Huambo

'499850' door RoyanvanVelse '499850' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Oorlogsgeweld in...An

RoyanvanVelse

Na een lange en bloedige burgeroorlog is de vrede in Angola pas aan het begin van deze eeuw wedergekeerd. Maar de sporen zijn er nog steeds. Niet alleen aan de gebouwen, maar ook aan de vele verminkte mensen. En de onzichtbare en levensgevaarlijke sporen maken nog iedere dag slachtoffers: de miljoenen landmijnen in het land. Deze foto heb ik genomen in de stad Huambo. Deze stad vormde het hoofdkwartier van de UNITA rebellenleider Savimbi. In de oorlog is geen enkel gebouw onbeschadigd gebleven. Op een hoogte van 1800 meter zijn de nachten er wat frisser dan in de tropische laaglanden en de omgeving is écht Afrikaans te noemen: grote, uitgestrekte savannes met tal van mogelijkheden. Maar er zijn geen grote dieren meer. Ze hebben de oorlogen niet overleefd en het zal met name door de landmijnen nog een tijd duren voordat dit deel van Afrika weer veilig is voor ze.

'514003' door RoyanvanVelse '514003' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

De rebellen

RoyanvanVelse

Af en toe vraag je je af in een oorlogsgebied waar due rebellen nou zitten en hoe ze wonen. Deze foto is een blik achter de schermen van het UNITA rebellenleger in de regio Huambo. En alles ziet er gewoon uit als een gewoon Angolees dorp. Je ziet er alleen meer wapens, meer uniformen en meer propaganda dan elders. Echte vrede is er in Angola pas sinds een paar jaar. Maar dagelijks vallen er nog slachtoffers door de talloze mijnen die nog overal liggen.

'508603' door RoyanvanVelse '508603' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Na de oorlog

RoyanvanVelse

Een land heeft heel wat jaren nodig om te herstellen van een oorlog, zeker als deze heel lang heeft geduurd. Dat is ook het geval in Angola. Hier duurde de burgeroorlog zo'n 40 jaar en allerlei landen bemoeiden zich ermee. Als eerste de koloniale macht Portugal, en vervolgens Cuba en Zuid-Afrika. De rebel Jonas Savimbi, leider van de UNITA troepen, woonde in de stad Huambo en had hier ook veel troepen liggen. Hier is veel gevochten. De stad heeft zwaar te lijden gehad, hetgeen te zien is aan dit soort gebouwen. Het gaat nog heel wat jaren duren voordat Angola alles heeft op kunnen ruimen. De ingestorte gebouwen zijn daarbij de minste zorg: de miljoenen landmijnen die nog geruimd moeten worden zijn veel zorgwekkender.

'510720' door RoyanvanVelse '510720' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Niet alleen...vrouwen

RoyanvanVelse

In veel landen is het sprokkelen van hout vrouwenwerk. Hier, in dit geval, wordt het gedaan door pubers, een jongen en een meisje. De mannen hebben het vaak te druk met andere dingen, of dat terecht is of onterecht. In dit geval, in deze regio en deze tijd, zijn ze waarschijnlijk oorlog aan het voeren.

'553611' door RoyanvanVelse '553611' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Land van kansen

RoyanvanVelse

Angola is een land van mogelijkheden. Dat zou je misschien niet denken wanneer je deze foto ziet. Maar toch. De burgeroorlog is voorbij, de vele mijnenvelden worden langzaamaan geruimd, en soms verschijnen er zelfs weer wat wilde dieren in dit geteisterde land. De hoofdstad Luanda is inmiddels één van de duurste plaatsen om te wonen in Afrika. Echt toeristisch is het land nog zeker niet. Helemaal veilig ook niet, al was het maar om de vele mijnen. Maar er zit gelukkig vooruitgang in.

'512851' door RoyanvanVelse '512851' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Oorlogsgeweld

RoyanvanVelse

Een van de vele plaatjes die illustreren wat de gevolgen zijn van de burgeroorlog in Angola. En hierop zie je alleen maar de schade aan een gebouw en niet het menselijke leed waar het land nog dagelijks mee te maken heeft. Deze foto is genomen in Huambo, de stad waar rebellenleider Jonas Savimbi van de Unita zijn hoofdkwartier had. De stad is dan ook zwaar getroffen.

'269140' door MarloesAfrica '269140' door MarloesAfrica

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Huambo

MarloesAfrica

Dit flat gebouw, dat bijna op instorten staat, is nog steeds bewoond. s'Avonds is het net een spookstad want er is geen electriciteit en er branden overal kleine vuurtjes.

'225266' door vijfnoren '225266' door vijfnoren

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Waterspel

vijfnoren

Verrassing tijdens een wandeling op zoek naar een restaurant kwamen we dit "waterspel" tegen... Midden in het centrum Huambo. Deze stad ziet er goed onderhouden uit (op een aantal wijken na). Je moet wel goed oppassen voor de putdeksels die hier en daar ontbreken.....

'543286' door RoyanvanVelse '543286' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Wapens inleveren

RoyanvanVelse

Tijdens de burgeroorlog in Angola moesten de strijdende partijen tijdens het (mislukte) bestand de wapens inleveren. Deze werden dan op deze wijze afgevoerd om vernietigd te worden. Opvallend was dat er vooral oude en niet meer werkende wapens werden afgegeven. Het moderne schiettuig werd achter de hand gehouden.

'565791' door RoyanvanVelse '565791' door RoyanvanVelse

AngolaHuambo

AngolaHuambo

Quartering area bij..

RoyanvanVelse

Tijdens de vredesbesprekingen in Angola gaven een aantal rebellen zich over aan een internationale troepenmacht. Deze was verantwoordelijk voor het ontwapenen en het opvangen van deze voormalige strijders. Dit is één van de kampen waar de mannen dan een tijd verbleven, eigenlijk prachtig gelegen in een magnifieke natuur. In de praktijk waren het vooral oudere mannen die zich overgaven en werden er vooral onbruikbare wapens ingenomen en vernietigd. Niet veel later laaide de oorlog weer op.