Kasane

'201679' door Marjan '201679' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Lekker spelen!

Marjan

Daar lig je dan met een bootje voor 10 personen in het water van de rivier de Chobe, terwijl twee zwaargewichten besluiten om vlak langs je bootje te zwemmen om verderop even lekker te gaan ravotten in het water. En dat alles bij een mooi ondergaand zonnetje. Zucht....ik wil terug!

'96593' door Mier '96593' door Mier

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Leeuw eet impala

Mier

De kill niet gezien, maar het was duidelijk wat de leeuw hier at!

'200374' door Marjan '200374' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Gedeeltelijke...zonsv

Marjan

Nog maar een plaatje van onze supergave boottocht op de Chobe-rivier. We hebben drie uur gevaren tussen olifanten, krokodillen, nijlpaarden, honderden vogels etc. Wat een belevenis en dit moment zullen we niet snel vergeten. Een jonge stier komt op een tiental meters van de boot wat eten en prikt met zijn slagtand zo maar in de zon.

'358893' door konne000 '358893' door konne000

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Lekker koppie

konne000

Tijdens het winkelen in Kasane, maar vooral uit de winkel en even rustig bijkomen, zagen we dit heerljke kereltje! Mooi gaaf koppie, niets in de gaten en gewoon daar maar staan! Alle tijd dus voor dit portretje!

'418939' door adelheid '418939' door adelheid

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Pedicure?

adelheid

In Chobe NP veel olifanten gezien. Deze was zelfs zo dichtbij dat ik hem niet in z'n geheel in beeld kon krijgen. Dus daarom maar wat close-ups gemaakt, en ik vond het wel grappig om zo de teennagels van zijn poot te zien.

'495601' door WKerkhof '495601' door WKerkhof

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Goede reis!

WKerkhof

Vanuit Kasane begint een 10 daagse safari door Botswana. We slapen in tentjes die voor ons opgezet worden, maar wel midden in de bush staan! Een ongelooflijk gave ervaring. Als we ongeveer een uurtje onderweg zijn zien we deze dame met haar zoon/kleinzoon zitten. Een van de weinige mensen die we op deze trip tegen zullen komen. De gids maakt even een kort praatje met haar en dat geeft mij de gelegenheid snel een plaatje te schieten! Ze zwaait wat bescheiden, of ze ons een goede reis wil wensen!

'198842' door Marjan '198842' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

999+1=1000

Marjan

Eergisteren waren we een jaar lid van deze site en vandaag zag ik dat de teller van onze foto's op 999 stond. Om dat te vieren maar eens wezen speuren naar een mooi plaatje tussen de vele duizenden foto's die we weer uit ZA, Swaziland en Botswana hadden meegenomen om dit te vieren;-) Deze foto maakten we tijdens een boottocht over de rivier de Chobe in het noorden van Botswana. Naast het bezoeken van de SAN is ook dit een 'must to do' in Botswana. Wat was dat gaaf zeg. De gids legt de boot gewoon op slechts enkele meters van olifanten, krokodillen en iets verder weg van de nijlpaarden, want die wil je niet onder je boot;-) Fantastisch om mee te maken als je de olifanten ziet grazen en badderen in de ondergaande zon. Iedereen ontzettend bedankt voor de leuke reacties en contacten die we het afgelopen jaar van jullie mochten ontvangen! Bedankt!!!!!

'213152' door Marjan '213152' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Groenstaartglansspree

Marjan

De Groenstaartglansspreeuw (Lamprotornis chalybaeus) is een vogeldie broedt van Senegal tot Ethiopie en naar het zuiden toe tot in het noordoosten van Zuid-Afrika en Angola. Het is een algemene soort die voorkomt in open bosstructuren. Hij is ongeveer 22cm groot en heeft een vrij korte staart. Hij is glanzend blauw-groen met een paarsblauwe buik en hij heeft een kenmerkende blauwe oorstreek. De iris is helder geel of oranje en de sexes zijn gelijk aan elkaar, maar een jonge vogel is doffer en heeft een zwartbruine buik. Deze glansspreeuw nestelt in boomholtes die bijvoorbeeld door spechten of baardvogels zijn uitgehakt. Maar soms nestelt hij ook in grote nesten van ibissen en ooievaars. Hij komt in grote groepen voor, vaak samen met andere (glans)spreeuwensoorten. Het is een omnivoor en zijn menu gaat van ongewervelden tot zaden en bessen, maar zijn hoofdmenu bestaat vooral uit insecten. Soms zie je hem net als de ossenpikkers op de rug van levende dieren. Deze foto maakte ik op een camping vlakbij Kasane.

'199323' door Marjan '199323' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Grande!

