De mooiste geheime plekken van de Kalahari image
Lkoedam

De mooiste geheime plekken van de Kalahari

Een roadtrip door de enorme Kalahariwoestijn in Botswana en Zuid-Afrika, vol fascinerende ontmoetingen met Bosjesmannen en wilde dieren, is een ervaring voor het leven. Een aantal bijzondere ecolodges dragen daar een steentje aan bij.

Foto: Louise ten Have
Foto: Louise ten Have (© Columbus Travel 2015)


Het woord ‘Kalahari’ betekent ‘Plek van de Grote Dorst’ in het Tswana, de taal van de inheemse Bosjesmannen. En wat voor één: de woestijn, die zo’n zeventig procent van Botswana beslaat en zich uitstrekt tot de randen van Zuid-Afrika, Namibië, Angola en Zimbabwe, is zo groot als heel Frankrijk. Het gebied bestaat grotendeels uit rood zand, veroorzaakt door de vele mineralen die er in de grond zitten, zoals koper en nikkel. Hoewel het in de Kalahari zelden regent, er geen rivieren zijn en de temperatuur in de zomer tot extreme hoogte kan stijgen, is het bij lange na niet één grote kale vlakte, maar vind je er veel graspollen en planten, duinen en tot wel 2600 meter hoge bergen. Je kunt de Kalahari deels goed bereizen met een normale auto (ook op de onverharde dirt roads), maar voor de echte woestijnervaring huur je een terreinwagen met kampeeruitrusting.



De meest bijzondere lodges van de Kalahari



Via een aantal bijzondere lodges krijg je een uniek inkijkje in de natuur. Een van onze favoriete bestemmingen is het Zuid-Afrikaanse Madikwe Game Reserve, tegen de grens van Botswana. In het hart van het reservaat staat Jaci’s Lodge, die bestaat uit drie op palen gebouwde huizen aan de kant van een rivier. De gehele lodge is in feite op de eerste verdieping en dat is maar goed ook − ’s nachts vraag je je af welk dier nu weer onder je huis aan het bivakkeren is. Al even onvergetelijk is een verblijf in het Gemsbokkie Farmhouse, op de weg naar Nationaal Park Kgalagadi. Je slaapt in je eigen kleine boerderij met windmolen en bbq naast de boerderij van de gastvrije familie Botma (R31-weg, 40 kilometer ten oosten van Ashkam).



Beste wildreservaten van de Kalahari



Het wildreservaat Tswalu Kalahari krijgt een eervolle vermelding. Het betreft een persoonlijk project van de beroemde Zuid-Afrikaanse diamantenfamilie Oppenheimer. De Oppenheimers hebben veel geld, heel veel geld. Maar hart voor de natuur hebben ze ook. Tot ver in de jaren negentig werd in dit schitterende stuk Kahalari nog gejaagd op wild. Nu kopen de nieuwe eigenaars elk jaar enkele boeren uit om hun land bij het park te voegen.  Runner-up Tswalu is voor Kalahari-begrippen  met zijn duizend vierkante kilometer nogal klein, maar de kracht van het park zit ’m in de werkelijk schitterende ligging. Het is zonder enige twijfel het mooiste deel van de Kalahari dat we hebben gezien. Door het heuvelachtige terrein is de variatie in landschap en uitzicht altijd geweldig. De kans dat je bij een van je game drives iemand tegenkomt is nihil. Het enige wat je tegenkomt is wild, veel wild.



Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)