Angola foto's & tips

'509758' door RoyanvanVelse '509758' door RoyanvanVelse

AngolaMussulo

AngolaMussulo

Gevaarlijk kamperen

RoyanvanVelse

In Angola wilden we even ontsnappen aan de drukte van alledag en een Bounty-ervaring opdoen op het ongerepte schiereiland Mussulo, voor de kust van de hoofdstad Luanda. We lieten ons dan ook op een ochtend afzetten met een bootje en spraken af dat we de volgende dag aan het eind van de middag weer opgehaald zouden worden. We hadden rugzakken bij ons met een slaapzak, wat proviand, water en spul tegen muggen. Die dag hebben we uren lang gewandeld langs de zee, op een strand waar we niemand tegenkwamen, behalve af en toe wat vissers bij hun hutten. We zagen ook veel ibissen in deze tropische hitte en regelmatig stopten we om de oceaan in te duiken en daarna heerlijk bij te komen op het strand. Echt een dagje vakantie. Tegen de tijd dat de avond inviel gingen we op zoek naar een schuilplek voor de nacht. Het land was nog in oorlog en het was niet heel erg handig om al te kwetsbaar te zijn tijdens de nacht. Onze verbindingsmiddelen hadden geen bereik en we hadden geen wapens bij ons. Dus kozen we een plekje dat uit het zicht was van vissersbewoningen en rond de schemering begonnen we aan het graven van een grote kuil waar we verdekt in zouden kunnen slapen. Mensen die 's nachts langs het strand zouden lopen, konden ons zo niet zien. Die nacht hebben we niet heel veel geslapen. Enerzijds omdat we continu op onze qui vive waren, en anderzijds omdat we werden afgeleid. Door die gigantische sterrenhemel, door donkere kano's op de zee en door vuren in kleine dorpjes in de buurt. De warme ochtendzon was de verlosser. Bij daglicht voel je je toch veiliger. Vanuit de slaapzak konden we zo de zee in om op te frissen en met zout water onze tanden te poetsen en die dag hebben we weer heerlijk gewandeld over deze exotische landtong. Op een bepaalde manier blijft Mussulo in mijn herinneringen hangen als een stukje paradijs.

'273321' door wwilmsen '273321' door wwilmsen

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Luand sky-line Luanda

wwilmsen

Deze foto,genomen 11-Sept.-2010 van de sky-line in Luanda. Links onder de centrale bank van Angola. Ook te zien op de foto's van Luanda de vele hijskranen en constructies in oprichting. De economie van Angola knalt op dit moment! Angola is een OPEC land en groeit snel in welvaart,met name in Luanda en andere kust plaatsen. In Luanda geldt: "De sky is the limit, but before that, you get stuck in traffic..."

'514863' door RoyanvanVelse '514863' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Veelzijdig land

RoyanvanVelse

Angola kent best wat verscheidenheid aan landschappen. Natuurlijk zijn er de stranden aan de kant van de Atlantische oceaan, maar je treft er ook savannes, bergen en zelfs woestijnachtig gebied in het zuiden. Deze foto is genomen op weg van Luanda naar Lobito, wat meer naar het zuiden toe. Een echte vakantiebestemming is Angola nog niet. Om groot wild te kunnen zien is Angola nog niet het juiste land. Veel dieren zijn gesneuveld tijdens de lange burgeroorlog en het is voor het wild ook nog steeds niet veilig door de vele landmijnen die nog onder de grond liggen en nog steeds slachtoffers maken.

'527141' door RoyanvanVelse '527141' door RoyanvanVelse

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Hoofdstad van Angola

RoyanvanVelse

Heel wat jaartjes terug alweer maakte in deze foto van Luanda, de hoofdstad van Angola. Het is altijd wel leuk om eens in de oude doos te zoeken en te ontdekken wat er dan weer naar boven komt. In deze tijd was er nog sprake van een burgeroorlog in het land. De hoofdstad was relatief veilig, omdat de rebellen elders zaten. Als het donker was echter was er heel wat minder sprake van veiligheid. De inflatie maakte de mensen arm en dreef ze tot wanhoop. Op een gegeven moment had je een hele plastic zak vol met kwanza briefjes (van miljoenen kwanza's per bankbiljet) nodig om wat brood te kunnen kopen. Als westerling werd je dan een geliefd doelwit. Ik woonde zelf iets buiten de hoofdstad maar kwam hier best vaak. Eigenlijk had het toen al alles om een mooie stad te kunnen worden. Tegenwoordig is het één van de duurste steden ter wereld om te wonen.

'513868' door RoyanvanVelse '513868' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Waanzinnig landschap

RoyanvanVelse

De landschappen in Angola vond ik fantastisch. Je hebt er uitgestrekte stranden langs de Atlantische Oceaan waar je niemand tegenkomt, savannes waar geen einde aan lijkt te komen, grasland, bergen, woestijngebied in het zuiden... Hier zie je een dorpje aan zee met van die karakteristieke grond en bomen op de voorgrond.

