Benin foto's & tips

'254305' door jeannette '254305' door jeannette

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Loensen

jeannette

Dit meisje trof ik in vlak buiten het dorpje Adjara dat toeristisch is om de productie van trommels. Loop je echter het dorpje uit vind je weer die mooie onbevangenheid van de kinderen daar.

'256513' door Bowral '256513' door Bowral

BeninCentraal Benin

BeninCentraal Benin

Troost

Bowral

Het kleine jongetje was net gevallen en zocht troost bij zijn oudere zusje. Zij nam hem liefdevol in de armen en na enkele minuten ging hij er weer vandoor

'375763' door hbplaatjes '375763' door hbplaatjes

BeninKustgebied

BeninKustgebied

In Trance Voodoo

hbplaatjes

Deze foto is genomen tijdens het voodoofestival in de kustplaats Ouidah. Deze plaats ligt ongeveer 40 kilometer ten westen van Cotonou en is de plaats om het voodoofestival mee te maken. Dit festival wordt elk jaar gehouden op 10 januari. Het festival terrein is op het strand, maar ook in de stad zelf die ongeveer 4 kilometer van de kust ligt is van alles te doen. In 1997 is voodoo door de regering officieel als een geloof erkend en dat wordt op 10 januari gevierd. Op het festival komen wel elk jaar meer toeristen af en voor een fotopermit moet flink betaald worden. Als je betaald hebt mag je op het festivalterrein zelf fotograferen. Er was een groepje mannen dat zich met olie ingesmeerd had en met witte poeder had bestrooid. Ze gingen op het ritme van de trommels aan het dansen en raakten in trance. Ik zat op mijn knieën wat lager om deze foto te nemen op enkele meters van deze man, die half prevelde en half zong.

'270962' door corriedewinter '270962' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

In de ban van Kokou

corriedewinter

Dit is een stamlid van de Yoruba, een van de grootste stammen in Benin. Hij is vanmorgen vroeg al in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Hij heeft zich ingesmeerd met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. De man is zo diep in trance dat hij geen pijn voelt. Hij snijdt zich dan ook met elk scherp voorwerp dat hij te pakken kan krijgen. Op het vodounfestival, dat ieder jaar op 10 januari gehouden wordt, gebruiken ze hoofdzakelijk bamboemessen, maar er slipt wel eens een metalen mes tussendoor, waarmee ze zich tot bloedens toe verwonden. Door de contacten met de goden krijgen deze mensen zoveel energie, dat ze het leven weer aankunnen.

'392243' door Giraffe '392243' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Peul dame

Giraffe

De Fulani, of Peul, is een bevolkingsgroep die in een aantal landen in West-Afrika leeft. Ze zijn o.a. te herkennen aan de tatoeages in het gezicht. Hier is te zien dat ze ook hun haar op een bijzondere manier kunnen dragen. Deze dame woont in een hele kleine nederzetting met 3 hutjes. Ze leven voornamelijk van hun dieren (geiten, schapen en koeien). Er zijn nog nomadische groepen Fulani, deze dame woont echter op één plek.

'270624' door Bowral '270624' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Oeffffffff

Bowral

Deze dame op de markt van Ganvié heeft het zichtbaar 'moeilijk'. Haar gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen. Waarvan zijn we hier getuige? A) ze bezwijkt bijna onder haar inventaris B) ze eist dat ik in ruil voor de foto een lap stof van haar koop, waar ik de rest van mijn leven onderbroeken van kan naaien C) ze lacht mij hartelijk toe D) er zit haar een denderende sch... dwars

'270292' door corriedewinter '270292' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Verkeersknooppunt

corriedewinter

Het drielandenpunt in Vaals vond ik als kind heel spannend. Nooit gedacht dat ik ergens in hartje Afrika (Djougou, Benin) op een kruispunt zou staan waar je naar vier landen kunt gaan (weliswaar ver, maar toch). De hoofdwegen naar Togo, Burkina Faso en Nigeria komen hier samen. Nu is het rustig omdat het avond is, maar over het algemeen dendert er veel vrachtverkeer over dit kruispunt.

