Kalahari

'456875' door Roelvandersman '456875' door Roelvandersman

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

The hunter

Roelvandersman

in het droge gebied van de kalahari hebben de San of ook wel the bushmen genoemd allerlei innovatieve dingen bedacht, om in deze bizarre omstandigheden te kunnen overleven. Met hun rare klakgeluidjes erg leuk en mooi om te zien.

'155632' door Jelle51 '155632' door Jelle51

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Onvergetelijk

Jelle51

Waren de zonsondegangen tijdens ons verblijf in de Okavango Delta. Wij denken er vaak met weemoed aan. Ik raad iedereen aan die naar Namibie gaat om ook de Okavango Delta in Botswana te bezoeken.

'433406' door Jan10e '433406' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Gouden leeuwenuur

Jan10e

Op nog geen 2m afstand.... En niet dat wij nou zo close up gingen... Nee, de leeuwenfamilie zocht ons op. Nadat we een half uurtje hadden gestaan, raakten ze blijkbaar gewend aan de auto en kwamen vanachter de diverse bomen een kijkje nemen... De zon is inmiddels op en scheen prachtig door wat bladeren op dit exemplaar. Zo mooi en goed heb ik leeuwen nog niet eerder kunnen observeren. Meestal liggen ze wat voor pampus al of niet op de weg of zijn in het hoge gras aan het paren... Maar deze meeting met de leeuwenfamilie in Deception Valley Lodge zal ik me nog lang heugen. En ik zal jullie er nog een paar keer meer mee tracteren ben ik bang...

'276287' door Lione Kolsteren '276287' door Lione Kolsteren

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

San vrouw

Lione Kolsteren

Achter deze San vrouw brandt een groot vuur, dat mooi een schijnsel op haar werpt en op twee vrouwenbeeldjes die er stonden. Een aardige combinatie, vond ik.

'417905' door Esthers '417905' door Esthers

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Bushman

Esthers

Na een tocht van 100 km kaarsrecht zandpad waarbij we niemand tegenkwamen op wat wild en vee na, kwamen we aan in het Haina camp middenin de Kalahari. Deze bushman liet ons zien hoe hun volk overleeft in de Kalahari. We hebben deze rondreis door Botswana met een 4 wiel drive met tent op het dak niet kunnen doen zonder dat we eerst een oude Columbus nr. 3 en de recente nr. 41 doorgespit hadden om inspiratie op te doen.

'484636' door Jan10e '484636' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

World Wildlife Day

Jan10e

World Wildlife Day. En het thema is: stop poaching and legal wildlife hunting. En iedereen die het wel doet krijgt met mij te maken. Later, als ik groot ben. Locatie: Desolation Valley lodge. Een aanrader om leeuwen te zien.

'237030' door hbplaatjes '237030' door hbplaatjes

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Vroege vogels

hbplaatjes

Dit is een zonsopkomst in de Kalahari. Het Kalahari NP is ongeveer 50.000 km2 en daarmee één van de grootste in Afrika. Na een koude nacht kwam de zon prachtig op achter de bomen waarin 2 neushoornvogels zaten.

'430731' door Jan10e '430731' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Ochtendgymnastiek

Jan10e

De 4e safaridrive vanuit Deception Valley Lodge heeft me laten kennismaken met een grote groep leeuwen.Gisteren hadden we de mama en 3 kleintjes al gespot, maar nog te ver weg en het licht was ook niet het je van het. Dus vanmorgen nog maar eens die kant op. En jawel. De hele familie bij elkaar.Voor het eerst zie ik tijdens een safari ook kleintjes. Ik heb ademloos zitten kijken. De boom die nu in beeld is wordt door diverse leeuwen gebruikt als krabpaal. De zon is inmiddels op en ik kon dit prachtige leeuwenportret maken.

