Ghanzi foto's & tips

'178748' door Tsjikatilo '178748' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Lijnen des tijds

Tsjikatilo

Wat voor een verhalen zouden er schuil gaan achter dit gezicht vol lijnen van deze SAN vrouw?

'198129' door Marjan '198129' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

San-boy

Marjan

Bij Ghanzi Trail Blazers (op aanraden van de 6*-tip van Tsjikatilo) hebben ook wij een de SAN mogen ontmoeten. Dit jongentje samen met broertjes/vriendjes kwamen we tegen toen we door de scrubs naar een nabij gelegen dam reden. We gaven ze appels en als je dan die lichtjes in hun ogen ziet in hun stoffige gezichtjes, dan smelt je helemaal weg;-) Prachtig en indrukwekkend volk (genetisch de oudste bewoners van afrika) om te ontmoeten!!!

'267782' door Marjan '267782' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

San-boy

Marjan

Bij Ghanzi Trail Blazers in Botswana hebben ook wij de SAN mogen ontmoeten. Dit jongetjekwamen we tegen toen we door de scrubs naar een nabij gelegen dam reden. Hij was één van de vier mannetjes die ons stonden te bekijken. Na het krijgen van een appel brak de ban een beetje en durfde ze iets meer los te komen.

'174658' door Tsjikatilo '174658' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

San

Tsjikatilo

Een ontmoeting in de bush van Botswana met de San was een bijzondere ervaring welke ik niet had willen missen. De man op de foto was een van de beste jagers van zijn dorp en deelde graag (en met de nodige humor) zijn ervaringen en wetenschap over alles wat we tijdens de wandeling tegenkwamen....en dat was veel...heeeel veel!

'176754' door Tsjikatilo '176754' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Water...

Tsjikatilo

Een wandeling met de San leerde ons oa. waar ze hun water vandaan haalden. Een grote wortel (de naam van de plant ben ik vergeten...vergeef me ;-) werd uitgegraven en geraspt. In het raspsel werd een paar keer flink geknepen en onze gids demonstreerde vervolgens de drinkwijze....wonderlijk hoeveel water uit die ene wortel was te halen...fantastisch.

'203169' door Marjan '203169' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Doe gezond, eet een..

Marjan

Bij Ghanzi Trail Blazers hebben wij de SAN mogen ontmoeten. Dit jongentje, samen met broertjes/vriendjes, kwamen we tegen toen we door de scrubs naar een nabij gelegen dam reden. We gaven ze appels en als je dan die dankbaarheid in hun ogen ziet, dan smelt je helemaal weg;-) Prachtig en indrukwekkend volk (genetisch de oudste bewoners van afrika) om te ontmoeten!!!

'305981' door konne000 '305981' door konne000

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Slaapbaby

konne000

Laatst plaatste ik de foto van de San-vrouw, die zelf zo raar deed dat ze vergat haar baby naar de lens te keren, terwijl ze juist graag wilde dat hij/zij er op kwam. Toch voor haar nog maar een aparte plaat van het kind gemaakt, dat ondanks haar capriolen gewoon lekker doorsliep!

'201557' door Marjan '201557' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Dansende San

Marjan

Op de camping Ghanzi Trail Blazers (zie tip Tsjikatilo) kregen wij 's avonds een prachtige dansvoorstelling van de San voorgeschoteld. Prachtig hoe ze dansen en zingen. Hun kuitspieren moeten wel enorm sterk zijn van al dat dansen en stampen. De liederen die zij zongen hadden allemaal een dierennaam en het gedrag van de dieren kwam ook weer in de dans en zang naar voren. Absolute aanrader deze camping!!!

'266537' door Marjan '266537' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

San-jongen

Marjan

Bij Ghanzi Trail Blazers (tip hier op de site) hebben ook wij de SAN mogen ontmoeten. Dit jongetje, samen met broertjes/vriendjes, kwamen we tegen toen we door de scrubs naar een nabij gelegen dam reden. Prachtig en indrukwekkend volk (genetisch de oudste bewoners van afrika) om te ontmoeten!!! Dit kereltje had een jas aan terwijl het dertig graden was.

