Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voodoo in Benin

Centraal Benin,
Benin


Benin is de bakermat van het Voodoo geloof. Er is zelfs ieder jaar op 10 januari een nationale feestdag aan gewijd. Reizigers zullen beslist ook onderweg iets merken van dit speciale geloof. Als je in Ouidah de tempel van de python bezoekt
kun je uitleg krijgen over meerdere fetish. In de tempel liggen tientallen pythons die 's nachts los gelaten worden om eten te zoeken. Overdag keren ze weer terug naar hun tempel. Fetish worden aanbeden, vaak in de vorm van een godheid maar het kan ook een lap stof zijn aan een boom of een bult klei. Bij fetish-aanbidding krijgen de mensen te maken met geheime krachten die zowel voor goede als ook voor slechte zaken gebruikt kunnen worden.
Er kan een extatische bezetenheid bij ontstaan die mensen in hun macht houdt.
Bijna ieder dorp heeft wel een tempelgebouw, dat vaak herkenbaar is aan de muurschilderingen met goden en/of slangen.
Er zijn ook mensen die hun heil liever zoeken bij de kerk van de Christièns Celeste waar men met bidden de voodookracht probeert te doorbreken.

Een heel interessant boek om te lezen is "De bruid van Benin". Dit is het waar gebeurde autobiografische verhaal van de Oostduitse Annette Bokpê die trouwt met een jonge man uit Benin. Als ze met hem mee reist naar zijn vaderland raakt hij in de macht van de voodoo. Die probeert hij te bestrijden, maar dat lukt hem niet. Er komt pas rust over hem als hij kiest voor een leven met voodoo en harmonie zoekt met zijn lot. Een orakelpriester heeft hem ooit het leven als een koning voorspeld. Hij wordt dan ook prins van Allada en koning voor zijn eigen clan, de Bokpê. Annette beschrijft alles wat er met haar en haar man gebeurt in de periode 1986 - 2003, en dat is beslist geen sprookje.
De orakelvoorspelling was gedaan met behulp van een fa. Een priester noteert dan een combinatie van streepjes die hij in trance doorkrijgt van een hogere macht. Deze fa geeft antwoord op je belangrijkste levensvragen. Bij het maken van een fa moet er geofferd worden, vaak met behulp van het bloed van een kip of een geit.

Als toerist is het interessant om hier iets van mee te beleven. Doe dit wel met begeleiding van iemand die bekend is met de Voodoo. Anders zul je er niet veel van begrijpen.