'461029' door neretslok '461029' door neretslok

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Gemsbok

neretslok

Moeder en jong gemsbok, gefotografeerd in de Kalahariwoestijn van Botswana. Deze soort gemsbok komt in geheel Zuidwest Afrika voor. Ik blijf de tekening op hun kop heel mooi vinden. In 2010 hebben wij een rondreis door vier landen in Zuidelijk-Afrika gemaakt. Wij hebben deze reis geboekt in Kaapstad. De route die wij hebben gevolgd bevat, behalve enkele culturele en landschappelijke hoogtepunten (Himba’s, Sossusvlie, Victoria Falls), vooral veel wildparken. In ruim 3 weken hebben wij 7000 km afgelegd, wat veel lijkt, maar toch meevalt. Wij hebben niet het idee dat we niet overal lang genoeg konden blijven. Integendeel., we hebben veel wild gezien en dit uitgebreid kunnen bekijken. De reis werd gemaakt met een internationale groep in een omgebouwde safaritruck, van waaruit we uitstekend zicht hadden. Uiteraard werden in de wildparken jeeps gebruikt. De route deed o.a. de wildparken Kgalagadi Transfrontier Park (Noordelijke Kaapprovincie, Botswana), Etosha (Namibie), Caprivistrook (Namibie), Mosi Oa Tunya NP (Zambia), Chobe en Makgadikgadi Pans (Botswana) en een privé park in Limpopo aan. Genoeg wildlife gezien! De accomodaties waren bijna zonder uitzondering uitstekend.

'461011' door Jan10e '461011' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Leeuwen Broer en zus

Jan10e

Ze houden zich enigsinds verborgen in de begroeiing. De rest van de groep leeuwen ligt gewoon de weg te blokkeren en de jonkies spelen met mama leeuw. Waar deze twee oog voor hebben? Het grote mannetje komt hun kant op... Mooi toch hoe de oren, spikkels en snorharen vrijwel identiek overkomen..

'460253' door Jan10e '460253' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

San Bushmen experienc

Jan10e

In Deception Valley Lodge is het mogelijk om met een 2tal afstammelingen van een Bushman stam een namiddag met hen erop uit te trekken. Ze laten zien hoe hun grootouders en tot zekere mate ook nog hun ouders leefden, wonen, zichzelf in leven konden houden. Het jagen, hun wapens, de gebruiksvoorwerpen, het gebruik van de planten/kruiden, de 'kleding' van huiden... Een heel interressante middag. De mannen zijn in dienst van de lodge als ranger en tracker en zitten tijdens de safari's voorop de safari jeep. Ze hebben er duidelijk plezier in en hoewel ze nog weinig engels spreken (er is iemand bij om te vertalen) steken we er veel van op. Een aanrader om te doen. Ook andere lodges in de regio bieden een soortgelijke activiteit aan.

'334404' door albertensandra '334404' door albertensandra

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Mierenlunch

albertensandra

Blauwkopboomagame. Dit prachtige beestje zagen we in de boom. Hij was net aan het lunchen, de mieren die op de boom was hij heerlijk aan het verorberen. En wij kwamen zijn lunch verstoren......

'443986' door Jan10e '443986' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Grote Schoonmaak...le

Jan10e

Het mannetje is niet helemaal meer ongeschonden. Er lopen meerdere littekens over zijn kop. Nadat hij de boom had besnuffeld en had gelikt schermde hij de boom voor de andere leeuwen af. Effe niemand anders in de buurt. Moet even mijn vacht schoonpoetsen nadat ik er mee in een zebrabuik heb gezeten...

'443224' door Jan10e '443224' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Ik ben moe...

Jan10e

Ik ben moe... en ik gaap mijn kaken uit het gewricht. Maar ik heb voor 3 jonkies te zorgen.... en die houden me zo bezig de hele tijd... even bijkomen hoor...