'499850' door RoyanvanVelse '499850' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Oorlogsgeweld in...An

RoyanvanVelse

Na een lange en bloedige burgeroorlog is de vrede in Angola pas aan het begin van deze eeuw wedergekeerd. Maar de sporen zijn er nog steeds. Niet alleen aan de gebouwen, maar ook aan de vele verminkte mensen. En de onzichtbare en levensgevaarlijke sporen maken nog iedere dag slachtoffers: de miljoenen landmijnen in het land. Deze foto heb ik genomen in de stad Huambo. Deze stad vormde het hoofdkwartier van de UNITA rebellenleider Savimbi. In de oorlog is geen enkel gebouw onbeschadigd gebleven. Op een hoogte van 1800 meter zijn de nachten er wat frisser dan in de tropische laaglanden en de omgeving is écht Afrikaans te noemen: grote, uitgestrekte savannes met tal van mogelijkheden. Maar er zijn geen grote dieren meer. Ze hebben de oorlogen niet overleefd en het zal met name door de landmijnen nog een tijd duren voordat dit deel van Afrika weer veilig is voor ze.

'501515' door RoyanvanVelse '501515' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Dorp uit duizenden

RoyanvanVelse

In Angola ontwikkelen de steden zich redelijk snel, zeker de hoofdstad Luanda. Maar daarbuiten, in veel dorpen, lijkt het leven al vele tientallen jaren stil te staan. Daar leven de mensen nog steeds in dorpen als hier, tegen de berg, in hutten die enig gerief kennen. Portugees is dan wel de officiële voertaal in Angola, maar in veel van deze dorpjes kun je daarmee niet terecht. Het is dan ook alweer 40 jaar geleden dat Portugal de macht overdroeg aan één van de partijen die streden voor de onafhankelijkheid van het land

'529827' door RoyanvanVelse '529827' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Leven in Angola

RoyanvanVelse

Eén van de straatbeelden in Angola. Een deel van de woningen bestaat uit hutten van klei en leem, terwijl wat meters verderop woningen van steen en beton ontstaan. Tijdens de Portugese kolonisatie heeft Angola flink wat ontwikkelingen doorgemaakt, maar de ellenlange en bloedige burgeroorlog heeft heel veel verwoest. Het zal nog wel generaties duren voordat het land hier helemaal overheen is. En niet in de laatste plaats omdat het land nog is bezaaid met landmijnen.

'514003' door RoyanvanVelse '514003' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

De rebellen

RoyanvanVelse

Af en toe vraag je je af in een oorlogsgebied waar due rebellen nou zitten en hoe ze wonen. Deze foto is een blik achter de schermen van het UNITA rebellenleger in de regio Huambo. En alles ziet er gewoon uit als een gewoon Angolees dorp. Je ziet er alleen meer wapens, meer uniformen en meer propaganda dan elders. Echte vrede is er in Angola pas sinds een paar jaar. Maar dagelijks vallen er nog slachtoffers door de talloze mijnen die nog overal liggen.

'508603' door RoyanvanVelse '508603' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Na de oorlog

RoyanvanVelse

Een land heeft heel wat jaren nodig om te herstellen van een oorlog, zeker als deze heel lang heeft geduurd. Dat is ook het geval in Angola. Hier duurde de burgeroorlog zo'n 40 jaar en allerlei landen bemoeiden zich ermee. Als eerste de koloniale macht Portugal, en vervolgens Cuba en Zuid-Afrika. De rebel Jonas Savimbi, leider van de UNITA troepen, woonde in de stad Huambo en had hier ook veel troepen liggen. Hier is veel gevochten. De stad heeft zwaar te lijden gehad, hetgeen te zien is aan dit soort gebouwen. Het gaat nog heel wat jaren duren voordat Angola alles heeft op kunnen ruimen. De ingestorte gebouwen zijn daarbij de minste zorg: de miljoenen landmijnen die nog geruimd moeten worden zijn veel zorgwekkender.

'273328' door wwilmsen '273328' door wwilmsen

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Safety First... Hou d

wwilmsen

Vanuit mijn kamer kijk ik uit op deze zeer interssante wenteltrap aan de achterkant van een uit de Portuese tijd stammend flat gebouw. Hoezo 'hou de trapleuning vast..!'

'510720' door RoyanvanVelse '510720' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Niet alleen...vrouwen

RoyanvanVelse

In veel landen is het sprokkelen van hout vrouwenwerk. Hier, in dit geval, wordt het gedaan door pubers, een jongen en een meisje. De mannen hebben het vaak te druk met andere dingen, of dat terecht is of onterecht. In dit geval, in deze regio en deze tijd, zijn ze waarschijnlijk oorlog aan het voeren.

'354171' door KJongenburger '354171' door KJongenburger

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Meiden

KJongenburger

Even verderop kom ik een stel meiden tegen die lekker met elkaar aan het tutten zijn op een klein pleintje tussen de vervallen flats. Dikke maatjes zijn het.

