Noord Benin

Hoewel de meeste steden van Noord Benin in het zuiden aan de kust liggen, moet je voor de natuur meer naar het noorden. In het uiterste noorden van het land liggen het Parc Regional du W en het Parc National de la Pendjari. In Pendjari leven onder andere leeuwen, cheeta's, luipaarden en olifanten.

Informatie over Noord Benin

Beste foto's & tips van Noord Benin

'392243' door Giraffe '392243' door Giraffe

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Peul dame

Giraffe

De Fulani, of Peul, is een bevolkingsgroep die in een aantal landen in West-Afrika leeft. Ze zijn o.a. te herkennen aan de tatoeages in het gezicht. Hier is te zien dat ze ook hun haar op een bijzondere manier kunnen dragen. Deze dame woont in een hele kleine nederzetting met 3 hutjes. Ze leven voornamelijk van hun dieren (geiten, schapen en koeien). Er zijn nog nomadische groepen Fulani, deze dame woont echter op één plek.

'270292' door corriedewinter '270292' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Verkeersknooppunt

corriedewinter

Het drielandenpunt in Vaals vond ik als kind heel spannend. Nooit gedacht dat ik ergens in hartje Afrika (Djougou, Benin) op een kruispunt zou staan waar je naar vier landen kunt gaan (weliswaar ver, maar toch). De hoofdwegen naar Togo, Burkina Faso en Nigeria komen hier samen. Nu is het rustig omdat het avond is, maar over het algemeen dendert er veel vrachtverkeer over dit kruispunt.

'347101' door corriedewinter '347101' door corriedewinter

BeninNoord Benin

BeninNoord Benin

Bij de Peul

corriedewinter

We zijn op bezoek in een Peuldorp. Meer dan een eeuw geleden vestigden de Peul zich in permanente kampen bij de dorpen van de Bariba akkerbouwers. Ze leefden van de opbrengst van de melk,maar kregen ook land om zelf wat te verbouwen. In de droge tijd ging een deel van de mannen met de kudde naar het zuiden. Enkele melkkoeien bleven thuis. Aan het begin van het regenseizoen keerden de kuddes terug om in de buurt van het dorp te grazen. Wanneer de akkerbouwers na de regentijd hadden geoogst graasde het vee de stoppelakkers verder af. De Peul ruilden veeprodukten tegen graan met de boeren. Ook sloten ze zogenaamde herderscontracten af: een akkerbouwer gaf zijn rundvee ter verzorging aan een Peul, de Peul gebruikte de melk van het vee, mocht af en toe een kalf houden of kreeg graan als geschenk bij de geboorte. Tegenwoordig leeft men nog op dezelfde manier, maar er is wel iets veranderd wat betreft het grondgebruik. Om overbegrazing en uitputting tegen te gaan zijn dorpscomités gevormd van akkerbouwers en veetelers die de directe omgeving beheren. Dit meisje leeft haar eigen leven; ze gaat waarschijnlijk niet naar school en leert het werk van haar moeder.

Laat kaart zien