Zo reis je budgetvriendelijk én duurzaam: tips van reisexpert Travelrebel image
Travelrebel

Zo reis je budgetvriendelijk én duurzaam: tips van reisexpert Travelrebel

Mogen we je even voorstellen aan Travelrebel.be aka Charlotte. Ze is een gepassioneerd reizigster die met haar Instagram en website mensen wil inspireren om op een duurzamere en bewustere manier te reizen. Wil jij ook duurzamer reizen? Charlotte heeft een paar geweldige tips. 

Wat kun je over jezelf vertellen?

Mijn naam is Charlotte. Toen ik op twintigjarige leeftijd voor het eerst mijn backpack nam en alleen naar Centraal-Amerika vloog, klopte mijn hart in mijn keel en stonden er tranen in mijn ogen toen ik afscheid nam van mijn familie. De eerste keer alleen vliegen is behoorlijk eng, maar als je eenmaal met beide voeten aan de andere kant van de wereld staat, is die enge vlucht enkel nog een vage herinnering.


Wat is jouw voornaamste reden om duurzaam te reizen?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

There’s something about waterfalls that makes me forget everything bad. It’s almost as if the rush of water sweeps away all my worries, all that anxiety, and all those things that take up so much space in my mind unnecessarily. For that brief moment, all that’s left is a calmness and serenity unlike any other. And that, rebels, is something I keep trying to go back to again and again. ? By @thibaut_octave Customized TravelRebel jacket by @touchofgold.me #notsponsored just a big fan of this #ladyboss #womenempoweringwomen #naturebaby #nature #oneearth #greece #europe #connect #motherearth #travelrebel #kythiraisland #greatoutdoors #kythera #griekenland #greece?? #lpgreen @ilovegriekenland @lonelyplanetnl

Een bericht gedeeld door Charlotte ? Ethical Adventurer (@travelrebel.be) op

Ik reis al vele jaren op deze manier omdat dat voor mij goed voelt. Het contact met locals, teruggeven aan de lokale bevolking, respectvol omgaan met de natuur; oftewel reizen met een positieve impact.


Wat is de meest duurzame verandering die jij hebt toegepast in jouw manier van reizen?

Ik probeer bewust onbekendere plaatsen op te zoeken, landen die nog positief kunnen groeien door toerisme en hierdoor economische groei ervaren (ik denk hierbij aan São Tomé, Bangladesh, Siberië, enz.). De grote trekpleisters laat ik meestal links liggen, omdat overtoerisme een negatieve druk geeft op de lokale bevolking en de natuur. In Barcelona en Venetië zijn al serieuze protesten tegen het overtoerisme. Ik zag hier hoe de situatie haast onleefbaar wordt voor de locals. Wanneer je toch voor een iets populairdere bestemming kiest, zorg er dan voor om net 100 meter verder te wandelen dan de highlight waar iedereen voor komt. Zo kun je verrast worden door onverwachte schoonheid. Dus: go explore off the beaten track.


Hoe kun je budgetvriendelijk duurzaam reizen?

Adventure is everywhere. Foto: Travelrebel.be

Natuurlijk kun je duurzaam reizen op een budgetvriendelijke manier! Je kunt bijvoorbeeld een bestemming dichter bij huis kiezen en daarheen reizen met de trein en het is overal mogelijk om onbekende parels op te zoeken in plaats van de platgelopen trekpleisters. Ook kiezen voor lokale kleinschalige verblijfplaatsen of kamperen (clean up after yourself) kan lokale gezinnen helpen. En natuurlijk een herbruikbare waterfles en totebag meenemen; dat doe je ook thuis al dus waarom niet op reis? Hetzelfde voor kortere douches en steeds het licht uitdoen als je vertrekt. Dit is allemaal zo enorm basic, maar voor iedereen haalbaar.


Hoe zorg jij ervoor dat je wat teruggeeft aan de lokale economie?

Ik kies er heel bewust voor om niet te reizen met multinational organisaties die pakketreizen verkopen en totaal niet duurzaam werken. Ook probeer ik niet in grote hotelketens te slapen, maar kies voor een verblijfplaats met enkel lokaal personeel en lokale uitbaters. Verder koop ik souvenirs die door locals zijn gemaakt, dus zonder een made in China label. En ik eet niet in grote ketens zoals McDonald's, maar liever in kleinschalige, lokale restaurants met liefst zoveel mogelijke de plaatselijke specialiteiten.


Wat zijn jouw tips om weg van de massa te reizen?

Reis buiten het hoogseizoen. Reizen in tussenseizoen of laagseizoen heeft niet alleen voordelen voor jouw portemonnee, maar zorgt er ook voor dat de locals meer werk hebben en dus een meer stabiel inkomen hebben. Ga iets verder dan de grote trekpleisters, je kunt echte parels vinden als je gewoon enkele minuten verder door loopt. En kies eens voor een onbekende bestemming, wie weet wat voor moois je te wachten staat. 

Wil je meer weten over Charlotte en haar reizen? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram.

Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!