Atakora

'1104125' door Dianadm '1104125' door Dianadm

BeninAtakora

BeninAtakora

Een zware pijp roken

Dianadm

In de Atakora mountains, in het noorden van Benin, leven veel etnische minderheden. De stammen zijn authentiek en primitief en een bezoek aan het gebied voelt als een ontdekkingsreis. We gaan op bezoek bij de medicijnman van het prachtig gelegen dorp Tanéka Koko. Hij is slechts gekleed in een broekje van leer, waarover een geitenvel is gedrapeerd en hij draagt een oranje hoedje. De pijp is onderdeel van zijn 'outfit' en mag alleen door hem gebruikt worden. Volgens traditie moet deze altijd blijven branden. Een medicijnman is één van de belangrijkste mensen binnen een gemeenschap. Hij geneest ziek(t)en en staat in contact met geesten die hem van advies dienen. Dit gebeurt geheel volgens oeroude Voodoo of Vodun-tradities. Vodun is niet alleen de belangrijkste religie in Benin, het is vooral ook ‘a way of life’, met gebruiken die honderden jaren terug gaan.

'1093709' door Dianadm '1093709' door Dianadm

BeninAtakora

BeninAtakora

Roadblock

Dianadm

Vanuit Dassa reizen we naar de Atakora mountains. Een lange rit, maar gelukkig er valt er onderweg genoeg te zien en te beleven. Daarbij hebben we een geweldige chauffeur die bij alles wat maar een beetje speciaal is, het busje langs de kant zet. Zo ook bij deze wegblokkade, alhoewel het in dit geval meer een noodstop is. Er is niet veel verkeer in Benin en de weinige wegen die er zijn, moeten met iedereen gedeeld worden. Op één van de wegen richting het noorden stuiten we op herders die met hun kudde runderen breeduit over de weg lopen. Het duurt wel even voordat de laatste koe aan de kant is gedirigeerd en we er langzaam voorbij kunnen. Niet dat we haast hebben ….

'1111961' door Dianadm '1111961' door Dianadm

BeninAtakora

BeninAtakora

Niemand thuis

Dianadm

Benin is een vrij vlak land met uitzondering van het noorden waar je de Atakora Mountains vindt, een prachtig afgelegen gebied waar je nauwelijks met de auto kunt komen. Atakora is het land van de Somba en de Tamberma, traditionele stammen met een bijzonder geavanceerde bouwstijl. De tata’s (kasteelachtig huizen) zijn opgebouwd uit leem en stro en gaan gemiddeld een paar jaar mee. Weersomstandigheden en termieten zorgen voor verval en ondanks dat je tata’s op de werelderfgoedlijst staan kiezen jongeren steeds vaker voor het gemak van een stenen huis. Als je door het gebied wandelt kom je veel (vervallen) tata’s tegen, die net zo kenmerkend voor dit landschap zijn als de vele baobabs die hier staan.

'1110458' door Moniqk '1110458' door Moniqk

BeninAtakora

BeninAtakora

Hoogwaardigheidsbekle

Moniqk

Deze hoogwaardigheidsbekleder kon slangenbeten en kinderziektes genezen. Op het moment dat ze hun functie krijgen, mogen ze alleen maar natuurlijk materialen dragen (al stonden er best moderne slippers bij zijn voeten) en moet de pijp brandend blijven. Het voelde een beetje als aapjes kijken, aangezien er weinig communicatie met de man mogelijk was en wij dus vooral om de beurt foto's van hem maakten. En ondertussen liep het dorp uit om ons te bekijken.

'1109776' door Moniqk '1109776' door Moniqk

BeninAtakora

BeninAtakora

Offeren onderweg naar

Moniqk

Onderweg naar de Atakora Mountains kwamen we langs een offerplek. Er staan 2 grote baobabs (rechts de vrouwelijke, links de mannelijke) waar het grootste deel van de offering wordt gedaan. Daarnaast zijn de stenen die van de bomen naar de weg lopen de kinderen, zijn 2 grotere stenen de tweeling en staat een Legba bij de ingang van het terrein. Op het moment dat we aankomen wordt er juist geofferd. Met een houten stok wordt 3 keer op de God geslagen en vervolgens wordt deze overgoten met gin en palmolie. Ook wordt een kip geofferd en het bloed over de Goden gegoten. Na het offeren wordt de kip geplukt en ter plekke geroosterd en gegeten. Erg bijzonder om mee te maken.

'1110162' door Moniqk '1110162' door Moniqk

BeninAtakora

BeninAtakora

Vrouw bij...pottenbak

Moniqk

In de Atakora mountains beoefenen vrouwen veel ambachten. Hier was ik op bezoek bij een dorp, waarbij de vrouwen bekend stonden om hun pottenbakkerskunsten. Deze dame was zelf niet bezig met het creëren van potten, maar bevond zich op de achtergrond.

'1110457' door Moniqk '1110457' door Moniqk

BeninAtakora

BeninAtakora

Vrolijk kind in Somba

Moniqk

We werden hartelijk ontvangen in dit Somba dorp, waar we een mooi traditioneel huis bezochten. Op weg naar onze bus, kwam ik dit meisje tegen. Ze rende en soort van huppelde vrolijk met haar schaaltje over het pad. Ik werd er in ieder geval vrolijk van.

'1110459' door Moniqk '1110459' door Moniqk

BeninAtakora

BeninAtakora

Op bezoek bij de chie

Moniqk

Natuurlijk kun je geen dorp bezoeken, zonder een bezoek te brengen aan de chief. Deze chief stelde zich niet heel formeel op. Toen wij bij zijn binnenkomst gingen staan, maande hij ons al snel om te gaan zitten. En hij leek het erg leuk te vinden om onze vragen te beantwoorden. Hij leek goed voor het dorp te zorgen, al is ziet hij er zelf toch veel beter gevoed en gekleed uit dan zijn dorpsgenoten.

'1110163' door Moniqk '1110163' door Moniqk

BeninAtakora

BeninAtakora

Potten bakken - jong.

Moniqk

In de Atakora mountains beoefenen vrouwen veel ambachten. Hier was ik op bezoek bij een dorp, waarbij de vrouwen bekend stonden om hun pottenbakkerskunsten. Deze meid kijkt goed af bij de oudere dames en maakt haar eigen potje. De oudere dames schudden af en toe hun hoofd als ze zien hoe het potje er uit komt te zien.