Sahara

'172651' door movos '172651' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Eindeloos

movos

“De eindeloze Sahara”, starend in de verte vraag ik me hardop af hoe ik dit aan het thuisfront over kan brengen en hoe ik dit moet verwoorden. Al snel kom ik tot de conclusie dat dit niet zal gaan lukken. De onwezenlijke stilte, de reusachtige rotsblokken en het adembenemende en eindeloze vergezicht over de zanderige vlakte. Eindeloos, maar toch ook weer dichtbij. Het is dezelfde wereld, maar op een moment zoals dit is dat nauwelijks voor te stellen.

'122100' door movos '122100' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Nietig

movos

Het landschap is onverminderd leeg en zo ver als je kunt kijken opgetrokken uit rode zandduinen met kleine toefjes groen. Een uitgestrektheid die nietig maakt. Alles lijkt zo op elkaar dat ik me voortdurend afvraag of we niet in rondjes aan het lopen zijn!?

'156408' door movos '156408' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Trots

movos

De Toearegs, die zichzelf “blanken” noemen, is de oorspronkelijke benaming voor de zwervende Berberstammen in de Sahara. Hoewel veel Toearegs het harde nomaden bestaan inmiddels hebben opgeven, is het een trots volk dat zichzelf graag ziet als “De ridders van de woestijn”!

'144695' door movos '144695' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Klein

movos

De woestijn ligt er heel vredig bij in het vroege morgenlicht. Er is geen wind en zover als je kunt kijken is er geen levend wezen te bekennen. Vanuit mijn slaapzak tegen de rotswand kijk ik uit over dit ongerepte landschap. Wat kan een mens zich klein voelen in deze omgeving!

'131394' door movos '131394' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Export

movos

Als stilte en schoonheid een export-product zou zijn, zou Algerije een bloeiende economie hebben!

'111424' door movos '111424' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Hoggar-gebergte

movos

Het Hoggar gebergte is één van de meest indrukwekkende geologische gebieden van de Sahara. Aan schitterende vergezichten is geen gebrek; werkelijk adembenemend, een ander woord is er niet voor! Natuurschoon laat zich doorgaans moeilijk beschrijven en fotograveren. Je moet het zien, meemaken, beleven en niets minder!

'137982' door movos '137982' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Enthousiasme

movos

Net voor het middag uur stelt onze gids voor om nog een wandeling te gaan maken. Via zandvlaktes met prachtige rotsformaties klimmen we omhoog de zandduinen in. De zon jaagt inmiddels de temperatuur naar een verschroeiende Sahara-hitte en het zweet gust uit al m’n poriën. Onze gids verteld enthousiast over de omgeving en er rest mij weinig anders dan net zo geestdriftig te proberen te reageren. Maar mijn enthousiasme neemt naarmate we verder klimmen, behoorlijk af. Ik strompel meer dan dat ik loop en inwendig vervloek ik onze gids die na iedere 5 meter vrolijk roept dat we er bijna zijn. Op de top aangekomen heb ik echter weinig reden meer om te klagen. Het uitzicht is adembenemend en een toonbeeld van rust en schoonheid!

'105622' door movos '105622' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Evenwicht

movos

Onze kampeerplek: Vanuit de hoogte kijken we ver uit over een magnifieke, oranje getinte vallei. Aan weerszijden, voor en achter ons rijzen immense rotsformaties uit het zand. Het bovenste blok vaak in wankel evenwicht; de wetten van de zwaartekracht tartend. Een zuchtje wind lijkt voldoende om het er vanaf te blazen.

'198001' door movos '198001' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

TOEAREG

movos

In het zuiden van Algerije wonen de Toearegs; lange mensen met een lichte huidskleur en blauwe ogen. Ze worden ook wel 'de blauwe mannen' genoemd, naar de sluier (de ‘cheche’) die ze vanaf hun besnijdenis dragen en de kaftan, die allebei met natuurlijke kleurstoffen zijn geverfd. Het is een poëtisch volk, bij wie de vrouw qua positie gelijk staat aan de man. Hun geloof, de islam, beleven zij op een heel andere manier (minder streng) dan de islamieten in het noorden van Algerije. Daarnaast kennen ze verschillende natuurreligies, waarbij amuletten en talismannen een belangrijke rol spelen.

'172336' door movos '172336' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Oriëntatie

movos

De eerste associatie die je met de Sahara hebt is zand. de beroemde uitgestrekte zandduinen kom je echter alleen tegen in het N.O. en N.W. van de Algerijnse Sahara. Hier drijft de natuur de spot met je gevoel van veiligheid, doordat ieder punt van oriëntatie en herkenning ontbreekt.

'139225' door movos '139225' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Nomaden

movos

De Algerijnse Sahara is zo groot als heel West-Europa en wordt bevolkt door nog slechts een handjevol nomaden. Het merendeel van de woestijnbewoners leeft in de paar oasedorpjes die er zijn. Je kunt hier weken door de woestijn zwerven zonder een mens tegen te komen.

'124757' door movos '124757' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Bedoeïenen

movos

De mensen die we tegenkomen in de woestijn zijn bedoeïenen die in tenten wonen of kamelenhoeders. In een volkomen verlaten vlakte kunnen deze mensen plotseling opduiken. De vraag waarvan deze mensen leven, heb ik me vaak gesteld en is even zovaak onbeantwoord gebleven.