'435460' door Jan10e '435460' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Lilac Brested Roller

Jan10e

De eerste ochtendsafari in Deception Valley Lodge zien we geen groot wild. En daar ons dat eigenlijk nooit is overkomen heeft dat ook wel weer wat.Maar zodoende wel uitgedaagd om dan in elk geval wel andere dieren vast te leggen. Dit is de vorkstaartscharrelaar. De nationale vogel van Botswana. Komt dan ook veel voor. Je ziet ze ook wel veel, maar je rijdt dan net te hard (ook al ga je maar 20/30 km per uur) en als je stopt is ie alweer gevlogen. De lucht is nog paarsig, want het is nog vroeg in de ochtend.

'434199' door Jan10e '434199' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Boomhypnose

Jan10e

Ik neem jullie nog weer even mee naar Deception Valley Lodge, ten noorden van het Kalahari Game Reserve. Ik ben nog even bij de boom die een grote aantrekkingskracht heeft voor de leeuw. Niet wetende dat er later ook nog een mannetje deze boom als een soort van liksteen gebruikt. En dat de cups spelenderwijs ook nog meer onze kant op komen. Vond het heel speciaal. De safari auto staat er nog geen 3m vanaf.

'344088' door konne000 '344088' door konne000

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Zuinig bekkie

konne000

Aparte dieren vind ik het, die struisvogels. Meestal tref je ze met z'n tweetjes of meer, deze liep geheel alleen. Lopen ze eerst weg, blijven dan staan, want zijn eigenlijk ontzettend nieuwsgierig. Dan kun je hem/haar heel rustig benaderen en is een close-up zelfs mogelijk, al had ie wel even mogen lachen!!

'313974' door konne000 '313974' door konne000

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Zwarte Korhaan

konne000

Deze Northern Black Korhaan ( 52 cm.) is een vrij schuwe vogel, die meestal als je hem benadert snel wegvliegt. Deze echter bleef nieuwsgierig staan en kon hem dan ook in close-up op de plaat zetten!!

'443266' door Jan10e '443266' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Welp met grote bek...

Jan10e

Ja, jullie hebben flink bij mijn moeder in de bek gekeken.. Maar ik kan ook een grote bek opzetten hoor! Ik doe gewoon mijn moeder na... Of ik nou moe ben of niet....

'462605' door lansjes '462605' door lansjes

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Verliefd stelletje

lansjes

Het mannetje van de Zuidelijke Geelsnaveltok = Southern yellow-billed Hornbill probeerde het vrouwtje het hof te maken door allerlei cadeautjes te brengen zoals bessen en schelpen. We waren getuige dat zijn avances succes hadden.

'433475' door Jan10e '433475' door Jan10e

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Kusje...

Jan10e

De cups zijn 3 maanden oud en drinken nog bij mams. Die ligt daarvoor lekker in het gras en laat de jongen hun gang gaan. Maar ook spelen ze om haar heen.Ze geeft ze hier en daar een lik. En knuffelen hoort er ook bij.

'88235' door Joanna '88235' door Joanna

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Tau pan

Joanna

Zonsondergang bij onze kampeerplek op de Tau Pan in het Central Kalahari Game Reserve. Een machtig mooie plek, only de lonely in de bush!

'407300' door noreen '407300' door noreen

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

Drinkende leeuw

noreen

Foto gemaakt in Central Kalahari NP. Onze camping was vlakbij een waterhole. De hele nacht hebben we brullende leeuwen gehoord. Toen we vroeg in de ochtend bij de waterhole gingen kijken, zagen we dit knappe mannetje zijn dorst lessen.

'313865' door konne000 '313865' door konne000

BotswanaKalahari

BotswanaKalahari

De mooiste

konne000

Eén van de mooiste vogels van de Zuidafrikaanse landen, vind ik persoonlijk de Lilac Breasted Roller oftewel de Vorkstaartscharrelaar ( Coracias caudatus, 32-36 cm., Z.-Afrikaans: Gewone Troupant)). Regelmatig te zien in de buurt van savannes, hoog in de boom gezeten of op een telefoonkabel.