'269231' door Marjan '269231' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Wijsheid

Marjan

Aan het eind van de middag gingen wij anderhalve uur met drie SAN-mensen op stap, waaronder deze dame. Zij was de enige die een hoofddeksel droeg. Wanneer een SAN-dame zo'n hoedje draagt, is zij een zeer wijze vrouw die heel veel weet over de middelen uit de natuur. Dus dit is een wijze dame, maar dat zie je natuurlijk zo!

'267923' door Marjan '267923' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Anticonceptie

Marjan

Op zoek naar helende kruiden en wortels. Dat doen de San wanneer ze het veld intrekken. Deze oude dame was vroeger ernstig ziek vertelde ze. Ze zou al snel niet meer kunnen lopen werd er gezegd. Maar een oude San vertelde haar dat er in de natuur een krachtig medicijn was en dat ze die moest gaan zoeken. Dat deed ze en ze vond het na enkele dagen zoeken. En wat blijkt, ze loopt nog steeds als een kievit met de toeristen mee als ze gaan wandelen met de San. Zo vertelde onze San-gids het verhaal toen wij met deze mensen gingen lopen vanuit Ghanzi Trail Blazers. Hier heeft ze net iets gevonden waar ze naar zocht. Deze wortel bleek een anticonceptiemiddel te bevatten!

'205692' door Marjan '205692' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Effe smoken!

Marjan

Tijdens onze wandeling met de SAN deden ze voor hoe je binnen enkele teintallen seconden een vuurtje kunt maken. De oude dame die ook mee was, maakte direct gebruik van dit moment om even lekker een sigaretje op te steken. Nou ja, sigaretje, al met al was het een best ding. Inmiddels zijn de foto's op de post richting Botswana. Iedereen een fijne avond en tot morgen of tot foto/tip! En namens Marjan een fijne dag morgen! Ze vliegt vannacht richting Turkije (zie blog).

'181292' door Tsjikatilo '181292' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Rust momentje

Tsjikatilo

Tijdens een wandeling met de San (had ik al gezegd dat dit een absolute aanrader is) was een van de groepsleden een enorm verhaal aan het afsteken over een plantje (wel interessant overigens) Deze dame nam van de gelegenheid gebruik om even een rustmomentje te pakken en helemaal weg te dromen....

'205000' door Tsjikatilo '205000' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Tanden bloot

Tsjikatilo

Ik kan het niet laten om nog even een foto te plaatsen van de San. Iedere ochtend als ik naar beneden loop brengt deze me weer aan het lachen (ze hangt in een lijstje langs de trap in ons huis). De brede lach en samengeknepen ogen van deze Sanvrouw stralen zoveel plezier uit...daar wordt zelfs mijn donkerste dag heeeeel erg zonnig van. Enne dat lijstje eromheen heeft ze eigenlijk niet eens nodig...ze heeft zichzelf nl. heel mooi ingekaderd niet???

'209924' door Marjan '209924' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Vuurtje stoken

Marjan

Tijdens onze wandeling met de SAN deden ze voor hoe je binnen enkele tientallen seconden een vuurtje kunt maken. De oude dame die ook mee was, maakte direct gebruik van dit moment om even lekker een sigaretje te draaien. De hoed die de middelste vrouw draagt, wijst op het feit dat deze dame een wijze vrouw is en veel kennis bezit van de natuur. De jongen rechts wast zijn handen met water dat uit een wortel komt en van dit vocht kunnen 25 mensen drinken als ze in het veld zijn. Ondanks dat de gids helaas in de weg stond (zie schaduw rechts) wilde ik jullie dit plaatje toch even laten zien. Prachtig om mee te maken!

'198749' door Marjan '198749' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Wandelen met de SAN!

