Kustgebied

'514863' door RoyanvanVelse '514863' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Veelzijdig land

RoyanvanVelse

Angola kent best wat verscheidenheid aan landschappen. Natuurlijk zijn er de stranden aan de kant van de Atlantische oceaan, maar je treft er ook savannes, bergen en zelfs woestijnachtig gebied in het zuiden. Deze foto is genomen op weg van Luanda naar Lobito, wat meer naar het zuiden toe. Een echte vakantiebestemming is Angola nog niet. Om groot wild te kunnen zien is Angola nog niet het juiste land. Veel dieren zijn gesneuveld tijdens de lange burgeroorlog en het is voor het wild ook nog steeds niet veilig door de vele landmijnen die nog onder de grond liggen en nog steeds slachtoffers maken.

'513868' door RoyanvanVelse '513868' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Waanzinnig landschap

RoyanvanVelse

De landschappen in Angola vond ik fantastisch. Je hebt er uitgestrekte stranden langs de Atlantische Oceaan waar je niemand tegenkomt, savannes waar geen einde aan lijkt te komen, grasland, bergen, woestijngebied in het zuiden... Hier zie je een dorpje aan zee met van die karakteristieke grond en bomen op de voorgrond.

'501515' door RoyanvanVelse '501515' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Dorp uit duizenden

RoyanvanVelse

In Angola ontwikkelen de steden zich redelijk snel, zeker de hoofdstad Luanda. Maar daarbuiten, in veel dorpen, lijkt het leven al vele tientallen jaren stil te staan. Daar leven de mensen nog steeds in dorpen als hier, tegen de berg, in hutten die enig gerief kennen. Portugees is dan wel de officiële voertaal in Angola, maar in veel van deze dorpjes kun je daarmee niet terecht. Het is dan ook alweer 40 jaar geleden dat Portugal de macht overdroeg aan één van de partijen die streden voor de onafhankelijkheid van het land

'529827' door RoyanvanVelse '529827' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Leven in Angola

RoyanvanVelse

Eén van de straatbeelden in Angola. Een deel van de woningen bestaat uit hutten van klei en leem, terwijl wat meters verderop woningen van steen en beton ontstaan. Tijdens de Portugese kolonisatie heeft Angola flink wat ontwikkelingen doorgemaakt, maar de ellenlange en bloedige burgeroorlog heeft heel veel verwoest. Het zal nog wel generaties duren voordat het land hier helemaal overheen is. En niet in de laatste plaats omdat het land nog is bezaaid met landmijnen.

'548868' door RoyanvanVelse '548868' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Afrikaans dorpsleven

RoyanvanVelse

Het leven in een dorp in een land dat jarenlang verscheurd is geweest door burgeroorlogen. Angola is nog niet zo'n populaire toeristische bestemming. De wonden van al die bloedige jaren zijn dan ook nog steeds niet geheeld. Bij de mensen niet, en in het landschap niet. En ook wilde dieren twijfelen nog of ze wel veilig terug kunnen komen. Overal liggen nog landmijnen helaas.

'495887' door RoyanvanVelse '495887' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

De baobabs van Angola

RoyanvanVelse

Deze baobabs zijn prachtige bomen. In Angola zeggen ze dat God zo'n hekel had aan het land dat hij deze bomen ondersteboven heeft geplant, met de wortels omhoog. Daar lijkt het ook wel wat op. Dat het jarenlang slecht ging met het land is wel bekend. Burgeroorlogen, miljoenen mijnen en armoede. De baobabs hebben het overleefd en de wortels die omhoog steken zijn nu die van de hoop. Want het komt goed met Angola.

'265916' door wwilmsen '265916' door wwilmsen

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Afrekenen maar wel...

wwilmsen

Terwijl ma afrekend, slaapt deze kleine gewoon verder. Deze foto maakte ik terwijl ik uitstapte om de auto te tanken nadat wij Porto Amboim verlieten. Helaas niet met een al te beste camera. Angola heet veel mooie plekken en het wordt er steeds veiliger. De steden zijn minder, hoewel er veel Portugeese jaren 50 en 60 architectuur overeind is gebleven.

'554892' door RoyanvanVelse '554892' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Een lange weg

RoyanvanVelse

Angola heeft nog een lange weg te gaan. Het is één van de grotere landen in Afrika maar het is ook een land dat veel ellende heeft gekend. Er liggen nog talloze mijnen door het land maar wegen als deze, dwars door het typische landschap, zijn relatief veilig. En ze worden gaandeweg ook beter.

'506882' door RoyanvanVelse '506882' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

De baobabs

RoyanvanVelse

Ze zien er raar uit die baobabs maar ik vind het gewoonweg prachtige bomen. Ik heb ze dan ook meer dan eens gefotografeerd in Angola. Ze horen zo thuis in dit landschap.

'539153' door RoyanvanVelse '539153' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

Betoverende...landsch

RoyanvanVelse

Angola is één van de grootste landen van Afrika en kent prachtige landschappen met veel diversiteit. Zoals hier, een mengelmoes van dor en groen, onbewoond, om te eindigen aan de Atlantische Oceaan.

'265917' door wwilmsen '265917' door wwilmsen

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

IMBOMDEIRO boom Angol

wwilmsen

Dit is een Imbomdeiro boom. Ze kunnen extreem dik en kort zijn, waardoor het lijkt alsof ze op de kop in de grond staan. De takken lijken op de wortels van bomen die wij hier kennen.

'563573' door RoyanvanVelse '563573' door RoyanvanVelse

AngolaKustgebied

AngolaKustgebied

In het voorbijgaan

RoyanvanVelse

Op weg van de hoofdstad Luanda naar de kustplaats Lobito over een niet geheel ongevaarlijke kustroute van meer dan 500 km lang. Onderweg heb je mooi de kans om wat plaatjes te schieten, zoals hier van een tropische rivierbedding. Dorpelingen zijn kleren aan het wassen en aan het drogen. Het is uit de oude doos, uit de tijd dat de burgeroorlog nog gaande was in dit grote Afrikaanse land.