Noord Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bij de Taberma in Benin

Noord Benin,
Benin


In het grensgebied van Togo en Benin (voorheen één groot gebied) leven de Taberma in hun versterkte kasteelachtige huizen, tata somba.
Het was vroeger hard nodig om de huizen te barricaderen, want in de 16e eeuw gingen de koningen van Abomey letterlijk op jacht naar slaven om deze te verhandelen tegen o.a. wapens. De Taberma bouwden de huizen zo ver mogelijk van de kust om aan de slavernij te ontkomen.
Links zie je de muren van een huis. Je komt naar binnen door een opslagplaats voor de gierst (het gat) waarna je langs een kleine trap naar boven gaat. Op het dak bevindt zich een slaapkamer, een koepel zonder ramen, waar je achterstevoren naar binnen gaat. Als de slaapkamer is afgesloten, heb je geen idee dat hier mensen wonen. De trap wordt natuurlijk opgehesen. Het rieten dak van de opslagplaats ligt nu open om de gierst te luchten.

Eerder heb ik een foto geplaatst van het volledige dorp, nu laat ik jullie de open plek zien waar de gierst gestampt wordt. De grote moderne reistas valt wat uit de toon; hier zitten lappen stof in, die de dames verhandelen. Mevrouw draagt haar handelswaar zelf ook.

Als je plannen hebt om hier ook naartoe te gaan, boek dan een reis in januari. Je kunt dan in de eerste twee weken van januari een aantal voodoofestivals meemaken rond de officiële voodoofeestdag op 10 januari. Eng? Nee. Indrukwekkend? ja