaun

BotswanaMaun

Gouden mokoro

Jan10e

Vanuit Discovery B&B ten noorden van Maun is het een paar minuutjes lopen naar dit plekje aan de rivier. Er staat een boom waaronder een aantal mokoro's liggen afgemeerd. Deze ligt een beetje verder. Het is mooie avond met een gouden gloed. De mokoro lijkt van goud.