Luanda

'273321' door wwilmsen '273321' door wwilmsen

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Luand sky-line Luanda

wwilmsen

Deze foto,genomen 11-Sept.-2010 van de sky-line in Luanda. Links onder de centrale bank van Angola. Ook te zien op de foto's van Luanda de vele hijskranen en constructies in oprichting. De economie van Angola knalt op dit moment! Angola is een OPEC land en groeit snel in welvaart,met name in Luanda en andere kust plaatsen. In Luanda geldt: "De sky is the limit, but before that, you get stuck in traffic..."

'527141' door RoyanvanVelse '527141' door RoyanvanVelse

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Hoofdstad van Angola

RoyanvanVelse

Heel wat jaartjes terug alweer maakte in deze foto van Luanda, de hoofdstad van Angola. Het is altijd wel leuk om eens in de oude doos te zoeken en te ontdekken wat er dan weer naar boven komt. In deze tijd was er nog sprake van een burgeroorlog in het land. De hoofdstad was relatief veilig, omdat de rebellen elders zaten. Als het donker was echter was er heel wat minder sprake van veiligheid. De inflatie maakte de mensen arm en dreef ze tot wanhoop. Op een gegeven moment had je een hele plastic zak vol met kwanza briefjes (van miljoenen kwanza's per bankbiljet) nodig om wat brood te kunnen kopen. Als westerling werd je dan een geliefd doelwit. Ik woonde zelf iets buiten de hoofdstad maar kwam hier best vaak. Eigenlijk had het toen al alles om een mooie stad te kunnen worden. Tegenwoordig is het één van de duurste steden ter wereld om te wonen.

'273328' door wwilmsen '273328' door wwilmsen

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Safety First... Hou d

wwilmsen

Vanuit mijn kamer kijk ik uit op deze zeer interssante wenteltrap aan de achterkant van een uit de Portuese tijd stammend flat gebouw. Hoezo 'hou de trapleuning vast..!'

'354171' door KJongenburger '354171' door KJongenburger

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Meiden

KJongenburger

Even verderop kom ik een stel meiden tegen die lekker met elkaar aan het tutten zijn op een klein pleintje tussen de vervallen flats. Dikke maatjes zijn het.

'354144' door KJongenburger '354144' door KJongenburger

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Profvoetballers

KJongenburger

In de rust van de competitie wedstrijd is er net even tijd om een dolletje te maken met die fotograaf. Zou hij een scout zijn? Zou er een kansje zijn om prof te worden?

'276027' door wwilmsen '276027' door wwilmsen

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Angolese dame met...v

wwilmsen

Deze dame liep voorbij met een grote vijzel op haar hoofd, een aantal grote pollepels en de stamper van de vijzel. Op de foto gaan vond ze wat minder...

'354142' door KJongenburger '354142' door KJongenburger

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Kopbal

KJongenburger

Net als hier is zondag de dag waarop de competitie zich afspeelt. Hier, op de hoek van de straat, gecoached door een knul van een jaar of vijftien, speelt het thuisteam een droom wedstrijd. Het ene goal na het andere. Totdat ze van helft moeten wisselen. Dan moeten ze ineens tegen de helling op spelen. Het ene doel staat zeker anderhalve meter hoger dan het andere. Uiteindelijk gaf ik zoveel afleiding dat ik voor het eind van de wedstrijd ben vertrokken. Ze stonden nog net voor.

'556500' door RoyanvanVelse '556500' door RoyanvanVelse

AngolaLuanda

AngolaLuanda

De grote stad

RoyanvanVelse

Dit is Luanda, de hoofdstad van Angola, een stad met 7 miljoen inwoners. Het ligt aan zee, aan de Atlantische Oceaan. Sommige stranden zijn paradijselijke plekjes, waaronder het (dure) schiereiland Mussulo dat voor de stad ligt. Koloniaal verleden, moderne gebouwen, traditioneel leven en wonen en armoede gaan gepaard in deze enorme stad die ook nog eens één van de duurste van Afrika is. Je treft er van alles: van luxe hotels voor (met name) zakenmensen, tot sloppenwijken.

'565930' door RoyanvanVelse '565930' door RoyanvanVelse

AngolaLuanda

AngolaLuanda

Verspilling

RoyanvanVelse

De VN troepenmacht in Angola beschikte over heel veel auto's en niet alle bestuurders waren even vaardig in het besturen daarvan. En daarnaast was de mentaliteit van velen: het is niet mijn auto, als hij kapot gaat krijg ik weer een nieuwe, dus wat kan het schelen? En niet te vergeten de vele drank die werd genuttigd voordat werd deelgenomen aan het verkeer. Zie hier het resultaat: één van de opslagplaatsen van kapotte VN auto's, niet ver van Luanda.