'347101' door corriedewinter '347101' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Bij de Peul

corriedewinter

We zijn op bezoek in een Peuldorp. Meer dan een eeuw geleden vestigden de Peul zich in permanente kampen bij de dorpen van de Bariba akkerbouwers. Ze leefden van de opbrengst van de melk,maar kregen ook land om zelf wat te verbouwen. In de droge tijd ging een deel van de mannen met de kudde naar het zuiden. Enkele melkkoeien bleven thuis. Aan het begin van het regenseizoen keerden de kuddes terug om in de buurt van het dorp te grazen. Wanneer de akkerbouwers na de regentijd hadden geoogst graasde het vee de stoppelakkers verder af. De Peul ruilden veeprodukten tegen graan met de boeren. Ook sloten ze zogenaamde herderscontracten af: een akkerbouwer gaf zijn rundvee ter verzorging aan een Peul, de Peul gebruikte de melk van het vee, mocht af en toe een kalf houden of kreeg graan als geschenk bij de geboorte. Tegenwoordig leeft men nog op dezelfde manier, maar er is wel iets veranderd wat betreft het grondgebruik. Om overbegrazing en uitputting tegen te gaan zijn dorpscomités gevormd van akkerbouwers en veetelers die de directe omgeving beheren. Dit meisje leeft haar eigen leven; ze gaat waarschijnlijk niet naar school en leert het werk van haar moeder.

'440407' door corriedewinter '440407' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

De wereld van Kokou,.

corriedewinter

In het leven van de mensen in Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Wij associëren voodoo vaak met zwarte magie en het toebrengen van pijn op andere mensen door middel van poppetjes en andere voorwerpen. In praktijk is voodoo (vodoun) echter een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen. Elk jaar op 10 januari komen er in Ouidah koningen en andere voodoo-aanhangers uit het hele land samen en er vinden festiviteiten plaats. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en velen raken in trance. Hier zijn mensen in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Zijn aanhangers verwonden zich met alles wat ze te pakken kunnen krijgen, de littekens geven extra status. De man op de grond heeft zijn wereldse kleding uitgedaan en draagt nu een rieten rok. Hij heeft zich ingesmeerd met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. Zijn helper houdt hem in bedwang voordat hij weer losgaat.

'274324' door Bowral '274324' door Bowral

BeninCentraal Benin

BeninCentraal Benin

Pedicure

Bowral

In Benin speelt een groot deel van het dagelijks leven zich af op straat. Zo ook deze ambulante pedicure die met haar handeltje ter plekke een behandeling geeft. Een afspraak maken is niet nodig ...

'256618' door corriedewinter '256618' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Gratis water!

corriedewinter

In Possotomè, twee uur rijden vanaf Cotonou, aan het Lac Ahémé, bevindt zich aan het begin van het dorp een bron met goed drinkwater, dat in de nabijgelegen fabriek (sinds 1997) gebotteld wordt. Wij kochten dit water elders in flessen, maar de plaatselijke bevolking kon vrij water halen bij de twee tappunten die waren aangelegd. Het mineraalwater is zo goed, dat het in 2007 werd toegelaten tot de GEMA (Grandes eaux minérales) Het water mag nu over de hele wereld verkocht worden.Wij konden er dus rustig van drinken en dit meisje hoefde niet ver naar huis te lopen.

'386374' door Giraffe '386374' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Peul

Giraffe

In de buurt van Natitingou bezoeken we een Peul nederzetting. Die bestaat uit 3 hutten waar een familie woont. Zij wonen hier permanent en hebben een aantal koeien en schapen. Een aantal vrouwen en kinderen zijn aanwezig, samen met deze man. Zoals je aan het mutsje van de man kunt zien zijn deze Peul aanhangers van het moslim-geloof.

