Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vodunceremonie met zangbeto

Kustgebied,
Benin


We zijn aanwezig bij een Voodooceremonie waarbij diverse geesten worden opgeroepen.
De volkeren van Benin en Togo geloven in een schepper, die wordt bijgestaan door goden en godinnen, voorouders en geesten. Deze goden en geesten zijn overal aanwezig en bepalen of het goed of slecht met je gaat.
Hier zie je een zangbeto, een geest die geen stoffelijk lichaam heeft. Hij functioneert als een soort politie, zwerft 's nachts door een dorp, spoort misdadigers op en brengt hen voor het gerecht.
In werkelijkheid zit in de zangbeto een man die in trance is geraakt, waardoor hij magische krachten bezit. In de zangbeto gebeurt van alles. De begeleiders overleggen met de zangbeto en tikken hem op een bepaalde manier aan met een stok.
Na hevig ronddraaien komt er bijvoorbeeld een levende kip tevoorschijn, die weer teruggaat in de zangbeto en er uiteindelijk gebakken weer uitkomt. Gelovigen krijgen kracht door het eten van zo'n heilig stukje kip.
Je mag de zangbeto niet aanraken, dat brengt ongeluk. Hij kan heel snel ronddraaien, dus iedereen stuift weg als hij te dicht in de buurt komt. Ik blijf ook maar op afstand, je weet maar nooit.