'504538' door RoyanvanVelse '504538' door RoyanvanVelse

AngolaLobito

AngolaLobito

Koloniaal Afrika

RoyanvanVelse

De Angolese kustlijn langs de Atlantische Oceaan is 1600 kilometer lang. De 500 kilometer lange route van Luanda naar de zuidelijk gelegen kustplaats Lobito voert langs oude koloniale landgoederen en plantages. Je bevindt je hier in de tropen in een fantastisch land met veel kleine dorpen en een vriendelijke bevolking. Cactussen, bloemen en palmbomen versieren de wegen. Aan de rechterkant doemen steeds verlaten en idyllische stranden op. En links staan die oude, soms vervallen maar nog immer statige huizen. Foto is wat ouder al en ingescand.

'553611' door RoyanvanVelse '553611' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Land van kansen

RoyanvanVelse

Angola is een land van mogelijkheden. Dat zou je misschien niet denken wanneer je deze foto ziet. Maar toch. De burgeroorlog is voorbij, de vele mijnenvelden worden langzaamaan geruimd, en soms verschijnen er zelfs weer wat wilde dieren in dit geteisterde land. De hoofdstad Luanda is inmiddels één van de duurste plaatsen om te wonen in Afrika. Echt toeristisch is het land nog zeker niet. Helemaal veilig ook niet, al was het maar om de vele mijnen. Maar er zit gelukkig vooruitgang in.

'354144' door KJongenburger '354144' door KJongenburger

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Profvoetballers

KJongenburger

In de rust van de competitie wedstrijd is er net even tijd om een dolletje te maken met die fotograaf. Zou hij een scout zijn? Zou er een kansje zijn om prof te worden?

'548868' door RoyanvanVelse '548868' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Afrikaans dorpsleven

RoyanvanVelse

Het leven in een dorp in een land dat jarenlang verscheurd is geweest door burgeroorlogen. Angola is nog niet zo'n populaire toeristische bestemming. De wonden van al die bloedige jaren zijn dan ook nog steeds niet geheeld. Bij de mensen niet, en in het landschap niet. En ook wilde dieren twijfelen nog of ze wel veilig terug kunnen komen. Overal liggen nog landmijnen helaas.

'276027' door wwilmsen '276027' door wwilmsen

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Angolese dame met...v

wwilmsen

Deze dame liep voorbij met een grote vijzel op haar hoofd, een aantal grote pollepels en de stamper van de vijzel. Op de foto gaan vond ze wat minder...

'495887' door RoyanvanVelse '495887' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

De baobabs van Angola

RoyanvanVelse

Deze baobabs zijn prachtige bomen. In Angola zeggen ze dat God zo'n hekel had aan het land dat hij deze bomen ondersteboven heeft geplant, met de wortels omhoog. Daar lijkt het ook wel wat op. Dat het jarenlang slecht ging met het land is wel bekend. Burgeroorlogen, miljoenen mijnen en armoede. De baobabs hebben het overleefd en de wortels die omhoog steken zijn nu die van de hoop. Want het komt goed met Angola.

'265916' door wwilmsen '265916' door wwilmsen

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Afrekenen maar wel...

wwilmsen

Terwijl ma afrekend, slaapt deze kleine gewoon verder. Deze foto maakte ik terwijl ik uitstapte om de auto te tanken nadat wij Porto Amboim verlieten. Helaas niet met een al te beste camera. Angola heet veel mooie plekken en het wordt er steeds veiliger. De steden zijn minder, hoewel er veel Portugeese jaren 50 en 60 architectuur overeind is gebleven.

'554892' door RoyanvanVelse '554892' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Een lange weg

RoyanvanVelse

Angola heeft nog een lange weg te gaan. Het is één van de grotere landen in Afrika maar het is ook een land dat veel ellende heeft gekend. Er liggen nog talloze mijnen door het land maar wegen als deze, dwars door het typische landschap, zijn relatief veilig. En ze worden gaandeweg ook beter.

'225673' door vijfnoren '225673' door vijfnoren

AngolaLobito

AngolaLobito

Angolese vrouw

vijfnoren

Op onze doorreis stopten we bij een kleine nederzetting. We werden daar bekeken door de dorpsbewoners alsof we de eersten toeristen waren die ze zagen. De vrouw van de foto vond het best wel spannend om digitaal vastgelegd te worden.

'506882' door RoyanvanVelse '506882' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

De baobabs

RoyanvanVelse

Ze zien er raar uit die baobabs maar ik vind het gewoonweg prachtige bomen. Ik heb ze dan ook meer dan eens gefotografeerd in Angola. Ze horen zo thuis in dit landschap.

'354142' door KJongenburger '354142' door KJongenburger

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Kopbal

KJongenburger

Net als hier is zondag de dag waarop de competitie zich afspeelt. Hier, op de hoek van de straat, gecoached door een knul van een jaar of vijftien, speelt het thuisteam een droom wedstrijd. Het ene goal na het andere. Totdat ze van helft moeten wisselen. Dan moeten ze ineens tegen de helling op spelen. Het ene doel staat zeker anderhalve meter hoger dan het andere. Uiteindelijk gaf ik zoveel afleiding dat ik voor het eind van de wedstrijd ben vertrokken. Ze stonden nog net voor.