Marjan

Zeker 5 meter lang was deze enorme krokodil op de oever van de Chobe-rivier en de breedte was ook enorm want aan de andere kant van onze boot stonk iets heel erg en dat bleek even later een dode nijlpaard te zijn. Deze krokodil had zich daar overduidelijk tegoed aan gedaan en lag hier lekker met de bek open uit te buiken van zijn diner. Prachtig hoe onze kapitein ons bootje er even wilde naast leggen, maar na een paar minuten konden we de stank van het nijlpaard niet meer verdragen en besloten we toch maar weg te varen. Overigens bewust gekozen voor deze 'uitsnede' zodat de bek met tanden wat meer naar voren komt;-)

'201242' door Marjan '201242' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Skimmer

Marjan

De vorige upload van deze soort was net niet helemaal scherp dus we gaan in de herkansing;-) Schaarbekken (Rhynchopidae) zijn een familie van zeevogels uit de orde steltloperachtigen. Opvallend is de snavel, waarvan de onderkant tot een derde langer is dan de bovenkant. Dit stelt de vogels in staat al vliegend met de bek open vissen en schaaldiertjes uit het water te vissen. De foto geeft de Afrikaanse Schaarbek (African Skimmer) weer. We fotografeerden deze vogel tijdens onze boottocht op de Chobe-rivier. Deze ligt zo'n beetje op de zuidelijkste grens van hun leefgebied. Zelden zie je ze in de Zuid-afrikaanse parken. Naast deze soort leven er nog twee soorten op de wereld, namelijk de Indische en de Amerikaanse.

'351796' door konne000 '351796' door konne000

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Agame

konne000

Lopende op de campsite van Kasane aan de Chobe River, zie ik daar op een boomstam ineens een vreemd dier omghoog klimmen. Dichterbij sluipend blijkt het, naar ik achteraf gewaar werd, een agaqme! Wat een kleuren wat een fraai dier! Geweldig en bleef ook nog mooi zitten voor een foto!

'304266' door Marjan '304266' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Groenstaartglansspree

Marjan

De Groenstaartglansspreeuw (Lamprotornis chalybaeus) is een vogel die broedt van Senegal tot Ethiopie en naar het zuiden toe tot in het noordoosten van Zuid-Afrika en Angola. Hij is ongeveer 22cm groot en heeft een vrij korte staart. Hij is glanzend blauw-groen met een paarsblauwe buik en hij heeft een kenmerkende blauwe oorstreek. De iris is helder geel of oranje en de sexes zijn gelijk aan elkaar. Een jonge vogel is doffer en heeft een zwartbruine buik. Deze glansspreeuwensoort nestelt in boomholtes die bijvoorbeeld door spechten of baardvogels zijn uitgehakt. Maar soms nestelt hij ook in grote nesten van ibissen en ooievaars. Het is een omnivoor en zijn menu gaat van ongewervelden tot zaden en bessen, maar zijn hoofdmenu bestaat vooral uit insecten. Soms zie je hem net als de ossenpikkers op de rug van levende dieren. Dit portretje maakte ik op een camping vlakbij Kasane waar de vogels naar je toekwamen in plaats van dat ze wegvlogen.

'236195' door Marjan '236195' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Jacana

Marjan

Grootlangtoon, Afrikaanse jacana, Lelieloper en Lotusvogel (Actophilornis africana) zijn allemaal namen voor deze vreemde vogel. De goede nederlandse naam is Lelieloper en het is een watervogel die herkenbaar is aan zijn grote voeten en klauwen die hen in staat stellen op drijvende waterplanten te lopen in de ondiepe meren die hun habitat zijn. De Lelieloper broedt dwars door Afrika ten zuiden van de Sahara. Ze leggen vier eieren met zwarte markeringen in een zwevend nest. De mannetjes nemen evenals in andere steltloperfamilies de verantwoordelijkheid voor het uitbroeden ervan. Het zijn forse en onmiskenbare vogels. Ze zijn 30 cm lang, maar de vrouwtjes zijn groter dan de mannetjes. Verder eet hij insecten en andere ongewervelden die ze uit de drijvende begroeiing van het wateroppervlak halen. Deze foto nam ik op het gazon bij onze overnachtingsplek in Kasane langs de rivier Chobe.

'243856' door Marjan '243856' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Lelkievit

Marjan

Een kievitsoort die ik in Namibie niet mooi vastgelegd kreeg, kreeg ik in Botswana langs de rivier Chobe wel goed voor de lens. De Lelkievit (En: African Wattled Lapwing; La: Vanellus sengallus) is een grote kievit in de familie van de waadvogels Charadriidae. Het is een regelmatig voorkomende vogel van afrika ten zuiden van de Sahara. Het zijn grotendeels bruine waadvogels met een zwarte kroon, wit voorhoofd en grote gele lellen. Deze soort broed in natte laaglanden, met name langs rivieren. Verder leeft hij van insecten en andere ongewervelde diertjes.

