Lac Aheme

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Het geheim van de zangbeto

Lac Aheme,
Benin


Aan het Ahemiémeer vind je verschillende heilige Vodunplaatsen waar o.a de geest van het meer geëerd wordt. Volgens de Vodunreligie is er een pantheon aan geesten, die in contact kunnen treden met gewone stervelingen. De geesten worden opgeroiepen door trommels of andere muziekinstrumenten en mensen raken in trance. De Vodunpriesters voeren ceremonies uit om de goden gunsten te vragen en tevreden te stellen.
Hier zie je een ceremonie met een zangbeto, een rieten wezen waarin een geest zonder stoffelijk lichaam huist. Hij zwerft 's nachts door het dorp zwerft en houdt zaken in de gaten. In de zangbeto zit een persoon die in trance geraakt is, maar ik heb hem niet gezien.
Hier zie je hoe de begeleider van de zangbeto een gans die de geest voorstelt in de zangbeto terugstopt. De geest heeft gesproken en zo te zien zijn er geen verkeerde dingen gedaan tijdens de nacht. De mensen zijn blij; ze maken een vreugdedans.
De man met de witte handdoek rechts is de hoogste priester. Hij zal de zangbeto nog wat drank aanbieden, waar hij rustig van wordt.

Deze foto vraagt wel om vergroting