Makgadikgadi

'431031' door Jan10e '431031' door Jan10e

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Openbaar vervoer

Jan10e

Gewoon grappig. Kan natuurlijk nu een hele uitleg geven over het openbaar vervoer in Botswana. Heb er echter geen ervaring mee behalve dat ik regelmatig heb gezien dat we vervaarlijk werden ingehaald terwijl ze over de potholes vlogen die wij angstvallig trachten te omzeilen. Behalve ezels maken ook koeien en geiten gebruik van de bushaltes... Het traject Palapye... Serowe.... Rakops... Maun... ideaal om een goed beeld te krijgen van het Botswana buiten de gameparks.

'406272' door Roelvandersman '406272' door Roelvandersman

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Stokstaartjes

Roelvandersman

op tour door de zoutpannen, zijn we even gestopt om deze toffe beestjes te bekijken. Het was een familie van 12 waarvan 2 zich maar heel minimaal lieten zien. Vaak staan deze stokstaartjes recht overeind om de omgeving te controleren op gevaar. Deze waren alleen een beetje verlegen.

'494302' door Guidowater '494302' door Guidowater

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Stokstaartjes tour

Guidowater

Via internetvond ik een mogelijkheid om stokstaartjes in het wild te bezoeken. Vanuit Gweta lodge in Botswana werden tours naar deze beestjes georganiseerd. In de lodge werd prima rekening gehouden met een goedkopere prijs naarmate meer mensen mee gingen. Om 14.00 vertrokken we in een jeep en reden eerst langs een grote baobab boom. Vervolgens door allemaal authentieke dorpjes naar de stokstaartjes kolonie. Het was wel even zoeken omdat de beestjes zich continu verplaatsen en er meerdere ingangen van hun gangen stelsel zijn (en meerdere stelsels). Uiteindelijk was dit de eerste foto die ik maakte toen ik de jeep uit stapte. Ontzettend nieuwsgierig bleven ze naar ons kijken totdat ze zichzelf gerust gesteld hadden. Vanaf dat moment gingen ze door met hun dagelijkse gang van zaken. We konden tot op minder dan een meter van de diertjes af komen en konden zeker een half uur genieten. De hele groep verplaatste zich nog naar een ander hol waardoor we weer een stukje moesten rijden maar ook daar kregen we hetzelfde ritueel. Als toetje bij de tour kregen we een sundowner op de Magadikgadi zout vlakte. De gids verzoen ook leuke spelletjes die we op de eindeloos lege vlakte konden doen en we maakten de gekste foto's! Kortom een tour die absoluut de moeite waard is!

'462369' door Roelvandersman '462369' door Roelvandersman

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Slapen onder een...st

Roelvandersman

slapen onder een sterrenhemel, dat was ons doel op de makgadikgadi zoutpannen. Het leek ons tof om de sterren te kunnen zien, en hiervan de hele nacht te kunnen genieten, helaas voor ons was de enige ster die we zagen de zon bij opkomst. Tijdens de avond ontstonden er veel wolken en stak er een flink windje op. We zaten allemaal onder het zout, en 'sochtends was iedereen helemaal verwaaid en had rode ogen. Maar uiteindelijk toch een bijzondere ervaring!

'337872' door PaulHoo '337872' door PaulHoo

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Ben ik in beeld?

PaulHoo

We rijden door een klein dorpje waar een leuk kleurig schoolgebouwtje staat. Stuk voor stuk zijn de kindjes nieuwsgierig en we schudden wat handjes en delen pennen uit. Het achterste meisje draagt een grappig mutsje en op het moment dat ik haar wil fotograferen springt deze jongen ervoor, zijn neus op het hek duwend. Het meisje valt weg in de foto maar het totaalplaatje vond ik toch nog wel leuk.

'423597' door konne000 '423597' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Noordelijke Zwarte...

konne000

Hier een schuwe soort uit de Korhaan familie en wel de Noordelijke Zwarte Korhaan ( Witvlerk-korhaan in het Afrikaans, 52 cm). Hij, want dit is het mannetje, komt voor in open graslanden of velden met lage bossage. Moeilijk te onderscheiden van de zuidelijke korhaan. Enkel in vlucht is het verschil goed zichtbaar, daar deze soort een witte toppen aan z'n vleugels heeft!