'291191' door corriedewinter '291191' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Feestdans voor...Hevi

corriedewinter

Tijdens deze dansceremonie, op 10 januari, de officiële Voodoofeestdag, wordt de Voodoogod Heviosso opgeroepen. Hij is een van de veertien goden (natuurkrachten) die afgevaardigden zijn van de hoofdgod Mawu, die zich na een korte tijd op aarde geleefd te hebben, van de mensen afwendde en zich ver in de godenwereld terugtrok. De natuurkrachten kunnen tot Mawu leiden en daarom aanbidt men hen Als het ritme van de drums de dansers in trance brengt, betekent het dat Heviosso, de god van donder en bliksem, in hun lichaam getreden is en ervoor zal zorgen dat het leven een gunstige wending neemt. Er wordt zo veel menselijke energie opgewekt. Ze kunnen het leven weer aan!

'495622' door corriedewinter '495622' door corriedewinter

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Kokou in Ouida

corriedewinter

In het leven van de mensen in Togo en Benin speelt het geloof in voodoo een zeer belangrijke rol. Wij associëren voodoo vaak met zwarte magie en het toebrengen van pijn op andere mensen door middel van poppetjes en andere voorwerpen. In praktijk is voodoo (vodoun) echter een religie met een eigen godenwereld; goden worden aangeroepen om ziektes te genezen en tot oplossingen te komen voor dagelijkse problemen. Elk jaar op 10 januari komen er in Ouidah koningen en andere voodoo-aanhangers uit het hele land samen en er vinden festiviteiten plaats. Muziekoptredens worden afgewisseld door toespraken, er wordt gedanst en velen raken in trance. Hier zijn mensen in trance geraakt door het ritme van de trommels dat Kokou, de meest gevreesde Yoruba god van de strijders, oproept. Zijn aanhangers verwonden zich met alles wat ze te pakken kunnen krijgen, de littekens geven extra status. De man op de voorgrond is volledig in trance, hij verwondt zichzelf regelmatig met het mes dat hij draagt. Allen smeren zich in met een mengsel van maismeel en palmolie, wat dient om de goden te eren. De vrouw op de achtergrond heeft ook haar wereldse kleding uitgedaan en draagt nu een rieten rok. Haar helpster houdt haar in bedwang voordat ze losgaat. En de baby slaapt gewoon door... Als je dit festival ook wilt meemaken, raad ik je aan je goed voor te bereiden door het een en ander te lezen over vodun. Tegenwoordig is het in Ouida erg druk; bovendien heb je een fotopermit nodig als de aanhangers van Kokou het festival organiseren.Als je die niet hebt, is fotograferen bijna onmogelijk. Wij hadden het geluk dat onze gids toestemming geregeld had bij de hoogste baas. Er zijn kleinschaliger festivals in o.a. Allada, waar je niet hoeft te betalen.

'291941' door corriedewinter '291941' door corriedewinter

BeninPorto Novo

BeninPorto Novo

Zit mijn haar goed?

corriedewinter

Deze groene meerkat hoort bij een groep van 20, die graag in de botanische tuin van Porto Novo komen. Er is daar veel fruit te vinden en het is er rustig. Sommige apen hebben de brommers ontdekt en bekijken zichzelf van alle kanten in de spiegels. Ze kijken zelfs aan de achterkant of daar misschien iemand zit. Heel bijzonder en grappig om te zien.

'308221' door Bowral '308221' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Leeg

Bowral

Emotie? Vast, maar op welke wijze? De 'leegheid' straalt van deze jongen af. Hij was in trance gebracht tijdens het jaarlijkse Voodoo-festival in Allada. Een haast onwezenlijke blik

'231288' door Bowral '231288' door Bowral

BeninCentraal Benin

BeninCentraal Benin

Adolescent

Bowral

In Benin worden jongens pas besneden als ze al in de twintig zijn. Circa vier maanden voor dit ritueel maken ze dit kenbaar aan de bevolking in het dorp. In deze periode van adolescentie verplaatsen ze zich wild zingend en dansend door de straten. Deze jongen heeft op zijn hoofd een tooi van kinderfoto's waarmee hij 'afscheid' neemt van zijn jeugd. De 'baard' symboliseert zijn nakende volwassenheid. Om zijn schouder hangt een soort houten wig. Ook op markten zag je veel jongens met deze wiggen lopen. Opvallend in het gezicht van de jongen zijn de vele 'krassen' in zijn huid.