'357593' door nita92 '357593' door nita92

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Gescharrel

nita92

In de stad Kasane waar we onze rantsoenen voor de daaropvolgende dagen in het Chobe park moesten aanvullen, werden we verwelkomd door dit knobbelzwijn. Deze warthog had een gemakkelijke oplossing gevonden om aan zijn dagelijkse behoeften te komen. Het kostje werd bij elkaar gescharreld op het supermarkt- en parkeerterrein. Goed bekeken, we zagen dat daar altijd wat te vinden is. Moeders mooiste is het zeker niet, maar ik vind ze wel grappig

'408469' door adelheid '408469' door adelheid

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Terug naar huis

adelheid

Einde van de dag in Chobe NP. De olifanten zijn bij het water geweest om te drinken en stukje bij beetje vertrekken ze weer naar hun rustplaats voor de nacht.

'422752' door konne000 '422752' door konne000

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Genietend van de...la

konne000

Zitten in de puntige stekels van de acacia of niet, ik wil van de laatste zonnestralen genieten, lijkt deze Southern Yellow Billed Hornbill ( Geelsnavel Tok of in het Afrikaans Geelbekneushoringvoël) te zeggen! Geef hem/haar eens ongelijk, doen wij toch ook!

'297920' door konne000 '297920' door konne000

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Spiderman

konne000

Dit ventje kwamen we ergens in Kasane tegen en was gewillig om op de foto te gaan. Toen ik hem naderhand wees op z'n T-shirt en zei dat dit Spiderman was, wist hij bij god niet waarover ik het had? Keek me alleen maar vragend aan. Vast ergens een t-shirt gekocht of gekregen van een toerist, zonder dat hij wist wat dat embleem op z'n borst te betekenen had!

'236580' door Marjan '236580' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Bijna zwart-wit

Marjan

Op de Chobe-rivier in het noorden van Botswana hebben we een prachtige boottocht gemaakt. Tijdens deze tocht zie je verschrikkelijk veel vogels, waaronder deze Bonte IJsvogel (engels: Pied Kingfisher, wetensch. naam: Ceryle rudis). Bont betekent bij dieren doorgaans zwart-wit gevlekt. De bonte ijsvogel heeft dan ook een kenmerkend zwart-wit verenpak. Bovendien heeft hij een opvallende kuif. Het is een van de weinige ijsvogels die zich ook ver op zee waagt. Vaak staan ze 'biddend' boven het water om zich, als ze een vis zien, omlaag te storten.Hij is ongeveer 25 cm groot en leeft van vissen en amfibien. Hier was het bewolkt waardoor de hele foto vrijwel zwart-grijs-wit is geworden. Alleen in de tak zit nog een beetje kleur. Gemaakt vanaf het gazon op een camping in Kasane.

'495824' door Guidowater '495824' door Guidowater

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Chobe river sunrise

Guidowater

Om zes uur 's ochtends vertrokken we met onze game drive richting Chobe national park. Omdat de zon nog niet op was reed onze ranger eerst ringen de rivier waar we het beste uitzicht hadden op de opkomende zon. Toen we eenmaal langs de rivier bedding reden begon de zon op te komen en ontstond er een prachtige goud / gele gloed in de lucht. Aan de overkant van de rivier zag ik deze 2 mannen uit Namibië die met een Mokoro hun visnetten aan het controleren waren. Ze vormde een prachtig silhouet in een gekleurd landschap en dat terwijl ze zelf niet eens doorhadden dat ze zojuist verantwoordelijk zijn geworden voor één van de mooiste foto's van mijn reis door Botswana.

'303416' door konne000 '303416' door konne000

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Muisvogel

konne000

Soms zie je van die grote groepen vogels overvliegen, luid kwetterend met elkaar en opvallend door hun lange staart. Dit is de Speckled Mousebird ( Gevlekte Muisvoël in 't Afrikaans). Als ze dan even gaan zitten zie je dat ze ook nog zo'n prachtig kuifje hebben, alhoewel de rest overwegend grauw is. De snavel is voor het grootste gedeelte wit met een klein zwart puntje.

'306175' door Marjan '306175' door Marjan

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Glimlach

Marjan

Dit meisje liep samen met haar broertjes naar ons toe toen ik weer eens stopte voor een vogeltje:-)) Nadat we haar broertjes een ballon aangeboden hadden, boden we haar er ook eentje aan. Ze pakte hem glimlachend....

'144473' door trudyvermeij '144473' door trudyvermeij

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Looking back

trudyvermeij

Omkijkende zebra in Chobe NP

'237463' door FemkeWoltring '237463' door FemkeWoltring

BotswanaKasane

BotswanaKasane

Helemaal alleen...

FemkeWoltring

Deze foto doet mij steeds een beetje denken aan het kinderliedje "Er zat eens een zigeunermeisje huilend op een steen, huilend huilend, helemaal aalllen...". Klopt natuurlijk niet want EN het is geen zigeunermeisje maar een mooi jong dametje uit Botswana (Kavango-people, omgeving Kwando rivier), , EN huilen doet ze ook niet al kijkt ze wel erg serieus. hoe dan ook, mij sprak het beeld wel aan!