'171956' door movos '171956' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Uitzicht

movos

Vol goede moed volg ik onze gids tijdens een wandeling in de woestijn. Aanvankelijk ga ik nog vrolijk "de paden op, de lanen in" zingend de berg op, maar het wordt langzaam steiler en steiler. De gids stapt in zijn eigen hoge tempo naar boven, terwijl ik, in deze natuurlijke bakoven, om de 20 meter op adem moet komen. Met enige jaloezie zie ik toe hoe hij hoog boven mij, al aan het genieten is van het magnifieke uitzicht over de Sahara. De foto is bewerkt door Paul van het RR duo Dapau!!

'214193' door movos '214193' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

H2O reservoir

movos

In de Algerijnse Sahara valt nog geen 60 mm regen per jaar. Het kan er ook zomaar vier of vijf jaar achtereen helemaal niet regenen. Toch is er meer dan genoeg water, het probleem is alleen dat dit onder de grond zit. Op sommige plekken onder het zand gaat een immens ondergronds meer schuil. Het water bevindt zich soms maar een meter of drie, vier onder het oppervlak. Maar meestal zit het veel dieper, tot wel driehonderd meter.

'230599' door movos '230599' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

FEELINGS

movos

De romantiek van de Sahara. Zo exotisch, zo wijds. Een aantrekkingskracht die moeilijk te omschrijven is. Bijna 5.000 kilometer lang en ruim 1500 km breed, een oppervlakte van bijna 9 miljoen vierkante kilometer! Ik geniet van de stilte en van de oneindige ruimte. Een sentimenteel vakantiegevoel maakt zich meester van mij: geen haast, geen stress en de verplichtingen zijn miniem.

'191140' door movos '191140' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

HOGGAR MASSIEF

movos

Midden op de dag, als de zon bijna loodrecht boven je staat, ogen de kleuren van de woestijn grauw en monotoon. De uitgestrekte grindvlakten van het Hoggar Gebergte weerspiegelen de vaalblauwe hemel als glas. Echter de zonsopkomst en zonsondergang betoveren het landschap. Grijsbruin verandert in geeloranje en roodroze en grauwe rotsen gloeien op.

'149502' door movos '149502' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Ontspanning

movos

Na 18.00 zakt de zon in de Sahara achter de horizon en kleurt de omgeving met een stemmig rood en oranje gloed. Na een lange dag lopen doen we wat onze Touareg gidsen ook doen, namelijk luieren en kletsen.

'142064' door movos '142064' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Nomaden

movos

De Algerijnse Sahara is zo groot als heel West-Europa en wordt bevolkt door nog slechts een handjevol nomaden. Het merendeel van de woestijnbewoners leeft in de paar oasedorpjes die er zijn. Je kunt hier weken door de woestijn zwerven zonder een mens tegen te komen

'141214' door movos '141214' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Etiquette

movos

Onze Toeareg gidsen zitten op de grond hun onafscheidelijke thee te drinken. Wanneer het derde glas van deze schuimthee is rondgegaan breken we op en trekken we verder. Meer of minder glaasjes mierzoete thee aannemen wordt in deze cultuur als onbeleefd beschouwd. Dit is de ongeschreven wet van de etiquette. Non verbale communicatie in Algerije!

'210060' door movos '210060' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

HOGGARMASSIEF

movos

In het diepe zuiden van Algerije ligt het Hoggarmassief. Het is een ruige streek in de woestijn met bergketens, rotsen, hoge bergtoppen en diepe kloven. Afhankelijk van het moment van de dag zie je hier prachtige kleurschakeringen: van grauw grijs, blauw, roze tot rood, oker en oranje.

'161398' door movos '161398' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Component

movos

Sahara: Je kunt hier wekenlang rondzwerven en telkens weer verrast worden door een wisselend landschap dat is opgebouwd uit slechts één component: zand. Zand als individuele korrels en zand dat is samengeperst tot steen.

'136103' door movos '136103' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Slapeloze nacht

movos

Vanaf 3 uur ’s nachts heb ik nauwelijks meer een oog dichtgedaan als gevolg van de combinatie: een luidruchtige kameel en balkende wilde ezels. De ezels balkten netjes ieder kwartier om aan te geven dat ik weer een kwartier niet geslapen had. Er liepen er een stuk of 4 rond in de buurt van onze kampplaats. De cyclus begon steevast met een ia van een ezel waarop een dichtstbijzijnde kameel langdurig reageerde. Daarop kon de andere kameel niet achterblijven en deed zijn riedeltje, gevolgd door de derde en vervolgens de vierde. Dan was het een kwartiertje stil en begon de cyclus opnieuw met een ia van een ezel.

'125191' door movos '125191' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

Gloeiend

movos

De zonsopgang is prachtig. De zon rijst als een kloppende rode bal, gloeiend als hete kool naar boven. Langzaam verzacht hij de hemel in een roodroze gloed en vult de lucht met goedaardige beloften. Vanuit mijn slaapzak laat ik de warmte van de zonsopkomst in stilte over me heen komen,

'199886' door movos '199886' door movos

AlgerijeSahara

AlgerijeSahara

DJANET

movos

In het diepe zuiden van Algerije ligt Djanet. In dit kleine woestijnstadje hangt een typische Afrikaanse sfeer. Mannen, gekleed in traditionele of tweedehands westerse kleding, zijn uitgewerkt (als ze überhaupt al begonnen zijn vandaag) en hangen in groten getale op de “stoep”. Wie niet zit, sloft op zijn dooie akkertje in het rond. Over het dorpje verspreid, lijken lukraak simpele stenen bouwsels te zijn neergezet, doorsneden door een waar doolhof van zandweggetjes. De hartelijkheid en vriendelijkheid waarmee ik door de bevolking begroet worden, lijkt voor hen vanzelfsprekend.