'382758' door Giraffe '382758' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Fulani dame met baby

Giraffe

In verschillende West-Afrikaanse landen leven de Fulani, ook wel Peul genoemd. Er zijn Peul die een vaste verblijfplaats hebben in een dorpje. Er zijn ook Peul die semi-nomadisch zijn. Deze dame behoort tot de semi-nomadische Peul. Dat betekent dat ze rondtrekken met hun vee (koeien en schaapjes) en af en toe een tijdje op één plek blijven. Hun huizen bestaan uit kleine hutjes die makkelijk te verhuizen zijn. Ze zijn gemaakt van een soort rieten matten. Deze kleine groep Peul heeft ongeveer 400 koeien om te verzorgen. De mannen trekken er 's-ochtends vroeg op uit met het vee en komen als het donker wordt weer terug. Dan wordt ook het vee gemolken. Wij mochten aanwezig zijn bij de familie en kijken hoe de mannen met al het vee terugkwamen. De vrouwen hadden allemaal versieringen met munten en zijn erg kleurrijk gekleed.

'492177' door hbplaatjes '492177' door hbplaatjes

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Ouidah - voodoo

hbplaatjes

Elk jaar (10 januari) vindt het voodoofestival plaats in Benin in de plaats Ouidah. Het festivalterrein is aan het strand op de plaats waar vroeger slaven afgeleverd werden. Een onderdeel van het festival is muziek maken (met name trommelen) en dansen. Deze man heeft zich ingesmeerd met olie en daarna heeft hij er wit poeder op gesmeerd. Tijdens het dansen en zingen raakte hij geheel in trance.

'241294' door Bowral '241294' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Het kabinet

Bowral

Al varend door de kanalen van het 'waterdorp' Ganvie in het zuiden van Benin, peddelde ons dit bonte gezelschap tegemoet. Het bleek het kabinet van de koning te zijn. Gelet op de waterstand had er niet nog een minister bij in moeten zitten, want anders was dit bootje net zo snel gezonken als ons kabinet twee weken geleden ...

'227580' door Bowral '227580' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

In trance

Bowral

Tijdens een grote voodoo-manifestatie bij de plaats Allada wisselde deze jongen wilde opdwepende dans af met minutenlang schijnbaar doelloos 'ijsberen'. Het leek alsof elke uitdrukking uit zijn ogen was verdwenen. Was hij in trance? Had hij contact met de geesten?

'331281' door Bowral '331281' door Bowral

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Strandleven

Bowral

Zonsondergangen zijn altijd een dankbaar onderwerp voor een foto. Het was die avond bijzonder rustig op het strand bij Grande Popo. Deze jongen genoot, net als ik, zichtbaar van de laatste zonnestralen. Alles kleurde rose/rood/oranje. Binnen een kwartier was het donker.

'407809' door wisseschout '407809' door wisseschout

BeninKustgebied

BeninKustgebied

Voodoo festival

wisseschout

Nog éénmaal een foto van het indrukwekkende voodoo festival. Let vooral op haar enorme littekens van eerder zelf toegebracht letsel tijdens trans dansen. Voor ons een mysterie dat ze dat zichzelf aandoen.

'514911' door corriedewinter '514911' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Ga in gesprek bij de.

corriedewinter

Wij bezoeken samen met de burgemeester een dorp van de Peul op een stil moment; de kuddes zijn met de mannen ver weg om te grazen en er zijn maar enkele vrouwen en kinderen aanwezig. We mogen binnen kijken en de vrouwen zijn net zo nieuwsgierig naar ons als wij naar hen. Je ziet de typerende versieringen van de Fulani: tatouages en speciale vlechtjes. De dames staan hier met mijn man te praten. Later laat ik hen foto's van Nederland, het koningshuis en van ons gezin zien. Ze vinden het allemaal geweldig en hebben vervolgens geen enkel probleem om zelf op de foto te gaan.