'496380' door Jan10e '496380' door Jan10e

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Onweer in aantocht

Jan10e

In Rakops aangekomen zijn we op zoek naar de Rakops River Lodge. Niet moeilijk te vinden hoor... aan de rivier... maar ja, dan moet de toegangsweg wel begaanbaar zijn voor een VW polo. En dat was het dus niet. Ik ben er nog wel naar toegelopen, maar ook de staff kon ons niet helpen er te komen. Dus rechtsomkeer naar het Xere motel dat ik een stukje terug aan de weg had gezien. De donderbui komt nu toch echt dichterbij en ik zou graag hoog en droog in de acco willen zitten. Het Xere motel is trouwens een aanrader hoor. Kleinschalig huisje, konden er voor de avond eten bestellen en s'morgens ontbijtje (verder gebruikte niemand de maaltijden en dat kan niet zijn omdat het niet lekker is of duur is) Kunnen ook conferenties worden georganiseerd. Maar jeetje. dit ligt toch echt nog in de middle of nowhere. Dus was het allemaal best 'luxe' http://www.temba.co.za/botswana/xere_hotel.htm Het onweer een mooi spectakel.

'442965' door Jan10e '442965' door Jan10e

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Duo Lelkraanvogel

Jan10e

Lelkraanvogels worden tot 172 cm hoog, en wegen ongeveer 7,8 kg. De soort is de grootste kraanvogelsoort uit Afrika en de een na grootste van alle kraanvogels, op de Saruskraanvogel na. De rug en de vleugels zijn asgrijs. Boven de ogen en op het hoofd zijn de veren donkergrijs. De lel is ook donkergrijs en hangt vlak onder de keel. De staartveren zijn erg lang en hangen bijna op de grond. De borstkas en de nek zijn wit. De huid vlak voor de ogen tot aan de snavel is rood. Op diezelfde huid zitten een soort van wrat-achtige bobbels. De lelkraanvogel heeft lange zwarte benen en tenen. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is haast niet te zien, maar de mannetjes zijn gemiddeld iets groter. De jongen hebben minder bobbels dan de ouderen. (bron wiki) Deze zag ik op de weg vanaf Rakops richting Maun.

'348434' door konne000 '348434' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Wat ruik ik?

konne000

In Makgadikgadi zijn we heel wat steenbokjes tegengekomen. De steenbok is één van de kleinere antilopesoorten ( 50 cm) en leeft vooral solitair. Enkel in dfe paartijd kun je zowel mannetje als vrouwtje tegenkomen. Een schitterende soort, vind ik. Hier het mannetje, te onderscheiden aan z'n kleine hoorntjes!

'213027' door Lione Kolsteren '213027' door Lione Kolsteren

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Botswana sunset

Lione Kolsteren

Een mooie zonsondergang bij de zoutpannen van Makgadikgadi. Om 4 uur 's middags stonden we al paraat, want ons was verteld dat de sunset hier de moetie waard was. En ons wachten werd beloond. Een zwerm vogels komt net, mooi in een rij, voorbij vliegen!!

'522299' door konne000 '522299' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Laatste uurtje

konne000

Vanaf Maun, nadat we Chobe doorgecrosst hadden, zijn we enkele dagen in het Makgadikgadi N.P. geweest! Een belevenis qua wildlife, waarbij de leeuwen en olifanten langs je tent lopen. Ook hier gaat natuurlijk de zon onder, hetgeen toch elke keer weer een bijzondere belevenis is!

'296717' door konne000 '296717' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Grote jongens

konne000

Olifanten, fantastische dieren, maar wat zijn die volwassen beesten groot. Deze twee enorme joekels liepen zij aan zij langs onze auto, toen we met z'n tweetjes bij de hippopoel ( en tevens waterpoel voor de rest van het wild) stonden te kijken naar de dieren die hier hun dorst kwamen lessen. Niets doen, genieten en natuurlijk een plaatje maken!!

'410591' door konne000 '410591' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Pukkel op de neus

konne000

In Makgadikgadi sliepen we in een tentje op het dak van onze 4x4 midden tussen het wild in. De olifanten liepen rondom de wagen en dan is een close up van de kop snel gemaakt. Bij dit mooie exemplaar ontdekte ik een schoonheidsfoutje....een pukkeltje op de neus!!

'492304' door Jan10e '492304' door Jan10e

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Speelwerktuig

Jan10e

In Gweta lopen we op eigen houtje door het dorp. De school is inmiddels uit. Maar ook de jongere kinderen zien we los lopen. Ze hebben hier wel een heel bijzonder speel'werk'tuig gevonden als klimrek. We hebben twee nachten overnacht in Gweta Lodge. Rondavel met douche en toilet buiten. De bar, restaurant en zwembad zijn wat minder primitief. Gewoon een fijne plek om te verblijven. Ze organiseren ook excursies o.a. naar de zoutpannen.

'331120' door konne000 '331120' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Heel boos!!

konne000

Ondanks het feit dat deze olifant rustig lijkt te dineren, kun je aan z'n oren zien dat ie niet erg happy is met onze aanwezigheid aan de andere zijde van de bomen. Als de olifant z'n oren uitzet, ga er maar van uit dat ie erg boos is en kun je maar beter zorgen dat je weg bent, want die paat boompjes er tussen.....daar dendert ie zo door heen!!