Marjan

is eigenlijk een vereiste om te doen als je in Botswana bent. Dit genetisch oudste volk van Afrika is/wordt zwaar onderdrukt door de overheid. Tot 50/60 jaar geleden mochten jagers in Botswana niet alleen op wild jagen maar ook op de SAN, is ons vertelt. Ze hebben een enorme kennis van de natuur en halen onder andere de anticonceptiemiddelen zo uit de grond. De wandeling met hen en hun verhalen waren een absoluut hoogtepunt van onze reis! Toen wij terug kwamen van onze reis, kregen wij van mijn (Gerwin) ouders een krantenartikel over de SAN in onze handen geduwd met daarbij een foto. Eén keer raden welke san-mensen er op die foto stonden;-)

'219572' door Marjan '219572' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Het gezicht

Marjan

dat schuil gaat achter de arm van onze vorige upload;-)) Dit is dus de dame in kwestie waarover het verhaal ging! Iedereen nog een fijne zondag, zo 25 woorden;-)))

'301505' door konne000 '301505' door konne000

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

San-baby

konne000

In Ghanzi liepen we een hele groep San mensen tegen het lijf. Nu gaat het met de San, net als met de Himba's, niet zo goed en deze groep hing dan ook voor de plaatselijke kroeg en aan de mondgeuren te oordelen..... Toch waren ze erg vrolijk en wilden wel op de foto, als ik de baby er ook maar op wilde zetten. Nou...hier is hij/zij dan!! Moeder was wel tevreden aan haar stralende lach te oordelen!

'303531' door Marjan '303531' door Marjan

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Sigaretje

Marjan

Deze oude SAN-dame, waarvan het laatste portret helaas verwijderd is, zat hier even lekker een klein sigaretje te draaien. Volgens mij rookte ze een soort stokje dat ze in een buisje had gestoken. Helaas vergeten te vragen wat voor stokje het was:-)) Prachtig volg om te bezoeken en te ontmoeten!

'191719' door Tsjikatilo '191719' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Ontspanning

Tsjikatilo

Na een flinke wandeling vol ontdekkingen en hard werken voor onder andere deze man is het tijd voor wat ontspanning...hier in de vorm van een rokertje. De ijzeren pijp wordt gevuld met wat gras en tabak en aangestoken dmv. het zelfgemaakte vuurtje. Met het stokje stampen ze de boel iedere keer weer een beetje aan. Iedereen geniet mee en dan bedoel ik niet alleen van de walm, maar ook van de 'pijp' zelf. Eerlijk zullen we alles delen en na een paar diepe halen gaat de pijp door naar de volgende. Wij slaan over roken is niet echt ons ding, maar een prachtig gezicht is het wel.

'184138' door Tsjikatilo '184138' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Lol

Tsjikatilo

Niet alleen leerden we veel van de San tijdens een wandeling met ze...ze bleken ook nog eens over een enorme dosis humor te beschikken en we hebben dan ook heerlijk kunnen lachen zoals je ziet... met en om elkaar!

'533824' door marcvankessel '533824' door marcvankessel

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Poep-zoekers

marcvankessel

De Khoisan (San, Bosjesmannen, Bushmen) komen voor in Zuidelijk Afrika (incl Angola). Op dit moment leven er nog ongeveer 150.000 in kleine gemeenschappen. De mannen zijn meesters in spoorzoeken en in de jacht, de vrouwen in het vinden van eetbare planten en wortels. Deze foto heb ik genomen tijdens een wandelsafari met de San in Botswana. Ik vond het een van de meest interessante (= leerzame) excursie die ik ooit gedaan heb. Ongelooflijk wat zij aan sporen op de grond zien, terwijl ik er met mijn grote voeten overheen stap. Pootafdrukken, afgebroken takken, vruchten die op de grond lagen; alles vertelde een verhaal. Uit de uitwerpselen was o.a. op te maken hoe lang het geleden was dat het dier voorbij was gekomen. En ook verbazingwekkend was het wat je allemaal kunt eten (en drinken) uit de wilde natuur. En belangrijker, wat je absoluut niet kon eten! Het was een super ervaring

'184791' door Tsjikatilo '184791' door Tsjikatilo

BotswanaGhanzi

BotswanaGhanzi

Wassen

Tsjikatilo

In een van mijn eerdere foto's liet ik al zien dat de San hun water onder andere uit een grote wortel halen. Ze raspen de wortel en door er vervolgens flink in te knijpen komt er water vrij. Niet alleen drinken ze hier van...ook wassen hoort erbij zoals je ziet en da's ook wel nodig want alleen al van het uitgraven van die wortel word je best vies.