'364485' door konne000 '364485' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Dorstig wild

konne000

Toen we vorig jaar naar Makgadikgadi toereden, dachten we dat daar niet echt het grote wild zat. We waren nog niet de gate door of struikelden al over een kudde olifanten. Alle grote wild, the big 5, was ook daar aanwezig en dat was genieten, maar ook huiveren alleen op de camping die niet omheind was, dus olifanten en leeuwen gewoon rond de tent! 't Moet even wennen, maar 't heeft wel iets! Bij de nijlpaardenpoel troffen we een grote groep dorstige zebra's aan, die gezelschap kregen van een prachtige mannetjes Kudu!

'319375' door konne000 '319375' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Stiekem loeren

konne000

Dit vrouwtje van de Steenbok (SH 50 cm.) had zich prachtig achter het hoge gras verstopt en zag mij wel. Zij dacht dat ik haar niet zag, maar zag haar wel, vandaar dat ik deze foto kon maken. We loerden naar elkaar!

'330764' door konne000 '330764' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Jong en oud

konne000

Hier twee generaties Bergzebra's ( Cape Mountain Zebra of Equus zebra zebra), waarschijnlijk moeder en kind. Het verschil met de gewone zebra ( of Burchell's of Chapman's Zebra) is dat deze tussen de zwarte strepen schaduwstrepen hebben!

'386421' door konne000 '386421' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Oude dame!

konne000

Deze oude dame hobbelt wat voort in de prachtige bushomgeving van de zoutpannen van Makgadikgadi. De oudheid is te zien aan de botuitgroei op het voorhoofd, dat het een dame is aan de nog vrijwel perfecte hoorntjes met toefjes. Door de strijd die de mannetjes jaarlijks weer voeren om de vrouwtjes zijn die hoorntjes volkomen afgesleten! Overigens zij ook dit dieren die je op afstand het beste met een verrekijker kunt bekijken!

'294334' door konne000 '294334' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Twee reebruine ogen..

konne000

Plots schrok het steenbokje op, keek op en zag mij. Even keken we elkaar aan en toen was het wegwezen. Prachtige dieren zijn het met die kleine spitse horentjes en die grote oren, die hij/zij onafhankelijk van elkaar kan bewegen!

'382240' door konne000 '382240' door konne000

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Mooie kerel!

konne000

Als je ergens een goede verrekijker voor nodig hebt is dat natuurlijk tijdens de Wildlife safari"s. Door mijn matige kijkertje zag ik deze prachtige Kudu-man en zijn metgezel de Drongo minder goed, als door mijn 500 mm. lens! Die kuduman is fantastisch vanwege zijn prachtige gedraaide horens!

'270977' door moma '270977' door moma

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Luipaard vrouwtje in.

moma

Op dezelfde dag dat we het mannetjesluipaard hebben gezien (zie eerder geplaatste foto), zagen we ook dit vrouwtje. Eerst dachten we dat het hetzelfde dier was, maar deze bleek kleiner te zijn en had een andere kleur ogen. Wow, twee van deze prachtige dieren op één dag. Ik had me van te voren niet gerealiseerd dat "op safari gaan" zo prachtig kon zijn.

'562278' door ChantalK '562278' door ChantalK

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Gnoe

ChantalK

Op de weg van de Okavango Delta naar Chobe NP hebben we overnacht in Nata. Bij Nata ligt het Nata Bird Sanctuary. Zoals de naam al vermoed zijn hier veel vogels te zien, maar daarnaast hadden we het geluk om een groep gnoes te spotten. Erg bijzonder!

'436532' door Jan10e '436532' door Jan10e

BotswanaMakgadikgadi

BotswanaMakgadikgadi

Lelkraanvogel

Jan10e

In de buurt van Rakpps zagen we een groepje prachtig grote vogels. Toen geen idee welke.. ja kraanvogels. Maar gelukkig is er wiki: Lelkraanvogels worden tot 172 cm hoog, en wegen ongeveer 7,8 kg. De soort is de grootste kraanvogelsoort uit Afrika en de een na grootste van alle kraanvogels, op de Saruskraanvogel na. De rug en de vleugels zijn asgrijs. Boven de ogen en op het hoofd zijn de veren donkergrijs. De lel is ook donkergrijs en hangt vlak onder de keel. De staartveren zijn erg lang en hangen bijna op de grond. De borstkas en de nek zijn wit. De huid vlak voor de ogen tot aan de snavel is rood. Op diezelfde huid zitten een soort van wrat-achtige bobbels. De lelkraanvogel heeft lange zwarte benen en tenen. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is haast niet te zien, maar de mannetjes zijn gemiddeld iets groter. De jongen hebben minder bobbels dan de ouderen. Nadat ik al diverse foto's had gemaakt van de diverse stelletjes.... gaat deze ineens even pronken met zijn vleugels!